Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Velj 2021

Uspješan poljoprivrednik je i poduzetnik i menadžer

Izvor: glas-slavonije.hr · Autor: Suzana Župan  

Uspješan poljoprivrednik je i poduzetnik i menadžer

- Stečeno znanje pomaže mi u proizvodnji, preradi i plasmanu - kaže Kalić
Odlaskom tzv. stare generacije poljoprivrednika sa scene, otišli su i naraštaji uglavnom bez naobrazbe, educiranosti, a čija je deviza bila "za motiku i kravu škola ne treba". Hrvatska poljoprivreda već godinama ne počiva "na motici i jednoj kravici".

Naime, needucirani proizvođači u uvjetima gotovo lavovske borbe u labirintu, istina, izdašnih EU i drugih financijskih izvora, ali i moru propisa, natječaja, mjera, internetskih objava, zahtjevne gradnje, suvremene mehanizacije koja izgleda poput svemirskih brodova danas jednostavno ne mogu opstati. Poljoprivrednik je danas uronjen u imperativ obrazovanja, educiranja, trend cjeloživotnog učenja uvukao se i na poljoprivrednu scenu.

Nova znanja

Mladi poljoprivrednik, proizvođač industrijske konoplje s OPG-om u Đakovu i proizvodnjom i preradom u Vrpolju, Zvonimir Kalić, kaže kako danas biti poljoprivrednik, OPG-ovac, znači biti i poduzetnik, menadžer, želi li da mu proizvod pronađe tržište, a da istovremeno teče i stvaranje poslovnih odnosa i kontakata, novih poslovnih vidika. Nakon što je 2019. izabran za najboljeg mladog poljoprivrednika RH, lani je na 6. izboru za najboljeg mladog europskog poljoprivrednika u kategoriji "Šampion hrane u poljoprivredi" osvojio 3. mjesto. I taj put uspjeha popločen je Kalićevom naobrazbom i educiranjem. Pohađao je sveučilište Libertas i magistar je međunarodnih odnosa i diplomacije.

- Diplomski rad bio mi je na temu plasmana finalnih proizvoda na vanjsko tržište. Stečeno znanje itekako mi pomaže u radu, proizvodnji, preradi i plasmanu. Razvio sam komunikacijske vještine kako prodavati, stvarati poslovne odnose i kontakte - kaže Kalić. Redovito prati edukacije, predavanja, savjetovanja.

I u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) ističu da je edukacija poljoprivrednika o svim novim praksama u proizvodnji od iznimne važnosti i pridonosi boljoj poljoprivredi.

- Svaki ozbiljan poljoprivredni proizvođač danas je svjestan da je važno stalno se usavršavati, učiti i prenositi nova znanja, posebice jer smo dio EU-a i ZPP-a koja postavlja nova načela koja je teško primijeniti bez ozbiljne edukacije. Od ulaska u EU edukacija je provođena na terenu, no nova pravila i ciljevi koje je postavio EU zahtijevat će sve veću razinu stručnosti. Najveći problem je omjer poljoprivrednika, korisnika potpora, u odnosu prema nedostatnom broju savjetodavaca koji su provodili edukacije - ističu u HPK-u.

- Educirao sam se u pogledu ekoproizvodnje, idem na edukacije u smislu finalizacije proizvoda, marketinga. Edukacije provodi HGK ili agencije šalju nama na adrese, a tu je i HPK koji nudi online edukacije za poljoprivrednike, savjetovanja i sl. To zna biti i ponovljeno gradivo, ali je otvorilo i nove spoznaje, putove - kaže Kalić.

Dostupnost

U HPK-u ističu da su procesi educiranja poljoprivrednika suočeni s tim da administrativna preopterećenost sustava ne daje dovoljno prostora trenutnim savjetodavcima za dodatno usavršavanje.

- Sve će se više tražiti digitalni alati za edukaciju preko online platformi i prisutnosti na YouTubeu kako bi poljoprivrednik mogao pratiti nove zahtjeve i trendove. Država i poljoprivredna politika ne smiju nametati sve više obveza i administrativnih prepreka proizvođačima, već im omogućiti da im sve bude dostupno – literatura, informacije na jednom mjestu - kažu u Komori. – Poljoprivrednik danas mora imati afinitete da naraste u poduzetnika i menadžera - kaže Kalić, koji je ujedno povremeno i gost predavač na svom fakultetu, i to iz malog poduzetništva. I sam educira.

- S obitelji provodim edukacije za potrebe sijanja konoplje. Educiramo ljude o proizvodnji, čak i neke udruge poput, npr., oboljelih od multiple - kaže Kalić.

HPK je stava da bi trebalo imati savjetodavnu službu po uzoru na druge u EU-u (Austrija, Mađarska, Poljska) kako bi se koordinacijom s OPG-ovima napravio plan edukacija, razmjenjivala znanja s drugim članicama i smanjilo administrativno opterećenje što trenutno pritišće savjetodavce.

- Taj bi model bio najučinkovitiji jer bi savjetodavci bili dio našeg tima i imali bi stalni kontakt s proizvodnjom, bili bi servis poljoprivrednika, osobito u pogledu edukacije. S obzirom na to da novi ZPP donosi brojne promjene, o tome bi trebalo razmišljati već sada, kako da se bolje organiziramo i budemo bolja poljoprivredna zemlja - kažu u HPK-u.


Komentari članka

Vezani članci

Utjecaj pandemije na (ne)zaposlenost studenata - Mnogi su se odlučili pokrenuti svoj posao

22.04.2021.

Znatan se broj studenata, nakon gubitka posla i odustajanja od traženja drugog, odlučio za pokretanje vlastitog posla pa se sad bave onime što zapravo vole. Time dolazi do stvaranja pozitivne radne atmosfere, ali i značajnog zadovoljstva kupaca jer dobiva

‘Meni je sezona stalno. Ne radimo samo dva dana u godini, ali bilo bi bogohulno žaliti se...‘

08.04.2021.

Petra Cafuk okružena je s petoricom muškaraca i vodi uspješan posao. Otac savjetuje, suprug radi, dvojica sinova uče uz nju, a trećega Petrin posao ne zanima. Majka, pak, bdije nad svima.

Za izgradnju skladišta za krumpir uručeno 12 ugovora vrijednih 53 milijuna kuna

29.03.2021.

Radi se o sredstvima za provedbu podmjere 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva – restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti".

Dozvolite nam rad! Nema sigurnih pokazatelja da su sajmovi izvori širenja zaraze

28.03.2021.

Sajmovi bilježe gubitke u milijunskim iznosima. Velike gubitke bilježe i obrtnici, tvrtke i OPG-ovi. Dio njih već je otpustio radnike, a ukoliko se uskoro ne otvore bit će još otpuštanja, čulo se jučer na Bjelovarskom sajmu.

HPK: Pada broj ekoloških proizvođača, krivnju snose i neujednačene kontrole

25.03.2021.

Kontrolna tijela trenutno imaju različite prakse, a i cijene usluga se drastično razlikuju od tijela do tijela što značajno utječe na troškove poslovanja proizvođača, upozoravaju iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Tag cloud

 1. 2103 članka imaju tag hrvatska
 2. 2183 članka imaju tag turizam
 3. 1380 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1181 članka imaju tag svijet
 6. 888 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1114 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1017 članka imaju tag ict
 11. 902 članka imaju tag investicije
 12. 1033 članka imaju tag EU
 13. 726 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 934 članka imaju tag industrija
 15. 813 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 415 članka imaju tag koronavirus
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 425 članka imaju tag poticaji
 20. 587 članka imaju tag marketing
 21. 514 članka imaju tag krediti
 22. 533 članka imaju tag tehnologija
 23. 385 članka imaju tag opg
 24. 431 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 389 članka imaju tag eu fondovi
 26. 384 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 304 članka imaju tag potpore
 28. 453 članka imaju tag obrazovanje
 29. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 406 članka imaju tag porezi
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 391 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 396 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici