Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Velj 2021

Za mene je najveća životna vrijednost biti čovjek!

Izvor: poduzetnik.biz · Autor: Vladimir Mihajlović  

Za mene je najveća životna vrijednost biti čovjek!

Renato Radić, direktor i vlasnik Prima grupe, rođen je u Laktašima kod Banja Luke u poduzetničkoj obitelji. Uz dvojicu braće, već kao srednjoškolac i mladi student bio je direktno uključen u obiteljsko poslovanje koje je sa stočarstva prelazilo na maloprodaju mesa i mesnih prerađevina u toj regiji. “Početkom 90-ih preselili smo se u Bjelovar gdje 1995. osnivamo obiteljsku tvrtku Prima Commerce, koja se počela baviti proizvodnjom i veleprodajom namještaja. S vremenom smo razjasnili kakvo poslovanje želimo te su se poslovne aktivnosti istovremeno širile u 3 segmenta: maloprodaju, izvoz i proizvodnju svih vrsta namještaja za dom. Tako smo stvorili Prima grupu s više od 2000 zaposlenika u 4 države. Oženjen sam i otac troje djece. Angažiran sam u mnogim nacionalnim i regionalnim poslovnim udruženjima (HUP, HGK… ), ali i sportskim klubovima (NK Mladost u Ždralovima te KK Vedi u Bjelovaru), a moja obitelj i ja aktivni smo članovi pastoralne zajednice župe Ždralovi.”

Ratne okolnosti dovele su 1992. obitelj Radić u Bjelovar. Iduće tri godine nastavili ste se baviti dotadašnjim obiteljskim biznisom (tovom goveda) da bi 1995. g. ušli u proizvodnju namještaja. Sjećate li se tih početaka?
Naravno da se sjećam. I naš slučajni poslovni zaokret u namještaj pamtim kao jedno vrhunsko pionirsko iskustvo gdje sam prve poslovne spoznaje dobivao angažiranjem u svakom najmanjem detalju proizvodnje i veleprodaje namještaja.

Zašto ova odluka ako znamo kako je proizvodnja namještaja zahtjevan segment, a tada je tretiran kao neprofitan?
Nismo tada na to tako gledali, već smo tih godina u neprilici vidjeli priliku i prepoznali veliku potražnju za namještajem u Hrvatskoj. To je vrijeme nakon intenzivnih ratnih zbivanja i nakon propasti mnogih namještajnih giganata bivše države, to je vrijeme bez ozbiljnih maloprodajnih mreža koje danas znamo i vrijeme u kojem je tržište vrlo dobro reagiralo na svaku ponudu namještaja. Predanost poslu, kojem nismo naslućivali obrise i dimenzije, kroz godine je učinila ostalo.

Razvijali ste svoj posao gledajući nekoliko koraka unaprijed s točnom vizijom za budućnost. Obiteljska ste tvrtka (gotovo cijela obitelj radi u njoj) koja sa svojim zaposlenicima poštuje obiteljske vrijednosti. Koliko se ostvarila vaša vizija i želja da tvrtka zaista bude “obiteljska”?
Za mene je posao uvijek bio sastavni dio života. Tako da sve vrijednosti koje živim prenosim u posao. Živjeti svoje vrijednosti za mene znači da ste uspjeli u životu. Najvažnija vrijednost je jednostavno biti čovjek i biti uvijek tu za čovjeka. Stav Prime kao zajednice jest da svaki čovjek vrijedi i da ima svoje dostojanstvo koje se mora poštovati. Iz tog uvjerenja polazi svako naše promišljanje o razvoju ljudskog potencijala. Jedino je taj potencijal neograničen i zato je prioritet baviti se razvojem svakog čovjeka. Uspjeh naše zajednice najviše ovisi upravo o razini međusobnog poštovanja i povjerenja. To se izgrađuje samo ustrajnim djelovanjem na usklađivanju naših uvjerenja, stavova i načina razmišljanja. To je stalan i dugotrajan proces, no istovremeno nešto najvrjednije što možete stvoriti. Upravo me to čini sretnim i zadovoljnim jer iz dana u dan vidim napredak prema ostvarenju naše vizije.

