Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Sij 2013

Zemlja iz Međimurja za Zračnu luku Zagreb, Srđ i Katar

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Josipa Ban /VLM  

Zemlja iz Međimurja za Zračnu luku Zagreb, Srđ i Katar

Obiteljsko poduzeće AgroHoblaj iz Murskog Središća već se više od dvadeset godina uspješno bavi proizvodnjom zemlje za cvijeće i vrt. Trenutačno su u fazi smjene generacije, gdje bi oca i majku u vođenju posla uskoro trebali zamijeniti kćer i sin. Nadaju se i novim i velikim poslovima u ovoj godini.

Zajedno s partnerima tako lobiraju za uređenje sportskih terena i hotelskog smještaja u Kataru povodom svjetskog nogometnog prvenstva, a prijavit će se za projekt uređenja okoliša Zračne luke Zagreb te golf terena na Srđu. Njihovi prvi koraci započinju 1976. godine kao obrt koji je 1990. prerastao u poduzeće. No, djelatnošću kojom se i danas bave pak počeli su 1988. godine te od tada pa do današnjih dana surađuju s istim poduzećima i obrtima, pohvalio se Mladen Hoblaj, osnivač i direktor AgroHoblaja. "Upravo ta dugogodišnja suradnja kao i povjerenje koje smo tijekom svih tih godina razvili, daju nam poticaj da ustrajemo i u ova krizna vremena te da radimo i uzdižemo kvalitetu naših proizvoda, usluga pa i nas samih", ističe Hoblaj. Jači razvoj tvrtke, s prihodima koji su lani dosegnuli 4,5 milijuna kuna, započeo je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća paralelno s većim ulaganjima i ekspanzijom građevinarstva. Istodobno, kako bi modernizirali proizvodnju i zadovoljili potrebe tržišta, obitelj Hoblaj okreće se investiranju. Tako su u posljednjih deset godina uložili pola milijuna eura u liniju za pakiranje, u kamione za dostavu te dopremu repromaterijala, i miješalice. Kapital su, ističe direktor poduzeća, osigurali iz vlastitih izvora te uz kredit koji su otplatiti prošle godine.

Izvoz u Crnu Goru i BiH
Do modernizacije proizvodnje, prisjeća se Hoblaj, sve se radilo ručno, od miješanja i pakiranja pa do utovara i istovara. Za distribuciju proizvoda koristila se željeznica, dok danas sve to rade u potpuno automatiziranom pogonu, a gotov proizvod distribuiraju svojim dostavnim vozilima."U počecima je znalo proći i 14 dana od dana narudžbe do isporuke, dok danas od zaprimanja narudžbe preko proizvodnje do isporuke na ugovoreno mjesto, prođe najviše tri dana", napominje. Trenutačno u tvornici u Murskom Središću, u kojoj je zaposleno deset radnika, proizvode 20.000 kubičnih metara organsko-mineralnih supstrata za svojih šest vrsta proizvoda. Čak 80% proizvodnje otpada na zemlju za cvijeće, dok se ostatak odnosi na specijalnu mješavinu koju prema narudžbama proizvode za tvrtke i obrte koji se bave hortikulturom i uređenjem krovnih vrtova.Kako su građevinske aktivnosti, s čijom je ekspanzijom započeo i uspon AgroHoblaja, posljednjih godina u padu, naglasak u prodaji svojih proizvoda stavljaju na veletrgovce, poljoprivredne ljekarne, vrtne centre te obrte i tvrtke koja se bave hortikulturom i krajobraznim uređenjem. Mladen Hoblaj objašnjava da svoje proizvode ne izvoze zbog komplicirane procedure koja zahtjeva stalne fitopatološke preglede zemlje. Unatoč tome pronašli su svoje mjesto na tržištima BiH i Crne Gore, ali ne kao roba široke potrošnje već isključivo kao partner u projektima uređenja hotelskih kompleksa, krovnih vrtova te okućnica.

Zavidan popis klijenata
"Iako nismo izvoznik, naši se proizvodi koriste i u inozemstvu zbog dobre suradnje s hrvatskim izvoznicima", tumači. Tako se Hoblaj može pohvaliti suradnjom na projektima poput hotelskoga kompleksa "Dubrovački vrtovi sunca", Falkensteiner Hotela i Residences Punta Skala u Zadru te na Novom Spa Hotelu i Resortu u Novom Vinodolskom. Njihova zemlja osnova je uređenja okoliša hotela Terme Well u sklopu Tuheljskih Toplica te između ostalih trgovačkih centara Green Gold i Centra Bundek u Zagrebu. Bogate reference tvrtki svakako će dobro doći u aspiracijama za dobivanje posla, zajedno s partnerima, na Srđu i u uređenju Zračne luke Zagreb. "Takvi projekti su tipični projekti koje je naše poduzeće u suradnji s partnerima već odradilo diljem regije, pa imamo i kvalitetu i ostale resurse da postanemo partneri i na spomenutima", potvrđuje svoje namjere Hoblaj uz napomenu da se nada da će oba projekta biti započeta u što skorije vrijeme. No Hoblaj tu ne staje. Otkriva da zajedno s austrijskim partnerom, Liapor grupom, i hrvatskim predstavništvom Ravago grupe, intenzivno lobiraju za sudjelovanje u projektu gradnje sportskih terena i hotelskih smještaja u Kataru, a povodom svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

Nova kompostana
Kako bi povećali proizvodnju i proširili ponudu AgroHoblaj gradi kompostanu na površini od 1200 četvornih metara u kojoj će se obrađivati zeleni otpad. Riječ je o investiciji od 200.000 eura. Osim toga, najavljuje Hoblaj, u planu je i ulaganje u energetiku, odnosno proizvodnju energije iz obnovljivih izvora."Nadamo se da će se svi naši započeti projekti, a i oni koji su tek u fazi pripreme, ostvariti najkasnije do 2016. te da ćemo tada i moći povećati broj zaposlenih", optimističan je Hoblaj. Velika očekivanja u olakšanju poslovanja direktor AgroHoblaja ima i od ulaska Hrvatske u EU. Ulazak na veliko zajedničko tržište ovoj će tvrtki olakšati i ubrzati uvoz repromaterijala, kojeg gotovo u potpunosti uvoze iz Mađarske, Litve, Letonije, Engleske i Šri Lanke. Razlog za to, objašnjava Hoblaj, leži u činjenici da je Hrvatska siromašna tresetnim, odnosno humusnim područjima.

Plaćanje
Obveze podmiruju za šest, a naplatu čekaju 45 dana
Pad građevinskih aktivnosti te s time povezano i manji broj projekata, trenutno je najveći problem u poslovanju tvrtke iz Murskog Središća. "Nema projekata, kao da je sve stalo", požalio se Hoblaj. Drugi je, kako ističe, naplata. Zbog nemogućnosti naplate potraživanje, ovoj tvrtki svake godine minimalno pet posto prihoda "ispari". Upravo kako bi konsolidirali poslovanje, AgroHoblaji su prošle godine napravili drastičnu selekciju kupaca. Hoblaj objašnjava da je uglavnom riječ o malim trgovinama koje samo nestanu. Naplatu ne utjeruju sudskim putem jer, kako kaže, "riječ je o malim iznosima, pa nam se to ne bi isplatilo". Žali se i kako unatoč tome što tvrtka svoje obveze podmiruje u roku od šest, na naplatu čekaju 45 dana.

Nova uprava
Smjena generacija
Nakon više od 30 godina rada, Mladen Hoblaj uskoro bi trebao otići u mirovinu i posao prepustiti kćeri Maji i sinu Nikoli. Maja, inače inženjerka poljoprivrede, u tvrtki će biti zadužena za kontrolu kvalitete proizvodnje i financije dok će sin Nikola, prometni tehničar, biti angažiran u dostavi i proizvodnji. Hoblaj je uvjeren da će njihovim preuzimanjem poslovanja stvari krenuti još na bolje. "Ja i supruga, koja je već u mirovini, više ne riskiramo već uvijek idemo na sigurno tako da će oni sigurno dati novu energiju poslovanju".


Komentari članka

Vezani članci

Marin Kemper: Kad uzgajate krizanteme, ako i propadate - posao cvjeta

08.11.2018.

Grobove naših najmilijih okitili smo za Svi svete krizantemama o kojima vrijedni uzgajivači brinu već početkom ljeta. A što kažu uzgajivači?

Svi Sveti: Uvoz cvijeća se smanjuje, a uvoz svijeća povećava

29.10.2018.

U 2017. najviše cvijeća smo tradicionalno uvezli iz Nizozemske (551 tonu u vrijednosti 3,4 milijuna eura), Slovenije i Njemačke, a dominantno uvozimo svježe rezane ruže (563 tone vrijedne 3,4 milijuna eura) te rezano cvijeće i pupoljke prikladne za bukete

Cvijeće kao alternativa (nesigurnoj) budućnosti

09.10.2018.

Ostati ili otići? Pitanje je to koje si postavljaju brojni poduzetnici u Hrvatskoj. Jedni odlučuju otići ogorčeni lošom poslovnom klimom u domovini. Drugi se bore s vjetrenjačama i razvijaju kreativne modele poslovanja.

Od male firme u podrumu do makarske tvornice sladoleda

10.09.2018.

U Premisu su shvatili da se na otvorenom tržištu s većim igračima vrlo teško boriti snižavanjem cijena pa su odlučili ići na kvalitetu - u svojoj ponudi imaju i bezglutenske te veganske sladolede

Obitelj Čuček automatizirala proizvodnju cvijeća, informacije o biljkama stižu im putem mobitela

29.06.2018.

Obitelj Čuček iz Zaboka u Zagorju svoju je proizvodnju cvijeća, ukrasnih grmova i drugog biljnog materijala uvelike automatizirala. Informacije o stanju s biljkama dobivaju preko mobitela pa u svakom trenutku znaju što im se događa u proizvodnim pogonima.

Tag cloud

 1. 1898 članka imaju tag hrvatska
 2. 1915 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1219 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 992 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 927 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 494 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 335 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija