Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Sij 2019

Češko gospodarsko čudo

Izvor: www.dw.com · Autor: Hardy Graupner  

Češko gospodarsko čudo

Običan dan u češkom gradu Mladá Boleslav udaljenom oko 50 kilometara sjeveroistočno od glavnoga grada Praga. Svatko na ulici izgleda zaposlen dok žuri nekamo. Zasigurno žure u Škodu, tvornicu koja je značajno obilježio ovaj srednjočeški grad. Taj češki proizvođač automobila, koji je 1991. postao dio njemačkog Volkswagena, aktualno je jedan od najvećih poslodavaca u zemlji, daleko najvažnija kompanija kad je u pitanju doprinos bruto domaćem proizvodu (BDP) i obujmu izvoza. Ukoliko želite dokučiti tajnu češkog čuda zapošljavanja, ne smijete ignorirati Škodu. Srećemo se s Bohdanom Wojnarom iz menadžmenta kadrovske službe. Govori nam kako je u proteklih osam godina broj zaposlenih porastao za 40 posto. Aktualno taj proizvođač automobila zapošljava oko 35.000 ljudi, uključujući i radnike na određeno vrijeme, u svoja tri češka proizvodna pogona u gradovima Mladá Boleslav, Kvasiny i Vrchlabí, kao i u logističkom centru u blizini Mladá Boleslava.

Zdravi industrijski temelji

Ta pozitivna slika, međutim, nije očita samo u Škodi, kaže Bohdan Wojnar. "Ustvari imamo punu zaposlenost u zemlji - nema drugog načina da opišem aktualnu situaciju. Tako je već mjesecima, broj otvorenih radnih mjesta nadilazi broj nezaposlenih." Češka Republika ima najnižu stopu nezaposlenosti među 28 zemalja članica od siječnja 2016. godine, u jesen 2018. je ta stopa iznosila samo 2,3 posto. To je u skladu s harmoniziranim brojkama Europske unije, odnosno s tzv. HUR-standardom, harmoniziranom stopom nezaposlenosti.

Wojnar kaže da je jako tržište rada u prvom redu nastalo na češkim jakim industrijskim temeljima i zdravoj ponudi kvalificiranih radnika. To mišljenje dijeli i Javier Colato, stručnjak za Češku Republiku u međunarodnoj agenciji za ekonomske analize i prognoze FocusEconomics. On posebno misli na snagu češkog proizvodnog sektora. "Iza zdravog nastupa se krije rastuća automobilska industrija koja je bila ključni motor za rast češke ekonomije te je pomogla da se učvrsti tržište rada", kaže Colato u izjavi za DW.

Strani kapital je nedvojbeno pomogao češkoj ekonomiji, jer relativno niske plaće vjerojatno privlače mnoge investitore. "Prosječni troškovi rada u toj zemlji u 2017. su iznosili 11,30 eura na sat, a to je ispod EU-prosjeka od 26,80 eura", kaže Colato.

Niže plaće nisu ključ za privlačenje investitora

Relativno niske plaće, međutim, nisu glavni faktor za gospodarski uspjeh Češke. Plaće u Bugarskoj, Mađarskoj i Poljskoj su niže, dok su u Češkoj Republici u posljednje vrijeme čak rasle. Unatoč tome je, kad se promotri unutarnje tržište, češki proizvodni sektor veći nego bilo gdje drugdje u Europskoj uniji. Tu se stvorilo više od jedne trećine svih radnih mjesta u naciji koja broji 10,6 milijuna ljudi.

No, hoće li stvari ostati tako dobre na češkom tržištu rada? Tradicionalne prednosti polako nestaju i bit će od ključnog značenja pronaći nove jake strane kako bi se mogao osigurati rast i u budućnosti. Prema podacima iz jedne aktualne OECD-ove studije, Češka Republika se suočava s najvećim rizikom gubitka radnih mjesta zbog automatizacije u EU-u, skupa sa Slovačkom koja također ima industrijski orijentiranu ekonomiju.

Budući izazovi

Napredna robotizacija i automatizacija će nužno zahvatiti i Škodu. To znači da će se ta kompanija morati brzo prilagoditi tom razvoju. Bohdan Wojnar navodi da je taj proizvođač automobila usred procesa dodatne obuke svojih radnika kako bi ih se učinilo konkurentnima za buduće izazove. Škoda Auto ima dugu tradiciju na polju dualnog obrazovanja u poduzeću. "Naš centar za zanatsku izobrazbu postoji već duže od 90 godina. Također smo osnovali vlastito sveučilište i imamo kooperacijske projekte s raznim stranim sveučilištima", kaže Wojnar. Dodaje, međutim, da bi Češka bila više prema tehnologiji orijentirana zemlja da se taj pristup primijenio odmah nakon Baršunaste revolucije.

Ostaje da se vidi kako će radnici u drugim češkim kompanijama biti sposobni svladati nove izazove, uključujući sve veću robotizaciju i uključenje umjetne inteligencije u radne procese. A i hoće li obrazovni sustav biti sposoban na vrijeme obučiti prave ljude za to.

Dok neki ekonomisti sumnjaju u fleksibilnost nacionalnog obrazovnog sustava, ipak su optimistični da neće doći do velikog odumiranja poslova. To mišljenje zastupa i Daniel Munch iz trusta mozgova CERGE: "Nerazvijeni privatni uslužni sektor u zemlji će vjerojatno imati mjesta za radnike iz proizvodnog sektora. I dok velika koncentracija na auto-industriju krije rizike, to ujedno predstavlja sponu s modernim tehnologijama koje je inače teško adaptirati u zemljama bez industrijskih tradicija."

Spoj tradicije i modernog dizajna

Bohdan Wojnar kaže da su ljudi u njegovoj zemlji uvijek bili fleksibilni i otvoreni za nove tehnologije i trendove. Kompanije u mnogim gospodarskih sektorima su pokazale da imaju znatne kapacitete za suočavanje s novim izazovima, dodaje. S tim u vezi Wojnar spominje češku IT-tvrtku Avast koja je započela posao sa samo dvije osobe, a sada ima milijune klijenata diljem svijeta. Dodaje i da je oduševljen buđenjem poznate domaće industrije pravljenja kristalnog stakla. Ta industrija je oživjela nakon dugog razdoblja recesije nakon što je naučila kako kombinirati stoljećima stare tradicije s modernim zahtjevima u dizajnu i ukusu.

Kompanije u tim i drugim sektorima su u velikoj mjeri doprinijele ovom nacionalnom gospodarskom čudu kad je u pitanju zaposlenje. A možemo to opisati i Škodinim sloganom da je ono što je Češka uspjela u proteklih godina "Simply Clever", odnosno "jednostavno pametno".


Komentari članka

Vezani članci

Škoda najavila električni Citigo

22.05.2019.

Možemo vidjeti kako će električni Citigo, zahvaljujući činjenici drugačijeg pogonskog sklopa, proći kroz neke manje izmjene vanjskog dizajna, no značajnijih razlika ustvari nema. Maska je zatvorena, prednji branik je ponešto izmijenjen

Razvoj softvera za Porsche radi se u Čakovcu

16.05.2019.

Počeli su u TICM-u s četvero ljudi, a trenutno imaju trinaest zaposlenih s tendencijama širenja u bližoj budućnosti. Tvrtka stavlja veliki naglasak na ljude koje zapošljava i konstantno ulaže u njih jer oni predstavljaju dobar temelj za daljnje širenje i

Hyundai i Kia investiraju 80 milijuna eura u Rimac Automobile

16.05.2019.

U sklopu nove runde financiranja Rimac Automobili su dobili novu investiciju – 64 milijuna eura od kompanije Hyundai Motor te 16 milijuna eura od Kia Motorsa

Mate Rimac za Index: Gradimo kampus za 2000 zaposlenika

15.05.2019.

MATE RIMAC je u manje od 10 godina stvorio kompaniju koja je vodeća u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, ali i proizvođač električnih sportskih automobila. Rimčev Concept_Two bio je hit prošlogodišnjeg sajma automobila u Ženevi, a danas o

Stiže električni Volkswagen za 20.000 eura

13.05.2019.

Za sada nije poznato kada će ovaj automobil stići na tržište, no neki nagađaju kako bi do toga moglo doći najkasnije 2022. Prije toga će ID.3 slijediti veći modeli temeljeni na studijama Crozz, Buzz, Vizzion i Roomzz.

Tag cloud

 1. 1898 članka imaju tag hrvatska
 2. 1915 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1219 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 992 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 927 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 494 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 335 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija