Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Kol 2014

Čakovec - Industrijski razvoj u pet zona na 111 hektara

Izvor: liderpress.hr · Autor: Nikola Sučec  

Čakovec - Industrijski razvoj u pet zona na 111 hektara

U nekretninskom biznisu vrijede samo tri pravila – lokacija, lokacija i lokacija. Zahvaljući dobroj geografskoj lokaciji, grad Čakovec oduvijek je bio daleko napredniji od susjednih gradova.

Prometno gledano, položaj ovog 80 kilometara kvadratnih velikog grada je idealan jer se u njemu sijeku prometni koridori europskog značaja. Najznačajniji prometni koridor je sjever – jug, koji preko Budimpešte na sjeveru i ostalih mađarskih gradova na sjeveroistoku preko Čakovca vodi do Jadranskog mora tj. Sredozemlja. Drugi značajan koridor, istok-zapad, račva se kod Čakovca i vodi prema Sloveniji – zapadu Europe. Međutim, Čakovec nije oduvijek bio gospodarski centar Međimurja, niti se odličan geografski položaj naplaćivao kako se mogao naplatiti. Najveći porast populacija dogodio se sa prijelaza 18. na 19 stoljeće kada se sagradila urbana baza i osnova gospodarskog života – obrnici: postolari, krojači, lončari i veliki ceh koji je udružio mesare, kovače, brave, kožare i tkalce.

Od tekstila do prehrane Najvažniji događaj u gospodarskoj povijesti grada se bez sumnje dogodio 1932. godine, kada je grad dalekovodom spojen na slovensku hidroelektranu Fala. Time je Čakovec dobio jeftinu i sigurnu opsrbu električnom energijom te se kako kroničari grada kažu, od obrtničkog i trgovačkog mjesta pretvorio u industrijski grad, kojim je godinama dominirala tekstilna i prehrambena industrija. Gospodarski uzlet zaustavio je Drugi Svjetski rat, nakon čijeg završetka grad biva manje-više gospodarski zapostavljen. Međutim, u periodu nakon Drugog Svjetskog rata svi napori usmjereni su prema razvoju tekstilne industrije. Sukladno tadašnjoj politici, najvažnije je bilo masovno zapošljavati, za što je niskoprofitabilna tekstilna industrija bila idealna. Nositelj razvoja bila je Međimurska trikotaža Čakovec (MTČ) koja je nastala nacionalizacijom tvrtke Braća Graner te Čateks koji je nastao spajanjem Prve Međimurske tkaonice i Samuel Neumanna. Iako su svojevremeno bili tekstilni giganti, Čateks danas ostvaruje godišnji promet od oko 60 milijuna kuna, zapošljava 343 osobe te je lani poslovao sa gubitkom od 11 milijuna kuna. MTČ-ova priča još je tužnija jer je jedini zaposlenik te kompanije stečajna upraviteljica.

Druga povijesna osnovica gospodarskog razvoja bila je prehrambena industrija, naslonjena na Čakovečke mlinove koje vodi Stjepan Varga i Vajdu pod direktorskom palicom Vladimira Mesarića. Prehrana se kao industrijska grana pokazala daleko otpornija na promjene društvenog uređenja jer u ove dvije tvrtke danas radi više od 500 zaposlenih, uz godišnji prihod od po 200 milijuna kuna svaka. No lider u segmetu prehrane je ipak Perutnina Ptuj Pipo. Od povijesno znajačajnih poduzeća valja spomenuti Građevinski kombinat Međimurje, koji je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća imao više od osam tisuća zaposlenika. Zahvaljući vrhunskoj kvaliteti obavljanja poslova smatran je jednom od najboljih građevinskih firmi u bivšoj Jugoslaviji.

Rast prihoda u čakovcu Prema Liderovoj top listi 50 najvećih poduzetnika u Međimurskoj županiji, čak 27 poduzeća sa liste dolazi iz Čakovca. Pritom je 50 najvećih u protekloj godini ostvarilo ukupan prihod od 5,9 milijardi kuna što je 3,7 posto više od prihoda iz 2012. godine koji je iznosio 5,7 milijardi kuna. Od spomenutih 5,9 milijardi kuna iz 2013. godine, čak 3,2 milijarde kuna zaradile su tvrtke sa sjedištem u Čakovcu. Za razliku od županije, čiji je ukupan prihod lani rastao, ukupan prihod najvećih kompanija iz Čakovca je blago pao (oko četiri posto).

Najvažniju ulogu, koja popravlja krvnu sliku ukupnog čakovečkog gospodarstva čine pređivačka i građevinska industrija te trgovina. U prošloj godini najveći pojedinačni poslodavac u Čakovcu sa 742 zaposlena bila je Perutnina Ptuj – Pipo. Najveći ukupni prihod od 414 milijuna kuna ostvario je maloprodajni lanac Metss u vlasništvu Čakovečkih Mlinova.

Najveću neto dobit zaradio je, pak, tekstilac Tubla tekstil koji je ujedno i treća najveća kompanija u gradu i županiji, dok je najveći gubitaš sa 11 milijuna kuna minusa Čateks. U odnosu na 2012. godinu najveći godišnjim skokom prometa od čak 83 posto hvali se Radionica Željezničkih vozila, dok se sa 26 posto manjim prometom najveći gubitaš Eko Međimurje.

Osim tisuću poduzetnika, u Čakovcu za život zarađuje 450 obrtnika. Dvadesetak njih se bavi tekstilom i proizvodnjom metalnih proizvoda, oko 70 ih je u građevini, a čak 150 u trgovini na malo i ugostiteljstvu. Koliko je neka kompanija zaista uspješna u svome poslovanju ipak najbolje ilustrira činjenica o novostvorenoj vrijednosti u razdoblju od jedne godine. Na samom vrhu te ljestice, sa novostvorenom vrijednošću od 64 milijuna kuna u 2013. godini nalaze se Perutnina Ptuj i Tubla. Po gotovo 50 milijuna kuna nove vrijednosti lani su stvorili i METSS te metalopređivač TMT. Peto mjesto, sa 40 milijuna kuna nove vrijednosti drže Čakovečki Mlinovi, do pozicije od šestog do desetog mjesta sa po dvadesetak milijuna kuna drže Vajda, Tvornica stočne hrane, RŽV i Ferro-Preis i papirnica Proming.

Prednosti za investitore Koliko ozbiljno Čakovec planira razvijati svoje gospodarstvo možda najbolje ilustrira činjenica da je prostorni kapacitet za pet industrijskih zona čak 111 hektara. Pritom najviše (53,7 hektara) otpada na gospodarsku zonu Pustakovec, 32,6 hektara na industrijsku zonu Čakovec, po deset hektara za gospodarske zone Zapad i Ivanovec i 5,6 hektara na radnu zonu Martane. Gospodarske zone nisu povučene ‘od oka’ nego su dio veće stretegije, točnije Strateškog plana za gospodarski razvoj Čakovca, koji je donesen još 2005. godine. U planu jasno stoji da su gradski čelnici svjesni da je grad napredniji u odnosu na hrvatski prosjek, no da rast usporava unatoč resursima. Kao najveće prednosti i snage grada osim već spomenutih jakih poduzeća i izvrsne prometne povezanosti navode se i formirane industrijske zone tj. dobro upravljenje prostorom, izvrsna suradnja sa susjednim gradovima u inozemstvu, dobra međusobna suradnja poduzetnika, velike zalihe nezagađene podzemne pitke vode i vode površine koje je moguće iskoristiti za turizam.

Marljivi Međimurci Od ostalih prednosti koje bi potencijalni investitori trebali imati na umu potrebno je reći da u okolici grada ima dovoljno prostora za ekološku proizvodnju hrane, da je radno aktivno stanovništvu marljivo, čime se Međimurci posebno diče te da se postoje sve pretpostavke za razvoj IT tehnologija. Gradski proračun ove, ali i iduće dvije godine planiran je u iznosu od 114 milijuna kuna, dok na gradonačelniku Stjepana Kovaču preostaje odluka koliko će novca uložiti u podršku agresivnog gospodarskog razvoja, a koliko u svakodnevne usluge koje uljepšavaju život Čakovčana.


Komentari članka

Vezani članci

Petrokemija stabilizirala poslovanje

11.11.2019.

U prvih devet mjeseci ostvarila je neto dobit od 124 milijuna kuna, ponajviše zbog rekordno niskih cijena plina i povećane prodaje mineralnih gnojiva.

HS-Produkt osniva Centar kompetencija za naprednu proizvodnju i mehatroniku

17.10.2019.

Tijekom sljedećih desetak godina snaga tvornice mjerit će se po kriteriju koliko imate robota, a ne brojem radnika. U tom smislu mi se pripremamo za budućnost i da ćemo biti potpora razvoju gospodarstva

AD Plastik: U tri mjeseca gotovo 158 milijuna eura novih poslova u Rusiji

11.10.2019.

Komplet statičkih brtvi za novi model vozila Lada Granta te vanjski strugači stakla za Renault Logan i Sandero proizvodit će se u ruskoj tvornici AD Plastik Togliatti

U Samoboru rade ponajbolje svjetske radare u hidrologiji, u Kini već drže 30 posto tržišta

10.10.2019.

Samoborska tvrtka Geolux odlučila je nakon nedavnih uspjeha na međunarodnim izložbama i prezentacijama pokušati daljnji prodor svojim radarima za mjerenje u hidrologiji na tržišta EU, SAD-a i Azije.

Komad papira ugrozio Adriadieselov posao, a uništio ‘samo’ ljevaonicu Ardens

26.08.2019.

Ljevaonica, naime i dalje nikako nije mogla do dozvole za gospodarenje otpadom (jer metal koji se lijeva inspektorica podrazumijeva kao otpad). Ne pomaže ni što se metal na istoj lokaciji lijevao ‘još od stare Italije’, ni dozvola za lijevanje iz 2002.

Tag cloud

 1. 1955 članka imaju tag hrvatska
 2. 1985 članka imaju tag turizam
 3. 1555 članka imaju tag financije
 4. 1258 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 995 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1015 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 845 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 923 članka imaju tag ict
 12. 974 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 592 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 773 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 492 članka imaju tag krediti
 21. 371 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 352 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 308 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 356 članka imaju tag porezi
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 300 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 381 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 271 članka imaju tag opg