Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Tra 2021

Cjepivo i za turističke radnike na kontinentu?

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario Kuštro  

Cjepivo i za turističke radnike na kontinentu?

Turistički djelatnici, kao što je najavljeno, počet će se cijepiti ovih dana, a prioritetnu skupinu čini operativno osoblje, odnosno oni koji dolaze u izravni doticaj s gostima. Procjenjuje se kako je riječ o 70 do 90 tisuća turističkih djelatnika te da će osim stalno zaposlenih u turističkom sektoru u prioritetno cijepljenje biti uključeni i sezonski radnici.

Dvije skupine
- Hrvatska među prvima počinje cijepljenje turističkih djelatnika i to nam je izuzetno važno kako bismo se još snažnije pozicionirali kao sigurna destinacija. Uz projekt Safe stay in Croatia, ovo je dodatno jamstvo turistima kako Hrvatska ispunjava sve preduvjete za sigurno ljetovanje svakog gosta koji našu zemlju izabere kao svoju turističku destinaciju - naglasila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta najavljujući cijepljenje.

Podsjetimo, Ministarstvo turizma je od članica strukovnih udruga u turizmu zatražilo da prikupe podatke za zaposlenike koji se žele cijepiti, i to tako da se razvrstaju u dvije prioritetne skupine. Prva prioritetna skupina su zaposlenici koji ostvaruju veći broj kontakata s gostima ili djelatnicima u objektu, uzimajući u obzir one djelatnike kojima je mogućnost pridržavanja fizičke distance smanjena, poput radnika u kuhinji, a druga su skupina osobe koje ne ostvaruju znatnije kontakte, kao što su razna servisna zanimanja, uredski poslovi i slično.

Početak turističke (pred)sezone u Hrvatskoj obično se veže uz blagdan Uskrsa, a kako turizam u Hrvatskoj više ne uključuje samo Jadran, postavilo se pitanje hoće li u tim prioritetima biti i turistički djelatnici kontinentalnog turizma, pa tako i u Slavoniji i Baranji.

- Nema ni jednog razloga da ne budu uključeni - odgovara na naš upit Ivan Hampovčan, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, ali iskreno drži kako u prioritete vezano uz turističku sezonu kontinentalci neće biti uključeni baš pod broj jedan, ali svakako će biti uključeni.

Pitanje je s razlogom jer upravo su proljeće i jesen udarna razdoblja, Osijek te Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija tada bilježe najveći turistički posjet. Slavonija i Baranja isprofilirale su se kao područje kongresnog turizma, a posljednjih godina bilježi se i znatan dolazak gostiju s riječnih kruzera te pojedinačnih, manjih skupina turista, posebice iz Mađarske i Njemačke. No zbog pandemije sve je zastalo ili se traže novi modeli. Primjerice, još uvijek nije otkazana mogućnost da Osijek, odnosno njegovo putničko pristanište, bude mjeseca dana domaćin kruzer-hotela. Dakle, broda koji bi se ondje usidrio i s kojeg bi gosti odlazili u razgledanje znamenitosti kraja i vraćali se.

Prednosti
No hoće li radi privlačenja većeg broja gostiju na kontinent, jednako kao što se predlaže uspostava dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima na Jadranu, ali i u hotelima, kampovima, marinama, takvih punktova biti, primjerice, u Baranji?

- Punktova za testiranje turista u Baranji neće biti. Sada se testiranja obavljaju na dvije lokacije u Osijeku i na jednoj u Đakovu. Mi smo određena testiranja obavljali i u drugim mjestima preko mobilnih timova, no to se pokazalo poprilično zahtjevno. Neka procjena ja da će strani turisti koji dođu k nama ili imati negativan test ili će biti cijepljeni te je ocijenjeno da ne bi bilo svrhovito operativno, logistički ili na bilo koji drugi način imati i posebne punktove za testiranje u Baranji - kaže Hampovčan. Međutim, dodaje, ako se pokaže velik porast broja turista, "možemo i o tome pričati".

Rast broja gostiju nije nemoguć jer je Baranja, kao i Istra, autodestinacija koja može privući veći broj gostiju i obitelji željnih bijega od gužve i od destinacija masovnog turizma.

TKO ĆE SVE U PRIORITETNE SKUPINE?
Osim turističkih djelatnika u prioritete za cijepljenje uključeni su i prosvjetari. Međutim, iz sve više sektora stižu apeli da se njihovi djelatnici uvrste među one kojima će cjepivo biti što prije na raspolaganju. Tako HGK traži da se na listu za prioritetno cijepljenje uvrste djelatnici u trgovini i graditeljstvu te oni koji rade sa zaraznim medicinskim otpadom i na grobljima. “Zaposleni u trgovini, a posebno oni koji rade u prodavaonicama, puno su izloženiji mogućnosti zaraze koronavirusom. Dolazi turistička sezona, a trgovci su itekako važni u ukupnoj turističkoj ponudi zemlje, posebno kada znamo da će postotak procijepljenosti populacije turistima biti jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije”, poručio je potpredsjednik HGK-a za trgovinu i financije Josip Zaher.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatska je definitivno spremna za ovogodišnju turističku sezonu

20.06.2021.

Od početka godine do sredine lipnja u našoj je zemlji ostvareno više od šest milijuna noćenja, što je u odnosu prema istom razdoblju prošle godine rast prometa od gotovo 60 posto

Otključavanje novčanika: Počelo mahnito trošenje

20.06.2021.

Potrošači su, poslije pandemijske suše, očigledno gladni svega što im je bilo uskraćeno. S popravljanjem epidemiološke situacije i vraćanjem života u 'pravo normalno', pokušat će nadoknaditi izgubljeno.

Dopunjena lista zanimanja za koja se ne mora provoditi test tržišta rada

20.06.2021.

Navedena odluka donesena je radi osiguravanja potrebne radne snage u djelatnosti turizma i ugostiteljstva. Budući da je djelatnost turizma i ugostiteljstva povezana s jadranskim županijama i topličkim turizmom te Gradom Zagrebom, lista zanimanja dopunjena

Odlične vijesti iz Njemačke: Hrvatska postaje prva “COVID-safe destinacija”. Evo što to znači

17.06.2021.

Sporazum s ADAC-om kojim bi Hrvatska bila označena kao prva »COVID-safe destinacija« pomoći će njemačkim gostima, jer će preko ADAC-ove aplikacije dobiti sve potrebne informacije o ulasku u Hrvatsku i željenoj destinaciji, kazala je ministrica Nikolina Br

Apsurdne posljedice državne pomoći tvrtkama u koronakrizi: Radnici sada zbog toga nemaju pravo na - povrat poreza

16.06.2021.

Ono što je izgledalo kao pomoć države, nekim se tvrtkama pretvorilo u problem. Budući da su prihvatile plaćanje davanja državi u ratama, njihovi su radnici za sada ostali bez povrata poreza.

Tag cloud

 1. 2115 članka imaju tag hrvatska
 2. 2210 članka imaju tag turizam
 3. 1395 članka imaju tag izvoz
 4. 1628 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1133 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 939 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 431 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 516 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 397 članka imaju tag eu fondovi
 25. 313 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici