Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Ou 2020

Virus nadjačao turizam: ‘Izgubit ću stotine tisuća eura, rezervacije danima ne stižu‘

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Ružica Mikačić  

Virus nadjačao turizam: ‘Izgubit ću stotine tisuća eura, rezervacije danima ne stižu‘

Turistički biznis svijeta koji već cijelo desetljeće uporno odolijeva terorizmu, ratovima, epidemijama, strahu od (ne)sigurnosti na odmoru, tsunamijima i olujama, sada je ipak pokleknuo. Koronavirus je prvi razlog zbog kojega je i industrija turizma morala priznati da nije dovoljno jaka da se s njim izbori bez straha i opasnosti, čemu je otkazivanje najvećeg Svjetskog sajma turizma ITB u Berlinu najbolja potvrda.

Nikada u 54 godine dugoj povijesti berlinskog sajma i ITB-a to se nije dogodilo, pa je zabrinutost turističkih djelatnika na pragu predsezone time veća.

Ležernost kojom su turistički profesionalci koliko do jučer odmahivali rukom, govoreći kako će se sve s epidemijom opasnog virusa smiriti do Uskrsa bez većih posljedica za turistička putovanja, nestala je preko noći kada je Njemačka u zadnjih 48 sati tisuće svojih građana stavila u karantenu i postala jedna od top 10 svjetskih zemalja s najvećim brojem oboljelih i nosilaca virusa.

U takvom ozračju, činjenica da bi se u Berlinu tijekom pet dana rada najveće Svjetske burze turizma ITB trebalo na jednome mjestu naći oko 160 tisuća posjetitelja i barem još oko 50 tisuća zaposlenih na štandovima 180 zemalja svijeta upalila je crveno svjetlo alarma u njemačkom Federalnom ministarstvu zdravlja koje je donijelo odluku o neodržavanju ITB-a.

Posebno je alarmantno zvučao podatak da bi za poslove u izložbenoj hali Kine iz te zemlje trebala stići u Berlin 22 turistička profesionalca, te još pedesetak njih iz Koreje, Singapura, Hong Konga i Japana, te gotovo tristo Talijana na desetak njihovih regionalnih i nacionalnih štandova...

Nenadoknadivi gubici
Sada je sasvim jasno da je koronavirus uzdrmao turistička kretanja u svijetu više nego ijedna problematična situacija u proteklom turbulentnom desetljeću. Još do prije tjedan dana stanje u rezervacijama za predsezonska putovanja je mirovalo, nije bilo novih bukiranja, ali nije bilo ni značajnijih otkaza. U samo nekoliko dana stvari su se značajno promijenile.

- Samo s otkazivanjem azijatskih grupa na proputovanjima kroz Hrvatsku tijekom nekoliko mjeseci ove zime moja tvrtka će izgubiti nekoliko stotina tisuća eura prometa i to će biti nemoguće nadoknaditi. Sada smo u problemu i s drugim tržištima jer rezervacije danima ne stižu, a partneri iz inozemstva već se raspituju za mogućnosti otkazivanja i traže bolje uvjete za otkazivanje. Naime, svi sada žele da se otkazni rok produlji bez penala na samo tjedan dana prije putovanja kako bi turisti mogli odlučiti u zadnji trenutak žele li krenuti na put ili ne. Sve se pretvara u „last minute" prodaju, a tako je nemoguće normalno raditi - kaže iskusni turistički agent za Slobodnu Dalmaciju.

Zabrinutost je sve prisutnija i kod naših turističkih poduzetnika. Trenutačno najbolje stoje oni kojima su brojne rezervacije stizale već od prosinca i do polovice siječnja ove godine. U tom smo razdoblju imali dvoznamenkasti rast prodaje odmora za Hrvatsku u Europi.

- Sada imamo 50 novih aviolinija u odnosu na lani, uspješna godina je pred nama. Razgovarali smo s najvećim turoperatorima iz Njemačke i za precizne brojke je prerano, ali pozicija Hrvatske je dobra i stabilna. U usporedbi s konkurentima, Hrvatska ima najbolju poziciju trenutno. Planiramo rast dolazaka Nijemaca od 3 posto, ali i kada bismo ponovili 2019. godinu s tri milijuna Nijemaca u Hrvatskoj, bili bismo zadovoljni - kazao je u Münchenu prije nekoliko dana Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

- Sezona bukinga za 2020. bila je odlično počela u prosincu i do polovice siječnja imali smo do 12 posto više rezervacija. Od polovice siječnja sve je stalo. Nadamo se da će biti bolje početkom ožujka. Razlog za to je koronavirus jer Nijemci su kao i ostali preplašeni i oni ne bukiraju jer ne znaju kako će se stvari s virusom odvijati u budućnosti. To nije slučaj samo za Hrvatsku, virus je posvuda, Grčka, Turska, Italija, svi kruzeri, svima je lošija prodaja sada.

Ako gledamo ukupno stanje rezervacija za ovu godinu, još smo pozitivni i imamo šest, sedam posto rasta. Najbolje se prodaju krstarenja na drvenim mini kruzerima. Privatni smještaj isto odlično ide, imamo veliki plus u rezervacijama od 18 posto. Prodaja odmora za posezonu do kraja listopada je odlična, a predsezonski mjeseci sve do lipnja značajno su usporeniji nego lani - kaže Konstantin Gaitanides, direktor ID Riva Toursa u Münchenu.

"Last minute"
Slična situacija je i u rezervacijama za Italiju i Tursku, kažu njemački organizatori putovanja, očekujući jak "last minute". Naime, na početku ožujka još uvijek 65 posto Nijemaca nije rezerviralo svoj odmor i to je apsolutno netipično za njih. U ovo vrijeme lani bilo je 20 posto više već rezerviranih odmora u Njemačkoj, kažu analize i izvješća poput IPK International i Reise Analyse, objavljene ovih dana.

Ove godine, pak, Nijemci čekaju i odgađaju odluku zbog epidemije koronavirusa. Prema Hrvatskoj je za Jadran ove godine zakupljeno više od milijun aviosjedala, 20 posto više nego lani i sezona letova samo što nije počela, a prodaja stoji.

Sve to brine organizatore putovanja u Njemačkoj baš kao i domaćine u Hrvatskoj, osobito sada kada je ITB otkazan.

Na njemu se, naime, kao na najvećem svjetskom poslovnom turističkom skupu uoči predsezone uvijek daju osnovne konture poslovne godine, smjerovi, trendovi i putokazi kako će se turistički promet odvijati. Bez stotina konferencija, analiza, ugovora koji su trebali u Berlinu biti potpisani za ovu godinu i predstavljanja nove ponude, turistički svijet izgubit će vrlo važan kompas u poslovanju. No, virus je ovog puta nadjačao i neuništivi turizam. Nadajmo se samo privremeno.

Milijarde su izgubljene
Svjetsko vijeće za turizam i putovanja WTTC objavilo je u subotu kako je pad potrošnje i smanjen obujam putovanja u svijetu već koštao turistički sektor oko 22 milijarde dolara.

Do podataka su došli uz pomoć Oxford Instituta koji je uspoređivao posljedice Sarsa 2002./2003. godine, ali i činjenicu da milijuni Kineza kao najvećih svjetskih putnika posljednjih godina više ne putuju već tri mjeseca.

Prema procjeni WTTC-a, ako koronavirus bude djelovao jednako dugo kao SARS (oko šest mjeseci), gubici turizma mogli bi biti udvostručeni i kretati se oko 49 milijardi dolara, kaže WTTC. No, potraje li duže od lipnja, gubici će se povećati na 73 milijarde dolara, a najveći gubitinici u turizmu bit će Hong Kong, Makao, Tajland, Kambodža i Filipini.


Komentari članka

Vezani članci

Oduševljenje među poduzetnicima: Na poslovne račune firmi sjele nenajavljene uplate

03.04.2020.

Među mnogim hrvatskim poduzetnicima danas popodne vlada oduševljenje, čuđenje, nevjerica, smijeh… Ne znaju kojim bi riječima opisali ono što im se dogodilo na poslovnim računima, a da se nikad prije nije dogodilo. Naime, jučer popodne odjednom je na poslo

Hanfina preporuka leasing društvima: Nemojte prisilno naplaćivati godinu dana

03.04.2020.

U odnosu na mogućnosti i uvjete izmjena aktivnih ugovora, reprograma i moratorija, u ovim kriznim vremenima Hanfa obavještava sve zainteresirane strane kako o tome kao i o uvjetima svih izmjena ugovornog odnosa sporazumno odlučuju ugovorne strane u skladu

H&M ima drastičan pad prodaje

03.04.2020.

H&M je zbog pandemije privremeno zatvorio većinu trgovina, najavio otpuštanje velikog broja radnika i ukinuo isplatu godišnje dividende, prvi put od uvrštenja u burzovnu kotaciju 1974. godine.

Avioindustriju čeka dugotrajan oporavak zbog pandemije

03.04.2020.

Isporuke aviona dugog dosega, kao što su Boeing Co 777 ili 787 i Airbus SE A350 ili A330, posebno su teško pogođeni jer zrakoplovne tvrtke traže odgodu plaćanja.

Interventni otkup mlijeka, pomoć voćarima i povrćarima kroz suradnju s trgovačkim lancima

02.04.2020.

Pokušat ćemo formirati i digitalnu burzu, a na kraju, ako ne bude funkciniralo tržište, u ovakvim vremenima zadaća je države da pokuša naći rješenje za eventualne viškove i održati proizvodnju, rekla je ministrica Marija Vučković.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1039 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 274 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija