Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Tra 2021

Hrvatski startupi u prvom tromjesečju privukli više od milijardu kuna investicija

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Bernard Ivezić  

Hrvatski startupi u prvom tromjesečju privukli više od milijardu kuna investicija

Startupi u Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2021. primili su više od milijardu kuna investicija, pokazala je analiza Novac.hr-a. Iako je riječ o više od 170 milijuna dolara, to nije ukupan iznos, jer vrijednost nekih većih transakcija nije objavljena javno. Primjerice, Ispsosova kupnja najuspješnijeg hrvatskog marketinškog startupa DotMetricsa, Infobipova akvizicija Shifta, kao i vrijednost investicije M+ Grupe u domaći startup Bulb. Za potonju se nagađa da je na razini sedam milijuna eura.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a, kaže da je bilo pitanje trenutka kad će postignuća hrvatske startup scene izaći na vidjelo.

- Svi rezultati dolaze nakon dugog i ustrajnog ulaganja, znanja, vremena i novca, i to nisu uspjesi preko noći. Ovo je tek početak jedne nove etape hrvatskog poduzetništva utemeljenog na znanju, a koje se pokazuje uspješnim i globalno konkurentnim - kaže Šesnić.

Najveća startup investicija u prvom kvartalu je Porscheovo ulaganje od 70 milijuna eura u Rimac Automobile. Tržišna vrijednost tvrtke Mate Rimca time je skočila na 978,5 milijuna dolara i izvjesno je da će do kraja godine postići valuaciju jednoroga, odnosno tržišnu vrijednost veću od milijardu dolara.

Druga najveća startup investicija u Hrvatskoj u prvom kvartalu je 250 milijuna kuna težak exit jednog od najvećih proizvođača mobilnih aplikacija u Hrvatskoj, zagrebačkog Fivea. Njega je preuzela britanska tvrtka Endava. To je drugi najveći startup exit u Hrvatskoj dosad, odmah iza Nanobita.

Umjetna inteligencija
Na trećem mjestu je Photomathova investicijska runda od 23 milijuna dolara. U startup, koji je pokrenuo Damir Sabol i koji se pohvalio da njegovu umjetnu inteligenciju koristi milijun ljudi na dan, uložio je VC fond iz Silicijske doline Menlo Ventures. Hrvatsko-britanski startup Cognism četvrti je po visini investicija u kvartalu. Primio je 12,5 milijuna dolara od Swisscom Venturesa, VC fonda istoimenog najvećeg telekoma u Švicarskoj. Inače, Cognism, koji je razvio cloud sustav koji tvrtkama omogućuje da korištenjem internetskih tehnologija poboljšaju prodaju i marketing, jedna je od najbrže rastućih tvrtki iz investicijskog portfelja South Central Venturesa, prvog VC fonda u koji je uložila Republika Hrvatska.

Vedran Blagus, investicijski menadžer u South Central Venturesu, kaže da s obzirom da startupi grade priču globalno i tako već više od deset godina, nije neobično što sad vidimo njihov "uspjeh preko noći".

- Kad bismo se vratili samo godinu ili dvije unatrag, aktivnosti na startup odnosno tehnološkoj sceni bile su sporadične, barem što se tiče veličine i količine investicija i akvizicija, a sad su Hrvatsku dovele na mapu velikih stranih investitora i partnerstva u smislu akvizicija i investicija - kaže Blagus.

Zelene tehnologije
Vrijedi spomenuti i da je u Memgraph, hrvatski startup s čijom se tehnologijom može napraviti drugi Facebook, 12,5 milijuna dolara investirao M12, Microsoftov VC fond. Od ulaganja više od milijun dolara tu je i investicija od 10 milijuna kuna koju je primio osječki startup Orqa od mađarskog fonda Day One Capitala, kao i manja ulaganja u različite startupe. Sam startup ekosustav u Hrvatskoj postao je bogatiji za BIRD Incubator, prvi specijaliziran za startupe koji se bave umjetnom inteligencijom. Ponovo se aktivirao SPOCK, inkubator najvećeg tehnološkog fakulteta u Hrvatskoj, zagrebačkog FER-a, a ZICER, najveći startup hub u nas, pokazao je rezultate čak osam domaćih zelenih startupa.

Uz sve to, američka analitička kuća ABI Research proglasila je Gideon Brothers petim najuspješnijim proizvođačem autonomnih robota za prijenos tereta na svijetu, a najveći VC fond u Hrvatskoj, Fil Rouge Capital, proglašen je drugim najaktivnijim VC fondom u srednjoj i istočnoj Europi.

Stevica Kuharski, principal u Fil Rouge Capitalu, objasnio je kakve si ciljeve zadaju startupi koji su postigli ovakve rezultate u prvom kvartalu, odnosno što očekuju ulagači.

- Očekujem od kvalitetnih timova da imaju mjesečni rast 10-20 posto ili rasta prihoda ili prirasta broja aktivnih korisnika i samo timovi koji pokažu sposobnost takvog rasta iznenadit će ostale sudionike poslovnog ekosustava - zaključuje Kuharski.

Osnivač Nanobita postao startup investitor

Iako su neki startup poduzetnici, poput Damira Sabola, osnivača Iskona i Photomatha, i prije ulagali i radili sa startupima, kopernikanski obrat učinio je Alan Sumina, suosnivač i direktor Nanobita. Krajem ožujka registrirao je prvo privatno investicijsko poduzeće nekog startup poduzetnika u Hrvatskoj, tvrtku Trimeta ulaganja. Frane Šesnić, direktor ZICER-a, kaže da je riječ o inicijativi koja donosi pravi multiplikacijski efekt na hrvatsku startup zajednicu. - Dokazano uspješni startup poduzetnici na scenu unose svoj kapital i svoje iskustvo koje se onda prelijeva na startup i ekosustav - kaže Šesnić. I dok je Sumina otišao najdalje, slično najavljuju Infobip i Rimac Automobili, koji u okviru svojih startup kampusa planiraju pokrenuti vlastite startup inkubatore.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatska je definitivno spremna za ovogodišnju turističku sezonu

20.06.2021.

Od početka godine do sredine lipnja u našoj je zemlji ostvareno više od šest milijuna noćenja, što je u odnosu prema istom razdoblju prošle godine rast prometa od gotovo 60 posto

U prva četiri mjeseca 2021. izvoz bio veći nego u isto vrijeme 2019.

20.06.2021.

Očekivano, vrijednost izvoza u prva četiri ovogodišnja mjeseca bila je 18,6 posto veća nego lani u istome razdoblju. No da će u još pandemijskim uvjetima u tom razdoblju izvoz biti i stotinjak milijuna eura veći nego u usporedivom razdoblju 2019. – to je

Imate glavobolju zbog uvođenja eura? Doznali smo kada će u trgovinama biti istaknute dvostruke cijene i zašto ćete plaćati u kunama, a ostatak dobiti u eurima

14.06.2021.

Hrvatska planira uvesti euro već od 1. siječnja 2023., što znači da bismo se uskoro mogli početi privikavati na novu valutu i sve komplikacije koje dolaze s njom. Prelazak s jedne na drugu valutu iznimno je težak i mukotrpan proces koji zadaje glavobolje

Hrvatska ulagačima atraktivnija od Srbije i Mađarske, ali ne i od Slovenije

10.06.2021.

U istraživanju se 74 posto poduzeća izjasnilo da bi ponovno ulagalo u Hrvatsku

Svjetska banka povisila procjene rasta BDP-a Hrvatske

10.06.2021.

"Unatoč dobrodošlim znakovima globalnog oporavka, pandemija i dalje donosi siromaštvo i nejednakost ljudima u zemljama u razvoju širom svijeta", upozorava predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Tag cloud

 1. 2115 članka imaju tag hrvatska
 2. 2210 članka imaju tag turizam
 3. 1395 članka imaju tag izvoz
 4. 1628 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1133 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 939 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 431 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 516 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 397 članka imaju tag eu fondovi
 25. 313 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici