Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Lip 2022

Uspjeh mladih u digitalno doba ovisi o njihovoj želji za učenjem

Izvor: poduzetnik.biz · Autor: poduzetnik.biz  

Uspjeh mladih u digitalno doba ovisi o njihovoj želji za učenjem

Digitalna tehnologija snažno oblikuje život današnjih mladih, a i budućnost im ovisi o njihovoj mogućnosti držanja koraka s razvojem tehnologije. Naime, tehnologija mijenja mnoge poslove i stvara nova zanimanja, pa nove generacije zaposlenika trebaju biti spremne na cjeloživotno učenje.

Složili su se oko toga govornici i panelisti pete konferencije Poduzetnički mindset za mlade. Tema te konferencije namijenjene srednjoškolcima, studentima i mladima, bila je Vještine budućnosti.

“Tehologija napreduje brže no ikada i ne znamo koje će nam sve vještine trebati u budućnosti. Bit će nužno brzo prilagođavanje novim stvarima i učenje novih vještina. Korištenjem digitalnih alata iskorištavamo potencijal iz prilika koje vidimo na tržištu“, kazao je Dario Boras, direktor tvrtke Parklio.

Pritom je napomenuo da poduzetništvo i digitalna tehnologija moraju ići ruku pod ruku.

“Digitalni mindset podrazumijeva pogled na događaje ‘digital first’. Digitalni kanali ljudima postaju prvi izbor za prikupljanje znanja, razvijanje prijateljstava, kupnju robe itd. Mogućnost učenja im diktira uspjeh. Tek ćemo doznati koje su dobre, a koje loše strane toga“, rekao je Roko Roić, direktor tvrtke Spotsie.

Domagoj Ostović, direktor tvrtke Lloyds digital, ističe kako je zahvaljujući internetu znanje jako dostupno zbog čega neki mladi ne znaju u kojem smjeru krenuti. Njegov je savjet da se jave tvrtki u kojoj bi željeli raditi. U njegovoj tvrtki pripravnici dobivaju smjernice čime nadograđivati svoje znanje.

“Sve tehnologije koje nam dolaze na stol, a među kojima su umjetna inteligencija, širokopojasna 5G mreža i cyber sigurnost, imaju potencijal za vrlo široku primjenu. Velika količina podataka je i velika količina prilika koje se mogu iskoristiti u poslovnoj primjeni. Ta primjena ovisi o količini znanja koju pojedinac može upiti u svojoj karijeri“, kazao je Ivan Skender, direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije tvrtke A1 Hrvatska.

Hrvoje Džapo, voditelj Centra karijera Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, smatra kako se studente treba podučavati poduzetništvu: “Paralelno s Centrom karijera osnovali smo Studentski poduzetnički inkubator (SPOK). Željeli smo da studenti vide što svojim znanjem mogu napraviti te ih poticali na povezivanje s drugim strukama.“

Srđan Kovačević, direktor tvrtke Orqa, mladima savjetuje da odmah s fakulteta ne zakorače u poduzetništvo, nego da prvo vrijedno iskustvo prikupe radeći za druge.

“U Hrvatskoj se mnogi startupovi sami financiraju, a na Zapadu je to drugačije. Novca ima i sve ga je više. U Hrvatsku ulaze razni fondovi i poduzetnicima su na raspolaganju sredstva Europske unije. Novac se od novca razlikuje. Investitori u nekom trenutku postaju suosnivači tvrtke. Oni vas povezuju s ljudima koje trebate, na raspolaganje vam stavljaju svoje iskustvo i mrežu poznanstva, mogu vas pogurati kada zapnete… To je ‘smart money’“, rekao je fintech konzultant Božidar Pavlović.


Komentari članka

Vezani članci

Krenuli su 2019. iz garaže, a danas njihovi 'snackovi' BiteMe osvajaju Europu i na radaru su Nestlea, Marsa i Lufthanse

01.02.2023.

Bilo im je dosta neukusnih 'zdravih snackova' i umjetnih proteinskih pločica pa su braća, bivši profesionalni kajakaši, Edo i Luka Mujkić sa svojim timom godinama razvijali svojevrsni sveti gral tog segmenta zdrave hrane. Rezultat je BITE ME Protein Cooki

Jedna od pet najvećih regionalnih konzultantskih tvrtki, Mazars, kupio Sponu i ušao u digitalnu transformaciju

01.02.2023.

Mazars, jedna od pet najvećih regionalnih konzultantskih tvrtki, širi se u pružanje usluga digitalne transformacije i organizacijske kulture. Mazars je preuzeo Spona digital, mladu hrvatsku informatičku tvrtku specijaliziranu upravo za ta dva segmenta. Vr

Tvrde da je njihov softver bolji od Excela, a koristi ga i njemačka vojska

31.01.2023.

Digitalizacija je već u punom zamahu, ali mnoge tvrtke još uvijek pokušavaju svoje poslovne procese organizirati proračunskim tablicama iz 90-ih, ograničenima na posebne funkcije. Tome su doskočili braća Christoph i Ralf Dyllick-Brenzinger te su u srpnju

Krenuli su s klimama i ventilatorima iz podruma u Samoboru, a Tomislav Rukavina ih je lansirao u top 10 inženjerskih tvrtki u Europi

30.01.2023.

Samoborska tvrtka Klimaoprema dokaz je da se naši poduzetnici mogu uspješno nositi sa svjetskom konkurencijom i na polju visoke tehnologije. Vrijedni Samoborci među najvećim su europskim proizvođačima opreme za klimatizaciju, ventilaciju i čiste prostore

Sofascore Eye uskoro izaziva VAR

30.01.2023.

Sofascore, hrvatska tvrtka koja je razvila cijeli platformu praćenja sportskih rezultata u stvarnom vremenu za niz popularnih sportova, od nogometa do tenisa, itekako se oslanja na umjetnu inteligenciju.

Tag cloud

 1. 2429 članka imaju tag turizam
 2. 2293 članka imaju tag hrvatska
 3. 1399 članka imaju tag svijet
 4. 1500 članka imaju tag izvoz
 5. 1749 članka imaju tag financije
 6. 1083 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1171 članka imaju tag trgovina
 8. 1201 članka imaju tag ict
 9. 1306 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1028 članka imaju tag investicije
 11. 967 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1069 članka imaju tag industrija
 13. 793 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1090 članka imaju tag EU
 15. 891 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 498 članka imaju tag poticaji
 18. 696 članka imaju tag maloprodaja
 19. 505 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 644 članka imaju tag marketing
 22. 353 članka imaju tag potpore
 23. 475 članka imaju tag eu fondovi
 24. 567 članka imaju tag tehnologija
 25. 436 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 524 članka imaju tag krediti
 27. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 484 članka imaju tag obrazovanje
 29. 445 članka imaju tag porezi
 30. 428 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 377 članka imaju tag osijek
 32. 406 članka imaju tag energetika
 33. 455 članka imaju tag dzs
 34. 368 članka imaju tag start up
 35. 400 članka imaju tag hnb
 36. 330 članka imaju tag hgk
 37. 432 članka imaju tag BDP
 38. 406 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor