Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Srp 2018

Andabak ulaže 55 milijuna eura u novi hotel, Boljani se bune

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Saša Paparella  

Andabak ulaže 55 milijuna eura u novi hotel, Boljani se bune

Najveći brački hotelijer, Jako Andabak, koji u svom portfelju pod brendom Bluesun ima tvrtku Hoteli Zlatni rat , u suradnji s njemačkim turoperatorom TUI u Bolu namjerava porušiti hotel Borak kapaciteta 278 postelja i sagraditi novi, pod nazivom Magic life. Bluesun se ozbiljno priprema za početak radova na 55 milijuna eura vrijednom projektu. U Borku su već obustavili buking nakon 1. listopada, vjerujući do će do tada dobiti sve dozvole te početi s uklanjanjem postojećeg hotela, otvorenog 1976., i gradnjom novog. Bude li sve išlo po planu, Magic life će biti otvoren u svibnju 2020.

Zbog tog se projekta, koji nazivaju megalomanskim, dio Boljana pobunio, a njihovi su se stavovi mogli čuti na javnoj raspravi održanoj pod nazivom Projekt Borak – sumrak našeg Bola i pod geslom „spriječimo katastrofu“. Organizatori, Udruga za bolji Bol, Pokret otoka i Inicijativa mladih Bol, tvrde da se gradi „1200 all inclusive ležaja u mastodontu od 25 metara visine, umjesto dosadašnjih 16 metara“ i "lukobran za katamaran iz Zračne luke Split", a plaše se i da će Andabak privatizirati plažu ispred hotela.

"Želimo reći Boljanima kako nije riječ samo o običnoj adaptaciji dotrajalog hotela Borak. Naš je turizam došao do svog maksimuma i teško će podnijeti takav pritisak novih tisuću gostiju. Umjesto sadašnja četiri, hotel će imati i do sedam katova. Zauzvrat Bol dobiva samo 15 milijuna kuna komunalnog doprinosa, koje će ionako biti utrošene na potrebe tog projekta. Ne treba nam taj veliki kruzer, usidren u šumi. Takva pozicija, s pogledom na Zlatni rat, zaslužuje Hilton, a ne TUI s all inclusive publikom", rekla je Ana Marija Botteri, predsjednica Udruge za bolji Bol.

Na tribini se čulo kako u Bolu ne trebaju ni nova radna mjesta, jer u sezoni ionako kronično nedostaje radne snage. Upozoravalo se i na moguće redukcije vode, kao i na štetnost najavljenog desalinizatora.
Jako Andabak tvrdi kako je cijela priča prenapuhana.

„Ti ljudi nemaju dovoljno informacija. Za početak, nije riječ o 1200 već o 920 ležajeva, dakle 642 više nego dosad. Što se tiče zapošljavanja, stari Borak imao je 60 ljudi, a u novom će ih biti oko 250. I nisu to samo sezonski poslovi, jer nam TUI - inače najveća turistička agencija na svijetu, s gostima najveće platežne moći - garantira 85-postotnu popunjenost hotela 182 dana godišnje, što znači da će se raditi deset mjeseci, de facto cijelu godinu. To neće biti samo all inclusive program, već jedan potpuno novi, fleksibilni proizvod, gdje gost sam izabire želi li samo noćenje s doručkom, polupansion, puni pansion… Planiramo da hotel ima kvalitetu pet zvjezdica. Kod našeg projekta nije glavni benefit izravna financijska korist za općinu Bol, nego činjenica što dovodimo goste značajno veće platežne moći nego što su dosad bili. To međutim iziskuje prenamjenu cijelog mjesta i podizanje kvalitete destinacije, jer će gosti izlaziti u mjesto i tražiti neke nove usluge i višu kvalitetu. Čini mi se da Bol u zadnje vrijeme stagnira i pitanje je da li je spreman na takve goste“, kaže Andabak.

Dodaje kako se Bol zadnjih godina previše okrenuo apartmanima, što je po njemu potpuno krivi smjer. Bol je ranije imao nekoliko stotina hotelskih soba više nego što danas ima.
Poriče namjeru izgradnje mula za prihvat katamarana i za to nudi logično objašnjenje - aerodrom na Braču se proširuje, pa više nema rezona da gosti dolaze na otok preko splitske zračne luke i tamo se ukrcavaju na brod. "Doduše, u sklopu uređenja plaže postavit ćemo u more pontone, ali oni će služiti samo za neke sportske aktivnost, sunčanje, možda i večere“, dodaje Andabak.

Dio Boljana pribojava se upravo termina „uređenje plaže“, jer se pribojavaju da bi ih hotelijer u narednom koraku mogao koncesionirati, a njima onemogućiti pristup. "Moći ćemo na kupanje samo na plažu za pse, jer jedino ona nije uređena“, kažu neki od njih.

Andabak tvrdi kako nema šanse da zatvori pristup bilo kojoj plaži. „Želimo upravljati plažom kako bi ona bila kvalitetnija, ali sigurno neće biti zatvorena, jer za takvo što nema ni mogućnosti niti potrebe. Uređena plaža ima veći kapacitet prihvata gostiju, a njih možda bude i manje nego dosad - ubuduće će nam dolaziti puno Engleza, koji nisu toliko skloni kupanju u moru, pa gradimo tri ili četiri ogromna bazena".

Najviše ga je razljutila tvrdnja izrečena prilikom javne rasprave kako, iako po prostornom planu županije najmanje 40 posto građevne čestice mora otpadati na zelenilo, investitor taj udjel navodno svodi na tek 20 posto, a da to maskira uključivanjem obližnjih teniskih terena u zonu. "Projekt novog hotela Borak zapravo predviđa izgrađenost građevne čestice od oko 80 posto. Novi će objekt prekriti čitavu građevinsku parcelu", tvrde bolski aktivisti. „Tu nema istine, jer za izradu bilo kojeg prostornog plana postoje i zakoni i nadležna županijska tijela. Mi planiramo graditi manje od zakonskog maksimuma“, odgovara im Andabak.
Kako bi mogao sagraditi novi hotel, koji toliko premašuju kapacitet onog starog, Andabak treba građevinsku dozvolu, te novi urbanistički plan uređenja (UPU) i prostorni plan (PPUO) za područje Borak- Potočine (tzv. zona Bluesun). „To je izrugivanje s procedurom donošenja prostornih planova! Prvo je investitor napravio projekt, temeljem njega se radi UPU i na kraju se mijenja prostorni plan uređenja općine“, komentira Ana Marija Botteri.

Njezin kolega Josip Bačić iz Pokreta Otoka kritizira što je „vijećnike o projektu informirao jedino investitor". Brine ga što bi, kaže, uz Bonacu i Bretanidu, ovako i treći od četiri velika bolska hotela bio all inclusive . "Od takvih lokalna zajednica nema nikakvu korist, nego samo dodatno opterećenje ionako pretrpanih plaža, ali i infrastrukture koja je pred kolapsom. Uključimo li i privatni smještaj, Bol već ima barem 15.000 ležajeva, a bit će ih i više kad se obnove hoteli Bijela Kuća i Park. Ovakav projekt širenja hotela Borak bi trajno definirao bolski turizam kao masovni, te bi u pitanje bila dovedena egzistencija mnogih Boljana koji samo zahvaljujući iznajmljivanju privatnog smještaja opstaju u jednoj od najskupljih općina za život u Hrvatskoj”, veli Bačić.

Ne žele "mastodonta": općinski vijećnik Tonći Kukoč Bager, Ana Marija Botteri (Udruga za bolji Bol), Josip Bačić (Pokret otoka), vijećnica Nataša Paleka Jakšić

Andabak za projekt novog hotela treba građevinsku dozvolu, te novi urbanistički plan uređenja (UPU) i prostorni plan (PPUO) za područje Borak- Potočine (zona Bluesun). Odluku o planovima donosi Općinsko vijeće Bola, u kojem je 11 vijećnika, a neki rade u Bluesunu.

„Neću se ljutiti ako neki od mojih zaposlenika glasaju protiv onoga što ja mislim da bi bilo najpametnije. Svi oni imaju pravo misliti drugačije - neka sami odluče što je najbolje za Bol. Nema pritisaka, niti će ih biti. Nikome se ništa neće desiti, pa taman da zbog njegovog glasa cijeli projekt propadne. Isto tako, niti oni koji podrže projekt neće ništa brže napredovati u mojoj firmi“, kaže Andabak.

To nam potvrđuje i vijećnik Tonći Buljan, jedan od onih koji su zaposleni u Bluesunu- kaže da nije bilo pritisaka u vezi glasanja. Štoviše, on otvoreno najavljuje da neće podržati predloženi plan za Borak. „Ja ne mogu glasati za takav projekt, jer mislim da treba usuglasiti interese svih strana. Bolu nedostaju boutique hoteli, a sami broj kreveta ne podiže kvalitetu. Razgovarao sam s još nekim vijećnicima zaposlenim u Bluesunu i zaključili smo da će svatko glasati po svojoj savjesti, jer nije nas firma postavila u općinsko vijeće, nego građani. Svi mi nastavljamo živjeti u Bolu i zato moramo dobro razmisliti. Sjednice općinskog vijeća su javne, a sada ćemo dodatno tražiti i da naše izjašnjavanje o području Borak-Potočine bude poimenično, kako bi se kasnije točno znalo što je tko rekao“, kaže Buljan.


Komentari članka

Vezani članci

Last minute i domaći gosti za oporavak sezone: Osim Britanaca, svoj dolazak najavljuju i Skandinavci

30.06.2020.

I dok cijela Dalmacija ima oči uprte u Veliku Britaniju i njihove avio-turiste, koji bi mogli u većem broju početi dolaziti poslije 6. srpnja, jer je ta zemlja Hrvatsku stavila na 'zelenu' listu zemalja, što znači da je sigurna za putovanja Britanaca koji

Pulski hotelijer, usprkos krizi, ne odustaje od ogromne investicije od 370 milijuna kuna

25.06.2020.

Sve su nade istarskih hotelijera uprte u špicu sezone gdje očekuju da će barem nešto malo gostiju moći primiti i ipak nešto zaraditi. Lipanj je očekivano jako loš. Objekti jesu otvoreni, ali većinom zjape prazni. Tu i tamo neki gost. Kada bi ove sezone im

Najveći turistički poduzetnik Dalmacije: ‘Nije bilo otkaza, a hoteli rade. Evo kako‘

25.06.2020.

Imaju 16 hotela sa šest tisuća kreveta. A onda je zbog korone turizam stao: ‘Da nije bilo ovih mjera, uslijedila bi lavina otkaza‘.

Hrvatski startup osvaja svjetsko turističko tržište digitalnim narudžbama u sobe

08.06.2020.

Počeli su s hotelima i polučili dobre rezultate: ušli su u svjetske hotelske brendove poput Hiltona, Marriotta i Accora. Nametnuli su se, hvale se, kao lideri u 'in-room dininigu'. A onda su shvatili da njihova aplikacija može imati puno širu primjenu - u

Hotel kod Dubrovnika pun je iduća dva tjedna. Vlasnik nam otkrio kako mu je uspjelo

05.06.2020.

ZBOG krize uzrokovane pandemijom koronavirusa velika većina hotela na Jadranu zjapi prazna, ali s juga Hrvatske ipak stiže jedan pozitivan primjer. One Suite Hotel, smješten u mjestu Srebreno, na pola puta od Dubrovnika do zračne luke u Čilipima, pun je o

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1075 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 694 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 384 članka imaju tag hnb
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 386 članka imaju tag vlada
 36. 238 članka imaju tag koronavirus
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici