Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Kol 2019

Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

ZAGREBAČKA tvrtka Dedal komunikacije, koju vodi liječnik dr. Zoran Milas, razvila je sustav za edukaciju koji liječnicima, ali i drugim strukama, omogućuje interaktivno učenje kroz rješavanje raznih problema.

Sustav se sastoji od hardverskog i softverskog dijela, odnosno monitora i aplikacija, koji liječnicima omogućuju da, umjesto da, kao do sada, slušaju predavanja, rješavaju stvarne slučajeve - postavljaju dijagnoze, određuju terapije i slično.

Dr. Milas kaže da su na ideju za stvaranje ovakvog sustava došli jer je njegova tvrtka često prisutna na raznim edukativnim događanjima te su uvidjeli nedostatke klasičnog pristupa edukaciji.

“Danas, pogotovo u medicini, ima dosta edukativnih događanja i tamo se sve često događa ex catedra - netko priča, drugi slušaju - i nakon 15 minuta gube pažnju. Shvatili smo da nešto treba promijeniti i odlučili da ćemo naći način kako sudionika predavanja staviti u aktivan položaj. U našem sustavu predavanje funkcionira tako da liječnik, predavač, pripremi nekakav konkretni, stvarni slučaj i onda grupu stavimo u položaj da moraju taj slučaj riješiti.

Dobili smo sudionika koji više nije objekt, nego subjekt edukacije. On je u aktivnom položaju i, osim što cijelo vrijeme komunicira preko touch screen ekrana, on komunicira i s ostalim sudionicima. Mi obično edukaciju osmislimo da imamo više takvih ekrana. Na događanjima je 50-ak sudionika, najčešće su to liječnici, i onda podijeljeni u grupe od pet-šest liječnika rješavaju određeni slučaj kroz određeno vrijeme. Aplikaciju stalno razvijamo, dodajemo nove module. Dodat ćemo modul gamifikacije, ona je postala jako popularna u edukativnim procesima, da dobijemo nešto slično escape roomu.

Kada smo krenuli u to, ja sam imao u glavi velike skupine liječnika - liječnike obiteljske medicine, interniste, no pokazalo se fantastično i za uske skupine, onkologe, hematologe, reumatologe. Ponekad se rješavaju i slučajevi gdje nema uvijek točnog odgovora, ali liječnici u tim situacijama diskutiraju, razmjenjuju znanja i iskustva”, kaže dr. Milas.

U Hrvatskoj je sustav već u upotrebi, a planiraju širenje i na Europsko tržište.

“Odradili smo niz edukacija u Hrvatskoj i nešto malo u Sloveniji te sad smo u fazi daljnjeg širenja izvan granica. Pregovaramo s jednom češkom agencijom koja želi biti zastupnik za češko i slovačko tržište, imamo partnera za Sloveniju, i cilj nam je do kraja godine pronaći partnere u Poljskoj i Mađarskoj. Za početak pokrivamo područje zemalja do Baltika. Europsko tržište, kad je medicina u pitanju, ima svoje specifičnosti. Drugačija su pravila u Europi, drugačija u Americi, a Europa nam je najbliža i za početak ćemo se orijentirati na ta tržišta”, kaže dr. Milas.

“Reakcije liječnika su fantastične. Kažu da je ovo sustav koji donosi novi standard u edukaciju. Prošle godine je u Hrvatskoj bilo preko četiri tisuće medicinskih događanja - od minijaturnih pa sve do velikih kongresa. Medicina se razvija jako brzo, dolaze sve pametniji lijekovi, medicina postaje personalizirana i vi čovjeka želite educirati da može prepoznati svog pacijenta i pravilno ga liječiti. Također, u medicini je dosta prisutna tzv. klinička inercija.

Na primjer, vidimo da nešto nije dobro, ali nam treba puno vremena kako bismo odreagirali, a kroz ovu aplikaciju mi čovjeka natjeramo da donosi odluke - koju pretragu napraviti, koju terapiju propisati. Kroz nove module ćemo postići da maksimalno simuliramo stvarnu situaciju jer resursi su uvijek ograničeni.

Mi u Hrvatskoj imamo problem da se trećina ili četvrtina pretraga uopće ne podigne. Znači vi ste čovjeku indicirali nekakvu skupu pretragu kao što je ‘magnet’, on je to obavio, međutim nikada nije podigao taj nalaz. Zašto? Pretrage se često indiciraju bez potrebe, na kraju ih nikad ne podignu, a to je veliki trošak za zdravstveni sustav. Zato je ljude, kroz ovakve sustave, potrebno educirati da resurse koriste racionalno”, pojašnjava dr. Milas.


Komentari članka

Vezani članci

Vodnjanski tehnološki div na globalnoj razini planira zaposliti oko tisuću novih radnika

23.01.2020.

Vodnjanski IT div, Infobip, planira zaposliti oko tisuću novih radnika, te bi tako daljnjim širenjem na globalnoj razini premašili brojku od tri tisuće zaposlenih, a prošlu godinu završili su s 2100 zaposlenih.

Izmjena globalnih poreznih propisa

20.01.2020.

Sjedinjene Države riskiraju mnoge poreze koje bi zemlje diljem svijeta mogle uvesti tehnološkim divovima ako američki predsjednik Donald Trump odbaci nove međunarodne propise o oporezivanju digitalnih kompanija

‘Paušalcima‘ s jednim klijentom najpametnije je promijeniti status ili naći još klijenata

15.01.2020.

Prijašnji koncept paušalnog obrta bio je šire postavljen i omogućio većem broju profesionalaca ne samo porezne pogodnosti i veću mobilnost na tržištu rada, nego i daleko jednostavnije računovodstvo, no država se u međuvremenu predomislila i shvatila da ip

Za autonomna vozila trebat će još vremena

08.01.2020.

Razvoj 5G mreže, a cilj je uvođenje diljem svijeta, pitanje je samo tko će mu se prvi usmjeriti - industrija ili potrošači

Kako je hrvatski startup postao najbrže rastuća IT tvrtka u Europi s prihodom od 35 mil.kn

06.01.2020.

Na zavučenoj polici u uredu drže tri staklene skulpture Deloittea, nagrade za najbrže rastuću softversku agenciju tri godine uzastopce. Ne drže ih na vidljivom mjestu, niti se njima razmeću, iako dečki iz zagrebačke IT tvrtke Q itekako imaju razloga. Nara

Tag cloud

 1. 1964 članka imaju tag hrvatska
 2. 1997 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1266 članka imaju tag izvoz
 5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1012 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1023 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 868 članka imaju tag industrija
 14. 612 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 379 članka imaju tag poticaji
 21. 513 članka imaju tag tehnologija
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 365 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg