Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Tra 2023

Zašto se prodaje Fortenova?

Izvor: www.index.hr · Autor: Branimir Perković  

Zašto se prodaje Fortenova?

VIJEST o prodaji udjela u Fortenova grupi, bivšem Agrokoru, nije iznenađujuća za one koji su pratili situaciju. Ali je jako važna zbog činjenice da se radi o najvećem privatnom poslodavcu u Hrvatskoj i regiji, s preko 45 tisuća zaposlenih.

U trenutnoj fazi Fortenova grupa počinje s procesom međunarodnog ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u nizozemskoj kompaniji Fortenova Group MidCo B.V., koja je vlasnica Fortenova grupe d.d.

Iako se znalo da ruska banka Sberbank, koja drži 42.5 posto dionica, Fortenovu u vlasništvu neće držati dugoročno, odluka o prodaji je ubrzana zbog sankcija Rusiji. EU je ubrzo nakon početka rata u Ukrajini objavila postepeno uvođenje sankcija, a među prvima je na udaru bio upravo financijski sektor, a samim time najveća banka iz Rusije, Sberbank.

Drugi najveći vlasnik je ruska banka VTB, a zajedno kontroliraju nešto manje od pola dionica Fortenova grupe. U smislu svakodnevnog funkcioniranja to ne predstavlja velik problem za Fortenovu, ali je velik uteg za dugoročno poslovanje, financiranje i samu vrijednost kompanije.

Lex Agrokor, Borg i Marić koji nije ništa znao o Agrokoru
Fortenova je nastala kao rezultat tzv. Lex Agrokora, punog naziva Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Stvoren je u vrijeme kada je bilo postalo očito da će Agrokor bankrotirati, kako bi taj koncern spasio.

Iako je tadašnji ministar financija Zdravko Marić krajem siječnja 2017. tvrdio je da je upoznat sa situacijom u Agrokoru i da ne vjeruje u bankrot jer je to, po njemu, i dalje dobra kompanija, postalo je jasno kako je situacija neodrživa.

Kasnije Marić mijenja priču i tvrdi da nije znao što se događa u Agrokoru, iako je u njemu četiri godine radio kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala, a time je bio zadužen za međunarodno financiranje koncerna i odnos s investitorima.

Pomalo su se zaboravile sve pravne i financijske vratolomije Plenkovićeve vlade, prvog povjerenika Ante Ramljaka, odvjetničkog društva Šavorić i partneri, Martine Dalić i ostatka grupe Borg. Kako je kasnije otkriveno, povjerenik vlade Ante Ramljak je službene e-mailove primao na ime odvjetničkog društva Šavorić i partneri, Dalić je tvrdila da je ona autorica zakona, ali ni danas nitko ne zna kako se uopće stvarao Lex Agrokor.

Počelo je rasprodajom nekretnina
Prvi cilj je bila prodaja nekretnina za koje se procjenjivalo kako nisu nužne za poslovanje. Ponuđeno je 117 nekretnina, ne samo poslovnih nego i rezidencijalnih, te građevinskih i poljoprivrednih zemljišta. Uspostavljena je stalna internetska stranica na kojoj su se prodaje oglašavale, a kasnije su se dodavale nove nekretnine.

Ukupno su na popisu inicijalno bili 112 zemljišta, 27 poslovna prostora, tri vile i garažno mjesto u Zagrebu. Najveći broj ponuđenih nekretnina koristili su PIK Vrbovec, Konzum i Belje.

Jedna vila koju je Fortenova prodavala se nalazi na Bukovačkoj cesti u Zagrebu, veličine 131 metra kvadratnog, a najmanja cijena je iznosila 945 tisuća kuna. Druga vila se nalazila u Mikulićima, površine 94 kvadrata i početne cijene 706 tisuća kuna. 1.07 milijuna kuna se tražilo za treću vilu, kojoj je vlasnik bila turistička agencija Adriatica.net, u Samoboru.

Na prodaju su bila brojna poljoprivredna zemljišta Belja, PIK-a Vinkovci, PIK-a Vrbovec i VUPIK-a, kompanija u sastavu Fortenova grupe. Primjerice, na prodaju se nudilo poljoprivredno zemljište nekadašnje svinjogojske farme površine 34.3 hektara, kao i 17 zemljišta Belja, bivša peradarska farma Kokingrad itd.

Prodaju se brojne kompanije, među njima Ledo
Kroz 2020. se prodaju brojne kompanije koje nisu bile dio temeljnog poslovanja, odnosno maloprodaje, prehrane i poljoprivrede. Hotelska kompanija Korisma Hotels Adriatic (HTA), u kojem je Fortenova (nekada Agrokor) bila manjinski suvlasnik, bila je među prvima na listi za otpis.

Prodani su i Rivijera, koja je upravljala kampom Triestina u Ičićima kod Opatije, te manjinski udjeli u kompanijama ID Riva Tours i Gulliver travel. Građevinska kompanija Projektgradnja plus d.o.o. je prodana osječkoj kompanija Osijek Koteks.

Sve su to bile sitnice, ali je ubrzo došla vijest da se prodaju Ledo i Frikom, neke od perjanica u portfelju nekadašnjeg Agrokora. Početkom 2021. je objavljeno da je kupac Nomad Foods, kompanija sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima te najveći europski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane.


Komentari članka

Vezani članci

Denis Matijević: Koja je razlika u tome hoće li vlasnici Fortenovine poljoprivrede biti iz Hrvatske ili Mađarske?

07.06.2024.

Denis Matijević serijski je poduzetnik u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Njegov najnoviji projekt, javnosti predstavljen prošlog tjedna, stvaranje je Orka grupe koja je pod zajednički krov stavila Matijevićevu Slavonicu te i dosad već vlasnički povez

Radnici tri tvrtke iz Fortenova grupe od svibnja će imati veće plaće

14.05.2024.

Potpisani su dodaci kolektivnih ugovora za poljoprivredne kompanije Fortenova grupe: Belje, PIK Vinkovce i Eko Biograd.

Što imati na umu kad uvodite AI u poslovanje

09.05.2024.

Kad je u rujnu prošle godine Fortenova grupa u centru Zagreba otvorila prvu pametnu prodavaonicu Konzuma, bez prodavača, blagajni i skeniranja artikala, u kojoj se proizvodi s pomoću pedeset kamera kupcima automatski naplaćuju iz novčanika u aplikaciji, b

Zašto je prodaja zapravo dobra stvar za Belje, Vupik i PIK Vinkovce?

25.04.2024.

Ne treba staviti naglasak na to tko će biti novi vlasnik, već tko od potencijalnih može od ovih kompanija izvući najviše potencijala. Ako bi to bila hrvatska tvrtka, onda je to samo dodatni benefit za naše društvo u cjelini.

Mađari navodno ponudili najviše za Fortenovine tvrke. Analitičari: To više veze nema s biznisom!

24.04.2024.

Do sredine lipnja trebali bi doznati hoće li Fortenovin agrobiznis, odnosno kompanije Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka dobiti novog vlasnika. U igri su nakon predavanja neobvezujućih ponuda ‘ostale‘ tek tri tvrtke koje su upravo u procesu dubinskog snim

Tag cloud

 1. 2612 članka imaju tag turizam
 2. 2464 članka imaju tag hrvatska
 3. 1581 članka imaju tag svijet
 4. 1253 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1865 članka imaju tag financije
 6. 1568 članka imaju tag izvoz
 7. 1430 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1251 članka imaju tag trgovina
 9. 1295 članka imaju tag ict
 10. 1134 članka imaju tag investicije
 11. 1174 članka imaju tag industrija
 12. 1026 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 834 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1136 članka imaju tag EU
 15. 979 članka imaju tag menadžment
 16. 569 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 670 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 607 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 471 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 490 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 475 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 503 članka imaju tag obrazovanje
 31. 408 članka imaju tag osijek
 32. 428 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor