Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Ou 2018

Bivši vlasnik jednog od simbola Splita ulaže milijune u novi projekt: Od bajama ću zaraditi triput više nego od turizma!

Izvor: maslina.slobodnadalmacija.hr  

Bivši vlasnik jednog od simbola Splita ulaže milijune u novi projekt: Od bajama ću zaraditi triput više nego od turizma!

Za one koji imaju kakav-takav kapital danas nema dvojbe gdje ulagati - u turizam, naravno, jer to jer ono što najbrže donosi dobit.

Iznenađuje stoga kada se netko s nemalim novcem odluči krenuti u pothvat eko-proizvodnje, znatno skuplje i nepredvidljivije od uobičajene. Jedan od takvih je i Nenad Kurtović koji je, umjesto da gradi apartmane, odlučio saditi bajame, i to u vrlo ambicioznom projektu.

Naime, uzeo je u zakup 40 hektara državne zemlje u Selcima, na istočnoj strani otoka Brača gdje je već zasadio 2900 stabala badema, a plan je da ih bude još barem dvaput toliko. U posao je krenuo s bratom Nebojšom, direktorom i glavnim operativcem tvrtke "Brački vrtli", koja je "Hrvatskim šumama" jednokratno platila pola milijuna kuna za pedesetogodišnji zakup terena na Braču.

Otkud uopće afinitet za ekološku poljoproivredu kod čovjeka koji je nedavno priveo kraju veliki posao - prodaju hotela "Ambasador" na Trumbićevoj obali u Splitu, i kojeg je novopečeni vlasnik, njemački biznismen Alex Birkenstock, ovlastio za odnose s javnošću, pitamo Kurtovića.

- Ta ideja o bio-proizvodnji sazrijevala je lagano. Supruga Deniza i ja smo imali neke nekretnine koje, kako smo zaključili, treba aktivirati ili prodati. Sjeli smo za stol s naše dvoje djece - 39-godišnjom kćerkom Jelenom i 35-godišnjim sinom Rokom i pitali ih žele li se oni možda time baviti, odnosno imaju li afiniteta prema turizmu s obzirom da su spomenute nekretnine u samom centru Splita.

Njih dvoje je, međutim, zadovoljno svojim životom - imaju karijere koje ih ispunjavaju i takva vrsta poduzetništva ih ne zanima. Odlučili smo se stoga na prodaju kuće i stana, a budući da je kamata na štednju u bankama mizerna, novac je, smatrali smo, bolje uložiti u nešto i oploditi - naglašava Kurtović.

Budući da su supruga i on dugi niz godina okrenuti zdravom životu, interes za eko-poljoprivredu nametnuo se, kaže, sam po sebi. Obilazili su terene, razmatrali uvjete za uzgoj ljekovitog bilja, smilja, lavande...

Konzultirali su se sa stručnjacima, a posebno dragocjene savjete dobili su u Institutu za jadranske kulture od dr. Frane Strikića i dr. Josipa Gugića.

- Posjetili smo i rasadnik "Karolina" u Osijeku koji proizvodi sadnice, između ostalog i bajam, te uzgaja i višnje za "Kraš" u eko-proizvodnji. Kad smo vidjeli da je njima u Slavoniji, gdje vlada ogromna nezaposlenost, problem radna snaga, i da im višnje beru zatvorenici iz tamošnjeg zatvora, postalo nam je jasno da bi i nama to mogla biti velika prepreka u obavljanju posla, posebno na otoku gdje je većina stanovništva orijentirana na turizam. Na uzgoj bajama koji, da se razumijemo, nije jednostavan, odlučili smo se dijelom i zbog tog nedostatka radne snage - uvjeti branja nisu toliko striktni, kao što je, primjerice, slučaj sa smiljem... Bajamima neće biti ništa ako stoje na stablu 15 do 20 dana, čak ni ako se toliko dugo čuvaju u skladištu - objašnjava naš sugovornik.

Nakon što su za sami zakup dali državnoj tvrtki 500.000 kuna, Kurtovići su spremni uložiti daljnja tri milijuna kuna vlastitih sredstava kako bi doveli u red zapušteni pašnjak. Sve poslove koje su dosad obavljali povjerili su Bračanima, a plan je da se lokalna radna snaga i pamet angažiraju i ubuduće.

- Ne bojimo se za plasman proizvoda. Na inozemnom, a i na domaćem tržištu vlada ogromna potražnja za bajamima budući da najveći izvoznik, Kalifornija, zbog vremenskih prilika ima stalan pad u proizvodnji. Već smo imali ozbiljne kontakte s predstavnikom jedne belgijske tvrtke koja bi naše bajame distribuirala prema velikim europskim trgovačkim lancima. Cijena koju možemo postići je 70 kuna za jezgru, te 20 kuna za plod po kilogramu (u veleprodaji), dok se za eko-bajame u maloprodaji dobiva i 200 kuna.

- Prema projekcijama koje smo napravili jer nismo, naravno, srljali u posao - dobit od turizma, da smo se odlučili na iznajmljivanje apartmana, činila bi tek trećinu dobiti koju očekujemo od uzgoja ekološkog bajama. Doduše, prihod od ove djelatnosti počinje stizati tek u četvrtoj godini, a puni prihod u osmoj, ali nama se ne žuri jer nismo kreditno opterećeni. Sigurni smo da radimo dugoročno dobar posao - zaključuje novopečeni eko-poljoprivrednik.

Dopuštena kuća od 400 kvadrata i podrum od 1000

S plaćanjem cijene pedesetogodišnjeg zakupa, u iznosu od 500.000 kuna, obitelj Kurtović dobila je i mogućnost gradnje jednog objekta na spomenutom terenu koji bi se sastojao od podruma (maksimalno 1000 kvadrata) i prizemlja (najviše 400 kvadrata).

- S obzirom da je mogućnost namjene za to gospodarska, zakon i urbanistički planovi nam dozvoljavaju da se ta kuća koristi i za ruralni turizam.. Drugim riječima, Provansa na Braču... Zasad smo posvećeni uzgoju bajama, ali u perspektivi je i to izgledno, naravno, paralelno s poljoprivredom - kaže Nenad Kurtović i dodaje kako je ugovorom, nakon 50 godina, omogućen otkup takvog objekta iako je podignut na državnoj zemlji.


Komentari članka

Vezani članci

Poljoprivredu morate voljeti i ne očekivati veliku zaradu

19.03.2018.

Domaći grah i mahune s OPG-a Ratković lako dolaze do kupca. Zadovoljna mušterija je najbolja reklama, kaže nam mladi par Luka i Martina Ratković

Kako zadimljavanjem zaštititi nasad od proljetnog mraza?

19.03.2018.

Opasnost od proljetnih mrazeva tek predstoji. Proizvođačima je to jedna od najvećih noćnih mora - kako zaštititi svoj nasad na samom početku ciklusa. Najstarija aktivna zaštita od mraza je zadimljavanje.

Vlasnici tvrtke MIAB, imaju recept za poduzetnički uspjeh i zadovoljstvo svojih zaposlenika

16.03.2018.

Krenuli su s par ljudi, dva inženjera elektrotehnike, a danas imaju veliki pogon na Podima, 50-ak zaposlenih od kojih čak trećina ili njih 15-ak ima visoku ili višu stručnu spremu. A radove na hidro-objektima izvode na prostoru od Istre, pa preko Varaždin

Ovaj hotel kraj Dubrovnika u samo godinu dana postao je hit u svijetu

12.03.2018.

Jakobušić i njegova obitelj, kao i mnogi, u ratu su ostali bez svega. No, krenuli su ponovno, od nule, i uspjeli.

Maline s OPG-a Levak: Rada se ne bojimo, ali da je teško plasirati ih na tržište - teško je

12.03.2018.

Svaka grana poljoprivrede nailazi na teškoće pa tako i proizvodnja malina. Ono što bi svakako pomoglo da se više ljudi počne baviti poljoprivredom je poticati, motivirati pa i financijski pomagati mala gospodarstva koja vrijedno i marljivo rade, a vrlo se

Tag cloud

 1. 1734 članka imaju tag hrvatska
 2. 1762 članka imaju tag turizam
 3. 1483 članka imaju tag financije
 4. 1145 članka imaju tag izvoz
 5. 739 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 930 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 888 članka imaju tag trgovina
 8. 627 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 742 članka imaju tag investicije
 10. 901 članka imaju tag EU
 11. 824 članka imaju tag industrija
 12. 812 članka imaju tag ict
 13. 768 članka imaju tag svijet
 14. 741 članka imaju tag menadžment
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 539 članka imaju tag maloprodaja
 17. 506 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 457 članka imaju tag tehnologija
 20. 298 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 352 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 23. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 419 članka imaju tag dzs
 25. 387 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 222 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 302 članka imaju tag agrokor
 31. 277 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 361 članka imaju tag vlada
 35. 340 članka imaju tag recesija
 36. 285 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 283 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 175 članka imaju tag edukacija