Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Pro 2017

Američke borovnice uzgajaju u vrećama!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Renata Dragović  

Američke borovnice uzgajaju u vrećama!

OPG Hajsan iz Gornjeg Mekušja registriran je 2016. godine, a ideja za pokretanje ovakvog oblika poduzetništva bila je odluka da će ostati u Hrvatskoj odnosno u gradu Karlovcu. Tomislav Hajsan je otac četvero djece Kristine, Jeronima, Šimuna i Andrije. Uz ostale članove OPG-a suprugu Vesnu, sestru Anu, majku Marinu, punicu Ankicu, djeda i baku koji su uz Tomislava pokretači ovog gospodarstva, djecu također uče od malih nogu da vole prirodu. Oni su vrijedni pomagači koji kroz igru sudjeluju i u malim poslovima, tako da je uvijek sve ispunjeno pjesmom i veseljem i posao na polju postaje zabava i jedna velika sreća.

Ukupno obrađuju 5 hektara, 4 ha je u vlasništvu i jedan u zakupu. Uzgajaju grah, papriku, zelje, ječam, heljdu, buču i borovnice. Trenutno pregovaraju još tri hektara uzeti u zakup za proširenje proizvodnje. Nastoje da sve što proizvedu bude na prirodan i ekološki način bez korištenja štetnih kemikalija u proizvodnji.

I dalje vjerujemo da se u Hrvatskoj može uspjeti

"Naša mlada obitelj vjeruje da se u Hrvatskoj može uspjeti iako u današnje vrijeme izlazimo iz okvira modernog i pitamo se svakog dana što je to moderno i do kuda nas je doveo taj način života. Iako smo svi na OPG-u zaposleni uz taj naš redoviti posao ljubav prema poljoprivredi je tu i bila je naš putokaz u ovoj našoj priči", kaže Tomislav.

Bučini rezanci na suncu

"Kada smo prije dvije godine počeli razmišljati da li ući u poljoprivredu i isplati li se riskirati, jer smo sa svih strana bombardirani informacijama: to se ne isplati, pa jeste ludi. pa šta vam to treba... Ali postoje i one priče koje vas ohrabre i gurnu u ovaj posao, priče koje vas ispune hrabrošću da nije sve tako crno kako mnogi govore. Ja sam dečko sa sela koji je cijelo svoje djetinjstvo proveo radeći na zemlji pomažući djedu i baki koji su imali krave i koze i ljubav prema prirodi uvijek je bila prisutna.

Vidio sam veliki potencijal u našoj zemlji i odlučili smo započeti s ovim poslom. Uvijek i u svakom poslu nailazite na poteškoće i probleme, ali moram priznati da kao mladi i mali gospodarstvenik suočavate se na početku s mnogo administracije koja je puno puta nedorečena, jedni vas upute na jedna vrata pa vas vrate na ista i tako potrošite par dana dok ne riješite neku banalnu stvar. Mislim da pitate mnoge druge male proizvođače da bi se složili da su puno puta bili u istoj situaciji", kaže nam.

Također, smatra da bi bio potreban jedan jedinstveni dokument koji bi sve to objedinio, a ne da morate imati tonu papira i potrošiti dragocjeno vrijeme na obilaženje i kucanje.
Mnogi zbog administracije odustanu od proizvodnje

"Vjerujem da i mnoge na početku to i obeshrabri i vrlo brzo odustanu od proizvodnje. Naša prvotna ideja je bila podizanje nasada borovnice sa oko 2.000 sadnica. Kada smo zbrojili sve troškove vidjeli smo da s našim trenutnim kapitalom koji smo tada imali je to nemoguće. Počeli smo pratiti i gledati što zapravo nedostaje, što na tržištu uvozimo, a da možemo sami proizvesti. Bio sam šokiran koliku količinu hrane uvozimo, a zaista imamo mogućnosti da ju proizvedemo. Tada smo jedne nedjelje gledali poljoprivrednu emisiju gdje je gost bio jedan OPG-ovac iz Hrvatske Kostajnice koji je uzgajao buču. Njegova priča zapravo me ohrabrila i odlučili smo se za sadnju pola hektara buče i proizvodnju bučinih rezanaca", opisuje Tomislav dodajući da su bučini rezanci tradicionalno jelo s područja Hrvatske Kostajnice.

Bučine rezance proizvode, kaže, na potpuno prirodan način i suše ih uz pomoć sunca, tako da je njihova proizvodnja ograničena. Bučini rezanci su relativno nepoznati u našim krajevima, a odlična su zamjena za tjesteninu i idealni za ljude koji su intolerantni na gluten i za dijabetičare.

"Ove jeseni smo posadili prvih 250 sadnica američke borovnice. Nakon što smo ostvarili suradnju s jednom nizozemskom tvrtkom koja već 20 godina uzgaja borovnicu, uz njihovu edukaciju i savjete počeli smo podizati trajni nasad. Cjelokupni sadni materijal uvezen je iz Nizozemske što je u jednu ruku vrlo žalosno. Razlike u cijenama su bile drastične zato smo se odlučili na kupnju sadnica i supstrata tamo. Nasad će se prostirat na jednom hektaru i bit će oko 2.000 sadnica. Nakon što smo obavili analizu tla, tlo nam nije zadovoljavalo i prema preporuci na jedan vrlo moderan način podižemo nasad u vrećama. Ovo je jedinstven nasad u našoj županiji iz razloga što se borovnice nalaze u kontroliranim uvjetima", objašnjava.

Zbog ograničenih sredstava u suradnji s udrugom Zvono uz Kupu započeli su pisanje projekta za financiranje iz fondova Europske Unije za podizanje trajnog nasada borovnice i podizanje solarne pumpne stanice za navodnjavanje. Pisanje projekta privode kraju i čekamo da se objave natječaji za sufinanciranje. Javljali su se ,dodaje, i na natječaje za sufinanciranje Grada Karlovca i Karlovačke županije koji su im zaista od velike pomoći.

Nasad borovnice u vrećama, u kontroliranim uvjetima

"Sredstva smo iskoristili za kupnju mehanizacije, bušenje bunara za navodnjavanje i vreće za borovnice. Ova sredstva nam pomažu da svake godine možemo planirati obnovu mehanizacije za sustave navodnjavanja. Unutar OPG-a postoji pravilo da nikada ne idemo u dugove ili neka kreditiranja. Tako da sve što stvaramo, stvaramo od vlastitih sredstava", naglašava.

Za plasiranje proizvoda na tržište najviše im pomaže facebook stranica koja se redovito tijekom ljeta ažurira i stavlja se sve ono što se radi na gospodarstvu. Svježe, ubrane prve plodove plasiraju kupcima. OPG Hajsan ima i suradnju s nekoliko dućana zdrave hrane s kojima imaju potpisane ugovore. Većina proizvoda prodaje se na kućnom pragu i slanjem u druge gradove.

Odlučio ostati i boriti se

"U današnje vrijeme edukacija u poljoprivredi je vrlo važna. Ako se ne educirate i ne osluškujete tržište i ako niste usmjereni na marketing vaše gospodarstvo neće biti prepoznato. Redovito posjećujemo sajmove, jedan od posljednjih bio je u Njemačkoj gdje je bila i edukacija o uzgoju bobičastog voća i sve mogućnosti navodnjavanja. Dio naših kultura je pod sustavom navodnjavanja zbog ograničenih sredstava.

Težimo tome da sve kulture budu pokrivene sustavom iz razloga što vidimo da je bez dobrog navodnjavanja vrlo teško proizvesti kvalitetan proizvod. I za kraj, stvarno smatram da je poljoprivreda bez razloga zapostavljena i da je žalosno da mnogi mladi ne vide perspektivu u njoj. Ja sam sa svojim obitelji odlučio ostati ovdje i boriti se. Zadaća mi je da svakog dana prenosim svu ljepotu koju ona daje svojoj djeci i da uistinu oni koji se odluče na odlazak dvaput razmisle. Imamo puno novih ideja koje se nadamo uskoro realizirati", završava Tomislav svoju priču.


Komentari članka

Vezani članci

'Da nisam dobio 50 tisuća eura, sad bih konobario u Švedskoj!': dvije mlade dalmatinske obitelji dobile pozamašne poljoprivredne poticaje od EU

16.04.2018.

Izdašnim sredstvima mladi poljoprivrednici mogu financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju, građenje i opremanje zatvorenih, zaštićenih prostora i objekata, kao i objekata za prodaju i prezentaciju vlast

OPG Matak: Tri su uvjeta za siguran uspjeh. Prvi, ne odustati. Drugi, ne odustati i treći - ne odustati!

16.04.2018.

U gradu mi ništa nije falilo, ali selo je puno bolje za obiteljski život, kaže Zadranka Jagoda koja sa suprugom Davorom i sinčićem Jurom u selu Krneza nastavlja 60-godišnju tradiciju Matakovih u proizvodnji voća i povrća

Slavoncima polovina od nepovratnih potpora za mlade poljoprivrednike

13.04.2018.

Od 366 projekta koji će se financirati u okviru ove potpore njih 157 je iz Slavonije, a njihovi korisnici dobit će gotovo 60 milijuna, točnije 58.400.000 kuna

OPG Krebs: Jeftin uvoz i čekanje naplate guše domaću proizvodnju

09.04.2018.

Netko radi u firmi i ima godišnji promet na tekućem računu 40.000 kuna, njega se u banci cijeni i može dobiti kredit, a OPG sa 100.000 kuna je "nesiguran" i ne može dobiti ništa, upozorava Marjan Krebs na nelogičnosti s kojima se susreću poljoprivrednici.

Branimir Juranić ima jednostavan cilj - imati najbolju plantažu haskapa u Hrvatskoj. I na odličnom je putu!

31.03.2018.

U poljoprivredu sam krenuo tek u rujnu 2016. kad sam kupio prvu parcelu. Prije toga ništa nisam znao o haskapu ni o poljoprivredi, ali sam znao kaj hoću. Želim učiniti nešto u poljoprivredi!, kaže Branimir.

Tag cloud

 1. 1742 članka imaju tag hrvatska
 2. 1772 članka imaju tag turizam
 3. 1484 članka imaju tag financije
 4. 1150 članka imaju tag izvoz
 5. 742 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 937 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 894 članka imaju tag trgovina
 8. 629 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 752 članka imaju tag investicije
 10. 906 članka imaju tag EU
 11. 828 članka imaju tag industrija
 12. 814 članka imaju tag ict
 13. 782 članka imaju tag svijet
 14. 742 članka imaju tag menadžment
 15. 911 članka imaju tag kriza
 16. 543 članka imaju tag maloprodaja
 17. 511 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 464 članka imaju tag tehnologija
 20. 301 članka imaju tag poticaji
 21. 366 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 419 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 226 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 304 članka imaju tag agrokor
 31. 279 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 293 članka imaju tag eu fondovi
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 286 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija