Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Ruj 2010

Vinogradi pod vodom, štete enormne

Izvor: www.glasistre.hr · Autor: Jasna ORLIĆ  

Vinogradi pod vodom, štete enormne

Obilne kiše donijele su velike štete vinogradarima i omele berbu grožđa u Istri. Još nitko ne može procijeniti koliko iznose štete na Bujštini. Ni jučer se nije moglo ući u mnoge vinograde. Najgore su prošli oni u udolinama oko Novigrada, Nove Vasi i Brtonigle, dok su nasadi na obroncima ipak u boljem stanju.

Poplavljen je i dio vinograda uz cestu Novigrad - Umag, u vlasništvu Damira Mihelića. Na jednoj lokaciji nedaleko od Novigrada, gdje je udolina, voda je u nedjelju ujutro bila viša od trsova, svjedoči Mihelić. Srećom, voda se povlači.Uz cestu Novigrad - Umag, između starih loza mladi je nasad Anđela Anića, koji je još jučer bio prekriven vodom. Virili su samo vrhovi mladih loza. Što će biti s njima? - Ne znam što će biti, ovako nešto nikad se nije dogodilo. Nadam se da će ipak biti sve u redu kada se voda povuče, kaže Anić.U nedjelju nakon obilnih kiša voda se prelijevala preko ceste, a jučer je stanje ipak bilo bolje. Još su pod vodom mnogi vinogradi koji se nalaze u udolinama, poput onih Istravina nedaleko od Novigrada, ali i velik broj nasada na području općine Brtonigla. - Moj otac, koji ima 65 godina, ne pamti ovako nešto. Ne možeš vjerovati da je sve grožđe bilo u vodi, kaže vinar Gianni Ravalico. Na mjestima je voda dosegla visinu od čak metar i pol, a jučer joj je razina bila oko 70 centimetara. Ukupno je poplavljeno nekoliko hektara vinograda ovog poznatog vinara iz Nove Vasi. Drugi nasadi na padinama stradali su zbog erozije tla; kiša je odnijela i po pola metra zemlje. Ovog časa Ravalico ne može procijeniti kolike su štete.

- Ako se ostvari prognoza vremena pa kiše bude i ovog vikenda, onda možemo samo gledati grožđe kako propada, kaže on. Obitelj Ravalico berbu već godinama obavlja strojno, a stroj teško može ući u raskvašenu zemlju. - Ne možemo brati ručno jer redovi su dugi i po 1.200 metara. Traktor ne može ući između redova. Tko bi iznosio grožđe u rukama, dodaje Ravalico. Srećom, dosad su pobrali 15 od ukupno 40 hektara koliko imaju pod vinogradima. Tako su već u podrumu muškat i chardonnay, ali još treba hitno pobrati malvaziju, crni pinot, merlot i cabernet sauvignon, doznajemo od njega. Vinogradi Luciana Visintina iz Brtonigle, vlasnika podruma Veralda, mahom su na padini pa nisu poplavljeni, a nije došlo ni do veće erozije. Jedino ne zna što je s mladim vinogradom, koji je posadio na terasastom terenu. Riječ je o 25.000 mladih loza. Dodaje i da je krajnje vrijeme za berbu malvazije, jer je još i prije kišnog vikenda pokoja bobica počela gnjiliti.

- Nemamo više što čekati, treba što prije obaviti berbu, veli Visintin, najveći proizvođač vina u Istri nakon Istravina i Agrolagune. U porečkoj Agrolaguni bere se danju i noću, kada stroj radi i pod reflektorima. Na Poreštini, naime, kiša nije bila toliko obilna, a i zemlja je druge vrste tako da se jučer strojno brao merlot nedaleko od Funtane. Premda im kiša otežava posao, pobrali su i preradili 40 posto od ukupno četiri milijuna kilograma grožđa samo sa svojih nasada. Doznajemo da su bijele sorte skoro sve skinute s trsova. Jedan od rijetkih vinara koji je jučer tijekom jutra bio u berbi je Eliđo Pilato iz Lašići nedaleko od Kaštelira. Veli, pobrali su deset tona malvazije iz vinograda kooperanta nedaleko od Brtonigle.

- U vinogradu je namjerno ostavljeno više trave i na takvom je terenu da se moglo brati. Ubrana malvazija ima preko 19 jedinica šećera, otkupljena je po četiri kune i odlične je kvalitete, veli Pilato. Ove godine u prosjeku ima 10 do 15 posto manje grožđa pa će ukupno proizvesti oko 90.000 litara vina. - Grožđe ima više kiseline zbog vlage u vinogradima tijekom čitave godine, što neće smetati jer će vina biti svježa i trajati dulje. Lani je bilo premalo kiselina i više šećera, uspoređuje Pilato, koji s prodajom vina nema problema jer je počeo izvoziti u SAD i Srbiju. Vrijeme berbe uvelike ovisi o lokaciji vinograda. Dok je za mnoge proizvođače vina s Bujštine krajnje vrijeme za berbu, južna se Istra previše ne žuri.

- Isplati se još malo čekati. Ovisno o vremenu, vjerujem da će se najviše brati ovog i idućeg vikenda, tada će biti udarni termini. Naravno da veliki proizvođači moraju u berbu i ranije, jer ne bi stigli sve pobrati, kaže agronom Sergio Bile čiji se vinogradi nalaze na tromeđi općina Barban, Marčana i Svetvinčenat. Vinari Vodnjanštine tradicionalno su skloni u berbu malvazije ići krajem rujna, a crnih sorti čak i početkom listopada. Naravno, ako vrijeme dozvoli, a ove je godine prepuno iznenađenja. Kada je grožđe u bačvama puno je manje briga.


Komentari članka

Vezani članci

Entuzijasti osmislili sustav za vrtlarenje mikrozelenja

16.08.2019.

Trojica entuzijasta razvili su tehnologiju tzv. vertikalne poljoprivrede uz koju se mikropovrće i jestivo bilje može uzgajati u zatvorenom. Nakon što se uzgoje, biljke se mogu ili jesti ili presaditi u polje.

Egzotika u Istri: Prijatelji iz djetinjstva uzgajaju goji bobice

14.08.2019.

U posljednjih nekoliko godina egzotično voće goji bobice osvojile su europsko tržište. U Hrvatskoj je samo nekoliko proizvođača tog voća i to uglavnom u kontinentalnom dijelu. Jedini nasad u Istri nalazi se u dolini rijeke Raše, podignula su ga dva prijat

Smanjila se proizvodnja rajčice u Hrvatskoj, a porastao je uvoz

12.08.2019.

Oko 60 posto uvozne rajčice dolazi iz Italije i Nizozemske, a više od tone uvezemo i iz Španjolske, Njemačke i Poljske. S druge strane, oko dvije trećine ukupnog izvoza rajčice završi u Sloveniji i Njemačkoj.

Berači u vinogradima obavljaju "zelenu berbu", neophodnu za vrhunsku kvalitetu vina

02.08.2019.

Ubire se i baca višak zelenih grozdova. To se radi iz jednog i jedinog razloga, a to je da u konačnici grožđe bude kvalitetno i da možemo iz tih grozdova koji ostanu na trsovima dobiti vrhunsku kapljicu, odnosno vrhunsko vino, ističe Branko Mihalj.

Jure Andričić: Prodajete li samo na kućnom pragu, kao da svaki dan čekate dobitak na lotu

01.08.2019.

Student Jure Andričić odlučio je nastaviti obiteljsku tradiciju te s majkom uzgaja lješnjake, orahe, maline, kupine, borovnice, ribiz i aroniju. "Motiv je i neki moj pozitivan inat prema trenutnom stanju u društvu, gdje prevladava mišljenje da se u Hrvats

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 903 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija