Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Ruj 2021

Rekordne cijene pšenice hrvatskim ratarima donijele jako dobru zaradu

Izvor: privredni.hr · Autor: P.hr/I.G.  

Rekordne cijene pšenice hrvatskim ratarima donijele jako dobru zaradu

Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske objavio je krajem kolovoza ove godine prvu procjenu važnijih ranih usjeva u 2021. godini, koja je obuhvatila izvješće o očekivanoj proizvodnji ranih poljoprivrednih kultura, odnosno pšenice, ječma, zobi i uljane repice.

Objavljeni podaci upućuju na smanjenje proizvodnje pojedinih kultura u odnosu na 2020. godinu, a procjene su najavljivale znatno veći urod ranih kultura od onih objavljenih. Uzimajući to u obzir, stručnjaci Smartera su, putem izravne ankete kompanija koje su dnevno na tržištu žitarica i uljarica Republike Hrvatske, analizirali proizvodnju i tržište domaćih ranih usjeva.

U svim razgovorima koji su obavljeni s Udruženjem proizvođača žitarica, ali i s velikim otkupljivačima i traderima žitaricama i uljaricama, u savjetodavnoj kući potvrđeno je da je ove godine sigurno požnjeveno između 1.050.000 i 1.100.000 tona pšenice, a samim time prosječni ostvareni prinos bio je između sedam i osam tona po hektaru zasijane pšenice, što je povećanje u odnosu na ostvarenje u 2020. godini, odnosno povećanje od 24,4 posto u odnosu na objavljenu procjenu.

"Ovo je već druga godina kako je objavljen izrazito nizak prirod po hektaru pšenice (5,9 t/ha), a nama se čini da ovako objavljeni podaci mogu, u situaciji velike volatilnosti tržišta kakva je sada, izazvati značajne pomutnje i potencijalno donošenje krivih odluka kod određenih poslovnih subjekata. Naime, u trenutku kad globalno i dalje raste cijena pšenice te kad postoji stvarna neravnoteža između ponude i potražnje ove žitarice, i to zbog smanjene proizvodnje u Kanadi, Rusiji i zapadnoj Europi izazvane ekstremnim vremenskim neprilikama, ali i zbog špekulativnih zatvaranja pojedinih tržišta i čekanja daljnjeg rasta cijena (Mađarska i dr.), mislimo da se važno koristiti podacima koji su bliži stvarnoj situaciji na tržištu", stoji u analizi.

Proizvođači pšenice dobili su 2021. godine za kilogram svog proizvoda cijenu koja već dugo nije viđena, od čak 1,60 kuna po kilogramu prosječno, s obzirom na to da se cijena u Republici Hrvatskoj kretala od 1,15 kuna po kilogramu za stočnu pšenicu do čak dvije kune za neke manje, pojedinačne kupnje pšenice premium kvalitete.

"Ovdje treba reći da je u Republici Hrvatskoj, u količini od oko 1.000.000 do 1.100.000 tona pšenice, samo tri posto pšenice bilo premium kvalitete, 14 posto proizvedeno je pšenice prve klase, 25 posto druge klase, 30 posto treće, a samo 16 posto četvrte klase pšenice, što je dobar rezultat. Ističemo, samo 16 posto četvrte klase jer - je ovakva kvalitativna struktura proizvedene pšenice izuzetno dobra. Pšenica 2021. godine izrazito je visoke kvalitete, nema bolesti, a razlozi za to ponajprije su u sortimentu koji je sijan, ali i u vremenski jako povoljnoj godini za pšenicu. Ova žitarica imala je dovoljno vlage u razdobljima rasta i nalijevanja zrna, a istodobno je u razdoblju zriobe imala dovoljno sunca, toplog vremena, dok doba žetve nije bilo ometano vlagom, odnosno kišom. Svi ti uvjeti dali su pšenicu jako dobre kvalitete i omogućili rast prinosa u odnosu na prošlu godinu, a onda i rast ukupnih količina", kažu u Smarteru.

Rast globalnih cijena pšenice stvorio je, pak, tržišno okružje koje će ove godine omogućiti ratarima relativno visoke zarade na ovoj ratarskoj kulturi, unatoč tome što su rasli i troškovi proizvodnje.

Ove godine izostao izvoz
Svake godine Republika Hrvatska je, uobičajeno, još u razdoblju žetve, započinjala s velikim izvozom pšenice jer, od oko 1.100.000 tona, za svoje potrebe rabimo samo oko 400.000 do 450.000 tona, tako da se ostatak pšenice izvozio ponajprije u susjednu Italiju, odnosno Austriju te Bosnu i Hercegovinu. Stručnjaci Smartera ističu kako je zanimljivo da je ove godine taj veliki izvoz izostao jer su kupci očekivali da će se cijene na globalnim burzama smanjiti te da će se u jesen platiti manja cijena u odnosu na one cijene koje su postizane u žetvi pšenice.

No, na sreću onih koji čuvaju pšenicu na zalihama, njena cijena na burzama i dalje raste te je na burzi u Budimpešti prešla 230 eura po toni i time dovela potencijalne kupce u još nepovoljniju situaciju.

"Ovo znači da bi hrvatski proizvođači, odnosno otkupljivači, koji imaju pšenicu na zalihi mogli dodatno zaraditi te bi se proizvodnja pšenice ove godine mogla pokazati kao izrazito profitabilna poljoprivredna djelatnost", izjavljuju u Smarteru.

Činjenica je da će ovakva kretanja cijena u posljednje dvije godine sigurno stimulirati hrvatske ratare na ponovnu sjetvu pšenice u jesen ove godine te da će, bez obzira na to što Republici Hrvatskoj nedostaju prerađivački kapaciteti za pšenicu, odnosno za visokokvalitetne pekarske proizvode, visoka cijena ponovno potaknuti ratare na znatnu proizvodnju pšenice.

"Iako smo često kritički promišljali o ovakvoj strategiji sjetve i pozivali na potrebu strukturnih promjena u proizvodnji, zbog potrebe za proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda veće dodane vrijednosti čiji je Republika Hrvatska veliki uvoznik (voće, povrće), posljednje dvije godine pokazuju da su ratarske kulture, kao hrvatski izvozni poljoprivredni proizvod, izuzetno konkurentne i profitabilne. Također, posebno kad je riječ o pšenici, treba naglasiti, promatrajući duže razdoblje, da su sve ozime kulture zbog značajnih klimatskih promjena i ekstrema manje rizične i osjetljive u proizvodnji, posebno kad je riječ o ekstremnoj suši. U zimskom razdoblju manji su rizici od ovih ekstremnih pojava u odnosu na kulture koje se siju u proljetnim rokovima i koje u periodu vegetacije moraju 'preživjeti' najtoplije i često ekstremno suho razdoblje", kažu u Smarteru te dodaju kako se ove godine mogu očekivati bitno smanjeni prinosi kukuruza odnosno soje, a jedina kultura kojoj izuzetno vrući srpanj i prvi dio kolovoza nisu štetili bit će - suncokret.

Očekivana smanjena proizvodnja kukuruza u dodatnoj će mjeri utjecati na potražnju za pšenicom, odnosno može utjecati na ukupni rast cijena.

U analizi na kraju stoji kako se, zbog svega navedenog, može pohvaliti odluka hrvatskih ratara da i dalje siju značajne hektare pšenicom, a nerealno bi bilo i očekivati da se, nakon niza godina i loših iskustava, ne ponašaju isključivo tržišno.

"U tim okolnostima pitanje je bismo li u sljedećem razdoblju trebali i mogli razmišljati o jačim investicijama u preradbene kapacitete za žitarice, pa da smo bar izvoznici brašna, a ne pšenice", zaključuje se u analizi.


Komentari članka

Vezani članci

Najskuplja sjetva još od osamostaljenja Hrvatske

19.10.2021.

Zadovoljstvo ratara zbog dobre otkupne cijene pšenice vrlo brzo je splasnulo zbog velikog poskupljenja repromaterijala

Hrvatska očekuje najveće prinose suncokreta u EU - što je s ostalim kulturama?

27.09.2021.

Za kukuruz su izgledi pozitivni u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj, ali kada je u pitanju suncokret, Hrvatska prema MARS Bulletinu bilježi najveće prinose u odnosu na ostatak EU.

Proizvodnja pšenice ove je godine izrazito profitabilna djelatnost

17.09.2021.

Zanimljivo je kako je ove godine izostao veliki izvoz pšenice, jer su kupci očekivali da će se cijene na globalnim burzama smanjiti. No, srećom, za one koji čuvaju pšenicu na zalihama cijena pšenice na burzama i dalje raste te je na burzi u Budimpešti pre

Konzervacijski sustav obrade tla jedan od najznačajnijih elemenata održivog gospodarenja

15.09.2021.

Oranje je sustav koji još uvijek egzistira, ali on je - slobodno mogu reći - u izumiranju, naglasio je prof. dr.sc. Danijel Jug u Čačincima gdje se provode istraživanja različitih sustava obrade tla.

Krenula žetva suncokreta, Robert Mesaroš očekuje prinos iznad 20 metara po jutru

15.09.2021.

Kombajn i vaga kažu da je suncokret ove godine dobar. Točno ću moći reći kad sve ovršim, otkriva poznati ratar koji ovu uljaricu uzgaja na oko 22 hektara. Jedno je ipak poznato - žetva kasni u odnosu na prošle godine.

Tag cloud

 1. 2278 članka imaju tag turizam
 2. 2143 članka imaju tag hrvatska
 3. 1416 članka imaju tag izvoz
 4. 1643 članka imaju tag financije
 5. 1237 članka imaju tag svijet
 6. 939 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1163 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1086 članka imaju tag trgovina
 9. 1061 članka imaju tag ict
 10. 903 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 928 članka imaju tag investicije
 12. 749 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1047 članka imaju tag EU
 14. 950 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 446 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 647 članka imaju tag maloprodaja
 19. 444 članka imaju tag poticaji
 20. 610 članka imaju tag marketing
 21. 434 članka imaju tag opg
 22. 539 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 411 članka imaju tag eu fondovi
 25. 399 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 443 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 462 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 395 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 319 članka imaju tag hgk
 35. 440 članka imaju tag banke
 36. 399 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 414 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 317 članka imaju tag start up