Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Sij 2022

Klimatski problematična vinogradarska godina ipak donosi mlada vina zavidne kvalitete

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Klimatski problematična vinogradarska godina ipak donosi mlada vina zavidne kvalitete

Vinogradarska godina što se tiče berbe u najznačajnim domaćim vinogorjima, bila je klimatski itekako problematična, posebno u prvom dijelu godine, kada je bilo i više jakih mrazeva, ali i suše u vrijeme vegetacije loze. No, kada je u pitanju kvaliteta vina čini se da imamo drugu izvrsnu berbu zaredom, što je potvrdila i žetva medalja.

Napravili smo malu inventuru uoči Vincekova koji označava početak radova u vinogradima, prošlogodišnje berbe od Istre, Međimurja, Plešivice do Dalmacije, te sudeći prema odgovorima većine vinara čini se da su, svim problemima uprkos, posebno što se tiče otežanog poslovanja u pandemiji, prilično zadovoljni berbom. Dala je manja prinose, ali je kvaliteta uroda time bila bolja i mlada vina se spremaju za tržište.

U Istri vinogradi stradali manje od maslinika
Mladen Rožanić, poznati istarski vinar iz Motovuna, kaže da je s obzirom da sve kreće s berbom grožđa, a većina se slaže oko činjenice da vino nastaje u vinogradu, razumljiva potreba za preciznim određivanjem roka berbe, koje su sve ranije uslijed učestalih klimatskih promjena. Dodaje da neke crne sorte grožđa prerano pobrane, nikada ne izgube vegetalne ili "zelene" arome ili trpkoću, bez obzira na duljinu dozrijevanja vina, dok pojedine bijele sorte prekasno pobrane imaju problem s nedostatkom kiselina, što utječe na svježinu i sklonost različitim manama i bolestima. Poseban problem je, kaže, sadni materijal, kako vinove loze tako i maslina u Istri, o čemu smo već pisali.

Prema njegovim riječima, na poluotoku su vinogradi prošle godine stradali manje od maslinika, koji su imali 50 posto prinosa u odnosu na godišnji prosjek. Inače, osim 20 ha vlastitih vinograda, eko vinarija Roxanich otkupljuje grožđe, što zahtijeva i velika ulaganja, jer se, pojašnjava, vrijeme ne može kupiti u podrumu, gdje vina onda godinama odležavaju, bilo u hrastovim bačvama, inoksu ili bocama. Vidjeli smo ondje i 20-ak velikih plastičnih posuda za maceraciju masulja i primarne arome vina malvazija istarska.

Godišnja proizvodnja je do 100.000 litara. Rožanić namjerava pouzdane inoks spremnike u podrumu, koji se proteže na čak pet katova, ispod vinskog hotela sa 32 sobe, zamijeniti velikim betonskim spremnicima kako se nekada čuvalo vino, ali i maslinovo ulje, koje sada odležava i u 15 gruzijskih amfora od po tisuću litara.

S druge strane, vino je u obiteljskoj tradiciji Markežić već tri generacije, još od 1891. godine, a svaka nova berba je posebna priča i izazov za eko vinariju Kabola u središnjoj Istri. Njezin vlasnik Mario Markežić je prvi u Hrvatskoj počeo s proizvodnjom vina iz amfora, kojih danas ima deset. Jednogodišnja istarska malvazija je tako dobila novu dimenziju nakon fermentacije šest mjeseci u amforama, plus odležavanje 18 mjeseci u hrastovim bačvama, a imaju i one koje su odležale ispod mora. Čuli smo da vinograde ne kose već 'frezaju', kako bi divlji kvasci u podrumu odradili sve kako treba. Cijena malvazije iz amfore berbe 2020. godine je 172 kn, a one klasične 72 kn u ovoj butik vinariji.

U Međimurju će graševinu zamijeniti pušipelom
Iza vinarije Kocijan iz Štrigove u Međimurju stoje Petar i Andreja Kocijan, koji su treća generacija vinara ove vinarije. Obrađuju 10 ha vlastitih vinograda koji se protežu uz granični dio sa Slovenijom, u mjestima Banfi te Orehovica u Železnoj Gori.

Andreja kaže da je berba bila dosta izazovna jer su, primjerice, zbog vremenskih uvjeta sauvignon brali čak tri puta, ali su uspjeli na kraju dobiti odlično vino koje ima prepoznatljiv miris i okus, što znači da se sorta osjeća već na nosu u novoj kušaonici, koju su završili ove godine uz pomoć konzultanata i sredstava iz Vinske omotnice.

Inače, Kocijani se uzdaju u autohtoni pušipel te će stare nasade graševine u vinogradima zamijeniti sortom moslavac, koji se uspio etablirati na tamošnjem tržištu, kao i šipon u Sloveniji ili furmint u Mađarskoj, te je sada prepoznatljivo mlado vino iz Međimurje, otkriva Andreja, ne skrivajući zadovoljstvo što je tako.

Čulo smo da se vraća i zeleni silvanac, sorta koja je nekada u sjeverozapadnoj Hrvatskoj bila jako popularna. Osim povratka starih sorata, sve je više i vrijednih medalja sa Decantera, ali i IWC-a za muškat žuti, pinot bijeli i chardonnnay iz Međimurja, koje su osvojili vinarija Kocijan, podrum Štrigova, Štampar, Tomšić...

Na Plešivici sivi pinot beru tri puta
Vinarija Franje Kolarića nalazi se u Jastrebarskom, vlastitih vinograda obrađuju šest hektara, a ima i otkup grožđa s 15 ha iz kooperacije s deset obiteljskih gospodarstava. Godišnje proizvode oko 100.000 boca vina.

Vinogradarska i vinarska tradicija vinarije duga je barem tri koljena, a vlasnik je krenuo u spajanje tih znanja s novostima u svijetu vina. Naime, najstariji vinograd ima oko 80 godina, a sadašnja proizvodnja izvrsnog pjenušca, po čemu je Plešivica broj jedan, klasičnom metodom iznosi oko 20.000 boca. Kolarić je pjenušce počeo proizvoditi još 1997. godine, a pokrenuo je i robnu marku Coletti.

Osim toga, proizvodi sivi pinot u punoj ekspresiji od pjenušca do amfore. Radi se o zahtjevnoj sorti koja se bere u tri faze, ranoj, srednjoj i kasnoj, a svaka osigurava nešto u vinu, od kiseline, tijela do specifičnih aroma i dugotrajnosti okusa. Jedinstven način berbe, osigurao je da Kolarić postane vodeći hrvatski proizvođač sivog pinota.

Rezultat je tu jer prodaja vina raste svake godine oko 20 posto, kao i izvoz. Novo veliko i značajno ulaganje će biti u vinski podrum na Plešivici koji će se prostirati na oko 700 m2 pod zemljom, 600 m2 nad zemljom i 200 m2 na etaži s dominantnim staklenim stijenama, čija je dokumentacija u izradi.

Maraština, plavina, lasina i prošek!
Vinarija braće Sladić nalazi se u mjestu Plastovo kod Skradina gdje imaju šest ha vinograda, a godišnje dobiju 30.000 litara vina. Marko Sladić ističe da se uzdaju u autohtone sorte maraštinu, od koje rade četiri vina, te plavinu i lasinu, kao i dalmatinsko desertno vino od maraštine, odnosno prošek, koji će ove godinu dobiti i takav naziv na etiketi, a to ih jako veseli.


Komentari članka

Vezani članci

Goran Baćac, mladi vinar u usponu za kojeg su Kukurini centar svijeta

27.12.2021.

GORAN BAĆAC, nasljednik obiteljske tradicije u Kukurinima: "Nono Tonin je prepoznao moju strast i zaključio da meni treba dat priliku delat. Ča sam reka, podržali su me, i otac Feručo i Tonin. Drugo leto, da vino ni bilo dobro, zeli bi mi to nazad. No kak

Žetva medalja Vinarije Katunar - u samo godinu dana osvojili ih čak 15

17.12.2021.

Posjet obitelji Katunar ujedno je i povratak u povijest jer obvezna stanica na putu od vinograda do vinarije je crkvica Svete Lucije u kojoj je pronađena znamenita Bašćanska ploča.

Zaokružena priča Branka Mihalja: Uz kušaonu i nova vina - Mačovo brdo i Ruža Mihaljeva

15.12.2021.

U mojim godinama je teško bilo objasniti svima pa i mojoj obitelji da je to dobro za nas sve. Da trebamo nadograditi tu našu priču oko vinskih sorti, ali i našeg doprinosa u ovoj kutjevačkoj, slavonskoj, hrvatskoj i svjetskoj priči o graševini, kaže pozna

Istra postaje regijom hrvatske biodinamičke poljoprivrede?

25.11.2021.

Ekološke vinarije Kabola, Roxanich i Clai idu u smjeru biodinamike, a ona se već živi na stanciji Kumparička, koja ima 400 koza, čulo se na II. Danima hrvatske biodinamičke poljoprivrede.

U atipičnoj godini vina će biti vrhunska, ali i skuplja

18.11.2021.

- Na 564 hektara vinograda ubrano je više od pet milijuna kilograma grožđa za vina select, premium i goldberg kategorije. Vinogradarska 2021. godina bila je vrlo izazovna jer smo se suočili s mrazom, visokim temperaturama i iznadprosječnim padalinama u kr

Tag cloud

 1. 2306 članka imaju tag turizam
 2. 2162 članka imaju tag hrvatska
 3. 1426 članka imaju tag izvoz
 4. 1283 članka imaju tag svijet
 5. 1662 članka imaju tag financije
 6. 968 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1192 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1100 članka imaju tag trgovina
 9. 1089 članka imaju tag ict
 10. 914 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 943 članka imaju tag investicije
 12. 757 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1057 članka imaju tag EU
 14. 964 članka imaju tag industrija
 15. 844 članka imaju tag menadžment
 16. 453 članka imaju tag koronavirus
 17. 947 članka imaju tag kriza
 18. 656 članka imaju tag maloprodaja
 19. 452 članka imaju tag poticaji
 20. 618 članka imaju tag marketing
 21. 445 članka imaju tag opg
 22. 548 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 420 članka imaju tag eu fondovi
 25. 411 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 324 članka imaju tag potpore
 27. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 468 članka imaju tag obrazovanje
 29. 426 članka imaju tag porezi
 30. 401 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 346 članka imaju tag osijek
 32. 397 članka imaju tag hnb
 33. 442 članka imaju tag dzs
 34. 403 članka imaju tag vlada
 35. 321 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 417 članka imaju tag BDP
 39. 363 članka imaju tag energetika
 40. 330 članka imaju tag start up