Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Pro 2017

Američke borovnice uzgajaju u vrećama!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Renata Dragović  

Američke borovnice uzgajaju u vrećama!

OPG Hajsan iz Gornjeg Mekušja registriran je 2016. godine, a ideja za pokretanje ovakvog oblika poduzetništva bila je odluka da će ostati u Hrvatskoj odnosno u gradu Karlovcu. Tomislav Hajsan je otac četvero djece Kristine, Jeronima, Šimuna i Andrije. Uz ostale članove OPG-a suprugu Vesnu, sestru Anu, majku Marinu, punicu Ankicu, djeda i baku koji su uz Tomislava pokretači ovog gospodarstva, djecu također uče od malih nogu da vole prirodu. Oni su vrijedni pomagači koji kroz igru sudjeluju i u malim poslovima, tako da je uvijek sve ispunjeno pjesmom i veseljem i posao na polju postaje zabava i jedna velika sreća.

Ukupno obrađuju 5 hektara, 4 ha je u vlasništvu i jedan u zakupu. Uzgajaju grah, papriku, zelje, ječam, heljdu, buču i borovnice. Trenutno pregovaraju još tri hektara uzeti u zakup za proširenje proizvodnje. Nastoje da sve što proizvedu bude na prirodan i ekološki način bez korištenja štetnih kemikalija u proizvodnji.

I dalje vjerujemo da se u Hrvatskoj može uspjeti

"Naša mlada obitelj vjeruje da se u Hrvatskoj može uspjeti iako u današnje vrijeme izlazimo iz okvira modernog i pitamo se svakog dana što je to moderno i do kuda nas je doveo taj način života. Iako smo svi na OPG-u zaposleni uz taj naš redoviti posao ljubav prema poljoprivredi je tu i bila je naš putokaz u ovoj našoj priči", kaže Tomislav.

Bučini rezanci na suncu

"Kada smo prije dvije godine počeli razmišljati da li ući u poljoprivredu i isplati li se riskirati, jer smo sa svih strana bombardirani informacijama: to se ne isplati, pa jeste ludi. pa šta vam to treba... Ali postoje i one priče koje vas ohrabre i gurnu u ovaj posao, priče koje vas ispune hrabrošću da nije sve tako crno kako mnogi govore. Ja sam dečko sa sela koji je cijelo svoje djetinjstvo proveo radeći na zemlji pomažući djedu i baki koji su imali krave i koze i ljubav prema prirodi uvijek je bila prisutna.

Vidio sam veliki potencijal u našoj zemlji i odlučili smo započeti s ovim poslom. Uvijek i u svakom poslu nailazite na poteškoće i probleme, ali moram priznati da kao mladi i mali gospodarstvenik suočavate se na početku s mnogo administracije koja je puno puta nedorečena, jedni vas upute na jedna vrata pa vas vrate na ista i tako potrošite par dana dok ne riješite neku banalnu stvar. Mislim da pitate mnoge druge male proizvođače da bi se složili da su puno puta bili u istoj situaciji", kaže nam.

Također, smatra da bi bio potreban jedan jedinstveni dokument koji bi sve to objedinio, a ne da morate imati tonu papira i potrošiti dragocjeno vrijeme na obilaženje i kucanje.
Mnogi zbog administracije odustanu od proizvodnje

"Vjerujem da i mnoge na početku to i obeshrabri i vrlo brzo odustanu od proizvodnje. Naša prvotna ideja je bila podizanje nasada borovnice sa oko 2.000 sadnica. Kada smo zbrojili sve troškove vidjeli smo da s našim trenutnim kapitalom koji smo tada imali je to nemoguće. Počeli smo pratiti i gledati što zapravo nedostaje, što na tržištu uvozimo, a da možemo sami proizvesti. Bio sam šokiran koliku količinu hrane uvozimo, a zaista imamo mogućnosti da ju proizvedemo. Tada smo jedne nedjelje gledali poljoprivrednu emisiju gdje je gost bio jedan OPG-ovac iz Hrvatske Kostajnice koji je uzgajao buču. Njegova priča zapravo me ohrabrila i odlučili smo se za sadnju pola hektara buče i proizvodnju bučinih rezanaca", opisuje Tomislav dodajući da su bučini rezanci tradicionalno jelo s područja Hrvatske Kostajnice.

Bučine rezance proizvode, kaže, na potpuno prirodan način i suše ih uz pomoć sunca, tako da je njihova proizvodnja ograničena. Bučini rezanci su relativno nepoznati u našim krajevima, a odlična su zamjena za tjesteninu i idealni za ljude koji su intolerantni na gluten i za dijabetičare.

"Ove jeseni smo posadili prvih 250 sadnica američke borovnice. Nakon što smo ostvarili suradnju s jednom nizozemskom tvrtkom koja već 20 godina uzgaja borovnicu, uz njihovu edukaciju i savjete počeli smo podizati trajni nasad. Cjelokupni sadni materijal uvezen je iz Nizozemske što je u jednu ruku vrlo žalosno. Razlike u cijenama su bile drastične zato smo se odlučili na kupnju sadnica i supstrata tamo. Nasad će se prostirat na jednom hektaru i bit će oko 2.000 sadnica. Nakon što smo obavili analizu tla, tlo nam nije zadovoljavalo i prema preporuci na jedan vrlo moderan način podižemo nasad u vrećama. Ovo je jedinstven nasad u našoj županiji iz razloga što se borovnice nalaze u kontroliranim uvjetima", objašnjava.

Zbog ograničenih sredstava u suradnji s udrugom Zvono uz Kupu započeli su pisanje projekta za financiranje iz fondova Europske Unije za podizanje trajnog nasada borovnice i podizanje solarne pumpne stanice za navodnjavanje. Pisanje projekta privode kraju i čekamo da se objave natječaji za sufinanciranje. Javljali su se ,dodaje, i na natječaje za sufinanciranje Grada Karlovca i Karlovačke županije koji su im zaista od velike pomoći.

Nasad borovnice u vrećama, u kontroliranim uvjetima

"Sredstva smo iskoristili za kupnju mehanizacije, bušenje bunara za navodnjavanje i vreće za borovnice. Ova sredstva nam pomažu da svake godine možemo planirati obnovu mehanizacije za sustave navodnjavanja. Unutar OPG-a postoji pravilo da nikada ne idemo u dugove ili neka kreditiranja. Tako da sve što stvaramo, stvaramo od vlastitih sredstava", naglašava.

Za plasiranje proizvoda na tržište najviše im pomaže facebook stranica koja se redovito tijekom ljeta ažurira i stavlja se sve ono što se radi na gospodarstvu. Svježe, ubrane prve plodove plasiraju kupcima. OPG Hajsan ima i suradnju s nekoliko dućana zdrave hrane s kojima imaju potpisane ugovore. Većina proizvoda prodaje se na kućnom pragu i slanjem u druge gradove.

Odlučio ostati i boriti se

"U današnje vrijeme edukacija u poljoprivredi je vrlo važna. Ako se ne educirate i ne osluškujete tržište i ako niste usmjereni na marketing vaše gospodarstvo neće biti prepoznato. Redovito posjećujemo sajmove, jedan od posljednjih bio je u Njemačkoj gdje je bila i edukacija o uzgoju bobičastog voća i sve mogućnosti navodnjavanja. Dio naših kultura je pod sustavom navodnjavanja zbog ograničenih sredstava.

Težimo tome da sve kulture budu pokrivene sustavom iz razloga što vidimo da je bez dobrog navodnjavanja vrlo teško proizvesti kvalitetan proizvod. I za kraj, stvarno smatram da je poljoprivreda bez razloga zapostavljena i da je žalosno da mnogi mladi ne vide perspektivu u njoj. Ja sam sa svojim obitelji odlučio ostati ovdje i boriti se. Zadaća mi je da svakog dana prenosim svu ljepotu koju ona daje svojoj djeci i da uistinu oni koji se odluče na odlazak dvaput razmisle. Imamo puno novih ideja koje se nadamo uskoro realizirati", završava Tomislav svoju priču.


Komentari članka

Vezani članci

Od ideje do unosne prodaje: Eugen Novaković proizveo čips i kobasice od smokava!

18.10.2018.

Dok je unučiću Željku otvarao vrećicu čipsa od krumpira Eugenu Novakoviću sinulo je da bi mogao proizvesti čips od smokava. Od 150 kilograma svježih smokava proizveo sam 15 kg čipsa, pakirao u vrećice od 100 grama i svaku vrećicu prodao po 20 kuna, kaže N

Kad se udruže baka i unuk: uzgoj buše nadogradio uzgojem bobičastog i egzotičnog voća

16.10.2018.

Mladi Dario Colnar, agronom iz Liča, općina Fužine, na OPG-u Biserke Starčević, svoje bake koja se bavi stočarstvom odnosno uzgaja buše te je korisnica IAKS mjere 13, ušao je i u voćarske vode. Uzgaja aroniju, sibirske borovnice, ali i egzotične vrste. Pl

Ne žele biti konfekcija pa ih ne možete naći na policama velikih lanaca. No, i dalje rastu

15.10.2018.

Supružnici Babac u posao su krenuli doslovno od nule. Svoje džemove pripremali su bez tehnologije, u maloj kuhinji, kod kuće. Prekretnica je stigla kada su se odlučili podići proizvodni pogon.

Prema prijedlogu vlade iznajmljivači mogu nuditi gostima samo doručak

05.10.2018.

Predlaže se i da se na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu iznimno mogu pružati usluge za više od 80 izletnika, i to tijekom organizacije tradicijskih proslava i sličnog, s tim da će se to moći najviše deset puta tijekom kalendarske godine, a ne kao

Supružnici Preložnjak pioniri su proizvodnje ajvara od čilija, traženi su im i ljuti džemovi

30.09.2018.

Međimurska obitelj Preložnjak iz Nedelišća uzgoj paprike, rajčice i salate koji je kažu zahtijevao "robiju", zamijenila je čili papričicama i nisu pogriješili jer prodaju sve što proizvedu. Pioniri su i proizvodnje ajvara od čilija, a nezaobilazni su im i

Tag cloud

 1. 1816 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1503 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 918 članka imaju tag trgovina
 8. 655 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 851 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 833 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 556 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 432 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 477 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 401 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 312 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 360 članka imaju tag BDP