Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Sij 2010

City Center One odbio sniziti zakupnine

Izvor: business.hr · Autor: Maja Grbić  

City Center One odbio sniziti zakupnine

Komentirajući informacije da je dio zakupaca zbog slabog prometa u novootvorenom šoping centru Westgate pored Zaprešića prestao plaćati najamnine, zbog čega će, kako smo nedavno pisali, preko Udruge zakupaca u trgovačkim centrima pokušati dogovoriti njezino smanjenje, u menadžmentu Westgatea tvrde da s najamninama kasni samo pet posto zakupaca. Istovremeno, za razliku od zagrebačkog Avenue Malla, koji je, kako smo ranije pisali, pod pritiskom Udruge zakupaca navodno pristao smanjiti najamnine oko 20 posto, Citiy Center one je, primjerice, odbio sve zahtjeve za smanjenjem zakupnina, dok u novootvorenom Garden Mallu neizravno priznaju da imaju nezadovoljnih zakupaca.

Individualni pregovori
Menadžer Westgate centra Robert Petric ističe da su svjesni zahtjevne ekonomske situacije koja se odrazila i na njihovu industriju, pa je, kaže, normalno da neki zakupci kasne s plaćanjem najma. „Riječ je o samo pet posto zakupaca čija se dugovanja odnose na prosinac. Sa zakupcima dogovaramo načine plaćanja postojećih dugovanja.“ Kako bi skratili razdoblje neplaćanja najamnine, Petric kaže da su sa svakim zakupcem pojedinačno razgovarali i dogovorili daljnje uvjete plaćanja. Također poručuje da, prema njegovim informacijama, nitko od zakupaca ne želi raskinuti ugovor. „S obzirom na to da smo otvoreni dva mjeseca i pritom izuzetno zadovoljni brojem posjetitelja, vjerujem da nitko od zakupaca u Westgateu ne razmišlja o takvim koracima. Broj posjetitelja raste iz dana u dan, a u blagdansko ih je vrijeme bilo više od 35 tisuća dnevno“, kaže Petric i nabraja marketinške akcije usmjerene k većem privlačenju kupaca.

Iako je predsjednik Udruge zakupaca Željko Jeger kazao da u narednom razdoblju sa zahtjevima za smanjenjem najamnina namjeravaju kontaktirati i druge trgovačke centre, u City Centru one kažu da im se zasad nisu obraćali iz udruženja zakupaca te da su od ukupno 132 zakupca primili nekoliko zahtjeva za revidiranjem ugovornih obveza. „Njihovi se zahtjevi razmatraju. Naši partneri u ugovorima nemaju kaznene penale, ali imaju vremenski ugovorene obveze. Zasad nikome od partnera nije smanjen najam, a svoje obveze partneri plaćaju kao i dosad. Smanjenje najma nikako nije u interesu centra jer smo obvezni podmirivati kreditna zaduženja i opravdati investicijska ulaganja“, stoji u odgovoru koji smo primili od voditeljice marketinga City Centra one Vlatke Svedružić.

Cijene najma u tom se centru kreću od 30 do stotinu eura po četvornome metru, a opći su troškovi u prošloj godini iznosili mjesečno nešto više od 5,5 eura po kvadratu. Zahvaljujući proširenju centra, u 2009. godini zabilježili su porast posjećenosti oko 20 posto. Sukladno tome, očekuju i povećanje ukupnog prometa u centru, iako, kako kažu, neki partneri posluju bolje, a drugi lošije, ovisno o snazi brenda, ulaganjima u kvalitetu, prostor, ponudi i cijenama.

Etablirani su zadovoljni
Ni u Garden Mallu u zagrebačkoj Dubravi nisu još pregovarali s Udrugom zakupaca, ali su, kažu, otvoreni za komunikaciju. „Pad kupovne moći osjetio se i u našem centru tako da su najzadovoljniji etablirani trgovci. Na svakom zrelom maloprodajnom tržištu, pa i onom koji nije u tolikoj mjeri zahvaćeno krizom, postoje izrazito nezadovoljni poduzetnici. Takvih ima i u Gardenu, ali je većina 'sidraša' zadovoljna, pa nemamo razloga za brigu“, poručuje menadžer centra Zoran Jozinović. Ističe da je u završnoj fazi izgradnje centra kriza već zahvatila tržište te su kalkulacije investitora bile usmjerene isključivo na održivost projekta i partnerski odnos s najmoprimcima. Zadovoljni su i posjećenošću centra, koja radnim danom iznosi oko deset, a vikendom dvadeset tisuća posjetitelja.

Iz trgovačkog centra King Cross dobili smo samo kratki odgovor da su s obzirom na cjelokupnu situaciju na tržištu u prošloj godini zabilježili blagi pad u poslovanju, ali da je u blagdanskom razdoblju posjećenost očekivano porasla 20 posto. U novoj godini, kažu, uprava planira mnoge aktivnosti kako bi privukli kupce.

U Cascadama kažu kako pregovaraju s pojedinačnim zakupcima o mjerama pomoći, ali tvrde da zasad nisu imali zahtjeva za raskid ugovora. „Centar je prekratko u funkciji da bi bilo koji zakupac odlučio ostaviti svoju inicijalnu investiciju. Općenito, naš ugovor o zakupu ne dopušta jednostrani raskid ugovora sa strane zakupca prije navedenog kraja roka trajanja ugovora. Nezadovoljavajući promet trgovine nije razlog za raskid ugovora o zakupu ni na jednom razvijenom tržištu“, navodi Maria Anzulović iz tvrtke Illuminatio, koja upravlja centrom Cascade.

Podsjetimo, kako smo pisali, Illuminatio je raskinuo ugovor s Martimexom jer ta tvrtka nije htjela otvoriti trgovine prije nego što dogovori odštetu zbog štete nastale kašnjenjem dovršetka centra Cascade, prvotno planiranog za svibanj. Martimex, međutim, nije jedini trgovac koji još nije otvorio trgovine u Cascadama, ni dva i pol mjeseca od njegova otvorenja.

Upit smo poslali i u trgovački centar Mandi, ali nismo dobili nikakvu povratnu informaciju.


Komentari članka

Vezani članci

Cijene padaju, ljudi zbog krize i neizvjesnosti kupuju samo najnužnije

20.05.2020.

"Deflacija u 2020. godini je izgledna. Kriza izazvana koronavirusom predstavlja snažan udar na potrošnju, što se vidjelo i u vrijeme karantene, kada je malo toga radilo, a tu je i pad cijena nafte na svjetskom tržištu", kaže makroekonomist Goran Šaravanja

Urušava se domaće stočarstvo: izvoz stao, potražnje nema - kome prodati svinje i junad?

14.05.2020.

Potražnje nema, cijene su niske te se gubitci povećavaju iz dana u dan. Tržni viškovi i interventni otkup naša je realnost, kaže Darko Celovec, predsjednik udruge Baby beef. Slično kažu i u Savezu udruga uzgajivača svinja te CroMilku.

Američka nezaposlenost približava se brojkama iz Velike depresije

08.05.2020.

Očekivan gubitak 22 milijuna radnih mjesta u Sjedinjenim Državama u travnju vjerojatno će biti najstrmiji pad od Velike depresije i najjasniji pokazatelj kako pandemija koronavirusa pogađa najveće svjetsko gospodarstvo, pišu agencije u petak kada se očeku

Proizvodnja - Pune se skladišta za gotovu robu, prazne se ona za repromaterijal

17.04.2020.

Neke se tvrtke sa smanjenom potražnjom i otežanom dobavom sirovina nose bolje, a neke lošije, ali svima je zajedničko da ovako ne mogu dugo izdržati. Rokovi isporuke sve su dulji, a skladišta sve punija, što dugoročno nije održivo

Vuk Vuković piše za Index: Ova kriza razotkrila je kako Hrvatska (ne) funkcionira

07.04.2020.

Ova zdravstvena i ekonomska kriza razotkriva način funkcioniranja polit-ekonomskog sustava svih zemalja pogođenih globalnom pandemijom, uključujući naravno i Hrvatsku. Ona vrlo precizno otkriva koji su uporišni, noseći elementi sustava i društva, ali i ko

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2049 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 356 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija