Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Sij 2020

Cammeo s 50 vozila i 150 vozača osvaja Prag

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Suzana Varošanec  

Cammeo s 50 vozila i 150 vozača osvaja Prag

Čak i kad jedan veliki hrvatski poduzetnik želi 'otvoriti' u globalnim razmjerima atraktivno te tijekom cijele godine visoko posjećeno turističko tržište - što je primjerice Prag, glavno pitanje postaje model, zatim operacionalizacija, razina potrebne investicije i ljudskih resursa na koje se može računati. Sve to je iza njih, pokazuje primjer novog poslovnog širenja najvećeg regionalnog taxi prijevoznika, dakle zagrebačke tvrtke Taxi Cammeo. U kompaniji u vlasništvu Vladimira Minovskog, ujedno generalnog direktora, sve je 'posloženo' za novi start i upravo je Prag Cammeov 40. grad, a Češka četvrto tržište, nakon domicilne Hrvatske te iskoraka u Sloveniju i Srbiju.

"Za početak Cammeo će u Pragu biti prisutan s 50 automobila marke Dacia Logan te sa 150 vozača, a cijela investicija vrijedna je milijun eura", izjavio je Minovski otrkivajući i zašto Prag, kao i kako su osmislili kampanju. "Cammeov neslužbeni moto glasi: "Prijevoz treba biti dostupan kao voda", pa smo zato odlučili proširiti naše poslovanje na još jednu državu, odnosno, u ovoj fazi, to je njezin glavni grad. Prag svakako spada među najljepše i najposjećenije europske metropole te se dolazak na ovo tržište nametnuo kao logičan potez", kaže Minovski dodajući i još jedan razlog; naime, Prag je liberalizao tržište taxi usluga tijekom 2019., uvrstivši se npr. nakon Zagreba koji je to učinio 2018., u vodeće među glavnim europskim gradovima po poticanju konkurencije u taxi branši.

Taxi Cammeo -godišnje preveze oko 12 milijuna putnika u sve tri navedene države, sada stiže na ulice češke metropole s planom da u skladu s prosjekom u drugim glavnim gradovima ostvari približno iste brojke glede odrađenih vožnji i prevezenih putnika. Očekuje se, međutim, još i više i to ponajviše slijedom neumoljive logike ekomonije velikog obujma, s poveznicom na izraženi turistički karakter Praga. Iako je pitanje radne snage glavna 'glavobolja' u mnogim industrijama, naročito onima uslužnoga karaktera, vozači im uopće nisu pričinili problem.

Klasičnim oblicima privlačenja kandidata, putem oglasa i preporuka, generirali su solidnu bazu i svi češki vozači trenutno su u fazi pripreme za novi posao, uključujući potrebne edukacije za sustav kroz Cammeovu internu taxi akademiju. S druge strane, u Češkoj su za novi pothvat, skroz jednostavno i brzo, registrirali novu tvrtku. Posluje pod imenom Cammeo Group CRO, sjedište joj je u Pragu gdje su iznajmili uredski prostor površine cca 500 m2 iz kojeg će se voditi poslovanje.

Njihov country menadžer za novu destinaciju je Zoran Helbich, pa će tako u menadžerski 'dres' uskočiti inače poznati košarkaš iz više europskih košarkaških klubova, također i bivši trener, koji se iz obiteljskih razloga nastanio u Pragu. Helbich, inače češki zet, je zadužen za realizaciju poslovnih aktivnosti u Pragu, gdje će Cammeove usluge biti dostupe od 0 do 24, sedam dana u tjednu, dok cijena neće varirati s obzirom na godišnja doba ili pak vremenske uvijete.

To pak govori u prilog cjelogodišnje slične razine prihoda koju očekuju, karakteristične za detinaciju koja ne poznaje ovisnost o sezonalnosti u prometu. U odnosu na cijene vožnje u Zagrebu, praška će im biti veća za između 20 i 30%, ali s obzirom na tamošnje tarife ostalih pružatelja usluge bit će, tvrde, najpovoljniji.

Samo mlade Dacie
Unazad četiri godine Cammeo vozi Renaultov podbrend Dacia Logan - u voznom parku trenutno je više od 900 vozila, a kako ukupno zapošljavaju više od 1400 ljudi, to znači da s Pragom ostvaruju povećanje od oko 5,5% u broju vozila i oko 11% mjereno brojem zaposlenika, a produktivnost će se tek pokazati. Novi projekt dio je dugogodišnje suradnje s UniCredit Leasingom, s kojim nastavljaju suradnju na planovima širenja, uz poštivanje načela ekološke osviještenosti.

Minovski upravo ističe da "osim što nude najkvalitetniju, najpovoljniju i najsigurniju taksi uslugu, izrazit fokus je na brizi i za okoliš". "Kao ekološki osviještena prijevoznička kompanija svjesni smo važnosti očuvanja okoliša te kvalitete zraka, pa stoga naši automobili voze na plin (LPG). Također, naša vozila nisu starija od dvije godine, što je dodatni plus kako u aspektu ekologije, tako i u sigurnosnom aspektu", dodaje Minovski.

Elektrifikacija flote
U Ljubljani su započeli proces elektrifikacije tamošnje flote, i kako se rezultati inovacije u praksi pokazuju i ekonomski opravdanima, planiraju u što skorije vrijeme tim procesom obuhvatiti cijelu slovensku flotu (Maribor, Celje i Kopar). Za razliku od Hrvatske gdje postoje izvjesna administrativna ograničenja, u Sloveniji su poticaji neograničeni, zbog čega je i poslovno okruženje pogodnije za bržu zamjenu flote.

Unatoč tome, Minovski naglašava kako su aktivnosti na elektrifikaciji vozila na hrvatskom tržištu također pokrenute, odnosno električna vozila za Zagreb su naručena i do ljeta ih čeka testna vožnja. Također, iako ne krije zadovoljstvo zbog dolaska na novo tržite, kako nam kaže, tu nije kraj u ovoj godini što se time Cammeove ekspanzije. "Za sada ne bih previše otkrivao. Samo mogu reći da ćemo Cammeova vozila u bliskoj budućnosti gledati na ulicama još nekoliko kako regionalnih, tako i europskih gradova", zaključio je.


Komentari članka

Vezani članci

Sve više poduzetnika u djelatnosti taksi-službe

17.01.2020.

Na prvom je mjestu po ostvarenoj dobiti Rijeka plus d.o.o. iz Rijeke, s ostvarenih 5,1 milijun kuna dobiti, najveći broj zaposlenih imalo je društvo Autotrans d.d. iz Cresa koje je ostvarilo i najveći ukupan prihod u iznosu od 260,2 milijuna kuna, a najve

Zašto tvrtku koja je stvorila revoluciju mrzi pola planeta i ne može ostvariti profit

17.12.2019.

Gubitak najvećih svjetskih tržišta, konstantni minusi i pad cijena dionica, stalni prosvjedi protiv kompanije i, posljednje, izgledna zabrana poslovanja u Londonu samo su neki od problema koji u zadnje vrijeme potresaju Uber.

Odustao od faksa i postao najmlađi osnivač tvrtke čija vrijednost prelazi milijardu dolara

29.10.2019.

Već s 12 godina estonski osnivač i predsjednik Uprave taksi-prijevoz usluge slične Uberu, Markus Villig znao je što želi u životu – pokrenuti tehnološki startup. Nakon završene srednje škole, s posuđenih 5.000 eura upravo je to i napravio. Nadahnut Skypeo

Carina i Porezna od danas provode veliku akciju, evo koga će posebno nadzirat

19.09.2019.

Porezni obveznici koji isporuku dobara ili obavljanje usluga naplaćuju u gotovini obvezni su promet iskazivati potpuno, točno, pravodobno i uredno putem naplatnih uređaja ili na drugi odgovarajući način

Poreznici od danas u pojačanoj kontroli tri djelatnosti, posebno u jednom dijelu Hrvatske

09.08.2019.

Porezni inspektori provodit će od danas do srijede, 14. kolovoza, pojačanu kontrolu fiskalizacije na Jadranu u pekarnicama, objektima za smještaj i uslugama taksija, priopćila je Porezna uprava na svojim internetskim stranicama.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1038 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 600 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija