Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Lis 2021

Hrvatski vrhunski startupi: ‘Upravo je to put kojim treba ići hrvatsko gospodarstvo‘

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Jozo Vrdoljak  

Hrvatski vrhunski startupi: ‘Upravo je to put kojim treba ići hrvatsko gospodarstvo‘

Ovogodišnja Startup Europe Regatta, koja je počela jučer, a traje još danas, treća je do sada, a u fokusu su joj greentech i fintech startupi. Prvi je dan konferencijski i usredotočen je na izlaganja i panel-rasprave o startupima, a drugog je dana jedriličarska regata. Cilj je Startup Europe Regatte okupiti sve ključne dionike koji mogu pridonijeti razvoju inovacijskog poduzetništva u Hrvatskoj.

Organizator Frane Šesnić kaže da je Regatta specifičan događaj jer na kreativan način povezuje znanstvenu zajednicu s inovativnim tehnološkim poduzetnicima i njihovim startupima, koji stvaraju nova rješenja s visokom dodatnom vrijednošću i velikim izvoznim potencijalom.

- Upravo je to put kojim treba ići hrvatsko gospodarstvo. Organizacija ovog događaja u Splitu dokaz je da na ovom području ima potencijala i da svi zajedno kao društvo možemo stvoriti infrastrukturu, mjere potpora i modele kako bi naše gospodarstvo pošlo uzlaznim smjerom rasta i postalo globalno konkurentno. To je poruka koju šaljemo sa Startup Europe Regatte jer jedrenje ima strategiju sličnu onoj poduzetničkoj.

Izvozni posao
Predstavnik HBOR-a na konferenciji Gordan Kuvek objasnio je da HBOR pruža podršku IT tvrtkama i startupima, ističući kao primjer kojem su pomogli Fil Rouge.U okviru ovogodišnje Regatte održao se i okrugli stol pod nazivom "Hrvatski vrhunski startupi", kojim je moderirao urednik i novinar Jutarnjeg lista Bernard Ivezić. Na okruglom stolu sudjelovali su Nikola Pavešić, direktor startupa ekosustava u Infobipu, Marijan Mumdžiev, suosnivač i predsjednik Uprave Amoda, Jan Jilek, suosnivač DotMetricsa, i Marko Gudelj, menadžer poslovnog razvoja i suosnivač tvrtke Robotiq.ai. Ivezić je uvodno otkrio podatak da su hrvatski startupi u prvom tromjesečju ove godine privukli milijardu kuna investicija.

DotMetrics je najuspješniji hrvatski marketinški startup. Lani je ugovorio najveći hrvatski izvozni posao u marketinškoj industriji. S Ipsosom je osvojio 300 milijuna kuna vrijedan ugovor za mjerenje weba u Velikoj Britaniji u razdoblju od 2021. do kraja 2026., koje je naručio UKOM, organizacija koja okuplja britanske izdavače i oglašivače. Taj je startup dio Startup Europe Regatte od njezinih početaka, najprije kao startup sudionik, a potom kao član žirija.

Pristup kapitalu
DotMetricsova platforma osvojila je jedno od najvećih oglašivačkih tržišta svijeta, britansko tržište oglašavanja koje vrijedi 15 milijardi funti. Jan Jilek je najavio skori izlazak DotMetricsa na australsko tržište i otkrio da su potpisali ugovor, kao i da se pripremaju za izlazak na još dva velika tržišta. Jilek kaže da je za razvoj startupa potrebna brzina.

- Problem ponekad nije u kapitalu, nego u ljudima - istaknuo je Jilek.

Amodo je najuspješniji hrvatski insurtech startup. Razvio je platformu koja osigurateljima omogućava da police autoosiguranja kreiraju prema ponašanju potrošača. Ove je godine na popisu deset startupa koje vrijedi pratiti u 2021. godini portala Novac.hr, a u ožujku je potpisao i prvi veliki posao u Hrvatskoj. Marijan Mumdžiev je istaknuo da Amodo ima korisnike na šest kontinenata, ali i da je, unatoč prodajnom uspjehu, taj startup imao slabe šanse za uspjeh. Ipak su, dodao je, došli do sadašnje razine, što je, kako je rekao, obećavajuće.

Infobip je prvi hrvatski startup s vrijednošću od milijardu dolara, takozvani jednorog, te najvredniji hrvatski startup. Ove godine pokrenuo je vlastiti program za startupe, Infobip Startup Tribe, u kojem su već 54 startupa te za njega ima više od 200 prijava.

- Ovo što se u Hrvatskoj događa tek je početak. Infobip je počeo doslovno od nule, a sada raste velikom brzinom - istaknuo je Nikola Pavešić.

Robotiq.ai najuspješniji je hrvatski startup za razvoj softverskih robota. Marko Gudelj naglasio je da je u Hrvatskoj vidljiv pozitivan trend kad je riječ o investicijama, a iskustvo kolega koji su uspjeli za njega je dragocjeno.

- Pozitivno je ozračje i zato što imamo od koga učiti - kaže Gudelj.

'Hrvatska potpuno otvorena za fintech inovacije'
Hrvatska je potpuno otvorena za fintech inovacije, izjavio je savjetnik guvernera HNB-a Linardo Martinčević. Naglasio je da trenutačno ne zna niti za jednu odluku HNB-a, a ni Hanfe, koja je ograničila fintech inovacije.

- Morate biti svjesni da neki smatraju da su sustavi poput kripto plaćanja, koje imamo u Hrvatskoj, paralelni platni sustavi, a HNB svejedno s njima razgovara. Mislim da to najbolje pokazuje koliko smo otvoreni - kaže Martinčević. Filip Šaravanja, koordinator za finteche u Hanfi naglasio je da su trenutačno na tržištu u Hrvatskoj najbolje fintech inovacije za korisnike one koje dolaze iz svijeta osiguranja.

Posebno je naglasio implementaciju telemetrijskih rješenja u industriji osiguranja, a kao one koje pružaju najveći izazov u regulaciji naveo je kripto i blockchain te DeFi. Ivan Glavaš, član uprave prvog hrvatskog bitcoin fonda, Griffona, kaže da to baš nije tako i da su vani regulatori otvoreniji za kripto. - Problem može biti i dugo čekanje dozvola - kaže Glavaš.


Komentari članka

Vezani članci

Riječanka Marina je 2019. oduševila javnost svojim startupom. Nagrađenu ideju “ubila” je, međutim, hrvatska birokracija

23.11.2021.

U Ministarstvu su joj rekli da će njezin prijedlog biti proslijeđen povjerenstvu za izradu propisa. Do danas nikakav odgovor nije dobila

Marko Linke je lead investitor u MobilityONE - pitali smo ga detaljnije o tom poduhvatu...

23.11.2021.

Suosnivač Repslyja Marko Linke posljednjih dana ponovno je "iskočio" u javnost s osobnom investicijom u MobilityONE, prvi projekt na Funderbeamu dostupan nakon pojave panedmije...

Domaćem startupu Mindsmithsu globalna nagrada za odgovornu primjenu AI-ja

23.11.2021.

Domaći startup Mindsmiths koji se bavi umjetnom inteligencijom (AI) dobio je globalnu nagradu "Top of AI Startups" za odgovornu primjenu umjetne inteligencije u konkurenciji 17 projekata iz deset zemalja, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke

Kako osobno brendiranje utječe na brendiranje (startup) kompanija?

19.11.2021.

Brendovi su postali sastavni dio potrošačkog identiteta i uglavnom se koriste za razvoj i izražavanje sebe. Drugim riječima, potrošači komuniciraju svoju osobnost, dob, klasu, bogatstvo i status odabirom određenog brenda čime brend postaje sredstvo društv

Hrvatski startup osigurao više od 2 milijuna eura u prvoj investicijskoj rundi

19.11.2021.

Domaćom aplikacijom koja otkriva falsificirane dokumente već se koriste brojne tvrtke u Hrvatskoj i svijetu

Tag cloud

 1. 2289 članka imaju tag turizam
 2. 2147 članka imaju tag hrvatska
 3. 1420 članka imaju tag izvoz
 4. 1652 članka imaju tag financije
 5. 1250 članka imaju tag svijet
 6. 947 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1092 članka imaju tag trgovina
 8. 1168 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 1071 članka imaju tag ict
 10. 905 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 936 članka imaju tag investicije
 12. 751 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1051 članka imaju tag EU
 14. 953 članka imaju tag industrija
 15. 834 članka imaju tag menadžment
 16. 448 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 650 članka imaju tag maloprodaja
 19. 445 članka imaju tag poticaji
 20. 611 članka imaju tag marketing
 21. 440 članka imaju tag opg
 22. 541 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 415 članka imaju tag eu fondovi
 25. 405 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 464 članka imaju tag obrazovanje
 29. 420 članka imaju tag porezi
 30. 396 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 396 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 401 članka imaju tag vlada
 35. 320 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 416 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 328 članka imaju tag start up