Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Ruj 2021

Četiri poduzetničke priče

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dijana Stanić Rešicki  

Četiri poduzetničke priče

Jedan je zbog ljubavi potegnuo iz Indije u Hrvatsku. Drugi je hrvatski rekorder po broju postignutih koševa na jednoj utakmici. Zabio ih je 178, no kako je bio maloljetan, nije se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda. Treći kaže kako mu je posao u vrijeme "koronavirusa" eksplodirao. Četvrti je bio prvi mladi Hrvat koji je predstavljao Hrvatsku u Skupštini UN-a 2005. Peti dvojac je pionir "letača dronova", oni lete "od stoljeća sedmog" iznad hrvatskih polja prikupljajući znanstvene podatke. Sve njih ujedinila je jedna stvar, naime, svi su oni stanovnici Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, koji je prvo zaživio u Virovitici, a potom prije godinu i pol u Slatini, Orahovici i Pitomači i, izuzev nekoliko slobodnih mjesta u Orahovici svi su ostali - puni i na mjesto u njima se čeka.

Biocelerator

Ovo su četiri priče, o različitim poduzetnim ljudima kojima je Virovitičko-podravska županija dala vjetar u leđa, jer u poduzetničkim ih je inkubatorima dočekala spremna infrastruktura, uredi, savjetodavna podrška, sve ono za čim čezne svaki poduzetnik početnik. I, naravno, besplatan smještaj.

– Godine 2013. u Virovitici je preko europskih pretpristupnih fondova izgrađen Poduzetnički inkubator i u samo nekoliko mjeseci bio je 100 posto popunjen. Zato smo krenuli u izgradnju poduzetničkih inkubatora u Slatini, Orahovici i Pitomači. Izgrađeni su europskim i županijskim sredstvima, uz potporu gradova Slatine i Orahovice te Općine Pitomača. Cilj je postignut, jer mladi poduzetnici imaju punu potporu nas kao Županije kako bi se maksimalno razvijali i imali taj potreban vjetar u leđa kako bi postali veliki i jaki poduzetnici na tržištu, a onima koji tek počinju dajemo potporu kako bi što lakše pronašli svoje mjesto pod suncem - naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Oni su hrvatsko-indijski dvojac. Marin Ferenčević je onaj košarkaš s početka priče koji je u dresu Virovitice 2005., u službenoj utakmici, Graminei zabio 178 koševa. Njegov partner je Indijac Viraj Chandrakant Bhammar. Njega je u Viroviticu dovela ljubav prema zaručnici Martini, njegovoj ženi života, koja se bavi fitnessom i priprema zdravu hranu bez glutena i sličnih stvari. Kako je Viraj imao američke prijatelje koje je upoznao dok je bio chef restorana, stupio je u kontakt s njima i uz Marina osnovao prvu podružnicu Bioceleratora u Europi. Čime se bave?

– Američki je to proizvod koji je razvijen prije osam godina. Zastupljen je u Americi, Australiji, Japanu, Brazilu, a mi smo mu otvorili vrata u Europi. Riječ je o nanotehnologiji na bazi vode. Ovisno za koju je namjenu, može se koristiti za tov stoke, ali i za pročišćavanje otpadnih voda. Recimo, Biocelerator BC-500 rješenje je za otpadne vode, jer uklanja miris, mulj, ulje i masti, povećava performanse sustava i lako se nanosi - sve bez ikakvih kemikalija. Ispitali smo ga i u "Ruđeru Boškoviću" i u "Andriji Štamparu". Potpuno je siguran i za okolinu i za živi svijet. Istodobno, Biocelerator AQ-700 koristi se za uzgoj riba, a Biocelerator AQ-LFT-a za prijevoz žive ribe, čime se povećava njezino preživljavanje u transportu i vitalnost – naglašava Marin Ferenčević.

Veteran weba

Viraj je zadovoljan Hrvatskom, obožava njezine prirodne ljepote i more, ali i hranu. Za Hrvate smatra da su izrazito prijateljski narod. Pomalo uči hrvatski kako bi s budućom suprugom mogao češće pričati hrvatski, posebno kada dođe dan kada pred matičarem bude trebao reći "da".

– Ovaj je proizvod u potpunosti ekološki, na bazi vode te ne sadrži strane bakterije, enzime i kemikalije. Radi se o proizvodu nove generacije koji ima široku primjenu. Također, pokazao je izvrsne rezultate u svim granama poljoprivrede u obliku većih prinosa – naglašava Viraj.

Lynx digital obrt je koji se bavi poslovima unutar informatičke djelatnosti. Smješten je u inkubatoru u Orahovici. Potpisuju ga Renato Šafranko i njegova kći Silvija, koja je trenutačno u Poljskoj. Renato je "veteran weba". Internetske je stranice izrađivao još u prošlom stoljeću. Danas pak izrađuju web-stranice i aplikacije uglavnom u turističkom sektoru, za hrvatska i strana tržišta.

– Mi kontinuirano pratimo trendove u sektoru turizma. Uglavnom radimo s inozemnim klijentima, a upravo smo završili internetsku stranicu za jednu našu inozemnu klijenticu koja se bavi jogom lica. Nažalost, kao i u drugim sredinama, teško nalazimo IT kadrove, jer posla ima jako mnogo, a njih je malo. U vrijeme koronavirusa posao nam je eksplodirao, gotovo se utrostručio – ističe Renato, koji je zadovoljan uvjetima u Poduzetničkom inkubatoru Orahovica, u kojem provodi i informatičke radionice za web-programiranje.

Njima je "letenje u krvi". I Goran Tkalčec i Mario Kovač "veterani su letenja". ABC precision je nova tvrtka koja se smjestila u pitomačkom poduzetničkom inkubatoru, ali je i sestrinska tvrtka ABC consultinga, s kojim "lete" od 2014.

– Snimamo poljoprivredne, ali i ostale površine bespilotnom letjelicom, pritom izrađujemo projekt u GIS alatima za daljnja planiranja u poljoprivredi i komunalno-gospodarskom području. Nakon snimanja terena bespilotnim letjelicama izrađujemo analitička rješenja. Mi našim dronovima možemo vidjeti koliko je zapuštenih kanala i gdje su, koliko gdje ima drvne mase, u kakvom su stanju nerazvrstane ceste, gdje postaviti fotonaponske ćelije, koji su vinogradi zaraženi zlatnom žuticom... Dnevno možemo snimiti i analizirati 1500 hektara, što je fizički, odnosno hodanjem, gotovo nemoguće. Od Zagreba prema Osijeku nitko se ne bavi time na ovoj razini kao mi – upoznaje nas Mario Kovač.

Dronom vide sve

Mnogo su radili s Vukovarsko-srijemskom županijom nadgledajući vinograde na tom području, kao i katastarske čestice.

– Katastarski smo obavili nadzor vinograda Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka. I inače najviše surađujemo s Vukovarsko-srijemskom županijom. Potpuno smo ju snimili. Snimamo i stvarno stanje poljoprivrednog zemljišta, koliko se i gdje ono koristi, gdje ima površina koje se uopće ne koriste. Recimo, kod jedne jedinice lokalne samouprave pronašli smo 800 hektara zapuštenog zemljišta. Nažalost, u Hrvatskoj ima mnogo poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji. Zato smo mi ovdje. Katastarski smo snimili i aršanjske vinograde na području općine Pitomača, tražeći zarazu zlatnom žuticom kako bi se ona suzbila prije nego se počne dalje širiti – kazao nam je Mario Kovač.

Zadovoljan je i Josip Hetrih, zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije.

– Nakon lockdowna došlo je do porasta broja novoosnovanih poduzeća, a Poduzetnički inkubator VPŽ-a odigrao je važnu ulogu u oporavku i razvoju gospodarstva – naglasio je Josip Hetrih, dodajući kako "Poduzetnički inkubator ne nudi samo uslugu najma prostora, nego i kompletnu uslugu poslovnog savjetovanja poduzetnika, usluge edukacije – od vođenja poslovanja, marketinga, do računovodstva i financija. Informiramo ih također o svim natječajima koje za poduzetnike raspisuju jedinice lokalne samouprave, ministarstva ili Europska unija, i besplatno radimo pripremu projekata i poslovnih planova".


Komentari članka

Vezani članci

Primjer Marije Josić: Samozaposlila se u laboratoriju za analizu grožđa, mošta i vina

01.10.2021.

U vinogradu i općenito poljoprivredi mlada stručnjakinja je od djetinjstva, a sada je opremila laboratorij i otvorila prodavaonicu agro opreme u srcu Ravnih kotara. Uzorci grožđa, mošta i vina pristižu, a kome treba, radit će i rezidbu loze i voćaka.

Dario Marenić: “Znanje, upornost i inovacije vode do uspjeha!”

29.09.2021.

Dario Marenić, osnivač i suvlasnik Elde iz Nove Gradiške, otišao je 2019. g. u mirovinu, ali je ostao u timu koji i dalje razvija poslovanje tvrtke. Ponosan je na svoje godine stvaranja Elde, na rezultate koje su postigli, kao i na svoj tim. Tajnu uspjeha

Otvoren natječaj za Eurostars 3

29.09.2021.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) poziva mikro, mala i srednja poduzeća da prijave svoj inovativni projekt na Eurostars program i osiguraju potporu od 1,5 milijuna kuna. Eurostars je program kojim se potiču mik

Mastercard pokreće inicijativu za ubrzavanje oporavka malih poduzeća

29.09.2021.

Čak i prije pandemije male tvrtke zaostajale su za svojim većim konkurentima u integriranju digitalnih tehnologija u način poslovanja. Istraživanje Europske unije provedeno 2019. pokazalo je da je otprilike 80 posto velikih poduzeća implementiralo barem j

Pandemija poduzetnicima Istarske županije istopila poslovne rezultate

28.09.2021.

U 2020. godini poduzetnici Istarske županije ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 29 milijardi kuna što je pad od 17 posto, ukupne rashode od 29,4 milijarde kuna što je također pad od 10,6 posto, te je iskazan neto gubitak od 494,2 milijuna kuna.

Tag cloud

 1. 2278 članka imaju tag turizam
 2. 2143 članka imaju tag hrvatska
 3. 1416 članka imaju tag izvoz
 4. 1643 članka imaju tag financije
 5. 1237 članka imaju tag svijet
 6. 939 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1163 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1086 članka imaju tag trgovina
 9. 1061 članka imaju tag ict
 10. 903 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 928 članka imaju tag investicije
 12. 749 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1047 članka imaju tag EU
 14. 950 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 446 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 647 članka imaju tag maloprodaja
 19. 444 članka imaju tag poticaji
 20. 610 članka imaju tag marketing
 21. 434 članka imaju tag opg
 22. 539 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 411 članka imaju tag eu fondovi
 25. 399 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 443 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 462 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 395 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 319 članka imaju tag hgk
 35. 440 članka imaju tag banke
 36. 399 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 414 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 317 članka imaju tag start up