Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Kol 2009

Egzotični plodovi sa svih kontinenata iz Bistre

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Snježana Rajačić  

Egzotični plodovi sa svih kontinenata iz Bistre

Kwangoo i žuta lubenica, marakuja, jeju dinja, kiwano krastavac, peruanska jagoda i ino tropsko voće i povrće uspješno raste usred Bistre nedaleko od Zagreba. Podno Medvednice u bistranskom okrugu obitelj Ivana i Martine Šulog već se više od deset godina bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća. Na 1800 četvornih metara plastenika raste tropska marakuja i pepino sočno povrće slično dinji, ali i višegodišnja rajčica-tamarilo. U sveopćem tropskom šarenilu dobro uspijevaju i čili papričice, kumquat naranča koja se jede s korom...

Poduzetni i kreativni supružnici, vlasnici tvrtke Exotic King, kažu kako je sve počelo kada je Ivan svojedobno od studentske ušteđevine kupio sjeme kiwano krastavca, vitaminske bombe, i počeo s uzgojem. Nije sve odmah išlo glatko, ali uporni Bistranin nije odustajao. Uzgoju i radu s egzotičnim voćem i povrćem učio se u hodu. Danas imaju oko 15 vrsta voća i povrća od čega potonje prednjači. Trebalo je volje i ustrajnosti da se sami pouče o uzgoju, skladištenju, pakiranju, kalibriranju i sortiranju proizvoda, ali i marketingu, brendiranju, propisima...

Tri im je godine sve propadalo, a tri su, pak, ljeta proizvodnju plasirali na naše tržište koje nije bilo zainteresirano za egzotične okuse. Zato su čak 80 posto proizvoda bacali, da bi danas 90 posto plodova svojega rada izvozili u Nizozemsku, Italiju, Englesku i Sloveniju. Prije šest godina ustrojili su četiri plastenika na svom imanju tik do unajmljene oranice od pola hektara na kojoj uzgajaju žute lubenice i druge egzotične kulture. U dijelu plastenika uzgajaju jeju dinje, tri sorte marakuje, fijoe, biljke bogate jodom... Oko 700 četvornih metara plastenika osigurano je za uzgoj mini rajčice koje mjesečno ubiru oko dvije tone.

»U plastenicima sam ljeti od pet ujutro do podneva ali i popodne«, kaže Šulog, diplomirani inženjer energetike i prometa, dodajući da posla uvijek ima, od plijevljenja, kopanja, obrezivanja biljaka... U poslu povremeno sudjeluje i supruga Martina, doktorica veterine koja ponajprije brine o njihovo četvero djece. Egzotične biljke ne traže specijalne uvjete, valja im samo prezimiti u kontroliranim uvjetima, a kod nas je to dva stupnja.

U plastenicima uzgaja i presadnice biljaka čija sadnja počinje kada prođe opasnost od mraza. Ni jedan uzgoj egzotičnog voća i povrća nije zahtjevan, a biljke ne špricaju jer nemaju (zasad) bolesti, kažu supružnici koji su u potrazi za znanjem bili u Japanu, Africi, Koreji, Obali Bjelokosti i drugim zemljama. Poslovne su kontakte ostvarili i u Berlinu, na glasovitom sajmu Fruits Logitica.

Sjeme pribavljaju diljem svijeta, iz Tajvana, Vijetnama, Južnoafričke Republike, Meksika, Sjeverne Amerike i drugih područja. Mjesečno, otkrivaju nam, iz malih plastenika ubiru dvije tone jeju dinje, a marakuje, kažu, imaju toliko da je gotovo ne mogu plasirati. Zadovoljni su i urodom višegodišnje rajčice (ulazi u kategoriju voća). Znatiželja i kreativnost Šuloge tjeraju u nove egzotične pohode, pa tako planiraju uzgoj babaka, planinske papaje, egzotičnog voća iz Južne Amerike.

Na uloženih 30.000 kuna vraćeno 120.000 kuna
Kada je riječ o uzgoju kiwana, divljega krastavca, za uloženih 30.000 kuna bruto dobit je oko 120.000. Vitaminom bogatu biljku sljubljenih okusa banane, marakuje, limete i dinje uzgajaju u Velikim Zdencima, gdje im je i glavnina proizvodnje. Sve uzgojene plodove, kažu, dostavljaju poštom i pouzećem, a ustrojili su i web stranicu www.exotic-king.com.

Stopostotna klijavost egzota
Klijavost egzota je stopostotna, a neke biljke plod nose već prve godine (kiwanoo, butter tikve, batat slatki krumpir, peruanska jagoda). Većina biljaka, pak, rađa druge godine (marakuja, babako, tamarilo), a treće fijoa i guava.

Bez EU kvota za egzotično voće i povrće
Kada se plodovi (p)oberu, biljke propadaju, a ciklus se opet ponavlja. Šulogi rade sadni materijal koji isporučuju njihovim kooperantima. Dobro je, kažu, što to voće i povrće nema ovdje prirodnih neprijatelja (štetnike) jer je novo. Proces proizvodnje obitelj obavlja ručno, a nisu, ponosno ističu, koristili ni kredite. Kažu kako bi bilo dobro kada bi se Hrvatska pozabavila takvom proizvodnjom jer Europska unija (još) nije uspostavila kvote za tu proizvodnju. Još je zahvalnije što se uzgoj može obavljati na malim površinama i sa zastarjelom tehnologijom.

Uzgajaju i plavi krumpir
Supružnici proizvode i nekoliko vrsta batata, slatkoga krumpira, i to crveni, ljubičasti i narančasti, od kojeg je, kažu, na uloženih 30.000 kuna dobit oko 90.000. Uzgajaju i plavi krumpir, ali i vitaminima bogate hokaido, futsu i butternut tikve. Ponosni su i na urod goji berija, zdravih antikancerogenih bobica biljke podrijetla s Himalaja.


Komentari članka

Vezani članci

Zabilježili najveću dobit u pet godina

04.02.2020.

Najveće ukupne prihode u 2018. godini ostvarilo je društvo Žito d.o.o. iz Osijeka. Harburg-Freudenberger Belišće ostvario je najveći prihod od izvoza. Najveću dobit u Osječko-baranjskoj županiji ostvarilo je društvo Nexe grupa d.d. iz Našica

Lidl i Spar ubrzano stižu Konzum, Müller puše za vrat DM-u, no najveće su iznenađenje plaće

19.06.2019.

Među lancima koji se bave prodajom hrane Lidl i Spar sustižu Konzum, u prodaji neprehrambenih proizvoda neprikosnoven je Pevec, a na drogerijskom tržištu Müller puše za vratom DM-u

Hrvatski poduzetnici u 2018. ostvarili više od 28,2 milijarde kuna neto dobiti

05.06.2019.

Hrvatski poduzetnici su u 2018. ostvarili više od 28,3 milijarde kuna neto dobiti, što predstavlja značajno poboljšanje konsolidiranog financijskog rezultata u odnosu na godinu ranije, kada je zabilježen neto gubitak od gotovo 3,1 milijarde kuna, pokazuje

Bojan Jerbić: Zašto je dramatično smanjen broj priznatih hrvatskih patenata

28.03.2019.

Broj patenata ipak ne odražava inovacijski učinak nekog društva. Međutim, moramo biti iskreni, Hrvatska nije razvojno i inovacijski orijentirana. Problemi leže u vrjednosnom sustavu skrivenom u zakonima, pravilnicima i drugim aktima koji uzrokuju negativn

Podravka ostvarila najbolji rezultat u povijesti, dosegnula dobit od 205,7 milijuna kuna

28.02.2019.

U prošloj je godini Grupa Podravka zabilježila rast prihoda od prodaje u svim regijama u kojima posluje, a najveći rast prihoda, za 71,5 milijuna kuna, zabilježen je u Adria regiji.

Tag cloud

 1. 1970 članka imaju tag hrvatska
 2. 2006 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1275 članka imaju tag izvoz
 5. 862 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1018 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 859 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 874 članka imaju tag industrija
 14. 638 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 435 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 284 članka imaju tag opg
 39. 383 članka imaju tag BDP
 40. 341 članka imaju tag recesija