Prima je nedavno obilježila 25 godina. Čestitamo! Sigurno nije bilo lako razviti priču koja je vjerojatno u početku imala predrasude. Prima nije nastala preko noći. Jeste li otpočetka znali kako ćete zaokružiti poslovnu filozofiju bavljenja izradom namještaja, razvijati ponudu, dizajn, način prodaje, marketing i sve ono što prati ovakve priče?
Mislim da je malo poduzetnika koji baš mogu reći da otpočetka imaju zaokruženu viziju svoje poslovne budućnosti. Kroz godine vas oblikuju poslovne okolnosti i tržište i vi ga koliko-toliko pokušavate pratiti. Kako vrijeme prolazi, postajete sve svjesniji gdje su poslovne prilike za dodanu vrijednost i u kojem smjeru se trebate kao firma razvijati. Vrlo smo brzo odustali od veleprodaje i okrenuli se maloprodaji, a zbog potpunog pomanjkanja kvalitetnih dobavljača, koji bi mogli pratiti širenje maloprodajne mreže, paralelno smo u grupu uvodili jednu po jednu tvornicu namještaja, svaku s drugačijom tehnologijom i izlaznim proizvodima. Početkom 2010. odvažili smo se svoje proizvode ponuditi EU tržištu, a ključna promjena u našoj poslovnoj filozofiji nastaje kada smo svojim kupcima, umjesto cijene kao ključnog argumenta, počeli nuditi kvalitetu. Fokus u svim proizvodnjama prema sve zahtjevnijim, kvalitetnijim i modernijim proizvodima pomalo je gradio današnju Primu.

Danas je Prima grupa najveća “namještajna” grupa na području bivše Jugoslavije. Možete li nam je, ukratko, predstaviti?
Prima je vertikalno integrirana poslovna grupa koja obuhvaća 8 tvornica za proizvodnju namještaja za dom, 59 trgovina u Hrvatskoj i 9 u Makedoniji te zapošljava više od 2000 djelatnika. Grupa je najveći proizvođač namještaja na području zemalja bivše Jugoslavije i izvozi u gotovo sve zemlje Europske unije. Primine aktivnosti paralelno djeluju u trima glavnim granama – proizvodnji, maloprodaji i izvozu, dok se istovremeno razvijaju i unaprjeđuju unutarnja organizacija i svi sektori važni za daljnji razvoj grupe – dizajn i razvoj proizvoda, marketing, ljudski potencijali, IT, kontroling itd.

Najvažnija vrijednost je jednostavno biti čovjek i biti uvijek tu za čovjeka.
Dokazali ste da hrvatski namještaj može biti poželjan, kvalitetan i moderan. Poticanjem kreativnosti uvijek se mogu pomicati granice. Danas je na svim tržištima prisutna globalna konkurencija i nije bilo lako pozicionirati se. Uspjeli ste! Kada su nastali ključni pomaci i kako?
Ključni pomaci počeli su prije 10-ak godina našim odmicanjem od cijene kao isključivog faktora za kupnju te fokusiranim razvojem proizvoda i stvaranjem modernih, kvalitetnih i poželjnih proizvoda s većom dodanom vrijednošću. Paralelno smo uređivali svoja prodajna mjesta, stvarajući u njima ugodna mjesta s atmosferom topline doma, gdje smo pažljivom prezentacijom nastojali oduševljavati kupce. Takav sustav je pratio i marketing bez kojeg nema ozbiljnije maloprodaje, mijenjajući kanale komuniciranja ovisno o porukama koje smo željeli poslati. Isti smo princip primijenili i na izvozne proizvode te danas u svijetu globalizma zapravo nema bitnih razlika u trendovima oko opremanja doma. Uza sve navedeno, najbitnije je da smo paralelno s promjenama u asortimanu počeli intenzivno ulagati u razvoj ljudi, educirajući ih te stvarajući široku mrežu specijalista za opremanje doma, koji su u stanju odgovoriti na očekivanja, funkcionalne i stilske zahtjeve današnjih kupaca. Ako govorimo o unutarnjoj organizaciji poslovanja, zaokret od klasičnih hijerarhijskih barijera i pretjeranog administriranja prema procesnom timskom modelu poslovanja, doslovno je propuhao našu grupu i ubrzao sve naše poslovne aktivnosti. Procesna organizacija omogućila je snažan unutarnji razvoj službi razvoja proizvoda i marketinga u sinergiji s našom maloprodajnom mrežom i proizvodnim pogonima. Sada smo svi na istom brodu s kojeg nastojimo oduševiti naše kupce.

Proizvodnja, proizvodnja, proizvodnja… Ona je rješenje za gospodarski oporavak. U fokus stavljate proizvodnju robe i usluga te izvoz. Oduvijek imate ovaj stav?
Kod nas se paralelni razvoj dogodio slučajno i u početku zbog pomanjkanja mreže dobavljača koji su nas u maloprodaji mogli pratiti količinama i kvalitetom, no smatram da su danas vlastite proizvodnje još i bitnije jer smo u stanju neusporedivo brže reagirati na promjene u trendovima koje kupci zahtijevaju. Bez vlastitih i tehnološko prilagodljivih proizvodnji teško biste mogli sustavno prilaziti grupama asortimana, omogućujući kupcima da u istom stilu i dekorima opreme svoje prostore stvarajući tzv. custom made ponudu.

Želite da Hrvatska bude uspješna zemlja. Kažete kako je Hrvatska u prijelomnom trenutku da se ključnim reformama i pogledom na stanje u društvu razvije u vrhunsku uspješnu malu državu. Je li to zaista moguće i kako?
Društveno povjerenje i poštovanje, optimizam, tržišna orijentiranost, transparentnost funkcioniranja na svim razinama, obrazovanost i izvrsnost, pravna sigurnost, inovativnost, kompetentnost, učinkovitost, uključivost, tolerancija, ustrajnost, jednom riječju uspješnost. Izgradnja kulture poduzetništva dala bi ključan doprinos promjeni hrvatskog društva i države. Ta kultura podrazumijeva proaktivan i pozitivan stav pojedinaca u svim sferama društva, što je pokretačka energija za razvoj i promjenu cijelog društva. Također, stvara mentalitet uspjeha i konstruktivnu atmosferu.

Na današnju krizu gledate kao na priliku za nove ideje i nove borbe. Recesija nije nikakva biljka koja dolazi iz svemira. Predložili ste i neke mjere koje je Vlada trebala osigurati. Što je od toga ostvareno?
Recesija je uvijek posljedica depresije, a najbolji lijek za to je optimizam. Optimizam za mene nema alternativu. On se mora stvarati i izgrađivati iz dana u dan. Kultura poduzetništva je pravi odgovor na to. Poduzetnici su u tom projektu ipak glavni nositelji, ali u dijalogu i partnerstvu s nositeljima vlasti u RH i sindikatima. Izgradnja kulture poduzetništva je cjelovit projekt koji obuhvaća odgoj i obrazovanje od vrtića, osnovne i srednje škole do sveučilišta. Tada bi birokratizam, korupcija, nepotizam, netransparentnost, neefikasnost, tromost… kao dominantne osobine današnje kulture u Hrvatskoj, kopnile same po sebi. Govorimo o suštinskim promjenama koje bi trebale zahvatiti cijelo društvo kroz dulje razdoblje.

Epidemija je utjecala na sve segmente gospodarstva. Čini mi se da je vaše poslovanje privremeno zaustavila, a onda ste krenuli s novim načinima prodaje. Što ste poduzeli i promijenili? Ljudi su promijenili prioritete i navike, ali namještaj je uvijek nešto u što su spremni uložiti.
Mi smo svoje planove samo prilagodili novoj situaciji i shvatili da ljudi neovisno o vanjskim okolnostima više no ikada žele boraviti u ugodnim, modernim i funkcionalnim domovima. Stoga naša prodaja nije zastala. Štoviše, samo smo intenzivirali komunikaciju s vizualima naših novih kolekcija na kanalima komuniciranja koji su primjereniji dugotrajnijim boravljenjima u domovima. Namještaj je trajno potrošno dobro, stvar osobnog stila življenja. Na nama je bilo da odgovorimo ponudom i mi smo zadovoljni ovogodišnjim rezultatima.

U vašoj viziji uspješne Hrvatske poduzetnici su glavni nositelji. Kako ohrabriti poduzetnike da se angažiraju u izgradnji kulture poduzetništva u Hrvatskoj? Posebno kada ne postoje programi koji bi poticali proizvodnju i izvoz.
Nije sve u programima. Pogledajmo svoje tvrtke, priznajmo sami sebi koliko toga treba promijeniti? Mi poduzetnici možemo biti nositelji tog iznimnog projekta jer to nosimo u sebi. Samo se trebamo usuditi zajednički djelovati i javno deklarirati taj cilj. Izgradnja kulture poduzetništva s vremenom će stvoriti tisuće novih prilika i novih poduzetnika za koje će se stvoriti pogodni programi poticaja i potpore, ali mi poduzetnici moramo biti prvi.

Prima
Prima je vertikalno integrirana poslovna grupa koja obuhvaća 8 tvornica za proizvodnju namještaja za dom, 59 trgovina u Hrvatskoj i 9 u Makedoniji te zapošljava više od 2000 djelatnika.
Prilike vidite u zelenoj industriji, industriji koja se temelji na dodanoj vrijednosti.
Uz izgradnju kulture poduzetništva kao strateškog cilja, u fokus našeg interesa stavljam proizvodnju roba i usluga te izvoz. Velik prostor za rast BDP-a i zapošljavanje vidim upravo u činjenici da nismo dovoljno iskoristili prirodna bogatstva sveukupnog hrvatskog prostora za održivi razvoj prehrambeno-poljoprivrednog, turističkog i na šumi baziranog sektora. Moramo spremniji dočekati izniman financijski potencijal u sklopu europskog zelenog plana. Također, smatram da je zdrava domaća hrana ključni potencijal koji smo silno zanemarili, a koji je i kratkoročno i dugoročno bitan za održiv razvoj društva i uspješnost Hrvatske.

Potencijal drvne industrije je velik. A što je potencijal Prima grupe u narednih 10 godina? Imate li novu viziju i novi cilj u razvoju?
Mi u Primi znamo reći da stalno maštamo i da sada postavljamo neke okvire unutar kojih će se Prima razvijati u idućih 5 do 10 godina, a vjerujemo da će nas temeljne vrijednosti koje nastojimo živjeti, učiniti održivima narednih 50 godina. Želimo stvoriti Primu kao zajednicu koja je poželjna i uspješna. Poželjna za čovjeka, za kupca, za zaposlenika, za poslovnog partnera i za cijelu društvenu zajednicu. Želimo kao zajednica biti spremni za nove suvremene interijere koje od nas kupci očekuju. Želimo stvarati firmu uspješnih i sretnih pojedinaca, koji će tu energiju prenositi i na naše kupce. Svakako se vidimo na novim tržištima, i to najviše u Europskoj uniji, gdje bismo dalje širili maloprodaju. Vjerujemo da naš koncept može biti uspješan upravo na europskom tržištu i tu postoji ogroman potencijal za nas.


Komentari članka

Vezani članci

S obitelji se iz Osijeka preselio u Orahovicu radi uzgoja koza

17.06.2021.

Bio je dugogodišnji aktivan i uspješan član Kinološkog društva Osijek i sa svojim psima osvajao državna odličja s naslovima prvaka, radio kao profesionalni vozač u svom rodnom Osijeku, ali srce ga je uvijek vuklo u prirodu i u njoj je napokon našao sreću,

Kako uspješno delegirati i koje su najčešće zablude malih poduzetnika

15.06.2021.

Većina menadžerskih promašaja i neuspjeha proizlazi iz nedovoljnog ili neodgovarajućeg delegiranja. Delegiranje nije i ne smije biti prebacivanje posla suradnicima, pogotovo ne onoga koji je osobi koja delegira težak ili nezanimljiv ili, još gore, zadatak

Četiri stvari zbog kojih je za pokretanje vlastita posla važno iskustvo

14.06.2021.

Poduzetnici s iskustvom bolji su kritički mislioci. Bez obzira na posao kojim se bavite, sposobnost kritičke analize i dopiranja do korisnih rješenja presudna je za vaš uspjeh, posebno u izazovnim situacijama. Zahvaljujući razvijenom kritičkomu mišljenju

Prijateljice pokrenule kamp koji dokazuje kako je i matematika zabavna

07.06.2021.

Kamp namijenjen djeci od 6-10 godina traje deset dana, a maksimalni kapacitet je 40 djece.

Od migrantice do milijunašice - Ann McFerran izgradila carstvo na lažnim trepavicama

01.06.2021.

Osim činjenice da je mlada McFerran svoje poslovno carstvo uspjela izgraditi u svega dvije godine, zapanjujuće je i to što je to učinila bez centa prikupljenih investicija i bez ikakvog prethodnog poduzetničkog iskustva

Tag cloud

 1. 2115 članka imaju tag hrvatska
 2. 2210 članka imaju tag turizam
 3. 1395 članka imaju tag izvoz
 4. 1628 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1133 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 939 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 431 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 516 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 397 članka imaju tag eu fondovi
 25. 313 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici