Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Tra 2023

Zašto se prodaje Fortenova?

Izvor: www.index.hr · Autor: Branimir Perković  

Zašto se prodaje Fortenova?

VIJEST o prodaji udjela u Fortenova grupi, bivšem Agrokoru, nije iznenađujuća za one koji su pratili situaciju. Ali je jako važna zbog činjenice da se radi o najvećem privatnom poslodavcu u Hrvatskoj i regiji, s preko 45 tisuća zaposlenih.

U trenutnoj fazi Fortenova grupa počinje s procesom međunarodnog ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u nizozemskoj kompaniji Fortenova Group MidCo B.V., koja je vlasnica Fortenova grupe d.d.

Iako se znalo da ruska banka Sberbank, koja drži 42.5 posto dionica, Fortenovu u vlasništvu neće držati dugoročno, odluka o prodaji je ubrzana zbog sankcija Rusiji. EU je ubrzo nakon početka rata u Ukrajini objavila postepeno uvođenje sankcija, a među prvima je na udaru bio upravo financijski sektor, a samim time najveća banka iz Rusije, Sberbank.

Drugi najveći vlasnik je ruska banka VTB, a zajedno kontroliraju nešto manje od pola dionica Fortenova grupe. U smislu svakodnevnog funkcioniranja to ne predstavlja velik problem za Fortenovu, ali je velik uteg za dugoročno poslovanje, financiranje i samu vrijednost kompanije.

Lex Agrokor, Borg i Marić koji nije ništa znao o Agrokoru
Fortenova je nastala kao rezultat tzv. Lex Agrokora, punog naziva Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Stvoren je u vrijeme kada je bilo postalo očito da će Agrokor bankrotirati, kako bi taj koncern spasio.

Iako je tadašnji ministar financija Zdravko Marić krajem siječnja 2017. tvrdio je da je upoznat sa situacijom u Agrokoru i da ne vjeruje u bankrot jer je to, po njemu, i dalje dobra kompanija, postalo je jasno kako je situacija neodrživa.

Kasnije Marić mijenja priču i tvrdi da nije znao što se događa u Agrokoru, iako je u njemu četiri godine radio kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala, a time je bio zadužen za međunarodno financiranje koncerna i odnos s investitorima.

Pomalo su se zaboravile sve pravne i financijske vratolomije Plenkovićeve vlade, prvog povjerenika Ante Ramljaka, odvjetničkog društva Šavorić i partneri, Martine Dalić i ostatka grupe Borg. Kako je kasnije otkriveno, povjerenik vlade Ante Ramljak je službene e-mailove primao na ime odvjetničkog društva Šavorić i partneri, Dalić je tvrdila da je ona autorica zakona, ali ni danas nitko ne zna kako se uopće stvarao Lex Agrokor.

Počelo je rasprodajom nekretnina
Prvi cilj je bila prodaja nekretnina za koje se procjenjivalo kako nisu nužne za poslovanje. Ponuđeno je 117 nekretnina, ne samo poslovnih nego i rezidencijalnih, te građevinskih i poljoprivrednih zemljišta. Uspostavljena je stalna internetska stranica na kojoj su se prodaje oglašavale, a kasnije su se dodavale nove nekretnine.

Ukupno su na popisu inicijalno bili 112 zemljišta, 27 poslovna prostora, tri vile i garažno mjesto u Zagrebu. Najveći broj ponuđenih nekretnina koristili su PIK Vrbovec, Konzum i Belje.

Jedna vila koju je Fortenova prodavala se nalazi na Bukovačkoj cesti u Zagrebu, veličine 131 metra kvadratnog, a najmanja cijena je iznosila 945 tisuća kuna. Druga vila se nalazila u Mikulićima, površine 94 kvadrata i početne cijene 706 tisuća kuna. 1.07 milijuna kuna se tražilo za treću vilu, kojoj je vlasnik bila turistička agencija Adriatica.net, u Samoboru.

Na prodaju su bila brojna poljoprivredna zemljišta Belja, PIK-a Vinkovci, PIK-a Vrbovec i VUPIK-a, kompanija u sastavu Fortenova grupe. Primjerice, na prodaju se nudilo poljoprivredno zemljište nekadašnje svinjogojske farme površine 34.3 hektara, kao i 17 zemljišta Belja, bivša peradarska farma Kokingrad itd.

Prodaju se brojne kompanije, među njima Ledo
Kroz 2020. se prodaju brojne kompanije koje nisu bile dio temeljnog poslovanja, odnosno maloprodaje, prehrane i poljoprivrede. Hotelska kompanija Korisma Hotels Adriatic (HTA), u kojem je Fortenova (nekada Agrokor) bila manjinski suvlasnik, bila je među prvima na listi za otpis.

Prodani su i Rivijera, koja je upravljala kampom Triestina u Ičićima kod Opatije, te manjinski udjeli u kompanijama ID Riva Tours i Gulliver travel. Građevinska kompanija Projektgradnja plus d.o.o. je prodana osječkoj kompanija Osijek Koteks.

Sve su to bile sitnice, ali je ubrzo došla vijest da se prodaju Ledo i Frikom, neke od perjanica u portfelju nekadašnjeg Agrokora. Početkom 2021. je objavljeno da je kupac Nomad Foods, kompanija sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima te najveći europski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane.


Komentari članka

Vezani članci

Pojedinačna prodaja: Koliko vrijede Fortenovine tvrtke

07.07.2023.

Prije ili poslije Fortenova, taj ogledni primjer vertikalne integracije od poljoprivrede, poljoprivredne prerađivačke industrije, prehrambene industrije do trgovine na veliko i malo, raspast će se. Nakon što kompanija proljetos nije na svjetskom financijs

Tko je kome vlasnik u Fortenovi

28.04.2023.

Mnoge je zbunila formulacija iz priopćenja Fortenove da je otvoren međunarodni proces ispitivanja interesa za kupnju udjela u tvrtki Fortenova Group MidCo, nizozemskoj vlasnici Fortenova grupe, budući da je u Sudskom registru kao vlasnik Fortenove naveden

Nakon hrvatskog, Fortenova preuzima i druge regionalne Mercatore?

09.01.2023.

Nakon što je Mercator u prosincu svojoj vlasnici Fortenovi prodao Mercator H, koji je pripojen Konzumu, istim bi putem mogla i druga Mercatorova društva u Regiji, piše slovenski list Delo navodeći da Mercatoru zbog povećanja troškova za energente i plaće

'Kralj osiguranja' kupio Cibonin toranj, simbol carstva Ivice Todorića: 'Idemo u cjelokupnu obnovu'

17.11.2022.

Društva Agram grupe i Fortenova grupa okončali su transakciju kupoprodaje i preuzimanja Ciboninog tornja, priopćeno je iz Agrama

Klub milijardera: Otkrivamo novu najmoćniju hrvatsku kompaniju, to nije ni Fortenova ni Ina

10.11.2022.

Prošla je godina donijela tektonske pomake na sceni hrvatskoga krupnog kapitala. Dogodila se promjena na vrhu koja bi mogla obilježiti sljedeće godine biznisa u Hrvatskoj. Druga je podjednako velika novost ta da je milijardu kuna prihoda (ili više) dohvat

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1500 članka imaju tag svijet
 4. 1534 članka imaju tag izvoz
 5. 1800 članka imaju tag financije
 6. 1148 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1249 članka imaju tag ict
 9. 1372 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1122 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1113 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 593 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 468 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 413 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor