Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Lis 2021

Deal Danka Končara i Čeha: Vlasnici SuperSport kladionice preuzeli Marinu Trogir

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Jozo Vrdoljak  

Deal Danka Končara i Čeha: Vlasnici SuperSport kladionice preuzeli Marinu Trogir

Češko-slovački investicijski holding EMMA Capital u petak je preuzeo Marinu Trogir. Danko Končar, predsjednik Uprave Brodotrogira, u čijem sastavu je poslovala Marina Trogir, potvrdio nam je tu informaciju i rekao da je potpisao ugovor o prodaji marine, a transakcija bi, tvrdi on, trebala biti dovršena do kraja ove godine.

EMMA Capital Grupa očito je krenula u agresivno širenje na hrvatskom tržištu. Naime, prije nekoliko mjeseci preuzeli su Marinu Nautica u Novigradu, tako da sada imaju dvije marine, a prema nekim informacijama, oni imaju ambiciju preuzeti još nekoliko marina u Hrvatskoj.

Usred ljeta, prije otprilike dva mjeseca, EMMA Capital Grupa zaključila je ulaganje u Bazzar, najbrže rastuću tehnološku tvrtku iz Hrvatske koja posluje na tržištu e-trgovine u jugoistočnoj Europi. Aktivni su vlasnici SuperSport kladionice te agencije Minus 5 koja se bavi razvojem softvera za kladionice.

Bili su zainteresirani i za Ledo te ušli u uži krug, no na kraju je bolju ponudu dao Nomad Foods, najveći europski i treći po veličini globalni igrač na tržištu smrznute hrane.

Valuacija
Prodaja Marine Trogir traje već neko vrijeme. Početkom godine dubinsku je analizu Marine Trogir provela tvrtka CVC Capital Partners, odnosno njezin fond CVC Fund VII, koji je prije godinu dana preuzeo tri marine koje su poslovale u sklopu D-Marin grupe, a poslije i Marinu Tribunj. Međutim, prema riječima Danka Končara, pregovori s CVC Capitalom su propali jer nisu uspjeli dogovoriti cijenu. S EMMA Capital Grupom, kako doznajemo, dogovorili su preuzimanje Marine Trogir po valuaciji 11 puta EBITDA (dobit prije oporezivanja, amortizacije i aprecijacije) odnosno oko 30 milijuna eura.

Marina Trogir ima otprilike 250 vezova u moru i na kopnu. Ona može primiti jahte svih veličina.

- Osim vezova, Marina Trogir ima dva travel lifta i još neke sadržaje, tako da prihode ostvaruje i od najma parkinga i od najma objekata. Prihodi od vezova u ukupnom prihodu čine više od polovice - pojašnjava Danko Končar. Naglašava da je vlasništvo svih svojih tvrtki prenio na nasljednike te da sada operativno vodi samo Brodotrogir. Otkrio nam je da se na zapadnom dijelu poluotoka na kojem je smješten Brodotrogir priprema gradnja nove marine s oko 270 vezova.

- Ta se marina nalazi u prostornom planovima Grada Trogira i Splitsko-dalmatinske županije te već ima studiju utjecaja na okoliš. Investicija se procjenjuje na 20 milijuna eura - pojašnjava Končar.

Nova investicija
- Prednost nam je blizina Zračne luke Split, što je odlična pozicija, atraktivna za čarteraše. Nova marina znači i nova radna mjesta - dodaje. Govoreći o zbrinjavanju viška radnika i njihovim otpremninama, Danko Končar kaže da je u dosadašnjem dijelu godine za to utrošeno 40 milijuna kuna.

- U ovom trenutku Brodotrogir nema ni dug za plaće ili neisplaćene otpremnine radnicima. Nemaju ih ni Hrvatska brodogradnja ni Brodotrogir Cruise. Ostao je neriješen jedan mali broj radnika u Brodotrogir Hullu, koji je u stečaju. No, na računu te tvrtke značajan je iznos novca koji je namijenjen izvršenju obveza prema radnicima i za to su sada odgovorni stečajni upravitelj i stečajni sudac - kaže Končar. U ovom trenutku u Brodotrogir Hull, napominje, ima dva zaposlena, od kojih je jedan direktor, a drugi radnik koji je na dugotrajnom bolovanju.Novost iz Brodotrogira je i to da je tvrtka HBT pripojena Servisnom centru Trogir te da je Vlada na posljednjoj sjednici dala suglasnost da se koncesija prenese s HBT-a na Servisni centar Trogir.

- SCT je preuzeo obveze HBT-a u iznosu od otprilike 60 milijuna kuna i novcem od prodaje marine dovršit će se potpuna sanacija tvrtki na poluotoku. I ovaj put poručujem da neće doći do gašenja brodogradnje na prostoru Brodotrogira - zaključuje Končar.

Ključni problemi su financiranje i radna snaga
Danko Končar je komentirao i situaciju s nedovršenim tankerom za ruskog naručitelja koji se sada dovršava u Brodosplitu.

- Ostaje činjenica da smo mi taj brod mrcvarili četiri i pol godine i da ga nismo završili, a mogao se i morao završiti u roku od šest mjeseci.
To sve govori o nama i zato se trebamo prestrojiti i reorganizirati.
To znači da trebamo zadržati one radnike koji znaju i koji hoće raditi. Dvadesetak takvih radnika Hrvatske brodogradnje Trogir prešlo je i radi u Brodotrogir Cruiseu. Na ovom području postoji nedostatak stručnih radnika. Oni koji hoće raditi lako nađu posao - napominje Končar. Prema njegovu mišljenju, hrvatska brodogradnja općenito mora riješiti dva ključna problema.

- Prvo, mora riješiti financiranje, za što je potrebna ciljana pomoć Vlade, a drugi je problem nedostatak radnika, koji se može riješiti samo sustavnim školovanjem za brodograđevna zanimanja. Nažalost, dio radnika s brodograđevnim zanimanjima otišao je u inozemstvo i ima znatno bolju plaću nego u hrvatskim brodogradilištima, a dio ih radi u nekim drugim, srodnim tvrtkama - ističe on.


Komentari članka

Vezani članci

Porsche preuzima većinski udio u Greyp Bikesu

19.11.2021.

Njemački Porsche kupio je većinski udio u Greyp Bikes, hrvatskoj tvrtki za razvoj i proizvodnju električnih bicikala, objavio je upravo na društvenim mrežama Mate Rimac, osnivač Greypa, a vijest je isto tako na svojim stranicama objavio i Porsche.

Sberbank napušta Hrvatsku i regiju, banke-podružnice prodane srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću

05.11.2021.

Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču bankovna je grupa u potpunom vlasništvu Sberbank of Russia. Krajem 2020. ukupna imovina Sberbank Europe iznosila je 13 milijardi eura, imala je oko 800.000 klijenata, upravljala sa 187 poslovnica i imala više od 3.90

Infobip preuzima američki Peerless Network i bilježi novo financiranje od 500 milijuna američkih dolara

03.11.2021.

Četvrtim preuzimanjem u manje od godinu dana Infobip ostavlja još značajniji trag na tržištu Sjedinjenih Američkih Država

Terme Jezerčica treća su turistička investicija istarskog poduzetnika

28.10.2021.

Graciano Rudan, vlasnik tvrtke za energetsku obnovu iz Žminja, kupio je Terme Jezerčica od obitelji Lekić. U svom portfelju ima i velik udjel u Hotelima Vodice te nekadašnje Inino odmaralište

ACI u trećem kvartalu ostvario rast poslovnih prihoda od 20,1 milijuna kuna u odnosu na lani

27.10.2021.

ACI d.d. je u trećem kvartalu 2019. godine uprihodio 88,7 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju 2020. zabilježeno 69,4 milijuna kuna. Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u visoke standarde kvalitete infrastrukture i usluge, a posebice kada je riječ o

Tag cloud

 1. 2289 članka imaju tag turizam
 2. 2147 članka imaju tag hrvatska
 3. 1420 članka imaju tag izvoz
 4. 1652 članka imaju tag financije
 5. 1250 članka imaju tag svijet
 6. 947 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1092 članka imaju tag trgovina
 8. 1168 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 1071 članka imaju tag ict
 10. 905 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 936 članka imaju tag investicije
 12. 751 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1051 članka imaju tag EU
 14. 953 članka imaju tag industrija
 15. 834 članka imaju tag menadžment
 16. 448 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 650 članka imaju tag maloprodaja
 19. 445 članka imaju tag poticaji
 20. 611 članka imaju tag marketing
 21. 440 članka imaju tag opg
 22. 541 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 415 članka imaju tag eu fondovi
 25. 405 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 464 članka imaju tag obrazovanje
 29. 420 članka imaju tag porezi
 30. 396 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 396 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 401 članka imaju tag vlada
 35. 320 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 416 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 328 članka imaju tag start up