Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2009

Život i posao u skladu s prirodom na 'Orlovu putu'

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Maja Sajler Garmaz  

Život i posao u skladu s prirodom na 'Orlovu putu'

Samo nekoliko kilometara od središta Osijeka, na rubnim dijelovima Kopačkog rita i u blizini mjesta Kopačevo, nalazi se pravi mali raj s kojega dolazi mnoštvo zdravih i ekoloških prehrambenih proizvoda.

Riječ je o ekogospodarstvu »Orlov put«, koji je svojom zdravom hranom osvojio hrvatsko tržište, pa je vlasnik Goran Gusak ovih dana osvojio titulu najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednog proizvođača.

Ta je nagrada osvojena u konkurenciji 63 hrvatska poljoprivrednika, na natječaju koji su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i dr. Franz Fischler, posebni savjetnik Vlade RH za pregovore s Europskom unijom.

»To nam je potvrda da su se isplatila sva naša odricanja i naporan rad te da se ekoproizvodnja i kod nas sve više cijeni. Nagrada nam je dala i poticaj da nastavimo ovim putem kojim smo krenuli, a to je život i proizvodnja u skladu s prirodom«, istaknuo je Gusak.

Desna ruka mu je supruga Irena, a po potrebi u sezoni zaposle još dva djelatnika. No, ističe kako su mu veliku pomoć savjetima pružili profesori s Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Od voća i povrća izrađuju dvadesetak gotovih proizvoda, među kojima su džemovi, sokovi, sirupi, ajvar, kečap, kupinovo vino, kiseli krastavci, turšija.

Problema s plasmanom proizvoda nema. Sve se plasira u trgovine Biovege u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku pod robnom markom Bio-Bio, dosta svježeg voća i povrća završi na policama dva velika trgovačka centra, dok svi ostali zainteresirani proizvode mogu naručiti i oni će im doći poštom.

Gusak napominje kako samo kvalitetan proizvod uvijek ima zajamčen plasman te ističe da su njihove jabuke »slađe od grožđa«, jer imaju 18 posto šećera, dok je za ostale uobičajeno oko 10 posto, a džemovi u sebi imaju čak 75 posto čistog voća.

Posebnost gotovih proizvoda obitelji Gusak je ta da se, osim što su sirovine potpuno ekološki uzgojene, svi proizvode - ručno!

»Ujutro se ubere, do 15 sati je u ambalaži kao gotovi proizvod i spremno za distribuciju. Sve se radi bez konzervansa, a jedina zaštita su pasterizacija i sterilizacija. Rok našim proizvodima je do dvije godine«, naglašava Gusak. Budući da mu je cilj bio i spojiti proizvodnju s turizmom, taj poljoprivrednik svoje je imanje otvorio i za turiste. Pritom im društvo na imanju prave konji, kokoši, zečevi, pas i svinja.

Kupci mogu doći i sami si ubrati voće i povrće, dok ih sve češće posjećuju školske ekskurzije, pa djeci organiziraju radionice na kojima ih uče, na primjer, proizvodnji soka. Dvorišna sjenica prima čak 150 osoba, pa to imanje nerijetko posluži i za razne fešte i seminare, a posebnu atrakciju Gusak svojim gostima priredi vožnjom u starim fijakerima po baranjskim livadama i ritskim šumama.

Od prodaje stana do ostvarenja životnoga sna
Do nagrade je put bio dug i za njega je trebalo puno hrabrosti. Taj se mladi poljoprivrednik 2000. godine odvažio prodati četverosobni stan u Osijeku i kupiti sedam hektara veliku livadu. Učinila mu se idealnom jer se nalazila na rubnim dijelovima Kopačkog rita, a njezino zemljište od 1988. godine nije bilo kemijski tretirano, što je važno za ekopoljoprivredu. Na toj je livadi potom sagradio ekokuću, počeo s proizvodnjom i tako ostvario svoj životni san. »Ekogospodarstvo sam osnovao 2000. godine, a ekoznak broj sedam, koji sam dobio pri registraciji, svjedoči da sam među pionirima ekoproizvodnje. Danas na toj bivšoj livadi živim sa svojom obitelji - suprugom Irenom te djecom Markom i Ivom. Uz kuću, na sedam hektara površine imamo jabuke, kruške, kupine, jagode, razno povrće. Još obrađujemo oko devet hektara zemlje koja također godinama nije ničim tretirana«, kaže Gusak dodavši da proizvodnja zimi »seli« u dva plastenika.

U tri godine narudžbe veće 40 puta
»Početak je, kao i svaki, bio težak. No, u većim hrvatskim gradovima potražnja za zdravom, ekološkom i kvalitetnom hranom sve je veća. U samo tri godine potreba za našim proizvodima povećala se čak 40 puta«, tvrdi naš domaćin. Primjerice, narudžba ajvara za ovu godinu dosegla je čak sedam tona, a naručeno je i 10.000 litara soka od jabuke.

Ručno sagrađena ekokuća
Kako bi na njegovu gospodarstvu baš sve bilo u skladu s prirodom, Gusak je sagradio i ekokuću. »Kuća je sagrađena ručno, drvetom stoljetnog crnog bora iz netretiranih šuma u okolici Žepča, a sve je spojeno drvenim klinovima. Krov je napravljen od trske iz Kopačkog rita«, pojašnjava Gusak te najavljuje kako mu je jedan od planova ponuditi turistima na svom imanju i smještajne kapacitete.


Komentari članka

Vezani članci

Sav češnjak sade ručno, a sve što uzgoje - prodaju do sredine listopada

19.02.2020.

Bilo bi nam veliko zadovoljstvo kada bismo svojim primjerom bar nekoga ohrabrili i potaknuli da se vrati zemlji i poljoprivredi jer, iako je teško, uz dovoljno volje i želje, rezultati ne izostaju, kaže 28-godišnji Ivan koji sa suprugom Romanom uspješno g

Ne gledajmo jedni druge kao konkurenciju, što nas je više bit će manje uvoza

19.02.2020.

Svima koji, čitajući moju priču, požele i sami krenuti s uzgojem jagoda, poručujem da mi se slobodno jave za sve potrebne savjete, jer budu li u ovu slatku avanturu krenuli kao grlom u jagode, potrošit će godinu dana samo na učenje i prikupljanje svih pot

Tomislav Pustički: Za lijesku je potrebno znanje, strpljenje i puno volje, ali isplati se

05.02.2020.

Lijeska je voćna vrsta koja komercijalni rod daje tek od sedme godine. To znači da do tada samo ulažemo znajući da skoro nećemo ništa uprihoditi i nadajući se povoljnim vremenskim prilikama. Na to se morate dobro psihički i financijski pripremiti, kaže To

Mladen Dobranić: Ne bude li mraza, voćarima se smiješi dobra godina

05.02.2020.

Bude li nas poštedio mraz, mogli bismo ostvariti dobar urod, kaže nam poznati međimurski voćar i čuvar starih sorti koji je zbog blage zime i već nabubrenih pupova, ove godine krenuo ranije s rezidbom.

Shumska farma Nikole Borića: Svinje preruju zemlju, kokoši zagrnu sjeme, pčele opraše

17.01.2020.

Smatram da bi svatko od nas s vremena na vrijeme trebao 'preokrenuti život naglavačke'. Volim učiti nove stvari i ne razumijem baš ljude koji ne razumiju mene, smije se pokretač Shumske farme Nikola Borić.

Tag cloud

 1. 1968 članka imaju tag hrvatska
 2. 2004 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1273 članka imaju tag izvoz
 5. 861 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1017 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 858 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 873 članka imaju tag industrija
 14. 636 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 516 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 349 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 311 članka imaju tag osijek
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 282 članka imaju tag opg
 40. 341 članka imaju tag recesija