Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Tra 2021

‘Meni je sezona stalno. Ne radimo samo dva dana u godini, ali bilo bi bogohulno žaliti se...‘

Izvor: www.jutarnji.hr · Autor: Višnja Gotal  

‘Meni je sezona stalno. Ne radimo samo dva dana u godini, ali bilo bi bogohulno žaliti se...‘

Petra Cafuk iz Domitrovca (35) vodi proizvodnju koja sve više raste na 14,5 hektara zemlje i 3000 kvadrata plastenika. Ima troje djece

Petra Cafuk okružena je s petoricom muškaraca i vodi uspješan posao. Otac savjetuje, suprug radi, dvojica sinova uče uz nju, a trećega Petrin posao ne zanima. Majka, pak, bdije nad svima.

Nazovemo li Petru vrtlaricom, tehnički će to biti točno, ali i škrto u odnosu na ono što mlada žena radi. Brojke su velike. Službeno se na Petru vodi 14,5 hektara zemlje i 3000 kvadrata plastenika. Pribroji li se tome i suprugov OPG, na kojemu zajedno s njim i radi, ukupno je to 50 obrađenih hektara u Domitrovcu, općini Vidovec u Varaždinskoj županiji.

Iako je Vidovec najpoznatiji kao dom zaštićenoj sorti, Varaždinskom zelju, ili baš zato, Petra se zeljem najmanje bavi. Više se posvetila proizvodnji sadnica povrća i trajnica kamenjarki u plasteniku.

Njezini su plastenici blago. U dugačkim se redovima, geometrijski pravilno, nižu sadnice salate, rajčice, paprike, krastavaca, tikvica... U susjednom plasteniku, višegodišnje cvatuće trajnice i ukrasno grmlje, sukulenti, trave, pokrivači tla. Vani su uz zelje, kelj i krumpir. Uzgoj cvijeća i povrća za Petru nije težak posao jer ga radi sa srcem. Ono što joj zadaje muku je sve opširnija papirologija.

Sajmovi i placevi
Petra Cafuk ima ekskluzivan ugovor s velikim trgovačkim lancem koji otkupljuje sve što ona proizvede, ali to ju košta dva do tri sata papirologije dnevno.

S njima radi od 2004. godine na obostrano zadovoljstvo.

Proizvodnja joj stalno raste.

- Uspoređujući prošlu i godinu prije nje, od 150 do 200.000 sadnica presadnica došli smo 200 do 300 tisuća. Trajnica smo imali od 50 do 70.000, prošle godine već više od 150.000 - zbraja Petra.

Prošla je godina, pandemijska, za mnoge najgora i pogubna, za Petru Cafuk bila hektična.

- Budući da sajmovi i placevi nisu radili, svi su se za kupovinu cvijeća i povrća okrenuli trgovačkim centrima – muka joj je to reći, ali zahvaljujući restrikcijama u pandemiji, i s povećanjem potražnje, njezin je posao kulminirao.

- Jako je korisno bilo imati taj ugovor, neusporedivo je to s prodajom po sajmovima - priznaje.

Njezini su roditelji počeli na placu i zavrijedili ugovor s trgovačkim lancem, a Petra je posao nastavila. Dotad su radili samo s povrćem, da bi Petra prije 10 godina počela i s cvijećem. Lanac je inozemni pa nije bilo važno "čija je mala", sama se morala izboriti za status.

Koliko god nešto bilo teško ili joj išlo na živce, Petra neće odustati. Nije to u njezinom karakteru. Zna što želi, sistematična je, posvećena cilju. Tako je znala da želi troje djece, svake druge godine dobila je po jedno i uz sav posao nađe vremena posvetiti im se. Ima Petra, kaže sama, sreću pa djed Stanislav čuva unuke, a baka Pavlica kuha, inače ne bi stigla sve što stigne.

- Stiglo nas je vrijeme pa, ako sam željela imati troje djece, morala sam požuriti. Mi smo prvo stvarali karijeru, a onda obitelj - smije se. Trideset i pet joj je godina.

Petrin otac, od kojega je i naslijedila ljubav prema gruntu, pažljivo sluša razgovor. Sinovi su mu otišli na asfalt, Petra je ostala na zemlji.

Dodatna parcela
Pokazuje nam mnoge listove papira, pedantno ispisanih redaka. Svaka se pojedinačna sadnica može i mora pratiti.

- Radno vrijeme radnika je od 8 do 16, a kad djeca zaspu, sjedam za kompjutor i sve upisujem. Baš sam platila 19.500 kuna za certifikat koji moram imati prije izlaska robe van. Konzultant stoji još tisuću eura. Ukupno je priprema koštala pet tisuća eura.

Svake dvije godine moramo plaćati kontrolu zaštite na radu. Sve to jako psihički opterećuje, milijun puta mi je lakše fizički odraditi posao nego rješavati toliku papirologiju. Uz to, za rad s trgovačkim centrima moramo po novome imati i biljnu putovnicu. Još papira i još troška. Oko 400 kuna za svaki izlazak kontrole, a godišnje izađu tri do četiri puta - govori za Jutarnji Petra Cafuk.

Dodatna papirologija su i natječaji EU.

- Bili smo dosad na jednom jedinom i dobili smo 50.000 nepovratnih eura, za traktor. Pripremamo prijavu na natječaj za mlade poljoprivrednike, 4.1.1. za sadnice povrća u zaštićenom prostoru. Proširili bismo plastenike za dodatnih 2800 kvadrata. Taj je natječaj za 70 posto nepovratnih sredstava, ali kad sve platiš, na kraju to izađe 20 posto. A muka je dobiti. Puno stresa i napora, od jutra do sutra si na telefonu... Puno puta sam pomislila - što mi je to trebalo?

Zbog tog su natječaja zakupili dodatnu parcelu.

U prizemlju obiteljske kuće u Domitrovcu, cijeli jedan dio uređen je za posao. Tu je Petrina radna soba s namještajem od masivnog drveta i konferencijskim stolom, kuhinja s blagovaonicom za radnike i kupaonica. U blagovaonici na zidu, velika plazma. Jede se domaće, kuha baka.

- Radnik treba imati najbolje uvjete, moramo ga cijeniti jer itekako je zaslužan za uspjeh. Teško je i doći do radnika. Stariji bi radili, a ne mogu, mladi mogu, ali ne žele. Ali snalazimo se. Kod nas je sezona stalno, ne radi se za Božić i za Uskrs. Kad u studenome završimo u polju, počinje sadnja u plasteniku. Nema prestanka.


Komentari članka

Vezani članci

Ivica Vukorepa: Turisti žele spavati na šušbini i slami, raditi na zemlji, okusiti davna vremena

06.05.2021.

Čim sam prebrodio strah, kupio sam konja. Potom magaricu, a onda sam poželio imati kozu. Ženi se već kosa dizala na glavi, a ja sam obrazlagao da je to sve za djecu, smije se vlasnik seoskog izletišta i mini zoo vrta

Domaće uzgojena paprika Baranjka slatka daje veće prinose i količinu osušene mase

06.05.2021.

Baranjka slatka pokusno je uzgojena sorta Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek dobivena iz sačuvanog sjemena. Riječ je, kaže izv.prof.dr.sc. Tomislav Vinković, o nacionalnom dobru.

Preko stranice GoGetFunding prikuplja sredstva za kupovinu stroja za rezanje voća

03.05.2021.

Zbog manjka vlastitih sredstava, web stranici putem koje diljem svijeta mnogi traže financijsku pomoć, priključio se i mladi voćar Vedran Dragaš iz Pecki, sela u okolici Petrinje.

Braća Benvenuti: Korona će proći, a Corona Grande ostati jer vino kao i život mora teći

30.04.2021.

Nikola i Albert Benvenuti predstavili su mlada vina i nova koja još nisu na tržištu, među njima i blend malvazije istarske i muškata bijelog s manjim udjelom rijetke lokalne sorte ulovina.

Šampion Noćnjaka: Najbolje otvoreno maslinovo ulje stiglo s OPG-a Gojtan

30.04.2021.

Iako svake godine sudjelujemo na raznim manifestacijama, a time potvrđujemo svoj trud, ipak nismo očekivali titulu šampiona i na to smo zaista jako ponosni, zadovoljno kaže Elvis Gojtan.

Tag cloud

 1. 2105 članka imaju tag hrvatska
 2. 2191 članka imaju tag turizam
 3. 1382 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1188 članka imaju tag svijet
 6. 894 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1117 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1021 članka imaju tag ict
 11. 905 članka imaju tag investicije
 12. 1035 članka imaju tag EU
 13. 729 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 937 članka imaju tag industrija
 15. 814 članka imaju tag menadžment
 16. 419 članka imaju tag koronavirus
 17. 944 članka imaju tag kriza
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 431 članka imaju tag poticaji
 20. 590 članka imaju tag marketing
 21. 534 članka imaju tag tehnologija
 22. 514 članka imaju tag krediti
 23. 391 članka imaju tag opg
 24. 393 članka imaju tag eu fondovi
 25. 309 članka imaju tag potpore
 26. 433 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 386 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 454 članka imaju tag obrazovanje
 29. 408 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 392 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 397 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici