Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Srp 2023

Veliko istraživanje za Uplift: Poduzetnici u Hrvatskoj svoje poslovanje ocjenjuju četvorkom, a više od 60 posto njih očekuje da će u budućnosti poslovati bolje nego danas

Izvor: uplift.hr · Autor: uplift.hr  

Veliko istraživanje za Uplift: Poduzetnici u Hrvatskoj svoje poslovanje ocjenjuju četvorkom, a više od 60 posto njih očekuje da će u budućnosti poslovati bolje nego danas

Čak 96,3 posto poduzetnika smatra da je najvažniji segment za uspješno poslovanje kvaliteta zaposlenika
Gotovo 40 posto ispitanih misli da im umjetna inteligencija neće utjecati na poslovanje
Rezultati istraživanja objavljeni su u sklopu projekta Uplift koji i u trećoj sezoni nudi besplatnu edukaciju za poduzetnike, a natječaj za stipendije je otvoren do 1. listopada
Kakva je poduzetnička „vibra“ u Hrvatskoj? Jesu li poslodavci u mikro, malim i srednjim poduzećima zadovoljni svojim poslovanjem? Što ocjenjuju kao dobre strane, a što kao loše? To su samo neka od pitanja koja su im postavljanja u velikom istraživanju koje je u povodu lansiranja treće sezone Uplifta za Mastercard proveo Ipsos*. Rezultate ćemo objaviti u nekoliko tematskih cjelina, a za početak možemo zaključiti kako je stanje u MMSP u Hrvatskoj vrlo dobro. I to doslovno.

Naime, poduzetnici u Hrvatskoj zadovoljni su svojim poslovanjem, baš kao što i optimistično dočekuju budućnost. Unatoč izazovnim godinama ponajviše zbog ekonomsko-geopolitičke situacije, pozitivizam, kad je poduzetništvo u pitanju, je na visokom nivou. Gotovo polovica poduzetnika u Hrvatskoj svoje poslovanje bi ocijenila školskom ocjenom vrlo dobar, a zadovoljstvo i kvaliteta zaposlenika te odnos s dobavljačima aspekti su s kojima su poslodavci najzadovoljniji.

Naime, 43,6% ispitanih poduzetnika svom poslovanju daje ocjenu 4 (na skali od 1 do 5), njih 26,1% svoje poslovanje ocjenjuje trojkom, a 20,7% daje svom poslovanju ocjenu odličan.

Čak 96,3% poduzetnika smatra da je najvažniji segment za uspješno poslovanje kvaliteta zaposlenika, dok je drugo mjesto po važnosti sa 93,8% zauzelo zadovoljstvo zaposlenika. Poslodavci smatraju da su im od velikog značaja za uspjeh poslovanja zakonska regulativa te broj korisnika njihovog proizvoda odnosno usluge. Zanimljivo, kao najmanje važnu stavku za uspjeh poslovanja navode odnos s jedinicama lokalne samouprave.

Pitani da školskim ocjenama ocijene zadovoljstvo pojedinim segmentima svog poslovanja, poslodavci su najveće zadovoljstvo pokazali kvalitetom zaposlenika. Njih 39,8% je kvalitetu svojih zaposlenika ocijenilo čistom peticom, a 38,2% im je dalo ocjenu vrlo dobar. Čak 76% ispitanika je odnosu s dobavljačima dalo ocjenu vrlo dobar ili odličan, a treće mjesto na ljestvici stvari s kojim su poduzetnici najzadovoljniji zauzelo je zadovoljstvo zaposlenika. U najmanjoj mjeri su zadovoljni suradnjom s jedinicama lokalne samouprave i cijenom sirovina.

Žene poduzetnice optimističnije od muških kolega
Istraživanje je osim trenutnog pogleda na poduzetništvo donijelo i uvid u očekivanja poduzetnika u naredne dvije godine, a ono je pokazalo da 61% njih očekuje bolje poslovanje tvrtke, dok 11% njih očekuje negativan trend. Zanimljivo je da nešto optimističniji pogled na budućnost imaju žene nego muškarci, a gledano po dobi, najoptimističniji poduzetnici su oni između 27 i 40 godina (77,2%).

Poslodavci koji rade u sektoru turizma i ugostiteljstva su značajno pozitivniji glede budućnosti, čak 77% njih smatra da će u naredne dvije godine poslovanje tvrtke biti bolje.

Broj korisnika proizvoda ili usluga i opće poslovanje tvrtke percipiraju se kao aspekti koji će u narednih dvije godine biti malo ili puno bolji nego što su sad, a s druge strane poduzetnici ne očekuju pozitivne promjene u cijenama sirovina, odnosu s financijskim institucijama i suradnjom s jedinicama lokalne samouprave.

U Lici i Banovini poduzetnici pokazuju indikaciju pozitivnije percepcije poslovanja tvrtke u narednih dvije godine u aspektima zakonske regulative, dostupnosti sirovina, cijene sirovina, kvaliteta zaposlenika, brojem korisnika proizvoda/usluga te usmjerenosti na ekološku, društvenu i etičku odgovornost u poslovanju. Poslodavci u Hrvatskom Primorju i Istri očekuju nešto lošije poslovanje u aspektima kvalitete zaposlenika i zadovoljstvo zaposlenika.

Fokus na digitalizaciji poslovanja
Uz zadovoljstvo zaposlenika kao i njihovu kvalitetu, poduzetnici navode kako će u naredne dvije godine jednako važan aspekt poslovanja biti digitalizacija poslovanja (prosječna ocjena 3,8) koja uključuje razvoj web shopa, informatizaciju poslovnih procesa, prihvat različitih (digitalnih) načina plaćanja i slično.

Razvoj tehnologije sve snažnije utječe na način poslovanja, a ispitani poduzetnici u Hrvatskoj navode da je blockchain vrsta tehnologije s kojom su najmanje upoznati (32,8% ispitanih) te očekuju najmanji utjecaj te tehnologije na poslovanje tvrtke. Uređaji koji prikupljaju i međusobno razmjenjuju podatke (IoT) te cloud (informatičko okruženje za rad i arhiviranje podataka) poduzetnici navode kao tehnologije od kojih očekuju najveći utjecaj na poslovanje svoje tvrtke u sljedeće tri godine. Zanimljivo je da čak 38,2% ispitanih smatra kako im umjetna inteligencija (AI) neće utjecati na poslovanje u naredne tri godine.

Kako bi učinio mikro, male i srednje poduzetnike, s fokusom na one u segmentu turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti, što otpornijima na izazove na tržištu te kako bi im se pružili potrebna znanja i vještine za daljnji razvoj i implementaciju poslovnih ideja, Mastercard je 2021. godine pokrenuo projekt Uplift koji sada ulazi u svoju treću sezonu. Cilj je projekta stvaranje poduzetnika koji kroz obrazovanje dobivaju alate za postizanje konkurentnosti u digitalno doba. Upravo je zato u sklopu projekta u suradnji s Algebrom pokrenuta Uplift akademija, sveobuhvatni obrazovni program namijenjen MMSP. Dosad je kroz akademiju prošlo 72 poduzetnika iz svih dijelova Hrvatske, a od danas do 1. listopada 2023. svi zainteresirani vlasnici mikro, malih i srednjih poduzeća iz područja turizma, ugostiteljstva, uslužnih i pripadajućih djelatnosti te vlasnici obiteljsko poljoprivrednih gospodarstva (OPG) mogu prijaviti sebe ili svoje zaposlenike na natječaj za stipendije putem obrasca dostupnog na uplift.hr.

Više informacija o svemu što donosi treća sezona možete pročitati OVDJE!

*Kvantitativno istraživanje o poduzetništvu u Hrvatskoj u svibnju i lipnju 2023. za Mastercard provela je agencija za istraživanje tržišta Ipsos, na uzorku od 241 ispitanika koji su osobe koje vode poslovanje tvrtke u mikro, malim i srednjim poduzećima. Metoda: CATI istraživanje (Computer Assisted Telephone Interviewing) ili CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) samoispunjavanje preko online Ipsos platforme.


Komentari članka

Vezani članci

Zvonimir Viduka: U vremenu promjena priliku imaju inovatori

02.10.2023.

Sljedeći korak koji s punim ponosom mogu najaviti jest novi pogon u Velikoj Gorici, gdje ćemo preseliti kompletnu proizvodnju i kontrolu kvalitete. Važnost takve investicije je velika jer ćemo sad imati značajno povećane kapacitete za proizvodnju, a to na

Muzej iluzija osvojio srebrnu nagradu u Bruxellesu

30.09.2023.

S više od 40 lokacija, u 25 država svijeta i 10 milijuna posjetitelja to je najveći lanac privatnih muzeja na svijetu. Upravo se radi na novim otvorenjima u Denveru, San Diegu, Seattleu i Kopenhagenu.

Kroz 10 godina riječkog startup inkubatora dodijeljeno 118.000 eura novim poduzetnicima

28.09.2023.

Prigodnim događanjima je u prostorima RiHub-a obilježena deseta godišnjica postojanja riječkog Startup inkubatora, na kojoj su se okupili bivši i sadašnji polaznici ovog pogona novih poduzetničkih ideja, njihovi mentori, poslovni partneri i predstavnici G

Vlade Prančić, Smjeli: U sljedeće dvije godine planiramo proizvodnju pršuta povećati do 30 posto

27.09.2023.

Kad se uvozu jeftinijega, nekvalitetnog pršuta, nelojalnoj konkurenciji te rastu cijena mesa i energenata doda svinjska kuga, proizvođačima mesa čini se kao da se bore s četiri jahača Apokalipse. Svinjska kuga koja se pojavila u Hrvatskoj i okolnim zemlja

Za samo 3 dana postala sam vlasnica obrta; od tada do danas to je moj jedini izvor zarade

27.09.2023.

Da je znala da je ovako jednostavno otvoriti obrt, taj korak bi napravila prije više od 10 godina, priznaje mlada poduzetnica i vlasnica obrta Avokado Content Studio Kristina Deranja. O pokretanju poslovanja, važnosti digitalnog marketinga u poslovanju da

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor