Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Lip 2020

Dok drugi voćari zbrajaju štete od mraza, Davor Golub ubire plodove - u čemu je tajna?

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Vjekoslav Hudolin  

Dok drugi voćari zbrajaju štete od mraza, Davor Golub ubire plodove - u čemu je tajna?

Kasni proljetni mrazovi ove godine načinili su velike štete voćarima u Slavoniji, pa i na području cijele Hrvatske. Dok mnogi veći voćari posljednjih nekoliko godina osiguravaju usjeve, na što ih potiče potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda i proračuna Republike Hrvatske koja im pokriva 70 posto premije osiguranja, manji voćari prijavljuju štetu, nadajući se da će im država barem djelomično nadoknaditi gubitke u proizvodnji.

I dok se mnogu tuže na prirodnu nepogodu Davor Golub iz Našica, gotovo svakodnevno na Facebooku objavljuje fotografije iz obiteljskog voćnjaka u kojem su i ove godine obilno urodile trešnje, kruške, breskve, nektarine, šljive, jabuke, pa i smokve koje uspješno uzgaja.

Ovaj diplomirani inženjer stočarstva, umirovljeni hrvatski branitelj i veliki zaljubljenik u voćarstvo sa suprugom Jasenkom obrađuje i održava oko 2 hektara mješovitog voćnjaka, u sklopu toga ima imaju i tri manja vinograda.

Ceremošnjak idealna lokacija za voćarstvo
U čemu je tajna njihovih voćnjaka, zbog čega gotovo svake godine izbjegnu pogubne mrazove i štete od njih, a time i financijske gubitke?

"Prije svega mislim da je to dobar izbor samog terena na kojemu se nalaze naši voćnjaci. Ljudi najčešće griješe u tome što često nastoje voćnjak posaditi na nekoj površini koju su naslijedili od roditelja, dakle na očevini ili djedovini, jer su za nju emotivno vezani. Nažalost, nije svako zemljište pogodno za za voće, osobiti nisu dobri niži tereni koji su češće izloženi mrazovima.
Naši voćnjaci nalaze se na lokaciji zvanoj Ceremošnjak, na nadmorskoj visini od oko 210 metara, na finoj jugozapadnoj ekspoziciji, po meni idealnoj za proizvodnju voća, tako da mi i mi na tom području imamo vrlo malo problema za mrazom, on je ondje vrlo rijedak i ne čini štete. Zato je to područje vrlo pogodno za sve kontinentalne vrster voća, mi ondje uspješno uzgajamo i smokve koje možda malo izmrznu jednom u deset godina.

Zadovoljni urodom većine vrsta voća
U nasadima imamo i marelice, vrlo osjetljive voćke na mraz. Imamo sorte koje cvjetaju vrlo rano i one koje cvjetaju kasnije i sve dobro uspijevaju. Ove godine imali smo štete samo na njima zbog nekoliko dana kada su puhali izuzetno hladni vjetrovima, krajem ožujka kada su one cvjetale. Nešto je ipak ostalo, znači nije šteta 100 posto, kao u nekim drugim dijelovima Slavonije", kaže Davor Golub.

Divlje trešnje odvlače čvorke od plemenitih sorti
U trešnjiku imamo i jedno veliko staro stablo starinske trešnje sitnih slatkih plodova koji jako privlače čvorke, pa se trenutačno na ove druge trešnje krupnih i hrskavih plodova uopće ne obaziru. Samo jedu plodove sa te trešnja, tako da se mi branimo na taj način, kaže Davor. Dodaje da bi ovo saznanje i iskustvo moglo biti zanimljiva ideja onima koji imaju veće trešnjike. Da u njih posade nešto stabala s tim sitnim plodovima, divlje trešanja koje bi u sezoni dozrijevanja plemenihih sorti privlačile čvorke.

Vjerujem da bi to pomoglo, recimo na svakih dvadesetak stabala po jedno stablo divlje, jer čvorci osjete da su to mekši, sitniji i slađi plodovi, pa im više odgovaraju.

Davor i Jasminka Golub svu su proizvodnji podredili sezonskoj svakodnevnoj prodaji voća i stolnog grožđa, od svibnja do rujna. Nastoje imati što raznovrsniju ponudu. U jesen prodaju dva puta tjedno kasnije sorte. Manje količine i prerade, ali kod njih tržište još nije razvijeno za takve proizvode.

"Glavno tržište nam je u Našicama. Sva godine u centru iznajmimo jedan štand od grada, drvenu klupu od 2 kvadratna metra sa platnenim krovom, tu smo u sezoni svaki dan i dva puta tjedno – srijedom i subotom – prodajemo na gradskoj tržnici. Kada smo imali veći nasad bresaka i nektarina išao sam i na tržnice u Donjem Miholjcu, Osijeku i Belišću."

Sto stabala smokava - plodovi se odlično prodaju
Zanimljivo je da obitelj Golub na tržnici uspješno prodaje i plodove smokava. Imaju jedan od najvećih smokvika u Slavoniji, a posljednjih godina sade i dosta kaki jabuke?

"Sa smokvama smo krenuli prije desetak godina, intenzvnije zadnjih 5 godina. Imamo stotinjak smokava, 70 mlađih stabala kaki jabuka i nešto azijskih krušaka nashi. Na te vrste se opredjeljujemo ponajviše zato što one ne traže gotovo nikakvu zaštitu, pa su dobra alternativa zahtjevnijim vrstama našeg kontinentalnog voća koje traže veću zaštitu što poskupljuje proizvodnju.

Inače, smokve se kod nas odlično prodaju. Našičanima je to jedno od omiljenog voća. Mnogi imaju na okućnicama po koji grm smokve. Što se kaki jabuka tiče za sada imamo jedan uži krug kupaca koji ih redovito kupuju, a druge treba pomalo educirati. Jer kada nije potpuno zreo kaki ima prilično opor okus, skuplja usta. Tko ga jednom takvog proba teško ga je nagovoriti da pokuša ponovno. Međutim, većina onih koji probaju ukusan zreo kaki postaju stalni kupci. Sada već imao 3-4 puta više kupaca kakija u odnosu na prijašnih pet godina", kaže Davor. Ističe da su posadili osam sorti tog voća, a prevladava sorta tipo koje je po njemu najbolja za područje Slavonije.


Komentari članka

Vezani članci

Mandarine na udaru bolesti

29.06.2020.

Plantažeri neretvanskih mandarina na mukama. Stabla im napada opaka antraknoza. Na stablima se suše listovi i grane, a ove godine bolest uzima sve više maha. Struka se na detaljne analize bacila još lani. Potvrdilo se kako je riječ o antraknozi, a rezulta

Umjesto pet, Davoru Škari kilogram 'marašaka' daje 50 kuna!

26.06.2020.

Možda i više, kaže Škara. Proizvode s dodanom vrijednošću prodaje na kućnom pragu, sajmovima i suvenirnicama u Zadru, Pagu i Biogradu na moru. Osim likera Cherryja i Maraskina na njegovom OPG-u proizvode i džem, vino i kvasinu od vlastitih marašaka. Nije

Sam napisao EU projekt i dobio sredstva za kupnju mehanizacije i zemljišta

19.06.2020.

Nakon uspješno dobivenih i iskorištenih sredstava za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje u obiteljskom rasadniku tvrtke Agro-Car d.o.o., ali i osiguranja istog, Zvonimir Car razmišlja o prijavi i na druge natječaje Programa ruralnog razvoja.

Obitelj Sedlaček: Korona nam nije naštetila, lješnjake smo prodavali na kućnom pragu

15.06.2020.

Obitelj Sedlaček iz Jakšića sedam godina bavi se ekološkim uzgojem lijeske koju su posadili na deset hektara površine.

Za tri do četiri godine roboti će na poljima zamijeniti sezonske berače

09.06.2020.

Automatizacija će pomoći u smanjenju nedostatka radne snage u poljoprivredi, ali i zaštititi ih tako što će im omogućiti učinkovitiju socijalnu udaljenost.

Tag cloud

 1. 2020 članka imaju tag hrvatska
 2. 2081 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1004 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 247 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici