Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Lip 2021

Hrvatska je definitivno spremna za ovogodišnju turističku sezonu

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: D.J.  

Hrvatska je definitivno spremna za ovogodišnju turističku sezonu

Od početka godine do sredine lipnja u našoj je zemlji ostvareno više od šest milijuna noćenja, što je u odnosu prema istom razdoblju prošle godine rast prometa od gotovo 60 posto

Nakon što je Europa u prvom tromjesečju zabilježila drugi najveći pad dolazaka turista u odnosu prema istom razdoblju 2020., od 83 posto, u drugom i trećem tromjesečju brojke su ipak nešto bolje. Pandemija je, međutim, i dalje veliki izazov, premda cijepljenje i popuštanje mjera ulijevaju optimizam da će ova godina ipak biti bolja za hrvatski turizam nego prethodna, također na udaru koronakrize. O svemu tome, turizmu u sadašnjim okolnostima, početku sezone i očekivanjima do kraja godine, razgovarali smo s mr. sc. Kristjanom Staničićem, direktorom Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

VIDLJIV OPORAVAK
Kad se radi o turizmu općenito, tko će se najbrže oporaviti, i o čemu to najviše ovisi...?

- Proces potpunog oporavka turističkog sektora od globalne pandemije bit će dugotrajan i zahtjevan, a njegova će brzina ovisiti o nekoliko ključnih parametara. Moramo biti svjesni kako je globalna pandemija snažno utjecala na kupovnu moć potrošača, znatno je smanjena i međunarodna prometna povezanost, ali i kretanje unutar zemalja zbog usvajanja određenih epidemioloških mjera koje za cilj imaju zaštitu od daljnjeg širenja zaraze. Već sada možemo primijetiti određene nove trendove, pa tako gosti, više nego ikada prije, pozornost poklanjaju segmentu sigurnosti. Biraju se bliske i lako dostupne destinacije, izražena je last minute potražnja, bukira se smještaj koji ima povoljne uvjete otkazivanja. Promjene se vide i u dužini boravka, putnici ostaju duže, ali pritom na putovanja odlaze jednom do dva puta, a ne nekoliko puta godišnje kao što je bio slučaj do izbijanja pandemije. Možemo zaključiti kako će se najbrže oporaviti destinacije, oblici smještaja i aktivnosti koje jamče sigurnost, privatnost i svojevrsnu izoliranost uz zadržavanje visokog stupanja kvalitete.

Što kažu relevantni podatci HTZ-a o stanju hrvatskog turizma na ulasku u udarnu ljetnu sezonu, drugu u pandemiji koronavirusa? Pokazuju li se znakovi oporavka?

- Od početka godine do sredine lipnja u našoj je zemlji ostvareno više od šest milijuna noćenja, što je u odnosu prema istom razdoblju prošle godine rast prometa od gotovo 60 posto. Da je oporavak vidljiv pokazuje i podatak da od 28. svibnja u našoj zemlji, na dnevnoj bazi, kontinuirano boravi više od 100.000 turista. Sigurni smo kako ćemo uskoro premašiti i dnevnu brojku od 200.000 turista u zemlji, a najveće brojke očekujemo u srpnju i kolovozu, našim glavnim mjesecima u kojima realiziramo najveći turistički promet.

U intervjuu za Glas Istre krajem veljače, između ostalog, rekli ste da moramo i dalje biti jako disciplinirani u pitanju mjera, a do početka turističke sezone trebamo biti procijepljeni u što većem broju. Tri i pol mjeseca poslije mjere popuštaju, ali odgovornost nije baš na visokoj razni (masovno okupljanje navijača u Zadru), a i razina procijepljenosti u RH još je uvijek niska. Koliko to sve utječe na početak turističke sezone? Drugim riječima, hoće li epidemiološko stanje biti ključno za uspjeh hrvatskog turizma ove sezone?

- Glavni motivi i osnovni preduvjeti za realizaciju turističkih putovanja su sigurnost i dobra epidemiološka situacija u destinaciji. Bez toga uzalud nam sve promotivne aktivnosti i svi napori u održavanju vidljivosti Hrvatske na turističkoj karti svijeta. Trenutačna epidemiološka slika je u našoj zemlji dobra, broj novozaraženih u konstantnom je padu, što je prepoznao i njemački institut Robert Koch, koji je gotovo cijelu Hrvatsku proglasio nerizičnom, a što će vrlo pozitivno utjecati na turistički promet i rezultate s nama najvažnijeg tržišta Njemačke. Hrvatska je definitivno spremna za turističku sezonu, već sada ostvarujemo solidan turistički promet s trendom rasta, procijepili smo većinu turističkih djelatnika, olakšali smo maksimalno režime prelaska granice, postavili smo veliki broj punktova za testiranje turista po destinacijama, a proveli smo i provodimo marketinške i PR aktivnosti na ključnim emitivnim tržištima. Daljnji tijek ovogodišnje turističke sezone ponajprije će ovisiti o nama samima.

GOOGLEOVI ALATI
Mjere Vlade za pomoć turizmu? Ministarstvo turizma i sporta između ostalog donijelo je tri pravilnika koja će rasteretiti turistički sustav za više od 118 milijuna kuna uz smanjenje paušala turističke pristojbe i članarine, a time i ublažiti posljedice pandemije... Vaš komentar, što bi još trebalo učiniti na razini države da se pomogne turizmu?

- Vlada RH još je u prošloj godini dokazala kako razumije važnost hrvatskog turističkog sektora, odnosno važnost očuvanja radnih mjesta i zadržavanja likvidnosti u sektoru. Usvojen je čitav niz kvalitetnih mjera i programa za pomoć, od kreditnih linija i potpora za plaće do raznih financijskih rasterećenja i naknada za fiksne troškove poslovanja. Procjenjuje se kako je mjerama Vlade RH, vrijednim oko 10 milijardi kuna, tijekom 2020. godine uspješno sačuvano više od 630 tisuća radnih mjesta u oko 107 tisuća poduzeća. Sektor turizma i dalje ima snažnu podršku i jakog partnera u Vladi RH te ćemo svi zajedno uložiti maksimalne napore s ciljem daljnjeg očuvanja gospodarstva i radnih mjesta, odnosno s ciljem što bržeg oporavka hrvatskog turizma.

Što se pomoći tiče, ona stiže i s (ne)očekivanih mjesta. Vidimo da je Google pokrenuo platformu za pomoć hrvatskom turističkom sektoru. Kakve su inače povratne informacije iz inozemstva u svezi s dolascima turista ovog ljeta u Hrvatsku, može li se očekivati više noćenja nego lanjske, također pandemijske sezone?

- Hrvatska turistička zajednica i Google dugogodišnji su partneri na različitim uspješnim projektima, a suradnju ostvarujemo i prilikom korištenja Google alata u promociji naše zemlje kao turističke destinacije. Povratne informacije su dobre, u stalnoj smo komunikaciji s brojnim partnerima, agentima te naravno našim predstavništvima u Europi i svijetu. U ovoj godini očekujemo veći turistički promet nego lani, odnosno oko 60 posto turističkog prometa iz rekordne 2019. godine mjereno noćenjima. Najviše gostiju očekujemo s naših tradicionalno jakih tržišta kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Italija i dr. Ovo ljeto prometovat će oko 180 aviolinija prema Hrvatskoj, pa svakako očekujemo i turiste iz Velike Britanije, Francuske, Skandinavije, ali i SAD-a s obzirom na to da je Hrvatska prvi put u povijesti povezana s dva direktna leta na relaciji New York - Dubrovnik.

Koliko će COVID putovnice pomoći ili odmoći turističkoj sezoni, hoće li biti zakočena sloboda putovanja zbog kontrola na granici ili će se postupno sve odvijati brzo i uhodano?

- Hrvatska je i u ovom dijelu odlično odradila svoju zadaću. Kod nas su tzv. COVID putovnice zaživjele, već sada uvelike olakšavaju ulazak turista u zemlju te nam njihovo uvođenje pomaže. Cilj svega je brži protok gostiju na graničnim prijelazima, manje gužvi i sigurnija turistička sezona. Ono što je pohvalno je činjenica da je Hrvatska s više od desetak zemalja Europe ostvarila bilateralne dogovore oko jednostavnijeg prelaska granica. Dok i u drugim zemljama tzv. COVID putovnice ne zažive u pravom smislu riječi, bilateralni dogovori bi također trebali osigurati veću protočnost na granicama.

Uzimajući sve okolnosti u obzir, kakva bi bila prognoza za ovogodišnju turističku sezonu, ali i za ukupni turizam do kraja godine?

- Kao što sam već spomenuo, očekujemo realizaciju oko 60 posto turističkog prometa iz rekordne 2019. godine. Za razliku od prošle godine, kada nismo imali predsezonu i posezonu, ove smo godine u predsezoni ostvarili dobre rezultate, a pozitivne trendove očekujemo i tijekom posezone, u rujnu i listopadu, kada u fokusu nisu proizvodi sunca i mora, nego proizvodi kao što su kulturna događanja, enogastronomija te nautika. Naravno, osnovni preduvjet za sve će biti povoljna epidemiološka situacija. Dakle, još jednom apel svima da budemo odgovorni te da svojim ponašanjem i pridržavanjem mjera utječemo na dobru epidemiološku situaciju, što je ključ za uspjeh i potpuni oporavak.


Komentari članka

Vezani članci

U Hrvatskoj je trenutno više od 900 tisuća turista

28.07.2021.

Prema prvim podacima sustava eVisitor u Hrvatskoj je trenutno više od 900.000 turista. Najviše ih je u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

HAC: Autocestama za vikend prošlo 40 posto više vozila nego lani

28.07.2021.

Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog je vikenda prošlo gotovo 843 tisuće vozila ili 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, što je pratio i porast prihoda od naplaćene cestarine, od 41 posto, izvijestili su u ponedjeljak

Na Pelješcu najbolja turistička godina u povijesti

28.07.2021.

Polako se budi turizam i na krajnjem jugu. Dok je Dubrovnik na otprilike 50 posto rezultata iz 2019., Orebić i okolica gotovo su premašili i ostvareno u toj rekordnoj godini. Mjesto Viganj, koje je centar jedrenja na dasci, bilježi najbolju turističku god

Splitska zračna luka najprometnija u Hrvatskoj

27.07.2021.

Splitska zračna luka najprometnija je luka u Hrvatskoj, a samo ovoga vikenda tamo sletjelo je i poletjelo 180 zrakoplova s 32 tisuće putnika, podatci su iz Zračne luke Split - Resnik

Padaju turistički rekordi: U Hrvatskoj više od 800.000 gostiju

22.07.2021.

U prvih 19 dana srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno više od dva milijuna turističkih dolazaka, što je 42 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, i 13,2 milijuna turističkih noćenja, što predstavlja porast od 35 posto u odnosu na isto razdoblje proš

Tag cloud

 1. 2229 članka imaju tag turizam
 2. 2123 članka imaju tag hrvatska
 3. 1402 članka imaju tag izvoz
 4. 1631 članka imaju tag financije
 5. 1215 članka imaju tag svijet
 6. 915 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1145 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1074 članka imaju tag trgovina
 9. 1039 članka imaju tag ict
 10. 899 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 913 članka imaju tag investicije
 12. 1044 članka imaju tag EU
 13. 739 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 941 članka imaju tag industrija
 15. 824 članka imaju tag menadžment
 16. 439 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 641 članka imaju tag maloprodaja
 19. 440 članka imaju tag poticaji
 20. 598 članka imaju tag marketing
 21. 414 članka imaju tag opg
 22. 537 članka imaju tag tehnologija
 23. 516 članka imaju tag krediti
 24. 401 članka imaju tag eu fondovi
 25. 314 članka imaju tag potpore
 26. 437 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 459 članka imaju tag obrazovanje
 29. 416 članka imaju tag porezi
 30. 391 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 338 članka imaju tag osijek
 32. 394 članka imaju tag hnb
 33. 439 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 409 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici