Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Lis 2022

Sertić otvorio novu kulinarsku školu i oživio koncept odmarališta za radnike

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Željka Laslavić  

Sertić otvorio novu kulinarsku školu i oživio koncept odmarališta za radnike

Zamisao iza najnovije investicije Darka Matta Sertića jest da polaznici u institutu u Sisku prođu osnove kulinarstva, teorijski dio, a da se specijalizacija i praksa odrađuju u prostorima nekadašnjeg hotela Ablana u Jablancu. Institut Ablana punom će parom početi raditi od iduće sezone, kad se očekuju prvi polaznici

Posljednjih nekoliko mjeseci u malom pitoresknom mjestu na obali, u Jablancu, 40-ak kilometara udaljenom od Senja, priča se o dolasku novog investitora, Amerikanca hrvatskog podrijetla koji preuređuje dugo napušteni hotel Ablana u kulinarski institut. Budući da Jablancu kronično nedostaje sadržaja, to je vijest koja se brzinom munje proširila među mještanima i vikendašima koji se kupaju ispod hotela na popularnoj 'banji', koju krase starinske kamene kabine.

S obzirom na to da već više od 10 godina ljetujem u Jablancu, još uvijek neotkrivenom biseru među turistima, povukla me znatiželja da saznam više od tom investitoru. Iako se nitko nije mogao sjetiti njegova imena, pri prvom opisu da je čovjek iz Siska i da ima tvrtku u Silicijskoj dolini, nije bilo greške. Mora da je riječ o Darku Matt Sertiću, vlasniku nekoliko projekata u Sisku, od kojih je najpoznatija njegova tvornica Applied Ceramics, koja proizvodi i izvozi keramičke komponente za izradu mikročipova. Istoimenu tvrtku u Silicijskoj dolini Sertić je otvorio još 1994. godine, a njegovi su klijenti najveći svjetski proizvođači čipova, danas vrlo tražene robe na globalnom tržištu. Pokrenuo je u Sisku 2014. i Pisak, prvi poduzetnički inkubator u Hrvatskoj, a 2018. i proizvodnju solarnih modula u tvrtki Sunceco.

Slučajno Ablana
Tvornica je sagrađena prije više od 10 godina, nakon čega je Sertić u Sisku otvorio svoj prvi kulinarski institut Kul IN.

Kao što je u Hrvatskoj pokrenuo posao koji do tada nitko na ovom području nije radio, tako je bilo i s kulinarskom akademijom gdje se uči 'visoka' gastronomija i gdje se polaznici pripremaju i obrazuju za rad u ponajboljim svjetskim restoranima. Kroz jedinstvenu akademiju Kul IN prošlo je više od 500 polaznika iz cijelog svijeta, a sada je dobila i svoju 'morsku inačicu'.

– Ideja o 'morskoj verziji' Instituta postoji od ranije, međutim, tražio sam neko vrijeme odgovarajuću lokaciju. Prije dvije godine poznanik Đuro Njavro pozvao me da dođem na Rab provjeriti neke od njih. Sve je to izgledalo lijepo, međutim, na kraju sam lokaciju našao sasvim slučajno. Prilikom povratka trajektom s Raba ostalo mi je vremena za obilazak Zavratnice, divne uvale i jedinog fjorda u Hrvatskoj, u Jablancu pod Velebitom. Parkirao sam ispred nekadašnjeg hotela, za koji supruga i ja nismo bili sigurni je li otvoren. I nije bio. Shvatio sam u tom trenutku da je to to. Objekt je inicijalno odlično zamišljen i na vrhunskoj je lokaciji s predivnim pogledom, međutim, za komercijalne svrhe nije idealan jer nema parkirnu infrastrukturu ni za autobus gostiju. No za kulinarsku školu koju istodobno pohađa maksimalno 12 polaznika je idealan. U središtu je Velebita, preko puta Raba i Paga, praktički je sa svih strana okružen morem i ne znam što bi moglo biti bolje – priča Sertić.

Objekt Ablana kupljen je na aukciji od banke, a nalazio se u oglasniku Njuškalo. Sertić je zadržao izvorni izgled i ime hotela Ablana, koji je pretvorio u Kul IN Ablana.

– Trebalo je najprije promijeniti namjenu i iz glave izbaciti ideju da će objekt zarađivati veliki novac. Kad smo ušli u njega, morali smo prionuti kompletnoj renovaciji jer je sve bilo porušeno, iščupano i pokradeno. Sljedeći korak bio je eksterijer, postavili smo večernju rasvjetu koja daje ugodnu atmosferu u mjestu. Još nismo gotovi s radovima, moramo urediti dio eksterijera, parkiralište, hortikulturu, dodatnu vanjsku rasvjetu za klisure oko objekta – najavljuje Sertić. Do sada je Sertić u njegovu obnovu uložio oko 20 milijuna kuna, no još ne zna koliko će iznositi cjelokupna investicija. Na donjem parkiralištu i krovu namjerava postaviti solarne panele, koji bi trebali pokriti do sedamdeset posto potreba Ablane za električnom energijom.

Raznolika struktura polaznika
Objekt Kul IN Ablana vodi Maja Mladinov sa Šolte, koja je šest godina radila kao šefica kuhinje u restoranu. Maja u Sisku drži praktičnu nastavu polaznicima, predaje predmet kitchen ecology (održavanje kuhinje) te vodi tim ljudi koji se bave prehranom zaposlenika. U Ablanu je dolazila od veljače te se sjeća kako je sve izgledalo zimus kad je bura iščupala novopostavljene prozore iz okvira koje je trebalo naknadno pričvrstiti i srušila skelu s objekta, koja, srećom, nikoga nije ozlijedila.

Izvođači radova na objektu bili su su Jurašinović gradnja iz Siska i Markov Trade iz Čakovca, a u izradi kuhinje i šanka sudjelovala je tvrtka Gastro projekt. Kreveti i madraci nabavljeni su iz Pavić plasta, a namještaj iz ninske tvrtke Vidović drvo.


Komentari članka

Vezani članci

NATJEČAJ ZA UPIS 10. GENERACIJE POSLIJEDIPLOMSKOG MEĐUSVEUČILIŠNOG INTERDISCIPLINARNOG STUDIJA „PODUZETNIŠTVO I INOVATIVNOST“ U AKADEMSKOJ GODINI 2022./2023.

31.01.2023.

Poslijediplomski međusveučilišni interdisciplinarni studij PODUZETNIŠTVO I INOVATIVNOST traje tri godine odnosno šest semestara i njegovim završetkom stječe se 180 ECTS bodova i akademski stupanj doktora znanosti (dr. sc.) iz društvenih znanosti, polje ek

“Županiji zaradimo 800.000 kuna, za investicije moramo žicati, a i prigovaraju zbog upisa…”

30.01.2023.

Za mlijeko i sir mljekarskog praktikuma križevačke Srednje gospodarske škole čeka se u redovima, a kako su nam rekli iz same škole, proda se sve što proizvedu. Kvaliteta njihovih proizvoda poznata je i šire od Križevaca, a dokaz tomu su brojni kupci s pod

Potvrda poskupljenja “crno na bijelo”. Siječanjski promet u ugostiteljstvu čak je 41 posto veći nego lani!

27.01.2023.

Broj izdanih računa pokazuje da su ugostitelji i oni koji se bave smještajem doista odradili više usluga, Hrvatska je, pokazuju to svi podaci u siječnju, doista imala i više inozemnih gostiju nego u istom razdoblju 2022. godine kad su na snazi bile brojne

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Istra prednjači po rastu zaposlenosti

27.01.2023.

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Istarska županija je na samome vrhu po rastu broja zaposlenih na kraju prošle godine, usporedbi s prosincem 2021. godine. Naša županija je imala rast od čak 4,61 posto, što prema riječima

Poslodavci traže radnu snagu za iduću turističku sezonu

26.01.2023.

Poslodavci ovih dana ubrzano traže radnu snagu za iduću turističku sezonu. Danas u Osijeku, u petak u Bjelovaru, a za tjedan dana u Zagrebu održavaju se "Dani poslova u turizmu". Domaći radnici i te kako su traženi, no posljednjih godina, nažalost, sve ih

Tag cloud

 1. 2428 članka imaju tag turizam
 2. 2293 članka imaju tag hrvatska
 3. 1399 članka imaju tag svijet
 4. 1500 članka imaju tag izvoz
 5. 1748 članka imaju tag financije
 6. 1083 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1171 članka imaju tag trgovina
 8. 1200 članka imaju tag ict
 9. 1305 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1028 članka imaju tag investicije
 11. 967 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1069 članka imaju tag industrija
 13. 793 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1090 članka imaju tag EU
 15. 891 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 498 članka imaju tag poticaji
 18. 696 članka imaju tag maloprodaja
 19. 505 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 643 članka imaju tag marketing
 22. 353 članka imaju tag potpore
 23. 475 članka imaju tag eu fondovi
 24. 567 članka imaju tag tehnologija
 25. 436 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 524 članka imaju tag krediti
 27. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 484 članka imaju tag obrazovanje
 29. 445 članka imaju tag porezi
 30. 428 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 377 članka imaju tag osijek
 32. 406 članka imaju tag energetika
 33. 455 članka imaju tag dzs
 34. 367 članka imaju tag start up
 35. 400 članka imaju tag hnb
 36. 330 članka imaju tag hgk
 37. 432 članka imaju tag BDP
 38. 406 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor