Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Tra 2021

Dogovor je tu: Ovih 13 država covid putovnicama spašavat će ljetnu sezonu

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Alenka Juričić Bukarica  

Dogovor je tu: Ovih 13 država covid putovnicama spašavat će ljetnu sezonu

Dogovor 13 država kojim se želi uvesti COVID-putovnice u Europi već do lipnja uključuje neka od najjačih hrvatskih emitivnih tržišta, među kojima su Njemačka, Slovenija, Austrija i Italija

Trinaest europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, dogovorile su kriterije za zelene putovnice, odnosno potvrde koje bi olakšale putovanja u vrijeme pandemije, kako bi se ove potvrde u EU-u uspjele uvesti već do ljeta.

Uz Hrvatsku, u inicijativu su uključene Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska, te se očekuje se da će se »COVID-putovnica« uvesti najkasnije do lipnja, a o kriterijima bi se uskoro trebala očitovati i Europska komisija.

Ova inicijativa za brže uvođenje zelene putovnice, kako je rekla austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger, trebala bi omogućiti preživljavanje europskog turističkog sektora koji je ove zime dodatno desetkovan i činjenicom da zemlje nisu imale nikakvu zimsku sezonu.

​Ubrzati uvođenje

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, komentirajući dogovor Hrvatske i 12 članica Europske unije oko kriterija za izdavanje zelene putovnice, istaknuo da je riječ o jednom poticaju da se ubrzaju procesi.

– A hoće li ta procedura zbog ove inicijative trajati kraće od ona predviđena tri, četiri mjeseca, to je u ovom trenutku teško reći, rekao je. Ciljani plan je da to bude do lipnja, a Plenković je na to komentirao da u ovom trenutku ne može reći da će to tako biti.

Ovaj dogovor trinaestorice kojim se želi ubrzati uvođenje COVID-putovnice u Europi tako uključuje neka od najjačih hrvatskih emitivnih tržišta, među kojima su Njemačka, Slovenija, Austrija i Italija, kojima je također vrlo bitno da se omogući mobilnost ljudi.

A jasno je i da se turističkim zemljama poput Španjolske i Grčke žuri da se to pitanje riješi. Konkretno, podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ), pokazuju kako je lani Njemačka zadržala prvo mjesto za Hrvatsku najjačih tržišta s oko 23 posto udjela u ukupnim noćenjima i preko milijun i pol njemačkih dolazaka.

Na drugom je mjestu lani bila Slovenija s udjelom od 15-ak posto i gotovo milijun slovenskih dolazaka, dok je na treće mjesto izbila upravo Poljska. Poljsko tržište je imalo udio od nešto više od 8 posto svih noćenja, s time da je lani u Hrvatsku stiglo preko 670 tisuća Poljaka.

Zanimljivo je kako su slovensko i poljsko tržište ustvari imali najmanji pad među deset najvažnijih stranih tržišta, oko 25 posto, dok je, primjerice talijansko palo više od 70 posto. Lani je, iza Poljske, po udjelu noćenja slijedila Češka na četvrtom mjestu, pa onda Austrija, Italija, Mađarska, Slovačka, Bosna i Hercegovina te Velika Britanija.

Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj, kazao je jučer kako u Njemačkoj prevladava stav kako cijepljene osobe ne mogu ostvarivati posebna prava, ali će one biti izuzete od određenih pravila koja za cilj imaju suzbijanje daljnjeg širenja pandemije.

​Nove mjere

– Naime, njemački savezni epidemiološki institut »Robert Koch« utvrdio je da osobe koje su primile drugu dozu cjepiva nisu prijenosnici virusa, zbog čega će imati mogućnost povratka u Njemačku iz rizičnih područja bez testova i karantena.

Pritom će na snazi ostati obveza testa za cijepljene osobe koje će se vraćati iz područja u kojima su ustanovljene varijacije virusa. Nove mjere trebale bi stupiti na snagu krajem ovog mjeseca, dok je pokrajina Rheinland-Pfalz već oslobodila cijepljene osobe od obveza samoizolacije i testiranja nakon povratka iz rizičnih područja.

Za hrvatski turizam ta bi novost, kao i dogovor između 13 europskih zemalja, trebala imati pozitivan utjecaj na daljnje turističke tijekove, rekao je Draghicchio.

Tomislav Fain, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA), komentirajući inicijativu 13 zemalja, kazao je kako agencije apsolutno podržavaju donošenje ovakvih odluka i olakšavanje putovanja s COVID-putovnicom.

– Bitno je naglasiti da to ne znači da oni koji je nemaju, neće moći putovati. Jasno da hoće, samo pod drugim uvjetima. A nadamo se da će se ona uvesti do lipnja, kazao je Fain. Na pitanje kako aktualna epidemiološka situacija u Hrvatskoj može utjecati na sezonu, slikovito je rekao »uzalud nam COVID-putovnice i sve ostalo, ako se naši sugrađani ne pridržavaju mjera«.

– S obzirom na visoke brojke, naravno da svi strahujemo što će biti sa sezonom. Stoga je vrlo bitno da svi budu svjesni koliko nam je turizam značajan i jednostavno se moramo ponašati u skladu s mjerama i na sve moguće načine pokušati smanjiti te brojke jer to je prvi preduvjet da imamo turističku sezonu, istaknuo je predsjednik UHPA-e te dodao kako su agencije apsolutno uz prijedlog Ministarstva turizma i sporta o prioritetnom cijepljenju turističkih djelatnika, s time da bi prvi bili cijepljeni oni koji su u direktnom kontaktu s gostima, poput vozača, predstavnika, djelatnika na pultovima i slično.

Trenutno se i među agencijama prikupljaju podaci o tome tko se želi cijepiti.

Slovenci će dolaziti čim se poboljša situacija

Metka Bradetić, direktorica Predstavništva HTZ-a u drugoj najjačoj emitivnoj zemlji – Sloveniji, je istaknula kako je, s obzirom na to da zemlje trenutno imaju različite uvjete za prelaske granica, i na izlasku, tako i na povratku u zemlju, svaki dogovor koji će pojednostaviti i poticati turistička putovanja više nego dobrodošao.

– Kada govorimo o Sloveniji, turistički promet će se svakako odvijati između naših zemalja te će slovenski gosti dolaziti u velikom broju čim se poboljša epidemiološka slika u objema državama, posebice tijekom glavnog ljetnog dijela sezone, rekla je Bradetić, nadodavši kako je prema zadnjim informacijama u Sloveniji jednom dozom cijepljeno više od 330 tisuća, a s dvijema dozama gotovo 122 tisuće osoba.


Komentari članka

Vezani članci

[PODUZETNICI vs. KORONA] Platforma za e-trgovinu Inchoo kao pobjednica dviju recesija

07.05.2021.

Prije nego što je proljetos eksplodirala e-trgovina, osječka tvrtka Inchoo radila je s oko 150 klijenata iz pedesetak zemalja, a u koroni je dobila 15-ak novih klijenata kojima nudi kompletnu uslugu organizacije e-trgovine. Više od 95 posto prihoda ostvar

Česi se opet spremaju za masovni dolazak na Jadran: Više od 20.000 kupilo je kartu za popularni ‘žuti vlak‘, ove godine RegioJet uveo liniju i za Split

06.05.2021.

Preko 20 tisuća Čeha već je kupilo kartu za poznati češki žuti vlak tvrtke RegioJet, koji će prve putnike na Jadransku obalu početi dovoziti 28. svibnja - piše Dora Koretić za Jutarnji list. Za razliku od lani, kad su Česi imali mogućnost vlakom stizati

Započinje prva nacionalna kampanja ruralnog turizma

05.05.2021.

Aktivnosti u sklopu kampanje usmjerene su na domaće tržište kako bi autohtonim doživljajima potaknule turistički promet u hrvatskim ruralnim destinacijama. Zaštitno lice kampanje i autorica zanimljivih videomaterijala popularna je voditeljica Doris Pinčić

Pad proizvodnje mlijeka u Francuskoj: Mljekari u mirovini, a mlade ne zanima

04.05.2021.

Trećina francuskih mljekara i proizvođača mliječnih proizvoda planira smanjiti ili obustaviti proizvodnju u narednih pet godina, uglavnom zbog neisplativosti.

Iz lockdowna na godišnji odmor iz snova

04.05.2021.

Cijepljeni građani sada mogu jednostavnije putovati i posjećivati sve više zemalja svijeta. Oni se mogu nadati odmoru iz snova i to bez većih gužvi. A što je s onima koji nisu cijepljeni?

Tag cloud

 1. 2105 članka imaju tag hrvatska
 2. 2191 članka imaju tag turizam
 3. 1382 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1188 članka imaju tag svijet
 6. 894 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1117 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1021 članka imaju tag ict
 11. 905 članka imaju tag investicije
 12. 1035 članka imaju tag EU
 13. 729 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 937 članka imaju tag industrija
 15. 814 članka imaju tag menadžment
 16. 419 članka imaju tag koronavirus
 17. 944 članka imaju tag kriza
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 431 članka imaju tag poticaji
 20. 590 članka imaju tag marketing
 21. 534 članka imaju tag tehnologija
 22. 514 članka imaju tag krediti
 23. 391 članka imaju tag opg
 24. 393 članka imaju tag eu fondovi
 25. 309 članka imaju tag potpore
 26. 433 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 386 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 454 članka imaju tag obrazovanje
 29. 408 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 392 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 397 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici