Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Kol 2019

Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

ZAGREBAČKA tvrtka Dedal komunikacije, koju vodi liječnik dr. Zoran Milas, razvila je sustav za edukaciju koji liječnicima, ali i drugim strukama, omogućuje interaktivno učenje kroz rješavanje raznih problema.

Sustav se sastoji od hardverskog i softverskog dijela, odnosno monitora i aplikacija, koji liječnicima omogućuju da, umjesto da, kao do sada, slušaju predavanja, rješavaju stvarne slučajeve - postavljaju dijagnoze, određuju terapije i slično.

Dr. Milas kaže da su na ideju za stvaranje ovakvog sustava došli jer je njegova tvrtka često prisutna na raznim edukativnim događanjima te su uvidjeli nedostatke klasičnog pristupa edukaciji.

“Danas, pogotovo u medicini, ima dosta edukativnih događanja i tamo se sve često događa ex catedra - netko priča, drugi slušaju - i nakon 15 minuta gube pažnju. Shvatili smo da nešto treba promijeniti i odlučili da ćemo naći način kako sudionika predavanja staviti u aktivan položaj. U našem sustavu predavanje funkcionira tako da liječnik, predavač, pripremi nekakav konkretni, stvarni slučaj i onda grupu stavimo u položaj da moraju taj slučaj riješiti.

Dobili smo sudionika koji više nije objekt, nego subjekt edukacije. On je u aktivnom položaju i, osim što cijelo vrijeme komunicira preko touch screen ekrana, on komunicira i s ostalim sudionicima. Mi obično edukaciju osmislimo da imamo više takvih ekrana. Na događanjima je 50-ak sudionika, najčešće su to liječnici, i onda podijeljeni u grupe od pet-šest liječnika rješavaju određeni slučaj kroz određeno vrijeme. Aplikaciju stalno razvijamo, dodajemo nove module. Dodat ćemo modul gamifikacije, ona je postala jako popularna u edukativnim procesima, da dobijemo nešto slično escape roomu.

Kada smo krenuli u to, ja sam imao u glavi velike skupine liječnika - liječnike obiteljske medicine, interniste, no pokazalo se fantastično i za uske skupine, onkologe, hematologe, reumatologe. Ponekad se rješavaju i slučajevi gdje nema uvijek točnog odgovora, ali liječnici u tim situacijama diskutiraju, razmjenjuju znanja i iskustva”, kaže dr. Milas.

U Hrvatskoj je sustav već u upotrebi, a planiraju širenje i na Europsko tržište.

“Odradili smo niz edukacija u Hrvatskoj i nešto malo u Sloveniji te sad smo u fazi daljnjeg širenja izvan granica. Pregovaramo s jednom češkom agencijom koja želi biti zastupnik za češko i slovačko tržište, imamo partnera za Sloveniju, i cilj nam je do kraja godine pronaći partnere u Poljskoj i Mađarskoj. Za početak pokrivamo područje zemalja do Baltika. Europsko tržište, kad je medicina u pitanju, ima svoje specifičnosti. Drugačija su pravila u Europi, drugačija u Americi, a Europa nam je najbliža i za početak ćemo se orijentirati na ta tržišta”, kaže dr. Milas.

“Reakcije liječnika su fantastične. Kažu da je ovo sustav koji donosi novi standard u edukaciju. Prošle godine je u Hrvatskoj bilo preko četiri tisuće medicinskih događanja - od minijaturnih pa sve do velikih kongresa. Medicina se razvija jako brzo, dolaze sve pametniji lijekovi, medicina postaje personalizirana i vi čovjeka želite educirati da može prepoznati svog pacijenta i pravilno ga liječiti. Također, u medicini je dosta prisutna tzv. klinička inercija.

Na primjer, vidimo da nešto nije dobro, ali nam treba puno vremena kako bismo odreagirali, a kroz ovu aplikaciju mi čovjeka natjeramo da donosi odluke - koju pretragu napraviti, koju terapiju propisati. Kroz nove module ćemo postići da maksimalno simuliramo stvarnu situaciju jer resursi su uvijek ograničeni.

Mi u Hrvatskoj imamo problem da se trećina ili četvrtina pretraga uopće ne podigne. Znači vi ste čovjeku indicirali nekakvu skupu pretragu kao što je ‘magnet’, on je to obavio, međutim nikada nije podigao taj nalaz. Zašto? Pretrage se često indiciraju bez potrebe, na kraju ih nikad ne podignu, a to je veliki trošak za zdravstveni sustav. Zato je ljude, kroz ovakve sustave, potrebno educirati da resurse koriste racionalno”, pojašnjava dr. Milas.


Komentari članka

Vezani članci

Kako je nastao SofaScore, jedna od najpopularnijih aplikacija za praćenje sporta na svijetu

06.04.2020.

SOFAScore je danas jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu za praćenje sportova, Pokrivaju praktički cijeli svijet, imaju preko 20 milijuna aktivnih korisnika kojima omogućuju praćenje rezultata i statistika uživo za 22 sporta i preko 11.000 liga i

Interaktivna karta praćenja zaraze COVID-19 u Hrvatskoj

25.03.2020.

Hrvatska kompanija GDi razvila je besplatnu verziju web portala koja korisnicima pruža jasni uvid u širenje koronavirusa

Osijek rješava kronični manjak informatičara: 'Naš studij je drugačiji od drugih'

12.03.2020.

Osječka IT industrija odavno je prepoznata kao najbrže rastuća grana u istočnoj Hrvatskoj. U 2008. godini zarada od izvoza softvera ovdje je bila oko 4,5 milijuna kuna, a u 2018. čak 231 milijun. Trenutno na području OBŽ radi više od 180 IT tvrtki s više

ARTRONIC - Certifikacija proizvoda otvorit će nova tržišta

10.03.2020.

Za certifikaciju četiriju inovativnih proizvoda informatička tvrtka Artronic ugovorila je bespovratna sredstva s HAMAG-BICRO-om u iznosu višem od 130 tisuća kuna, što je pokrilo pedeset posto vanjskih troškova certifikacije

Prva hrvatska tvrtka koja je javno objavila plaće i opise pozicija svih radnika privlači pet puta više talenata nego prije

10.03.2020.

Istražili smo kakav je rezultat polučila objava pozicija i plaća svih zaposlenika u domaćoj tvrtki, što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj, izuzmemo li državni aparat.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2017 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1282 članka imaju tag izvoz
 5. 1041 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1029 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 943 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 684 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 881 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 929 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 275 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 288 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija