Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Ruj 2010

Vinogradi pod vodom, štete enormne

Izvor: www.glasistre.hr · Autor: Jasna ORLIĆ  

Vinogradi pod vodom, štete enormne

Obilne kiše donijele su velike štete vinogradarima i omele berbu grožđa u Istri. Još nitko ne može procijeniti koliko iznose štete na Bujštini. Ni jučer se nije moglo ući u mnoge vinograde. Najgore su prošli oni u udolinama oko Novigrada, Nove Vasi i Brtonigle, dok su nasadi na obroncima ipak u boljem stanju.

Poplavljen je i dio vinograda uz cestu Novigrad - Umag, u vlasništvu Damira Mihelića. Na jednoj lokaciji nedaleko od Novigrada, gdje je udolina, voda je u nedjelju ujutro bila viša od trsova, svjedoči Mihelić. Srećom, voda se povlači.Uz cestu Novigrad - Umag, između starih loza mladi je nasad Anđela Anića, koji je još jučer bio prekriven vodom. Virili su samo vrhovi mladih loza. Što će biti s njima? - Ne znam što će biti, ovako nešto nikad se nije dogodilo. Nadam se da će ipak biti sve u redu kada se voda povuče, kaže Anić.U nedjelju nakon obilnih kiša voda se prelijevala preko ceste, a jučer je stanje ipak bilo bolje. Još su pod vodom mnogi vinogradi koji se nalaze u udolinama, poput onih Istravina nedaleko od Novigrada, ali i velik broj nasada na području općine Brtonigla. - Moj otac, koji ima 65 godina, ne pamti ovako nešto. Ne možeš vjerovati da je sve grožđe bilo u vodi, kaže vinar Gianni Ravalico. Na mjestima je voda dosegla visinu od čak metar i pol, a jučer joj je razina bila oko 70 centimetara. Ukupno je poplavljeno nekoliko hektara vinograda ovog poznatog vinara iz Nove Vasi. Drugi nasadi na padinama stradali su zbog erozije tla; kiša je odnijela i po pola metra zemlje. Ovog časa Ravalico ne može procijeniti kolike su štete.

- Ako se ostvari prognoza vremena pa kiše bude i ovog vikenda, onda možemo samo gledati grožđe kako propada, kaže on. Obitelj Ravalico berbu već godinama obavlja strojno, a stroj teško može ući u raskvašenu zemlju. - Ne možemo brati ručno jer redovi su dugi i po 1.200 metara. Traktor ne može ući između redova. Tko bi iznosio grožđe u rukama, dodaje Ravalico. Srećom, dosad su pobrali 15 od ukupno 40 hektara koliko imaju pod vinogradima. Tako su već u podrumu muškat i chardonnay, ali još treba hitno pobrati malvaziju, crni pinot, merlot i cabernet sauvignon, doznajemo od njega. Vinogradi Luciana Visintina iz Brtonigle, vlasnika podruma Veralda, mahom su na padini pa nisu poplavljeni, a nije došlo ni do veće erozije. Jedino ne zna što je s mladim vinogradom, koji je posadio na terasastom terenu. Riječ je o 25.000 mladih loza. Dodaje i da je krajnje vrijeme za berbu malvazije, jer je još i prije kišnog vikenda pokoja bobica počela gnjiliti.

- Nemamo više što čekati, treba što prije obaviti berbu, veli Visintin, najveći proizvođač vina u Istri nakon Istravina i Agrolagune. U porečkoj Agrolaguni bere se danju i noću, kada stroj radi i pod reflektorima. Na Poreštini, naime, kiša nije bila toliko obilna, a i zemlja je druge vrste tako da se jučer strojno brao merlot nedaleko od Funtane. Premda im kiša otežava posao, pobrali su i preradili 40 posto od ukupno četiri milijuna kilograma grožđa samo sa svojih nasada. Doznajemo da su bijele sorte skoro sve skinute s trsova. Jedan od rijetkih vinara koji je jučer tijekom jutra bio u berbi je Eliđo Pilato iz Lašići nedaleko od Kaštelira. Veli, pobrali su deset tona malvazije iz vinograda kooperanta nedaleko od Brtonigle.

- U vinogradu je namjerno ostavljeno više trave i na takvom je terenu da se moglo brati. Ubrana malvazija ima preko 19 jedinica šećera, otkupljena je po četiri kune i odlične je kvalitete, veli Pilato. Ove godine u prosjeku ima 10 do 15 posto manje grožđa pa će ukupno proizvesti oko 90.000 litara vina. - Grožđe ima više kiseline zbog vlage u vinogradima tijekom čitave godine, što neće smetati jer će vina biti svježa i trajati dulje. Lani je bilo premalo kiselina i više šećera, uspoređuje Pilato, koji s prodajom vina nema problema jer je počeo izvoziti u SAD i Srbiju. Vrijeme berbe uvelike ovisi o lokaciji vinograda. Dok je za mnoge proizvođače vina s Bujštine krajnje vrijeme za berbu, južna se Istra previše ne žuri.

- Isplati se još malo čekati. Ovisno o vremenu, vjerujem da će se najviše brati ovog i idućeg vikenda, tada će biti udarni termini. Naravno da veliki proizvođači moraju u berbu i ranije, jer ne bi stigli sve pobrati, kaže agronom Sergio Bile čiji se vinogradi nalaze na tromeđi općina Barban, Marčana i Svetvinčenat. Vinari Vodnjanštine tradicionalno su skloni u berbu malvazije ići krajem rujna, a crnih sorti čak i početkom listopada. Naravno, ako vrijeme dozvoli, a ove je godine prepuno iznenađenja. Kada je grožđe u bačvama puno je manje briga.


Komentari članka

Vezani članci

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

22.05.2019.

Mladi diplomirani inženjer poljoprivrede Ivan Jemrić prvo je obiteljsko gospodarstvo razvio u moderan OPG, potom otvorio vlastiti koji je lani prerastao u Obrt za poljoprivredu Jemrić. Daljnje poslovanje razvija i uz pomoć sredstava Programa ruralnog razv

Branini proizvodi u svim trgovačkim lancima u RH

16.05.2019.

Svoju uspješnu priču Brana je počela još 2005. godine gradnjom hladnjače za voće i povrće u Virovitici

Janešovi će, zadovoljni prinosom, površine pod šparogom udvostručiti

06.05.2019.

Najbolja je cijena u prodaji na malo, i do 40 kuna za kilogram, ali veleprodajna je cijena upola niža

Eksplodirao izvoz hrvatskih jaja. Doznali smo zašto i prijeti li nam zbog toga nestašica te rast cijena

23.04.2019.

Izvoz kokošjih jaja porastao je za gotovo 133 posto, s 900.000 eura u 2017. (13,6 milijuna jaja) na 2,1 milijun eura u 2018. (24,4 milijuna jaja). Glavni 'krivac' za taj bum je tvrtka Luneta u vlasništvu Dražena i Ivane Čurila, brata i sestre iz Ludbrega.

Zašto su talijanski, španjolski i francuski proizvodi ‘vrjedniji’ od hrvatskih?

12.04.2019.

Zbog geostrateškog položaja hrvatski proizvođači baštinici su prava da svoje proizvode nazivaju proizvodima mediteranske prehrane i prodaju ih kao takve. Međutim, kad se pojavljuju u izvozu, to uopće ne spominju

Tag cloud

 1. 1898 članka imaju tag hrvatska
 2. 1915 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1219 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 992 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 927 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 494 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 335 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija