Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Pro 2017

Farmaceutima iz Našica posao ide sjajno

Izvor: www.index.hr · Autor: M.Repecki  

Farmaceutima iz Našica posao ide sjajno

USPRKOS vrlo lošoj ekonomskoj situaciji u Slavoniji i masovnom iseljavanju, i tamo postoje neke uspješne firme koje u tako depresivnom okruženju uspijevaju uspješno raditi i boriti se s konkurencijom čak i na globalnom tržištu.

Jedna od takvih firmi je Apipharma, obiteljska farmaceutska tvrtka koja je nastala iz obrta pokrenutog prije nekoliko desetljeća. Krenuli su od nule a danas imaju moderan pogon s 40 zaposlenih, proizvode širok spektar proizvoda - kreme, sirupe, sprejeve - i izvoze na tržišta diljem svijeta.

Ovog tjedna imali smo priliku posjetiti njihov moderni, prije nekoliko godina izgrađen, pogon u Našicama i razgovarati s Andrijom Lalićem, članom uprave firme, čiji su roditelji započeli ovaj posao.

"Posao su započeli moji roditelji prije 40-ak godina, s kućnom proizvodnjom propolis kapi. Mi smo kao obitelj uvijek bili skloni pčelinjim proizvodima, medu, propolisu. Otac je ekonomist, majka farmaceut i odlučili su pokrenuti taj posao. Proizvodilo se u kući. U ono vrijeme se prodavalo multi level sistemom, što je danas nezamislivo", kaže Lalić.

Iako je posao krenuo s proizvodima na bazi meda i propolisa, sada su prerasli u pravu farmaceutsku kompaniju s više od četrdeset proizvoda. Njihova proizvodnja odvija se na tri linije. Na jednoj se rade polutvrdi proizvodi poput raznih krema i gelova, na drugoj sirupi, dok je treća linija za razne sprejeve, kapi i slično.

"Počeli smo s proizvodima na bazi meda i propolisa, no kako se posao razvijao, širili smo se i u drugom pravcima. Radimo i proizvode koji nisu vezani za med i propolis. Radimo sprejeve za nos, sirupe, kreme, koje su zapravo prirodni farmaceutski proizvodi. Trenutno imamo 40 zaposlenih od kojih 40 posto ima visoku stručnu spremu - farmaceuti, liječnici, tehnolozi", kaže Lalić.

S obzirom na moderan pogon, koji ima velike kapacitete, hrvatsko tržište za njih je premalo, te su se okrenuli prodaji u inozemstvu. Trenutno 72 posto prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima. Udio prodaje na inozemnom tržištu planiraju dodatno povećati, kao i proizvodnju, s obzirom na to da tvornica još uvijek ne radi 100-postotnim kapacitetom.

"Tržište s četiri milijuna stanovnika je za nas limitirano, te smo išli prema van. Izgradili smo novi pogon, a s takvim pogonom ne možete ostati samo na ovom tržištu. Počeli smo intenzivno tražiti kupce u drugim državama i danas 72 posto prihoda ostvarujemo od izvoza te se nadamo da će rast biti i veći u korist izvoza. Prisutni smo na tržištima Perua, Čilea, Libije, Alžira, Egipta, Saudijske Arabije, Češke, Grčke, Bugarske, Azerbejdžana, Hong Konga, zemalja bivše Jugoslavije... Neke sam sigurno propustio, ali čisto da steknete sliku o čemu se radi... Planiramo širiti proizvodnju. Svake godine nastupamo na sajmovima i tako nalazimo strane kupce. Stalno smo u pregovorima s 10-ak firmi. Tvornica još uvijek ne radi 100-postotnim kapacitetom. Nadamo se širenju, ali isključivo vani, na inozemnim tržištima", kaže Lalić.

Apipharma jedina u Europi radi sirupe na bazi meda. Za to su razvili svoju tehnologiju vrenja na niskim temperaturama.

"Jedini u Europi radimo sirup za kašalj na bazi meda. Sirup, bilo kakav, mora imati neku slatku bazu na koju se onda nadograđuju sastavnice. Mi smo tu slatku bazu, koja je obično šećer, zamijenili medom. Mi smo med stavili ne kao dodatak proizvodu, nego kao bazu. Sirupi se kuhaju, a kako bi se med uništio kada bismo ga doveli do vrenja, morali smo razviti posebnu tehnologiju za vrenje na niskim temperaturama. U našoj proizvodnji dobijemo vrenje na 40 do 50 stupnjeva i tako sačuvamo med", kaže Lalić.

Svi znaju da u Hrvatskoj nije lako poslovati pa je tako i Apipharma imala goleme probleme kada su krenuli u gradnju proizvodnog pogona.

"Ovaj pogon je investicija od 3,5 milijuna eura 70 posto financirana od banke, a 30 posto iz vlastitih sredstava. Put je bio kompleksan, imali smo mnogo problema. Kupili smo zemljište u Pakracu, koji je tada bio na području od posebne državne skrbi, ali relativno blizu Zagrebu, međutim prvi susjed se žalio na uporabnu dozvolu. Kupili smo derutnu osnovnu školu i kompleks zemljišta od 22 tisuće kvadrata te krenuli u ishodovanje dokumentacije. Susjed s nekoliko metara zemlje koji živi u Srbiji se žalio jer nije želio imati tvornicu do svoje parcele. I onda je počeo jedan dugotrajni postupak, koji je trajao dok nismo završili ovo u Našicama. U konačnici je taj susjed u Pakracu izgubio spor, ali mi smo već sagradili ovu tvornicu", kaže Lalić.

No ni u Našicama nije sve išlo bez problema. Tamo su od Grada kupili zemljište, ali se ispostavilo da kroz njega prolazi magistralni plinovod, koji nije bio na poziciji na kojoj je bio prema službenim dokumentima.

"Kupili smo zemljište od grada Našica i krenuli s gradnjom ovdje i kad smo trebali dobiti konačnu dozvolu Plinacro se javio da se ne može graditi jer su ustanovili da magistralni plinovod nije na ucrtanoj poziciji, nego da je bliže zgradi. Na kraju smo sami morali financirati izmještanje magistralnog plinovoda na pravu trasu gdje je bio i ucrtan, kako bismo mogli graditi. Mi smo platili izvođačima da izmjeste taj plinovod i nikad nismo dobili te novce nazad. To je bio uvjet Plinacra da nam da suglasnost za građenje. Zbog nečije pogreške smo bacili novac", kaže Lalić.


Komentari članka

Vezani članci

Klimaoprema našla nišu u biznisu sterilnih prostora

21.01.2018.

Temeljna djelatnost od početka je proizvodnja opreme za klimatizaciju i ventilaciju, kasnije se poslovanje proširilo na segment čistih soba, koji danas čini gotovo 50 posto prihoda, a najnoviji profitni centar je elektronika, odnosno razvoj programskih pa

Od 10 novootvorenih radnih mjesta čak 9 ih se otvara u sektoru malog poduzetništva

19.01.2018.

Hrvatska lagano, ali sigurno nakon 27 godina traganja kroz brojne ekonomske stranputice postaje država u kojoj je poželjno sam sebi biti šef, biti vlasnikom vlastitog poslovnog projekta i njegova razvoja na realnom sektoru

Mlinar se širi u Emiratima, otvaraju pekaru u Abu Dhabiju

19.01.2018.

Mlinar će uskoro otvoriti svoju prvu prodavaonicu u Abu Dhabiju. Prvi Mlinarov dućan bit će otvoren na lokaciji Etihad Plaza, u zgradi u kojoj odsjeda 500-njak stjuardesa, trenera, pilota i medicinskog osoblja, većinom iz balkanskih zemalja

Propali mu svi praseći butici

19.01.2018.

Na svom imanju u Ivankovu imao je i po 200 krmača i 500 tovljenika u turnusi te je godišnje proizvodio 2500 prasaca, ali sada je sve prepolovio. Obrađuje 48 hektara, uglavnom pod kulturama za hranidbu stoke

Iz želje da riješi kćeri anemiju nastali Zrinkini domaći sirupi

17.01.2018.

Sve je počelo slučajno. Zrinka Rupert tražila je način kako izliječiti kćerkinu anemiju. Danas proizvodi domaće sirupe od ljekovitog bilja i voća.

Tag cloud

 1. 1723 članka imaju tag hrvatska
 2. 1741 članka imaju tag turizam
 3. 1479 članka imaju tag financije
 4. 1135 članka imaju tag izvoz
 5. 725 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 916 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 878 članka imaju tag trgovina
 8. 622 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 725 članka imaju tag investicije
 10. 896 članka imaju tag EU
 11. 817 članka imaju tag industrija
 12. 804 članka imaju tag ict
 13. 737 članka imaju tag menadžment
 14. 750 članka imaju tag svijet
 15. 908 članka imaju tag kriza
 16. 536 članka imaju tag maloprodaja
 17. 502 članka imaju tag marketing
 18. 466 članka imaju tag krediti
 19. 452 članka imaju tag tehnologija
 20. 292 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 418 članka imaju tag dzs
 24. 336 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 25. 383 članka imaju tag obrazovanje
 26. 367 članka imaju tag hnb
 27. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 216 članka imaju tag potpore
 29. 293 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 274 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag energetika
 33. 294 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 279 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 280 članka imaju tag rast
 39. 272 članka imaju tag hotelijerstvo
 40. 174 članka imaju tag edukacija