Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Sij 2016

Čekajte samo da se u coworking uključe šoping centri i proizvođači kave

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Bernard Ivezić  

Čekajte samo da se u coworking uključe šoping centri i proizvođači kave

Tragično je da Zagreb umjesto obnove Paromlina, čija bi industrijska arhitektura bila kao stvorena za coworking prostor, na tom prostoru širi parkiralište i čeka da se cijeli taj kompleks sam sruši, ili što se stalno koketira s idejom da tvornica Nada Dimić postane poslovno-stambena zona.

Ako mislite da su HUB385 na Trešnjevci i novi Tehnološki park Zagreb na Zagrebačkom velesajmu najveća iznenađenja na coworking sceni u Zagrebu, pripremite se za trenutak kad gradski šoping centri, koji su okupili trgovine da bi privukli kupce, shvate da vrlo sličan koncept mogu ponuditi i tvrtkama. Coworking prostori?

Nisu li to zapravo i novi trgovački centri za freelancere i tvrtke? Okupljaju ekipu koju želite vidjeti dok radite. U njima se usto možete družiti, jesti, obrazovati, sastančiti i surađivati. K tome, možete dobiti popratne pravne, dizajnerske i računovodstvene usluge, pa čak se i dobro rekreirati. Zašto to onda ne povezati i s kinom, kuglanom, igraonicom za djecu i - temeljnim poslovanjem trgovačkih centara - trgovinama? Pa tko kaže da u takvim uvjetima ako imate i dijete nećete moći pokrenuti startup?

Prostor za IT tvrtke
Ako vam zvuči kao nestvaran koncept pogledajte što je u Ljubljani u rujnu napravio ABC Akcelerator. Na 2000 kvadrata u lokalnom šoping centru, BTC Cityju, otvorio je, i to na donjoj etaži, ABC HUB. Nije to prostor s velebnim pogledom na Ljubljanu, zelenim parkom u sredini, fontanama ili pak mramornim podovima. No, stvar funkcionira, jer je ABC uspio stvoriti odličnu, propulzivnu startup zajednicu. Nisu trgovački centri jedini od kojih očekujte iznenađenja u narednom razdoblju.

U središtu Zagreba mnogo je velikih ureda koji zjape prazni. Mnogi su se i prije iznajmljivali tvrtkama od obitelji i prijatelja, a sada su na najboljem putu da evoluiraju u hipsterske coworking prostore otvorene za nove kreativne i IT tvrtke, ili pak one koji traže zanimljiv prostor za sastanak. No, jednako tako ti novi coworking prostori u središtu grada bit će zanimljivi i za organizatore raznovrsnih tečajeva, za neobične evente i sve ono što se vašim programerima i drugim kreativcima čini "cool" pa će stoga željeti ostati raditi kod vas još barem neko vrijeme.

Kako postati prepoznatljiv
Možda usput otkrijete i neki novi zanimljivi tim s perspektivnim proizvodom pa ste dobili recept po kojem je u Zagrebu već nastao coworking prostor u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva (ZIP-u; iako nije u središtu grada) ili pak vrlo čest model po kojem nastaju coworking prostori po Londonu. U tom je kontekstu jasno koliko je tragično da Zagreb umjesto obnove Paromlina, čija bi industrijska arhitektura bila kao stvorena za coworking prostor, na tom prostoru revno širi parkiralište i čeka da se cijeli taj kompleks sam sruši. Ili pak što se stalno koketira s idejom da tvornica Nada Dimić postane poslovno-stambena zona.

Pri tome se zaboravlja da je na tom mjestu prije sto godina stajala jedna od prvih tvornica gramafonskih ploča na svijetu, a koja je organizirala jedno od prvih glazbenih snimanja na daljinu. Danas to preko interneta i radija čujete redovito, ali u prosincu 1927. godine to je bila inovacija. Tada je, naime, tvornica Edison Bell Penkala iz Zagreba, koju je pokrenuo hrvatski inovator Slavoljub Penkala kao zajednički poslovni pothvat s tvrtkom Edison Bell England, u Zagrebačkoj katedrali organizirala javno snimanje božičnih napjeva uživo uz slogan "Vaš glas u gramofonu kako bi ploče naših božićnih pjesama ispale što savršenije i veličajnije". Ne bi li to bio idealan prostor za jednu novu coworking tvornicu.

Uz ovakve priče u Londonu, Berlinu, New Yorku i Silicijskoj dolini niču vrhunski coworking prostori. Drugi se usmjeravaju na cobranding s poznatim brendovima kave, jer u svakom radnom prostoru pije se ili kava ili čaj ili oboje. Treći stvaraju posebnu atmosferu za mlade majke i očeve pa grade coworking prostor u koji možete doći s djecom. Nešto poput coworkinga s uslugom jaslica i vrtića. Coworking prostori se također naslanjaju tik do ureda poznatih kompanija kao što je Google ili pak sami postaju prepoznatljivi po svojoj zajednici poput ZIP-a. ImpactHUB koristi činjenicu da je svaki njegov član iz Zagreba dobrodošao i u svaki drugi ImpactHUB diljem svijeta. U Sloveniji zbog toga već postoji lanac coworking prostora Geek House.

Privlačenje investitora
U Zagrebu i ostatku Hrvatske coworking se tek budi. Ovdje je desetak takvih prostora u cijeloj državi. Potražite li coworking prostore u Silicijskoj dolini, Londonu ili Berlinu Google će vam najbolje oslikati u čemu su razlike. Kao rezultati pretrage nećete dobiti nekoliko imena već izbor najboljih coworking prostora u Silicijskoj dolini, najkreativnijih coworking prostora u Londonu, ili pak izbor 10 najljepših coworking prostora u Berlinu. Dobit ćete informacije gdje usto možete učiti o crowdfundingu, privuči investitore kakve tražite ili dobiti pristup priželjkivanim mentorima. Pojava prvih lokalnih VC fondova u Hrvatskoj, čini se, ukazala je da imamo nedostatak infrastrukture. No, ne cesta, mostova i tunela već startup infrastrukture poput coworking prostora.


Komentari članka

Vezani članci

Denis Sušac: “Hrvatskoj nedostaje više ljudi s vjerom u sebe i u svoje snove”

19.09.2023.

“Prije 20 godina četvorica prijatelja krenula su iz potkrovlja obiteljske kuće da bismo danas narasli do tima s više od 160 ljudi. Uvjereni smo da kombinacija modernog pristupa i iskustva akumuliranog desetljećima može i dalje rezultirati novim uspjesima”

Porezna stručnjakinja o najavljenom oporezivanju kapitala i imovine: Neznatni trošak u odnosu na zarade iz tog izvora

15.09.2023.

Nema bojazni da će se građani prijavljivati u druga mjesta i to zato što prema Zakonu o porezu na dohodak, dohodak od iznajmljivanja nekretnina u turističke svrhe pripada općini ili gradu u kojemu se nalazi ta nekretnina. Svi drugi izvori dohotka se opore

Ryanair zimi s 19 linija u Zagrebu

14.09.2023.

Ryanair će u zimskom redu letenja s 19 linija povezivati Zagreb s europskim odredištima, od kojih je jedna nova, i to za Kanare, pri čemu očekuje rast broja putnika, rekao je na konferenciji za novinare komercijalni direktor Ryanaira Jason McGuinness. Oče

Joberty izlazi na globalno tržište i uvodi “AI matching” u zapošljavanje

10.09.2023.

Platforma s više od 100 tisuća korisnika, koja povezuje programere i IT kompanije, najavljuje širenje i izvan naše regije te uvodi umjetnu inteligenciju u proces spajanja poslodavaca i radnika

Links otvorio u Poreču svoju 16. poslovnicu u Hrvatskoj

08.09.2023.

Links, vodeći maloprodajni lanac informatičkih proizvoda, objavio je otvorenje svoje 16. poslovnice u Hrvatskoj. Nova poslovnica smještena je na adresi Mate Vlašića 26/44 u Poreču, a predstavlja ne samo prvu poslovnicu u ovom prekrasnom gradu, već i drugu

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1498 članka imaju tag svijet
 4. 1534 članka imaju tag izvoz
 5. 1799 članka imaju tag financije
 6. 1146 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1248 članka imaju tag ict
 9. 1369 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1120 članka imaju tag industrija
 13. 817 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1112 članka imaju tag EU
 15. 933 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 592 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 468 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 413 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor