Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Stu 2010

Brodari u prvih 9. mjeseci izvezli više od 2 milijarde kuna

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Amir Kulenović  

Brodari u prvih 9. mjeseci izvezli više od 2 milijarde kuna

Prema poslovnim izvješćima četiriju najvećih brodarskih kompanija - Atlantske plovidbe, Tankerske plovidbe, Uljanik plovidbe te Jadroplova, u prvih devet mjeseci ove godine navedene tvrtke uprihodile su više od dvije milijarde kuna uz rast prihoda od 14 posto, dok im je dobit gotovo podvostručena.

Iako prilike na brodarskom tržištu, mjerene Baltic dry indeksom, još uvijek govore da se čitava djelatnost nalazi u lošem konjunkturnom razdoblju, hrvatski brodari ponovno su počeli pozitivno poslovati u djelatnosti koja je dominantno izvozna i u Hrvatsku donositi toliko potrebne devize. »Razdoblja konjunkture u brodarstvu znaju trajati i po nekoliko godina. U tekućoj konjunkturi, pritisci na industriju dolazili su i sa strane potražnje i sa strane ponude. Potražnja se u velikoj mjeri oporavila zahvaljujući u prvom redu kineskom rastu, koji je pridonio da se volumen svjetske trgovine roba nalazi nadomak razina iz pretkriznog razdoblja. Međutim, za industriju još uvijek određeni uteg predstavlja višak brodarskih kapaciteta te velika knjiga narudžbi novih brodova«, smatra analitičar Erste vrijednosnih papira Davor Špoljar. Pogledaju li se brojke, najbolje je u promatranom razdoblju poslovala Atlantska plovidba, koja je gubitak iz prvih devet mjeseci 2009. godine pretvorila u dobit, dok najlošije rezultate (neznatni rast prihoda te pad dobiti) ostvaruje splitski Jadroplov, koji je još uvijek u većinskom vlasništvu države. Sve četiri kompanije ove godine kupovale su nove brodove naručene u razdoblju povijesno najviših vozarina, no ni ti troškovi nisu utjecali na pozitivne rezultate, a svakako će im smanjenje prosječne starosti flote dobro doći kada se brodarski sektor u potpunosti oporavi.

»Gradnju brodova u domaćim brodogradilištima subvencionirala je država, što je svakako djelovalo stimulativno za tankerske kompanije, dok su brodograditelji u kineskim i korejskim brodogradilištima spuštali svoje već ugovorene cijene gradnje te izlazili u susret prijevoznicima rasutih tereta. Stoga je, u takvom okruženju, iako je inicijalno bilo ideja o otkazivanju narudžbi domaćih brodara, na kraju većina brodova bila i isporučena«, komentira Špoljar. Još jedan važan element u poslovanju brodara je i način ugovaranja vozarina. Iako to decidirano ne kažu u svojim izvješćima, Uljanik plovidba i Jadroplov najveći dio brodova zapošljavaju dugoročnim, time charter ugovorima s fiksnim vozarinama za čitavo vrijeme. Nasuprot njima, Atlantska i Tankerska plovidba pokušavaju maksimizirati profit kockajući se na spot-tržištu te ugovarajući prijevoze tereta na kraći rok. Iako im je takvo strateško opredjeljenje donijelo gubitke zbog dramatičnog pada vozarina nakon izbijanja globalne krize, dobit koju su ostvarili u razdoblju povoljne konjunkture, a i dobit iz triju kvartala ove godine pokazuju da se dobrim menadžmentom mogo postići i više profitne marže. »Odabir između spot i time charter poslovanja ovisi o očekivanjima o kretanju vozarina, ali i poslovnoj politici same kompanije. Kompanije nesklone riziku, koje imaju slabija očekivanja o budućem spot-kretanju vozarina, obično se priklanjaju poslovanju kroz time chartere.

Međutim, u takvom načinu poslovanju odriču se dijela dobiti koji može proizići iz eventualnog porasta vozarina«, smatra Špoljar. Iako domaći brodari kvalitetno posluju i konstantno povećavaju tonažu vlastite flote, država nije uspjela postići sinergijske efekte s brodogradilištima koja grcaju u dugovima. Nažalost, brodovi koji prevoze rasuti teret, a kojih je najviše u flotama hrvatskih tvrtki, puno su jeftiniji u Aziji te su investicije povezane s kupnjom brodova umjesto u hrvatske škverove otišle u Koreju i Kinu.


Komentari članka

Vezani članci

Lansirali prvi gin s tartufima u svijetu, a boce od 100 eura planule

13.11.2019.

Nakon prvoga lova na tartufe i prvoga čokoladnog namaza, buzetski uzgajivači opet su pogodili

Šef Rimčeve firme za bicikle otkrio nam je zašto je Porsche uložio u njih

12.11.2019.

GREYP Bikes, sestrinska kompanija Rimac Automobila, krenuo je u novu rundu financiranja koja se realizira izdavanjem tokena, što omogućuje i malim ulagačima da uđu u vlasničku strukturu kompanije. Uz Matu Rimca, koji je najveći pojedinačni dioničar Greypa

Mala samoborska tvrtka osvaja svijet

02.11.2019.

Svijet osvajaju radari male samoborske tvrtke sa samo 8 zaposlenih. Svoju poziciju na globalnoj pozornici učvrstili su ulaskom na kinesko tržište. Proizvodni program tvrtke plod je vlastitog razvoja, a gotovo cjelokupna proizvodnja ostvaruje se u Hrvatsko

AD Plastik - Novi poslovi u Rusiji vrijedni 40 milijuna eura

21.10.2019.

AD Plastik grupa, kojoj je na čelu Marinko Došen, ugovorila je 40 milijuna eura vrijedne nove poslove na ruskom tržištu, i to za proizvodnju vanjskih strugača stakla i statičkih brtvi za različite modele vozila alijanse Renault – Nissan – AvtoVAZ

Otvara butik u centru Züricha, širi se na SAD, Rusiju i Australiju

18.10.2019.

Ovo je četvrta trgovina, nakon Zagreba, Splita i Stuttgarta, a ima i web shop iz kojeg se kupljeno šalje u sve zemlje Europe i Ameriku.

Tag cloud

 1. 1951 članka imaju tag hrvatska
 2. 1981 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1253 članka imaju tag izvoz
 5. 853 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 990 članka imaju tag svijet
 7. 980 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 973 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 585 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 770 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 552 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 368 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 400 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija