Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Srp 2023

Američki investitor upozorava na najčešće greške balkanskih startupova

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Donatella Pauković  

Američki investitor upozorava na najčešće greške balkanskih startupova

Vijest da se neka hrvatska tvrtka uspjela probiti s malog hrvatskog na američko tržište zasigurno je veliki potez. Uz brojne benefite poput poslovanja s američkim tvrtkama, širenja poslovanja, otvaranja ureda ili prodavanja proizvoda i usluga na američkom tlu, takav iskorak sa sobom često nosi i određene izazove. Poduzetnici se, naime, neminovno susreću s kulturalnim razlikama te drugačijem načinu poslovanja kojemu se moraju prilagoditi.

Srdjan Lončar, investitor i osnivač neformalne investicijske grupe Skok123, koja u SAD-u okuplja 18 prijatelja investitora iz dijaspore, na temelju svog iskustva podijelio je nekoliko problema s kojima se često susreće kod poduzetnika na Balkanu, a koje mu, kako kaže, daju razloga za zabrinutost.

Obrambeni stav
– Kao prvo, većina poduzetnika ovdje sve shvaća osobno, što često dovodi do obrambenog ponašanja – smatra Lončar, dodajući da zbog takvog stava investitori i klijenti mogu pomisliti da su poduzetnici povratnu informaciju shvatili kao kritiku.

– Ako je to slučaj, mogli bi se ustručavati podijeliti s njima svoje iskrene misli ili čak potpuno prestati s njima komunicirati. Na poduzetniku je zapravo da odluči kakav ‘igrač‘ želi biti. Prema riječima Doca Riversa, ‘prosječni igrači žele da ih se ostavi na miru, dobri igrači žele da ih se trenira, veliki igrači žele da im se govori istina‘ – piše Lončar, inače bivši vlasnik tvrtke CareSpeak koju je prije pet godina prodao američkoj kompaniji OptimizeRx za 13 milijuna dolara.

‘Follow up‘ i ‘follow through‘
Još jedan problem kojega Lončar primjećuje kod poduzetnika iz regije jest taj da su često loši kad trebaju dati ‘follow–up‘ i ‘follow–through‘.

– ‘Follow up‘ znači provjeravanje, kao što je kontaktiranje potencijalnog klijenta da vidite jesu li još uvijek zainteresirani za vaš proizvod. S druge strane, ‘follow through‘ znači isporuku onoga što ste obećali unutar dogovorenog vremena. Kada niste dosljedni i ustrajni, odnosno ne radite ‘follow up‘, to šalje poruku da vam osoba nije dovoljno važna. A propušteni ‘follow–through‘ ljudima govori da vam ne mogu vjerovati. Je li to doista dojam koji želite ostaviti na one koji mogu izravno utjecati na vaš uspjeh? – pita se Lončar.

Lokalni uspjeh
Također, neki poduzetnici na Balkanu, primjećuje Lončar, žele ‘igrati‘ na američkom tržištu, ali se ponašaju u skladu s dinamikom svog lokalnog tržišta.

– Na primjer, u balkanskim zemljama, startupu je relativno lako dospjeti u medije jer nema velike konkurencije u prostoru vijesti o startupima. Dakle, mediji su gladni svake priče. Ali evo u čemu je stvar: pridobiti tisak u svojoj domovini je jedna stvar, ali sasvim je druga stvar kada vaš startup bude prepoznat u američkim medijima. Ne dopustite da vam lokalni uspjeh zamagli viziju uspjeha – poručuje Lončar.

Raspored rada
Naposljetku, Lončar napominje da u Europi općenito ima više praznika i dana odmora u usporedbi sa SAD–om.

– Ako ciljate na američko tržište, bitno je uskladiti svoj radni raspored s rasporedom vaše ciljane publike. Morate biti spremni za rad na temelju rasporeda praznika u SAD–u. Uostalom, ne možete očekivati da ćete zadovoljiti tržište SAD–a dok se pridržavate drugačijih pravila – upozorava Lončar.

Žele li ovdašnji poduzetnici uspješno poslovati na američkom tržištu, moraju razmisliti što doista žele i prilagoditi svoj pristup poslovanju, zaključuje Lončar.


Komentari članka

Vezani članci

Hotelijeri: Za veće investicije u hotelskom sektoru nije dovoljan NPOO, trebamo dodatne poticaje

29.11.2023.

Domaće turističke kompanije ove godine su uspjele pokriti gubitke iz pandemijske 2020. godine. No financijsko stanje sektora uzrokovano covid krizom, zajedno s nastavkom očekivanog inflacijskog rasta troškova i zaoštravanja uvjeta financiranja ograničava

Kriza u IT sektoru: Najgore prolaze digitalne agencije koje izvoze usluge, manje pogođene tvrtke s vlastitim proizvodima

21.11.2023.

Kriza u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj predstavlja izazov, ali ne i dramatičan kolaps, jedan je od zaključaka nedavno održanoga panela Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (udruge CISEx), a koji je pružio uvid u trenut

Ivan Bešlić u Liderovu podcastu: Trud i rad se danas mogu isplatiti više nego ikada

21.11.2023.

U novoj epizodi Liderova podcasta, novinar i voditelj Roko Kalafatić razgovara s Ivanom Bešlićem, poduzetnikom i suosnivačem Sofascorea, hrvatske tvrtke koja je razvila cijelu platformu praćenja sportskih rezultata u stvarnom vremenu za niz popularnih spo

Sinergije unutar i izvan poduzeća mogu biti win-win pozicija, kako za kompaniju, tako i za njezine kupce

20.11.2023.

– Čak 74 posto izvršnih direktora smatra da će izvještaj o održivosti postati jednako bitan kao i financijski izvještaj. To puno govori. Sastavni dio kontrolinga danas se proširuje na green kontroling, a usvajanjem tih procesa stvorit ćete održivu kompani

Je li stvarno hrvatski IT u krizi ili nije, koliko će to stanje trajati i hoće li biti puno otkaza?

20.11.2023.

Globalno usporavanje investicija u IT sektor odrazilo se, nakon niza izuzetno uspješnih godina, i na hrvatske tehnološke kopanije. Kroz prvih devet mjeseci tekuće godine, IT je na našem tržištu zabilježio takozvani pad rasta. Je li nam IT sektor u krizi i

Tag cloud

 1. 2544 članka imaju tag turizam
 2. 2380 članka imaju tag hrvatska
 3. 1522 članka imaju tag svijet
 4. 1176 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1543 članka imaju tag izvoz
 6. 1816 članka imaju tag financije
 7. 1225 članka imaju tag trgovina
 8. 1266 članka imaju tag ict
 9. 1387 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1096 članka imaju tag investicije
 11. 1006 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1136 članka imaju tag industrija
 13. 1128 članka imaju tag EU
 14. 819 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 942 članka imaju tag menadžment
 16. 729 članka imaju tag maloprodaja
 17. 544 članka imaju tag opg
 18. 509 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 960 članka imaju tag kriza
 21. 657 članka imaju tag marketing
 22. 366 članka imaju tag potpore
 23. 487 članka imaju tag eu fondovi
 24. 596 članka imaju tag tehnologija
 25. 459 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 531 članka imaju tag krediti
 27. 474 članka imaju tag porezi
 28. 448 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 495 članka imaju tag obrazovanje
 30. 463 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 401 članka imaju tag osijek
 32. 392 članka imaju tag start up
 33. 419 članka imaju tag energetika
 34. 471 članka imaju tag dzs
 35. 446 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 333 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor