Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Sij 2017

Većina Slavonaca zbog niskih plaća više ne plaća porez na dohodak

Izvor: www.glas.hr · Autor: Igor MIKULIĆ  

Većina Slavonaca zbog niskih plaća više ne plaća porez na dohodak

U siječnju je većina zaposlenih osoba u zemlji dobila veće plaće zahvaljujući novom Zakonu o porezu na dohodak kojim je osnovni osobni odbitak povećan na 3800 kuna.

Na taj je način, kako je to i najavio ministar financija Zdravko Marić, od ukupno 2,75 milijuna poreznih obveznika, izvan “poreznih škara” ukupno ostalo oko 1,5 milijuna osoba. Lako se može zaključiti da sada sigurno tri četvrtine radnika zaposlenih u privatnim poduzećima u Slavoniji i Baranji praktično porez na dohodak - uopće ne plaća zbog toga što imaju dohodak niži od 3800 kuna ili ta obveza ne postoji na osnovi poreznih odbitaka na uzdržavane članove obitelji.

Većina onih koji imaju plaće veće od 3800 kuna izdvojit će porez na dohodak prema nižoj stopi od 24 posto, a samo rijetki, kojima dohodak prelazi 17.500 kuna, prema onoj najvišoj od 36 posto.
Plaća rasla

Što se dogodilo u stvarnosti u siječnju nakon porezne reforme pokazuju podaci iz osječke Saponije, najvećeg domaćeg proizvođača deterdženata i toaletnih proizvoda, koja je i jedna od najvećih kemijskih tvrtki u regiji. Prosječna netoplaća zaposlenih, a u Saponiji ih je oko 840, kako nam je kazao predsjednik uprave te tvrtke Damir Skender, porasla je za sto kuna - s 4450, koliki je prosjek iznosio u 2016., na 4550 kuna. S obzirom na povećanje neoporezivog dijela dohotka, oko 55 posto zaposlenih ne plaća uopće porez na dohodak.

- Nama je velika promjena nastupila i zbog novosti oko poreza na dobit. On je, istina, smanjen s 20 na 18 posto, međutim mi smo proteklih godina dobit reinvestirali, dakle ulagali u nove tehnologije, strojeve, opremu te smo bili potpuno oslobođeni plaćanja poreza na dobit. Ova nam mjera ne ide u prilog. Sada ćemo taj porez morati platiti. Dakle, imat ćemo veće troškove nego što je korist od smanjenja poreza za dva postotna boda, a to nije dobro jer smo kompanija koja mnogo ulaže u proizvodnju s obzirom na to da smo zbog povećavanja konkurentnosti prisiljeni pratiti globalna tehnološka kretanja - kaže Skender.

U jednoj osječkoj prerađivačkoj tvrtki, u kojoj su željeli ostati anonimni, a koja se može svrstati u kategoriju velikih poduzeća, u siječnju je isplaćena plaća prema novom obračunu i premda ta tvrtka dobro posluje i plaće zaposlenih nisu među najnižima u sektoru, 46 posto zaposlenih nije moralo platiti ni lipe poreza na dohodak.
Niska primanja

U tekstilnim tvrtkama i poduzećima koja se bave preradom drva, gdje su plaće zaposlenih relativno niske, porez na dohodak plaća manji dio radnika. Svjesni su toga u sindikatima. Predsjednik SSSH Mladen Novosel ističe kako nažalost velika većina radnika u trgovačkim društvima u Slavoniji i Baranji, dakle u poljoprivredi, drvoprerađivačkoj, metalskoj, tekstilnoj industriji itd., ima plaće značajno ispod prosjeka na razini zemlje koji je sada oko 5800 kuna.

- Ako imaju uzdržavane članove obitelji, odnosno djecu, njihovi su porezni odbici takvi da će platiti minimalan ili nikakav iznos poreza. Mnogi radnici zapravo rade za minimalnu plaću, nižu od tri tisuće kuna, i sasvim je jasno da na svoj dohodak neće plaćati porez na dohodak. Naglasak ovdje nije u plaćanju poreza, nego u tome što su nažalost plaće u realnom sektoru vrlo niske. Posljedica je da posebno iz Slavonije odlaze u inozemstvo i zaposleni ljudi, upravo zbog tih niskih plaća, nesigurnosti i loših uvjeta rada - kaže Novosel.

Zbog smanjenja poreza na dohodak, a time i prireza, Grad Osijek bi prema projekcijama proračuna za 2017., kaže pročelnik upravnog odjela za financije i nabavu David Krmpotić, mogao ostati bez ukupno 13 milijuna kuna.

- Proračunski prihodi od prireza u 2016. godini iznosili su 36 milijuna kuna i očekujemo da će biti dva milijuna manji, dok bi ukupno prihodi po toj osnovi trebali biti 13 milijuna kuna niži. Koliko je smanjenje u siječnju još uvijek ne znamo točno, jer na žalost još je mnogo gospodarskih subjekata koji plaće svojim djelatnicima isplaćuju ovih dana. Točne brojke imat ćemo polovinom veljače, a dobre pokazatelje na kraju prvog tromjesečja ove godine. Čekamo od Vlade još neke izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, a prije njih i financijske pomoći kako bi nam se kompenziralo ovo smanjenje prihoda u proračunu - kazao nam je Krmpotić.

Novosel podsjeća da je zamjerka sindikata kod donošenja Zakona o porezu na dohodak bila ukidanje porezne stope od 12 posto, odnosno to što se svi dohotci oporezuju sa samo dvije porezne stope, od 24 i 36 posto.

Neriješeno pitanje olakšice za troškove istraživanja

Predsjednik uprave Saponije Damir Skener upozorio je na jedan problem koji nije riješila porezna reforma. Naime, Saponia svake godine mnogo ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda, a ta su izdvajanja do kraja 2014. godine, zahvaljujući Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ulazila u porezne olakšice. Ova porezna reforma, ističe Skender, potvrdila je postojanje ove državne potpore i olakšice, ali za njezinu primjenu nije riješena zakonska regulativa. “Očekujemo da će to pitanje biti zakonski uređeno kako bismo mogli koristiti tu olakšicu. Nama je ona vrlo značajna. Dostatno je samo spomenuti podatak kako u istraživanju i razvoju u Saponiji radi više od 40 osoba”, napominje Skender.


Komentari članka

Vezani članci

Ekonomisti očekuju recesiju već 2020. ili 2021. godine

19.08.2019.

Većina ekonomista očekuje recesiju u SAD-u u sljedeće dvije godine, pomaknuvši predviđanja za jednu godinu zbog poteza američke središnje banke, prema u ponedjeljak objavljenom istraživanju

„Crni dani gospodarstva“ koje u Njemačkoj gotovo nitko ne osjeća

09.08.2019.

Već i strani tisak nagađa kako gospodarstvo Njemačke gubi tlo pod nogama. Proizvodnja se smanjuje, najavljuju se i otpuštanja radnika. Ali Njemačkoj nije nipošto loše. Kako je to istovremeno moguće?

Studentima godišnje 10 tisuća kuna

08.08.2019.

Sporazum o suradnji se sklopio za četiri iduće akademske godine, a novac je iz Državnog proračuna

Plenković i Marić objavili: Ugostiteljima se reže porez na hranu, uvodi se porez na šećer, rastu trošarine na cigarete i alkohol!

29.07.2019.

Naša Vlada otpočetka je krenula s politikom rasterećenja i gospodarstva i građana, rekao je premijer Andrej Plenković, nabrajajući sve uspjehe Vlade na polju gospodarstva na konferenciji za medije na kojoj zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom fina

Prvi obrisi Marićeve reforme - Veće plaće i manji PDV za turizam?

24.07.2019.

Četvrti paket poreznih izmjena trebao bi biti poznat do kraja ovog mjeseca, ali u skladu s dosadašnjom praksom, ministar financija Zdravko Marić želi svakako izbjeći nagađanja o tome što će u njemu biti pa je od članova radne skupina zatražio da potpišu i

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1958 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 902 članka imaju tag ict
 12. 963 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 332 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija