Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Pro 2017

Farmaceutima iz Našica posao ide sjajno

Izvor: www.index.hr · Autor: M.Repecki  

Farmaceutima iz Našica posao ide sjajno

USPRKOS vrlo lošoj ekonomskoj situaciji u Slavoniji i masovnom iseljavanju, i tamo postoje neke uspješne firme koje u tako depresivnom okruženju uspijevaju uspješno raditi i boriti se s konkurencijom čak i na globalnom tržištu.

Jedna od takvih firmi je Apipharma, obiteljska farmaceutska tvrtka koja je nastala iz obrta pokrenutog prije nekoliko desetljeća. Krenuli su od nule a danas imaju moderan pogon s 40 zaposlenih, proizvode širok spektar proizvoda - kreme, sirupe, sprejeve - i izvoze na tržišta diljem svijeta.

Ovog tjedna imali smo priliku posjetiti njihov moderni, prije nekoliko godina izgrađen, pogon u Našicama i razgovarati s Andrijom Lalićem, članom uprave firme, čiji su roditelji započeli ovaj posao.

"Posao su započeli moji roditelji prije 40-ak godina, s kućnom proizvodnjom propolis kapi. Mi smo kao obitelj uvijek bili skloni pčelinjim proizvodima, medu, propolisu. Otac je ekonomist, majka farmaceut i odlučili su pokrenuti taj posao. Proizvodilo se u kući. U ono vrijeme se prodavalo multi level sistemom, što je danas nezamislivo", kaže Lalić.

Iako je posao krenuo s proizvodima na bazi meda i propolisa, sada su prerasli u pravu farmaceutsku kompaniju s više od četrdeset proizvoda. Njihova proizvodnja odvija se na tri linije. Na jednoj se rade polutvrdi proizvodi poput raznih krema i gelova, na drugoj sirupi, dok je treća linija za razne sprejeve, kapi i slično.

"Počeli smo s proizvodima na bazi meda i propolisa, no kako se posao razvijao, širili smo se i u drugom pravcima. Radimo i proizvode koji nisu vezani za med i propolis. Radimo sprejeve za nos, sirupe, kreme, koje su zapravo prirodni farmaceutski proizvodi. Trenutno imamo 40 zaposlenih od kojih 40 posto ima visoku stručnu spremu - farmaceuti, liječnici, tehnolozi", kaže Lalić.

S obzirom na moderan pogon, koji ima velike kapacitete, hrvatsko tržište za njih je premalo, te su se okrenuli prodaji u inozemstvu. Trenutno 72 posto prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima. Udio prodaje na inozemnom tržištu planiraju dodatno povećati, kao i proizvodnju, s obzirom na to da tvornica još uvijek ne radi 100-postotnim kapacitetom.

"Tržište s četiri milijuna stanovnika je za nas limitirano, te smo išli prema van. Izgradili smo novi pogon, a s takvim pogonom ne možete ostati samo na ovom tržištu. Počeli smo intenzivno tražiti kupce u drugim državama i danas 72 posto prihoda ostvarujemo od izvoza te se nadamo da će rast biti i veći u korist izvoza. Prisutni smo na tržištima Perua, Čilea, Libije, Alžira, Egipta, Saudijske Arabije, Češke, Grčke, Bugarske, Azerbejdžana, Hong Konga, zemalja bivše Jugoslavije... Neke sam sigurno propustio, ali čisto da steknete sliku o čemu se radi... Planiramo širiti proizvodnju. Svake godine nastupamo na sajmovima i tako nalazimo strane kupce. Stalno smo u pregovorima s 10-ak firmi. Tvornica još uvijek ne radi 100-postotnim kapacitetom. Nadamo se širenju, ali isključivo vani, na inozemnim tržištima", kaže Lalić.

Apipharma jedina u Europi radi sirupe na bazi meda. Za to su razvili svoju tehnologiju vrenja na niskim temperaturama.

"Jedini u Europi radimo sirup za kašalj na bazi meda. Sirup, bilo kakav, mora imati neku slatku bazu na koju se onda nadograđuju sastavnice. Mi smo tu slatku bazu, koja je obično šećer, zamijenili medom. Mi smo med stavili ne kao dodatak proizvodu, nego kao bazu. Sirupi se kuhaju, a kako bi se med uništio kada bismo ga doveli do vrenja, morali smo razviti posebnu tehnologiju za vrenje na niskim temperaturama. U našoj proizvodnji dobijemo vrenje na 40 do 50 stupnjeva i tako sačuvamo med", kaže Lalić.

Svi znaju da u Hrvatskoj nije lako poslovati pa je tako i Apipharma imala goleme probleme kada su krenuli u gradnju proizvodnog pogona.

"Ovaj pogon je investicija od 3,5 milijuna eura 70 posto financirana od banke, a 30 posto iz vlastitih sredstava. Put je bio kompleksan, imali smo mnogo problema. Kupili smo zemljište u Pakracu, koji je tada bio na području od posebne državne skrbi, ali relativno blizu Zagrebu, međutim prvi susjed se žalio na uporabnu dozvolu. Kupili smo derutnu osnovnu školu i kompleks zemljišta od 22 tisuće kvadrata te krenuli u ishodovanje dokumentacije. Susjed s nekoliko metara zemlje koji živi u Srbiji se žalio jer nije želio imati tvornicu do svoje parcele. I onda je počeo jedan dugotrajni postupak, koji je trajao dok nismo završili ovo u Našicama. U konačnici je taj susjed u Pakracu izgubio spor, ali mi smo već sagradili ovu tvornicu", kaže Lalić.

No ni u Našicama nije sve išlo bez problema. Tamo su od Grada kupili zemljište, ali se ispostavilo da kroz njega prolazi magistralni plinovod, koji nije bio na poziciji na kojoj je bio prema službenim dokumentima.

"Kupili smo zemljište od grada Našica i krenuli s gradnjom ovdje i kad smo trebali dobiti konačnu dozvolu Plinacro se javio da se ne može graditi jer su ustanovili da magistralni plinovod nije na ucrtanoj poziciji, nego da je bliže zgradi. Na kraju smo sami morali financirati izmještanje magistralnog plinovoda na pravu trasu gdje je bio i ucrtan, kako bismo mogli graditi. Mi smo platili izvođačima da izmjeste taj plinovod i nikad nismo dobili te novce nazad. To je bio uvjet Plinacra da nam da suglasnost za građenje. Zbog nečije pogreške smo bacili novac", kaže Lalić.


Komentari članka

Vezani članci

Najbolji recept

18.07.2018.

Vidio sam oglas Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o poticajima za samozapošljavanje pa sam se zainteresirao i u Centru za poduzetništvo dobio informacije koje su mi pomogle da odlučim što točno registrirati

ICT najveća izvozna industrija u RH, evo koga je pretekao

16.07.2018.

Prihod ICT-a skočio na 36 milijardi kuna

SDF Žetelice: Veće plaće i stalni posao za 50 ljudi

16.07.2018.

Same Deutz Fahr Žetelice ukupno zapošljavaju oko 400 radnika, više od 95 posto ukupne proizvodnje izvoze i jedan su od vodećih hrvatskih izvoznika.

Otvaranje staračkog doma: 'Ovo je zahtjevan posao, a investicija se vraća za 15-20 godina'

11.07.2018.

Suvlasnici Zoran, inače građevinar po struci, i supruga Gordana, viša medicinska sestra, upravo su to i htjeli postići kada su se odlučili otvoriti starački dom – jednu toplu obiteljsku atmosferu

Zlatne ruke

02.07.2018.

Kada je čula za poticaje za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, posjetila je radionicu za samozapošljavanje koju utorkom u 09:00 sati organizira upravo HZZ, na kojoj svi zainteresirani mogu čuti koje su im obveze

Tag cloud

 1. 1775 članka imaju tag hrvatska
 2. 1799 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1163 članka imaju tag izvoz
 5. 759 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 944 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 642 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 321 članka imaju tag poticaji
 21. 394 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 313 članka imaju tag agrokor
 30. 295 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 304 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 298 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP