Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Lip 2020

Domaća tvrtka napravila aplikaciju za bolji nadzor nad trošenjem novca u sportu

Izvor: www.index.hr · Autor: Adriano Milovan  

Domaća tvrtka napravila aplikaciju za bolji nadzor nad trošenjem novca u sportu

KADA je prije četiri godine s prijateljem Milanom Gudeljevićem pokrenuo vlastiti biznis, Lorenzo Gašparić vjerojatno nije ni slutio kakva ga promjena u životu čeka.

Do pokretanja svog poduzeća 2016. godine Gašparić je bio zaposlenik u tvrtki VM2, a onda je odlučio prestati raditi za druge i početi raditi za sebe. Rezultat je tvrtka Fortis Labor, u kojoj je danas većinski vlasnik i koja spada među poznatije hrvatske startupe.

Želio je raditi za sebe

"Tvrtku sam pokrenuo jer sam htio nešto napraviti", poručuje Gašparić, 31-godišnji Zagrepčanin.

U osnovi, Gašparić i njegovi suradnici spojili su svoju strast prema nogometu i novim tehnologijama te potražnju na tržištu za digitalizacijom. Najprije su 2017. godine razvili aplikaciju Sustav obavještavanja mailom, ili skraćeno SOM, za mala i srednja poduzeća. Nakon uspjeha prve aplikacije shvatili su da se ona može koristiti i u drugim segmentima društva, a posebno u sportu. Stoga su prošle godine razvili i aplikaciju SOM Sport, koja omogućuje digitalizaciju sportskoga života. Aplikacija je zaživjela početkom ove godine.

"Cijela priča zapravo se svodila na to da digitalizacijom pomognemo sportskim klubovima u vođenju evidencije i naplati članarine. Klubovi imaju velik problem s naplatom članarine, a mnogi od njih evidenciju još uvijek vode ručno. Drugi važan cilj bio je olakšati i klubovima i gradovima nadzor nad trošenjem novca, čime se i jednima i drugima omogućava da u realnom vremenu imaju nadzor nad trošenjem novca poreznih obveznika, budući da su transferi iz gradskih proračuna značajan izvor financiranja klubova", pojašnjava Gašparić.

U svakom trenutku dostupne su im informacije o potrošnji

Pojednostavljeno, primjenom aplikacije SOM Sport i gradovi i klubovi u svakom trenutku mogu vidjeti koliko im je novaca za određenu godinu dodijeljeno, koliko je do određenog trenutka utrošeno i je li i kako potrošnja bila opravdana.

"Aplikacija bilježi svaku komunikaciju između grada i sportske zajednice, ali i sportske zajednice i klubova. Gradovi sada u svakom trenutku mogu vidjeti koliko su dotirali za sport i kako je i koliko sportska zajednica potrošila taj novac. S obzirom na to da znatan dio novaca sportski klubovi troše na, recimo, putovanja, u svakom je trenutku moguće vidjeti gdje je netko od pripadnika kluba putovao i koliko je za taj put potrošio te je li to bilo opravdano", ističe Gašparić.

Aplikacija već u primjeni u pet hrvatskih gradova

Značaj nove aplikacije prepoznali su pojedini hrvatski gradovi pa je već koriste u svakodnevnom radu. Riječ je o Bjelovaru, Sisku, Rovinju, Vodnjanu i Vrbovcu. Pritom valja naglasiti kako se aplikacija može koristiti i u drugim segmentima života, poput kulture, udruga ili vatrogastva: osim što omogućuje bržu i pravovremenu komunikaciju gradova s udrugama i institucijama u tim djelatnostima, osigurava i nadzor nad trošenjem novca. Stoga je Vrbovec njenu primjenu već proširio i na udruge, dok je Bjelovar, ističe, Gašparić, najavio da će do kraja godine njenu primjenu također proširiti na udruge i kulturu.

"Razgovaramo s predstavnicima još nekoliko gradova, a s nekima smo već i blizu kraja pregovora. U narednoj rundi pregovora uključit ćemo i općine, budući da i one sufinanciraju sport. Smatram da je digitalizacija temelj transparentnosti, ona nema cijenu. Ona nije trošak, nego ušteda, i gradonačelnici to prepoznaju", poručuje Gašparić, dodavši kako Fortis Labor aplikaciju isporučuje po modelu "ključ u ruke".

U Hrvatskoj još ima puno posla na digitalizaciji

Tvrtka, koja danas ima četiri suvlasnika, zapošljava sedam djelatnika. Njihove se neto plaće kreću u rasponu od 8000 do 9000 kuna. Sjedište Fortis Labora je u ZICER-u, poduzetničkom inkubatoru na Zagrebačkom velesajmu.

"U Hrvatskoj je ostalo još puno posla u segmentu digitalizacije i tu svakako vidimo svoju šansu. Naše ćemo aplikacije sve više nuditi i na inozemnim tržištima", zaključuje Gašparić.

Njegova je vizija kompanije u budućnosti nastavak spajanja njihovih znanja i interesa s potrebama tržišta. Kako hrvatskog tako i inozemnih.


Komentari članka

Vezani članci

Za vinare sezona je stigla prekasno, država pomaže

28.07.2021.

Iako je u dvije teške pandemijske godine smanjena potražnja za slavonskim vinima u jadranskim restoranima i hotelima, vinari se ipak trude prilagoditi situaciji. Okrenuli su se on-line prodaji, traže nova izvozna tržišta. Pomaže i država. Da im smanji zal

HIT INOVACIJA DVOJICE PULJANA: Danijel Birgmajer i Mladen Miljanić u suradnji s Uljanikom gradit će ekološke plutajuće kuće koje će zapravo biti brodice s električnim motorom!

24.07.2021.

Ta je kuća-plovilo pogodna za mirne luke, a moći će ploviti i premještati se kao svaki drugi brod. Uz plutajuću će kuću gost vjerojatno imati mali gumenjak, a potencijalni investitor moći će je također prikačiti za eventualne pontone, pojasnio je Birgmaje

Fondovi EU - Koliko budete uspješni u provedbi projekta, toliko ćete novca i dobiti

24.07.2021.

Kad se piše i govori o sredstvima iz fondova EU koja su Hrvatskoj na raspolaganju, u pravilu se spominju oni koji su sudjelovali na nekom od dosadašnjih otvorenih natječaja. Zaboravlja se pritom da je to prvi korak, a da priča počinje s provedbom projekat

Znate li koje poslovne knjige i evidencije mora voditi obrtnik?

22.07.2021.

Prilikom pokretanja poslovanja, odnosno neke gospodarske aktivnosti, pred nas se već u najranijoj fazi postavljaju brojna pitanja. Jedno od tih pitanja je svakako i je li bolje otvoriti d.o.o. ili obrt? Odgovor nije nimalo jednostavan jer to ovisi o više

Dva brata iz Rijeke osmislila i pokrenula proizvodnju vlastitih ribarskih odijela

22.07.2021.

Čekajući da riba zagrize, na moru se rađaju sjajne ideje. Jednu takvu razvila su i dva brata iz Rijeke, zaljubljenici u more i ribolov. Osmislili su i pokrenuli proizvodnju vlastitih ribarskih odijela.

Tag cloud

 1. 2229 članka imaju tag turizam
 2. 2123 članka imaju tag hrvatska
 3. 1402 članka imaju tag izvoz
 4. 1631 članka imaju tag financije
 5. 1215 članka imaju tag svijet
 6. 915 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1145 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1074 članka imaju tag trgovina
 9. 1039 članka imaju tag ict
 10. 899 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 913 članka imaju tag investicije
 12. 1044 članka imaju tag EU
 13. 739 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 941 članka imaju tag industrija
 15. 824 članka imaju tag menadžment
 16. 439 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 641 članka imaju tag maloprodaja
 19. 440 članka imaju tag poticaji
 20. 598 članka imaju tag marketing
 21. 414 članka imaju tag opg
 22. 537 članka imaju tag tehnologija
 23. 516 članka imaju tag krediti
 24. 401 članka imaju tag eu fondovi
 25. 314 članka imaju tag potpore
 26. 437 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 459 članka imaju tag obrazovanje
 29. 416 članka imaju tag porezi
 30. 391 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 338 članka imaju tag osijek
 32. 394 članka imaju tag hnb
 33. 439 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 409 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici