Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Ou 2020

Želja nam je da projekt sam financira izgradnju novih tehnologija i otvaranje radnih mjesta

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: PD VL native tim  

Želja nam je da projekt sam financira izgradnju novih tehnologija i otvaranje radnih mjesta

Uspješna priča: Inteligentni sustavi za praćenje stanja akumulatora rezultat su 25 godina rada

Ukupna vrijednost projekta s partnerima iz BiH iznosila je nešto više od dva milijuna kuna, vrijednost za hrvatske partnere bila oko 1,5 milijuna kuna, a udio bespovratnih sredstava gotovo 650 tisuća kuna

Tvrtka MKP d.o.o. iz Zagreba razvila je inteligentni uređaj za praćenje dostupnog kapaciteta akumulatora. Nakon dugogodišnjeg iskustva s radom na sustavima za besprekidna napajanja, ovim su projektom olakšali poslovne procese održavanja u industriji. „Naša poduzetnička priča počela je početkom 90-tih. Moj otac je kao iskusni razvojni inženjer osnovao tvrtku koja se bavila razvojem industrijskih uređaja za INA Naftaplin. Riječ je o uređajima za besprekidna napajanja koji se koriste u prvom redu u velikim industrijskim sustavima. Ako primjerice ostanemo bez struje, naš je uređaj automatski prebacivao na akumulator, odnosno rezervni izvor energije. Ovakvi su sustavi izrazito važni u industrijskim postrojenjima, ali i primjerice u bolnici, koja si ne može dozvoliti da ostane bez struje jer bi zbog toga bili ugroženi životi pacijenata“, objašnjava Milan Kordić, direktor tvrtke MKP.

Naš sugovornik Milan Kordić je 2011. godine završio Fakultet računarstva i elektrotehnike i uključio se u poslovanje tvrtke. „Mi smo bili mala obiteljska firma koja je na početku imala jednog zaposlenog, potom dvoje i dalje je postepeno rasla, a ja sam i prije završetka studija često uskakao kada je trebalo i nekako sam srastao s tim okruženjem“, objašnjava naš sugovornik.

„Kada dođe do servisa, sustavi besprekidnog napajanja koriste baterije. Nekada se to radilo na način da 20 sati praznite akumulator i zatim ga punite 20 sati. Zatim su 2000. godine inženjeri u Sjedinjenim Američkim Državama predstavili sustav razvijen za brodove koji je mogao mjerenjem otpora akumulatora pokazati u kakvom je stanju akumulator, i to za svega nekoliko minuta. Takav sustav ne samo da je omogućio značajnu uštedu vremena, nego i osjetno rezanje troškova“, objasnio je naš sugovornik. Novi sustav kontrole omogućio je da servis pokaže godinu dana unaprijed hoće li se baterija odnosno akumulator isprazniti ili ne.

„No za razvoj inteligentnih algoritama koji bi radili na takvom principu potrebno je mnogo znanja i iskustva, stoga smo mi prije pet godina krenuli u realizaciju projekta i završili ga u lipnju prošle godine. Uređaj smo napravili tako da se uz predpodešavanje može koristiti za sve baterijske tehnologije zastupljene danas na tržištu za industriju kao što su olovni akumulatori (ventilirani i neventilirani), litij-ion akumulatori, NimH akumulatori i slično. Naše algoritme za mjerenje preostalog kapaciteta baterije koristi tvrtka Končar s kojima najviše surađujemo. Između ostalih, mogu ga koristiti telekomunikacijske tvrtke koje imaju potrebu za sustavima besprekidnog napajanja na repetitorima koji se nerijetko nalaze na teško dostupnim lokacijama, primjerice Velebit, Učka ili Biokovo, koje su teško ili gotovo nikako dostupne zimi, pa algoritam koji im godinu dana unaprijed može odrediti kapacitet baterije je izrazito koristan jer korisniku omogućava da rade održavanja u periodu kada njemu odgovara, ali omogućava i fiskalno planiranje troškova – nije isto trebate li u nadolazećoj godini nabaviti 100 ili 300 novih baterija“, objašnjava.

Za razvoj inteligentnog algoritma trebalo je 10 godina, a u realizaciji projekta potporu su im pružili agencija HAMAG – BICRO i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Prijava na natječaj EUREKA donijela im je sredstva potrebna za razvoj ovog sofisticiranog uređaja, a cjelokupni projekt realizirali su s partnerima, tvrtkom Micom BH d.o.o. iz Bosne i Hercegovine koja je zadužena za distribuciju proizvoda i korisničku podršku. „Suradnja funkcionira izvrsno jer se mi možemo posvetiti tehničkom dijelu i proizvodnji, a naši partneri iz Micoma zaduženi su za prodajni dio poslovanja“, pojašnjava Kordić. Ukupna vrijednost projekta s partnerima iz BiH iznosila je nešto više od dva milijuna kuna, s time da je vrijednost za hrvatske partnere na projektu bila gotovo 1,5 milijuna kuna, a udio bespovratnih sredstava iznosio gotovo 650 tisuća kuna.

„U pogledu suradnje s agencijom HAMAG – BICRO imam samo riječi hvale. Djelatnice koje su vodile projekt pružile su nam maksimalnu potporu u vođenju projekta, mogu reći da već dugo nismo ostvarili suradnju na tako visokom profesionalnom nivou. Tražili su od nas vrhunske rezultate, ali su nam pružili i vrhunsku podršku“, kaže Milan Kordić.

„Osim toga, omogućili su nam pohađanje poslovne škole Eureka InnoVest u Haagu i Lausanneu, i to je bilo fantastično iskustvo. Mislim da je to nešto što bi trebale proći sve male tvrtke, ali i one ne tako male. Tamo smo naučili kako se radi poslovni plan, kako se predstaviti inozemnim investitorima i još mnogo toga što nam je dalo potrebna znanja i dodatan podstrek da nastavimo unaprjeđivati svoje poslovanje“, ističe.

O planovima za budućnost, Milan Kordić kaže: „Sada se želimo koncentrirati na ostvarivanje komercijalnih rezultata, zacrtanih u poslovnom planu, i proboj na nova tržišta. Želja nam je da projekt sam financira izgradnju novih tehnologija i otvaranje radnih mjesta zasnovane na stečenom iskustvu iz projekta.“


Komentari članka

Vezani članci

Plenković najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu za idući tjedan

27.03.2020.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu koje bi po njegovim riječima trebale biti predstavljene idući tjedan.

Evo koji poduzetnici i kako mogu podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

27.03.2020.

Objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Na internetskim stranicama RRIF-a objavljeno je tko i kako može podnijeti zahtjev.

Deranja: Najveći danak ponovno će platiti privatni sektor

27.03.2020.

Predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta i čelnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja u četvrtak je za Hinu izjavila da za epidemiju COVID-19 nije nitko kriv, ali se pribojava da će najveći danak ponovno platiti privatni sektor.

Kako spasiti biznis u vrijeme korone?

26.03.2020.

MNOGI poduzetnici su očajni, nekima je prihod pao doslovno na nulu jer im je zabranjeno poslovati. Drugi su ostali bez sirovina. Treći bez tržišta. Poslovne okolnosti su užasne posebno za one male, koji u pravilu nemaju rezerve za par mjeseci hladnog pogo

Paušalni obrtnici: Evo kako možete predati Zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

26.03.2020.

Poduzetnici, ako vam posebne okolnosti utječu na poslovanje s ciljem održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti možete Poreznoj upravi podnijeti Zahtjev za odgodom plaćanja uslijed posebnih okolnosti (u daljnjem tekstu Zahtj

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1035 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 927 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 386 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija