Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Svi 2019

20 milijuna kuna za dolinu Neretve: Zašto Vlada subvencionira mandarine

Izvor: lider.media · Autor: Nikolina Oršulić  

20 milijuna kuna za dolinu Neretve: Zašto Vlada subvencionira mandarine

Vlada je u četvrtak donijela program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu kojim će iz proračuna Ministarstva poljoprivrede izdvojiti 20 milijuna kuna kako bi proizvođači te kulture što lakše podnijeli financijske poteškoće prouzročene sankcijama na ruskom tržištu koje brane uvoz hrvatskih mandarina, ali i štete nastale uslijed djelovanja sredozemne voćne muhe.

Zapitali smo se zašto je baš mandarina godinama miljenica Vlade po pitanju davanja potpora te potražili mišljenje stručnjaka je li to opravdano.

Zvjezdana Blažić, osnivačica tvrtke Geja savjetovanja i jedna je od najvećih specijalistica za sektor hrane u Hrvatskoj, pozdravlja ovu odluku Vlade.

– Mandarina je proizvod koji se uzgaja na uskom teritoriju i ima mali broj proizvođača te se njihovim poticanjem i kvalitetnim ulaganjem države može od tog uzgoja dobiti puno više od onoga što sada imamo. To je jedan od naših proizvoda po kojem smo poznati i izvan Hrvatske. Moj stav je da je dobro da se proizvodnja mandarina potiče jer u tome stvarno imamo potencijal – kaže nam Blažić uz opasku kako je dobro da se među poljoprivrednih kulturama odaberu nositelji.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u svom obrazloženju zašto je Vlada odlučila poduprijeti oko 2.000 proizvođača mandarina koje se uzgajaju na oko 2.000 hektara zemlje naveo je slične argumente. Kazao je da je mandarina jedan od proizvoda u kojem smo samodostatni, koji je zaštićen na EU razini i po kojem smo poznati van Hrvatske. Istaknuo je i kako smatra da će ova potpora, čija se isplata može očekivati u lipnju, biti velika pomoć proizvođačima.

Međutim, samo davanjem poticaja neće se riješiti problemi koji priječe savršeno funkcioniranje tog sustava, napomenula je Blažić ne želeći ulaziti u detalje.

Što mori uzgajivače mandarina
Tim tragom obratili smo se Nevenu Matagi, predstavniku Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) iz doline Neretve, koji problematiku vezanu uz mandarine ima u malom prstu. Pitamo ga je li čuo za odluku Vlade o potporama, ali zaboravljamo pritom da je naš sugovornik i predobro upućen jer je i sam bio dio vijeća koje se zalagalo za taj Vladin potez, a kao ključnu osobu kojoj proizvođači mandarina mogu zahvaliti ističe ekonomisticu i državnu tajnicu Ministarstva poljoprivrede rodom iz Ploča Mariju Vučković.

VEZANI ČLANCI
>>> Očekuje se 60 tisuća tona mandarina, čak trostruko više nego lani

>>> Mladi poljoprivrednici: Više ne ulažu u hektare, nego u dizajn i web-trgovine

U jednom dahu iznosi nam kako se polako zaključuje i pravilnik koji će odrediti obaveze uzgajivača mandarina koje je potrebno ispuniti jednom kad ostvare pravo na dobivanje potpore. Osobito je važno da odgovorno postupe s plodovima koji su zaraženi te da oberu sve plodove sa stabla i da odgovarajuće zbrinu otpale zaražene plodove kako ne bi poslužili kao mamac sredozemnoj voćnoj muhi. Potpora bi trebala ublažiti posljedice djelovanja tog štetnog kukca koji ne napada samo mandarine, već i breskve, smokve, nektarine, kruške, jabuke.
No, nas zanima što to još nose na svojim plećima uzgajivači mandarina a što bi trebalo riješiti kako bi sustav proizvodnje tog sočnog voća optimalno proradio.

Odjednom kao da ih nosi bujica problemi lete iz našeg sugovornika – otkupne cijene, berbe, plasman robe, naplata, navodnjavanje, nedorečen Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi…

Proizvođači mandarina muku muče s naplatom, a utuživanje im nije milo jer nemaju novca za troškove sudskih natezanja. Stoga predlažu da se Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama ‘popravi’ na način da agencije za naplatu potraživanja oslobode proizvođače muke i isplate im iznos koji im otkupljivač ili trgovac duguje, a potom same od njega utjeraju dugove. Kada bi rok za otplatu duga u tom slučaju porastao i na 60 dana, opet bi im se umnogome tako olakšao život i rad, tumači.

– Jedna riječka trgovina za voće i povrće već godinu dana nije ljudima platila mandarine koje je od njih kupila. Nema novaca navodno. Vlasnik je stavio jednu tvrtku u stečaj, a svi njegovi kamioni i hladnjače i dalje uredno rade, ali za drugu firmu koja je također u njegovu vlasništvu. To je katastrofa. To je ono što žulja proizvođače – govori nam Mataga.

Otkupna cijena mandarine ne bi smjela ići ispod proizvodne cijene koja se kreće oko 2 kune. No prošle je godine prosječna otkupna cijena bila ispod 1,50 kune. Trebalo bi trajno onemogućiti da se ispod te cijene na tržištu dobije mandarina, kaže te dodaje kako proizvođači puno gube što se mandarine pri otkupu čuvaju u komorama i po deset dana (optimum je pet dana) jer se u tako dugom periodu izgubi 20 do 30 posto gramaže. Neke mandarine jednostavno treba baciti jer su nakon deset dana pljesnive, tako da kada dolazi do vaganja i isplate proizvođaču, on je na gubitku.

Apsurd je i što se dolina utapa u vodi, a plodovi su žedni jer, kako nam kaže, sitnih pomaka ima, ali jako je teško nešto dogovoriti oko navodnjavanja s Hrvatskim vodama koje su ‘država u državi’.

Todorićev sustav i pritisci oko cijene otkupa su prošlost za Neretvane, sada im je glavni otkupljivač Agrofructus Denisa Matijevića čiju kalibraciju i praksu pri prijemu robe hvale, ali plaćanje i tu pomalo škripi. Kako doznajemo, uvozne mandarine nisu više velika prijetnja jer su i domaći uzgajivači počeli saditi ranije sorte pa im uspješno pariraju kada se otvori sezona.

Sasvim je druga priča s uzgajivačima jabuka kojima su potpore najavljene za kraj lipnja.

– Dampinške cijene jabuka iz Poljske uništavaju hrvatske uzgajivače jabuka. Mnogi od njih ostavili su se voćnjaka i otišli raditi na austrijske farme. Mogao bih vam nabrojati stotinjak voćnjaka koji su u posljednje vrijeme ostali zapušteni jer njihovi vlasnici nisu mogli preživjeti tako da im se proizvodi otkupljuju po nižoj cijenu od one koju su oni za njihov uzgoj utrošili. To se može nekako podnijeti kada traje godinu dana, ali na duži rok je neodrživo. To je sramota – kazao nam je kratko na tu temu Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice.


Komentari članka

Vezani članci

Projekt vrijedan 7 milijuna kuna: Hamag-Bicro uspostavio pet pilot-usluga za poduzetnike

09.08.2019.

Iz Hamag-Bicroa napominju i kako je u okviru projekta BOND oformljena i službena internetska stranica projekta, a sve navedene, ali i buduće usluge bit će dostupne na zajedničkoj edukacijsko-komunikacijskoj platformi.

Novih 40 ugovora vrijednih više od 26 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja

07.08.2019.

Cilj operacije 8.5.2. je povećanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja i održivog upravljanja šumskim ekosustavima.

Jure Andričić: Prodajete li samo na kućnom pragu, kao da svaki dan čekate dobitak na lotu

01.08.2019.

Student Jure Andričić odlučio je nastaviti obiteljsku tradiciju te s majkom uzgaja lješnjake, orahe, maline, kupine, borovnice, ribiz i aroniju. "Motiv je i neki moj pozitivan inat prema trenutnom stanju u društvu, gdje prevladava mišljenje da se u Hrvats

Berba nektarina i šljiva u punom jeku, bit će i rakije jer OPG Sesar registrirao je destileriju

26.07.2019.

Niti jedan proizvod koji se prodaje na našem štandu nije bio u hladnjači i negdje na čuvanju. Izravno se navečer ili rano ujutro ubiru nektarine i šljive koje kasnije našim vlastitim vozilom dovozimo do naših prodajnih mjesta, ističe Josip Sesar.

Berba nektarina i šljiva u punom jeku, bit će i rakije jer OPG Sesar registrirao je destileriju

26.07.2019.

Cilj nam je s planiranom budućom proizvodnjom od 31 tisuća tona postati regionalnim liderom u ovom segmentu proizvodnje, kao i fokusirati se na proizvode s dodanom vrijednošću, rekao je Domagoj Franić, direktor Vinke plus d.o.o.

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1239 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 904 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 556 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 922 članka imaju tag kriza
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 343 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija