Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2009

Život i posao u skladu s prirodom na 'Orlovu putu'

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Maja Sajler Garmaz  

Život i posao u skladu s prirodom na 'Orlovu putu'

Samo nekoliko kilometara od središta Osijeka, na rubnim dijelovima Kopačkog rita i u blizini mjesta Kopačevo, nalazi se pravi mali raj s kojega dolazi mnoštvo zdravih i ekoloških prehrambenih proizvoda.

Riječ je o ekogospodarstvu »Orlov put«, koji je svojom zdravom hranom osvojio hrvatsko tržište, pa je vlasnik Goran Gusak ovih dana osvojio titulu najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednog proizvođača.

Ta je nagrada osvojena u konkurenciji 63 hrvatska poljoprivrednika, na natječaju koji su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i dr. Franz Fischler, posebni savjetnik Vlade RH za pregovore s Europskom unijom.

»To nam je potvrda da su se isplatila sva naša odricanja i naporan rad te da se ekoproizvodnja i kod nas sve više cijeni. Nagrada nam je dala i poticaj da nastavimo ovim putem kojim smo krenuli, a to je život i proizvodnja u skladu s prirodom«, istaknuo je Gusak.

Desna ruka mu je supruga Irena, a po potrebi u sezoni zaposle još dva djelatnika. No, ističe kako su mu veliku pomoć savjetima pružili profesori s Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Od voća i povrća izrađuju dvadesetak gotovih proizvoda, među kojima su džemovi, sokovi, sirupi, ajvar, kečap, kupinovo vino, kiseli krastavci, turšija.

Problema s plasmanom proizvoda nema. Sve se plasira u trgovine Biovege u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku pod robnom markom Bio-Bio, dosta svježeg voća i povrća završi na policama dva velika trgovačka centra, dok svi ostali zainteresirani proizvode mogu naručiti i oni će im doći poštom.

Gusak napominje kako samo kvalitetan proizvod uvijek ima zajamčen plasman te ističe da su njihove jabuke »slađe od grožđa«, jer imaju 18 posto šećera, dok je za ostale uobičajeno oko 10 posto, a džemovi u sebi imaju čak 75 posto čistog voća.

Posebnost gotovih proizvoda obitelji Gusak je ta da se, osim što su sirovine potpuno ekološki uzgojene, svi proizvode - ručno!

»Ujutro se ubere, do 15 sati je u ambalaži kao gotovi proizvod i spremno za distribuciju. Sve se radi bez konzervansa, a jedina zaštita su pasterizacija i sterilizacija. Rok našim proizvodima je do dvije godine«, naglašava Gusak. Budući da mu je cilj bio i spojiti proizvodnju s turizmom, taj poljoprivrednik svoje je imanje otvorio i za turiste. Pritom im društvo na imanju prave konji, kokoši, zečevi, pas i svinja.

Kupci mogu doći i sami si ubrati voće i povrće, dok ih sve češće posjećuju školske ekskurzije, pa djeci organiziraju radionice na kojima ih uče, na primjer, proizvodnji soka. Dvorišna sjenica prima čak 150 osoba, pa to imanje nerijetko posluži i za razne fešte i seminare, a posebnu atrakciju Gusak svojim gostima priredi vožnjom u starim fijakerima po baranjskim livadama i ritskim šumama.

Od prodaje stana do ostvarenja životnoga sna
Do nagrade je put bio dug i za njega je trebalo puno hrabrosti. Taj se mladi poljoprivrednik 2000. godine odvažio prodati četverosobni stan u Osijeku i kupiti sedam hektara veliku livadu. Učinila mu se idealnom jer se nalazila na rubnim dijelovima Kopačkog rita, a njezino zemljište od 1988. godine nije bilo kemijski tretirano, što je važno za ekopoljoprivredu. Na toj je livadi potom sagradio ekokuću, počeo s proizvodnjom i tako ostvario svoj životni san. »Ekogospodarstvo sam osnovao 2000. godine, a ekoznak broj sedam, koji sam dobio pri registraciji, svjedoči da sam među pionirima ekoproizvodnje. Danas na toj bivšoj livadi živim sa svojom obitelji - suprugom Irenom te djecom Markom i Ivom. Uz kuću, na sedam hektara površine imamo jabuke, kruške, kupine, jagode, razno povrće. Još obrađujemo oko devet hektara zemlje koja također godinama nije ničim tretirana«, kaže Gusak dodavši da proizvodnja zimi »seli« u dva plastenika.

U tri godine narudžbe veće 40 puta
»Početak je, kao i svaki, bio težak. No, u većim hrvatskim gradovima potražnja za zdravom, ekološkom i kvalitetnom hranom sve je veća. U samo tri godine potreba za našim proizvodima povećala se čak 40 puta«, tvrdi naš domaćin. Primjerice, narudžba ajvara za ovu godinu dosegla je čak sedam tona, a naručeno je i 10.000 litara soka od jabuke.

Ručno sagrađena ekokuća
Kako bi na njegovu gospodarstvu baš sve bilo u skladu s prirodom, Gusak je sagradio i ekokuću. »Kuća je sagrađena ručno, drvetom stoljetnog crnog bora iz netretiranih šuma u okolici Žepča, a sve je spojeno drvenim klinovima. Krov je napravljen od trske iz Kopačkog rita«, pojašnjava Gusak te najavljuje kako mu je jedan od planova ponuditi turistima na svom imanju i smještajne kapacitete.


Komentari članka

Vezani članci

Prinosi povrća manji, negdje samo trećina prijašnjih, pa neki ozbiljno razmišljaju i o smanjenju površina

30.09.2020.

Može se solidno zaraditi na povrću, ali valja i mnogo raditi, jer tu je najvažniji ručni rad. Ove godine pod kupusom su tri hektara, i to je više nego ranijih godina, a više je zasijano i luka i lubenica. Ova godina je zbog korone, ali i zbog vremena, jak

Raste u Nedelišću, kušaju je samo najhrabriji

29.09.2020.

Preložnjaci iz Nedelišća uzgajaju čili papričice. Među raznim sortama beru i one najljuće. Samo je liznete i osjećaj vam je kao da vam se pakao otvorio u ustima. Kušaju je samo najhrabriji, a ima privlačno ime - Carolina Reaper. Riječ je o najljućoj papri

Proizvođači povrća u Hrvatskoj nisu iskoristili tržišne promjene zbog korona krize

24.09.2020.

Unatoč svim povoljnijim trendovima na tržištu zbog utjecaja korona krize, tek rijetki domaći proizvođači povrća ove će godine biti zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima. Proizvodnja povrća je ove sezone bila ujednačena s jako malo ekstremnih vremen

Očekuju rekordnih 700 tona lješnjaka

22.09.2020.

Očekujemo rekordnu berbu ove godine, prinos je odličan i zapravo jedva čekamo da berba završi pa da krene prerada. Naravno, puno radimo i na dodatnoj promidžbi svih naših proizvoda, pa tako posebno i lješnjaka koji je jedan od zaštitnih znakova naše proiz

Zbog korone potražnja za agrumima u porastu

15.09.2020.

Otkupna cijena prve klase mandarina je 4 kune kilogram, a u trgovinama bi mogla biti, kažu proizvođači, i do 10 kuna

Tag cloud

 1. 2050 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1324 članka imaju tag izvoz
 5. 1104 članka imaju tag svijet
 6. 881 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 765 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1062 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 303 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 372 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 330 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici