Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Ou 2020

Želja nam je da projekt sam financira izgradnju novih tehnologija i otvaranje radnih mjesta

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: PD VL native tim  

Želja nam je da projekt sam financira izgradnju novih tehnologija i otvaranje radnih mjesta

Uspješna priča: Inteligentni sustavi za praćenje stanja akumulatora rezultat su 25 godina rada

Ukupna vrijednost projekta s partnerima iz BiH iznosila je nešto više od dva milijuna kuna, vrijednost za hrvatske partnere bila oko 1,5 milijuna kuna, a udio bespovratnih sredstava gotovo 650 tisuća kuna

Tvrtka MKP d.o.o. iz Zagreba razvila je inteligentni uređaj za praćenje dostupnog kapaciteta akumulatora. Nakon dugogodišnjeg iskustva s radom na sustavima za besprekidna napajanja, ovim su projektom olakšali poslovne procese održavanja u industriji. „Naša poduzetnička priča počela je početkom 90-tih. Moj otac je kao iskusni razvojni inženjer osnovao tvrtku koja se bavila razvojem industrijskih uređaja za INA Naftaplin. Riječ je o uređajima za besprekidna napajanja koji se koriste u prvom redu u velikim industrijskim sustavima. Ako primjerice ostanemo bez struje, naš je uređaj automatski prebacivao na akumulator, odnosno rezervni izvor energije. Ovakvi su sustavi izrazito važni u industrijskim postrojenjima, ali i primjerice u bolnici, koja si ne može dozvoliti da ostane bez struje jer bi zbog toga bili ugroženi životi pacijenata“, objašnjava Milan Kordić, direktor tvrtke MKP.

Naš sugovornik Milan Kordić je 2011. godine završio Fakultet računarstva i elektrotehnike i uključio se u poslovanje tvrtke. „Mi smo bili mala obiteljska firma koja je na početku imala jednog zaposlenog, potom dvoje i dalje je postepeno rasla, a ja sam i prije završetka studija često uskakao kada je trebalo i nekako sam srastao s tim okruženjem“, objašnjava naš sugovornik.

„Kada dođe do servisa, sustavi besprekidnog napajanja koriste baterije. Nekada se to radilo na način da 20 sati praznite akumulator i zatim ga punite 20 sati. Zatim su 2000. godine inženjeri u Sjedinjenim Američkim Državama predstavili sustav razvijen za brodove koji je mogao mjerenjem otpora akumulatora pokazati u kakvom je stanju akumulator, i to za svega nekoliko minuta. Takav sustav ne samo da je omogućio značajnu uštedu vremena, nego i osjetno rezanje troškova“, objasnio je naš sugovornik. Novi sustav kontrole omogućio je da servis pokaže godinu dana unaprijed hoće li se baterija odnosno akumulator isprazniti ili ne.

„No za razvoj inteligentnih algoritama koji bi radili na takvom principu potrebno je mnogo znanja i iskustva, stoga smo mi prije pet godina krenuli u realizaciju projekta i završili ga u lipnju prošle godine. Uređaj smo napravili tako da se uz predpodešavanje može koristiti za sve baterijske tehnologije zastupljene danas na tržištu za industriju kao što su olovni akumulatori (ventilirani i neventilirani), litij-ion akumulatori, NimH akumulatori i slično. Naše algoritme za mjerenje preostalog kapaciteta baterije koristi tvrtka Končar s kojima najviše surađujemo. Između ostalih, mogu ga koristiti telekomunikacijske tvrtke koje imaju potrebu za sustavima besprekidnog napajanja na repetitorima koji se nerijetko nalaze na teško dostupnim lokacijama, primjerice Velebit, Učka ili Biokovo, koje su teško ili gotovo nikako dostupne zimi, pa algoritam koji im godinu dana unaprijed može odrediti kapacitet baterije je izrazito koristan jer korisniku omogućava da rade održavanja u periodu kada njemu odgovara, ali omogućava i fiskalno planiranje troškova – nije isto trebate li u nadolazećoj godini nabaviti 100 ili 300 novih baterija“, objašnjava.

Za razvoj inteligentnog algoritma trebalo je 10 godina, a u realizaciji projekta potporu su im pružili agencija HAMAG – BICRO i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Prijava na natječaj EUREKA donijela im je sredstva potrebna za razvoj ovog sofisticiranog uređaja, a cjelokupni projekt realizirali su s partnerima, tvrtkom Micom BH d.o.o. iz Bosne i Hercegovine koja je zadužena za distribuciju proizvoda i korisničku podršku. „Suradnja funkcionira izvrsno jer se mi možemo posvetiti tehničkom dijelu i proizvodnji, a naši partneri iz Micoma zaduženi su za prodajni dio poslovanja“, pojašnjava Kordić. Ukupna vrijednost projekta s partnerima iz BiH iznosila je nešto više od dva milijuna kuna, s time da je vrijednost za hrvatske partnere na projektu bila gotovo 1,5 milijuna kuna, a udio bespovratnih sredstava iznosio gotovo 650 tisuća kuna.

„U pogledu suradnje s agencijom HAMAG – BICRO imam samo riječi hvale. Djelatnice koje su vodile projekt pružile su nam maksimalnu potporu u vođenju projekta, mogu reći da već dugo nismo ostvarili suradnju na tako visokom profesionalnom nivou. Tražili su od nas vrhunske rezultate, ali su nam pružili i vrhunsku podršku“, kaže Milan Kordić.

„Osim toga, omogućili su nam pohađanje poslovne škole Eureka InnoVest u Haagu i Lausanneu, i to je bilo fantastično iskustvo. Mislim da je to nešto što bi trebale proći sve male tvrtke, ali i one ne tako male. Tamo smo naučili kako se radi poslovni plan, kako se predstaviti inozemnim investitorima i još mnogo toga što nam je dalo potrebna znanja i dodatan podstrek da nastavimo unaprjeđivati svoje poslovanje“, ističe.

O planovima za budućnost, Milan Kordić kaže: „Sada se želimo koncentrirati na ostvarivanje komercijalnih rezultata, zacrtanih u poslovnom planu, i proboj na nova tržišta. Želja nam je da projekt sam financira izgradnju novih tehnologija i otvaranje radnih mjesta zasnovane na stečenom iskustvu iz projekta.“


Komentari članka

Vezani članci

[MOĆNE PODUZETNICE] Vesna Ramljak: Odvažnost i hrabrost u početku, a kasnije iskustvo i oprez

07.07.2020.

Vesna Ramljak, najmoćnija poduzetnica u Hrvatskoj, vlasnica je i direktorica Sancta Domenice iz Svete Nedelje. Ovlašteni uvoznik Panasonica, Sonyja, Samsunga, LG-a i PlayStationa svoje proizvode plasira kroz lanac specijaliziranih trgovina i kroz web shop

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

06.07.2020.

Puževi su tražena delicija diljem svijeta, a to je prepoznao Kosta Kačev, mladi inženjer građevine iz Bugarske. Na svojoj farmi uzgaja ih oko 250.000, a otkrio je kolika su ondje početna ulaganja i kakvi su mu planovi.

HEP i HOPS otvorili radove na izgradnji suvremenog postrojenja vrijednog 105 milijuna kuna

01.07.2020.

Najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju u Trafostanici (TS) Konjsko, jedno je od četiri ključna dijela SINCRO.GRID-a, a radove na tom postrojenju je otvorio ministar zdravstva Vili Beroš.

Sada je i službeno! Ponovno kreću mjere aktivne politike zapošljavanja i mjere samozapošljavanja

30.06.2020.

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti u manjem iznosu od traženog ukoliko se radi o djelatnostima koje ne zahtijevaju visoka početna ulaganja

Nikola Nikšić: 117.000 tvrtki neće dobiti državnu potporu za skraćeni radni tjedan

30.06.2020.

Na Vladinoj sjednici u četvrtak najavljeno je uvođenje mogućnosti skraćenog radnog vremena kao nove mjere očuvanja radnih mjesta, koja bi se provodila u drugoj u polovici godine za tvrtke s više od deset zaposlenih.

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2075 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 721 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 696 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 334 članka imaju tag agrokor
 35. 239 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici