Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Pro 2017

Farmaceutima iz Našica posao ide sjajno

Izvor: www.index.hr · Autor: M.Repecki  

Farmaceutima iz Našica posao ide sjajno

USPRKOS vrlo lošoj ekonomskoj situaciji u Slavoniji i masovnom iseljavanju, i tamo postoje neke uspješne firme koje u tako depresivnom okruženju uspijevaju uspješno raditi i boriti se s konkurencijom čak i na globalnom tržištu.

Jedna od takvih firmi je Apipharma, obiteljska farmaceutska tvrtka koja je nastala iz obrta pokrenutog prije nekoliko desetljeća. Krenuli su od nule a danas imaju moderan pogon s 40 zaposlenih, proizvode širok spektar proizvoda - kreme, sirupe, sprejeve - i izvoze na tržišta diljem svijeta.

Ovog tjedna imali smo priliku posjetiti njihov moderni, prije nekoliko godina izgrađen, pogon u Našicama i razgovarati s Andrijom Lalićem, članom uprave firme, čiji su roditelji započeli ovaj posao.

"Posao su započeli moji roditelji prije 40-ak godina, s kućnom proizvodnjom propolis kapi. Mi smo kao obitelj uvijek bili skloni pčelinjim proizvodima, medu, propolisu. Otac je ekonomist, majka farmaceut i odlučili su pokrenuti taj posao. Proizvodilo se u kući. U ono vrijeme se prodavalo multi level sistemom, što je danas nezamislivo", kaže Lalić.

Iako je posao krenuo s proizvodima na bazi meda i propolisa, sada su prerasli u pravu farmaceutsku kompaniju s više od četrdeset proizvoda. Njihova proizvodnja odvija se na tri linije. Na jednoj se rade polutvrdi proizvodi poput raznih krema i gelova, na drugoj sirupi, dok je treća linija za razne sprejeve, kapi i slično.

"Počeli smo s proizvodima na bazi meda i propolisa, no kako se posao razvijao, širili smo se i u drugom pravcima. Radimo i proizvode koji nisu vezani za med i propolis. Radimo sprejeve za nos, sirupe, kreme, koje su zapravo prirodni farmaceutski proizvodi. Trenutno imamo 40 zaposlenih od kojih 40 posto ima visoku stručnu spremu - farmaceuti, liječnici, tehnolozi", kaže Lalić.

S obzirom na moderan pogon, koji ima velike kapacitete, hrvatsko tržište za njih je premalo, te su se okrenuli prodaji u inozemstvu. Trenutno 72 posto prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima. Udio prodaje na inozemnom tržištu planiraju dodatno povećati, kao i proizvodnju, s obzirom na to da tvornica još uvijek ne radi 100-postotnim kapacitetom.

"Tržište s četiri milijuna stanovnika je za nas limitirano, te smo išli prema van. Izgradili smo novi pogon, a s takvim pogonom ne možete ostati samo na ovom tržištu. Počeli smo intenzivno tražiti kupce u drugim državama i danas 72 posto prihoda ostvarujemo od izvoza te se nadamo da će rast biti i veći u korist izvoza. Prisutni smo na tržištima Perua, Čilea, Libije, Alžira, Egipta, Saudijske Arabije, Češke, Grčke, Bugarske, Azerbejdžana, Hong Konga, zemalja bivše Jugoslavije... Neke sam sigurno propustio, ali čisto da steknete sliku o čemu se radi... Planiramo širiti proizvodnju. Svake godine nastupamo na sajmovima i tako nalazimo strane kupce. Stalno smo u pregovorima s 10-ak firmi. Tvornica još uvijek ne radi 100-postotnim kapacitetom. Nadamo se širenju, ali isključivo vani, na inozemnim tržištima", kaže Lalić.

Apipharma jedina u Europi radi sirupe na bazi meda. Za to su razvili svoju tehnologiju vrenja na niskim temperaturama.

"Jedini u Europi radimo sirup za kašalj na bazi meda. Sirup, bilo kakav, mora imati neku slatku bazu na koju se onda nadograđuju sastavnice. Mi smo tu slatku bazu, koja je obično šećer, zamijenili medom. Mi smo med stavili ne kao dodatak proizvodu, nego kao bazu. Sirupi se kuhaju, a kako bi se med uništio kada bismo ga doveli do vrenja, morali smo razviti posebnu tehnologiju za vrenje na niskim temperaturama. U našoj proizvodnji dobijemo vrenje na 40 do 50 stupnjeva i tako sačuvamo med", kaže Lalić.

Svi znaju da u Hrvatskoj nije lako poslovati pa je tako i Apipharma imala goleme probleme kada su krenuli u gradnju proizvodnog pogona.

"Ovaj pogon je investicija od 3,5 milijuna eura 70 posto financirana od banke, a 30 posto iz vlastitih sredstava. Put je bio kompleksan, imali smo mnogo problema. Kupili smo zemljište u Pakracu, koji je tada bio na području od posebne državne skrbi, ali relativno blizu Zagrebu, međutim prvi susjed se žalio na uporabnu dozvolu. Kupili smo derutnu osnovnu školu i kompleks zemljišta od 22 tisuće kvadrata te krenuli u ishodovanje dokumentacije. Susjed s nekoliko metara zemlje koji živi u Srbiji se žalio jer nije želio imati tvornicu do svoje parcele. I onda je počeo jedan dugotrajni postupak, koji je trajao dok nismo završili ovo u Našicama. U konačnici je taj susjed u Pakracu izgubio spor, ali mi smo već sagradili ovu tvornicu", kaže Lalić.

No ni u Našicama nije sve išlo bez problema. Tamo su od Grada kupili zemljište, ali se ispostavilo da kroz njega prolazi magistralni plinovod, koji nije bio na poziciji na kojoj je bio prema službenim dokumentima.

"Kupili smo zemljište od grada Našica i krenuli s gradnjom ovdje i kad smo trebali dobiti konačnu dozvolu Plinacro se javio da se ne može graditi jer su ustanovili da magistralni plinovod nije na ucrtanoj poziciji, nego da je bliže zgradi. Na kraju smo sami morali financirati izmještanje magistralnog plinovoda na pravu trasu gdje je bio i ucrtan, kako bismo mogli graditi. Mi smo platili izvođačima da izmjeste taj plinovod i nikad nismo dobili te novce nazad. To je bio uvjet Plinacra da nam da suglasnost za građenje. Zbog nečije pogreške smo bacili novac", kaže Lalić.


Komentari članka

Vezani članci

Od ideje do unosne prodaje: Eugen Novaković proizveo čips i kobasice od smokava!

18.10.2018.

Dok je unučiću Željku otvarao vrećicu čipsa od krumpira Eugenu Novakoviću sinulo je da bi mogao proizvesti čips od smokava. Od 150 kilograma svježih smokava proizveo sam 15 kg čipsa, pakirao u vrećice od 100 grama i svaku vrećicu prodao po 20 kuna, kaže N

Zagrepčani rade WiFi za vlakove

12.10.2018.

Verso je posao vrijedan 1,43 milijuna eura dobio zajedno s Telekomom Slovenije i SRC sistemskim integracijama.

Zvijezdini proizvodi prodaju se u najvećem svjetskom trgovačkom lancu kojeg tjedno posjeti 256 milijuna kupaca

12.10.2018.

Zvijezda delikates majoneza, suncokretovo ulje, ocat, Margo i stolni margarini kupcima su dostupni i u fizičkim prodavaonicama i online, a najveći je hit među potrošačima Zvijezda delikates majoneza.

Dobili posao od najveće agencije JI Azije

12.10.2018.

Šibenska se tvrtka još tijekom 90-ih iz prodaje radničke zaštitne odjeće prebacila u izradu turističkih web stranica.

Putem Hitro.hr u devet mjeseci otvoreno 5.220 poslovnih subjekata

11.10.2018.

U prvih devet mjeseci ove godine putem servisa Hitro.hr otvoreno je 5.220 trgovačkih društava i obrta, pokazuju podaci Financijske agencije (Fine), koja procjenjuje da bi do kraja godine putem tog servisa moglo biti osnovano oko 6.960 društava ili obrta,

Tag cloud

 1. 1812 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1503 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 918 članka imaju tag trgovina
 8. 654 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 849 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 833 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 556 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 431 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 476 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 401 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 311 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP