Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Velj 2020

Google donirao 2,6 milijuna kuna za uvođenje programiranja u knjižnice

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Google donirao 2,6 milijuna kuna za uvođenje programiranja u knjižnice

INSTITUT za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) primio je od Googlea donaciju od 400 tisuća dolara, odnosno oko 2,6 milijuna kuna za projekt Digitalni građanin 2.0 čiji je cilj daljnji razvoj digitalnih vještina u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. To je tek jedan u nizu projekata koji je IRIM razvio u posljednjih pet godina. Krenuli su s Croatian Makers robotičkom ligom, kasnije se na to nadovezao projekt uvođenja micro:bitova u škole, čime je Hrvatska prestigla i neke najrazvijenije zemlje, da bi trenutno imali desetak aktivnih projekata.

IRIM iza kojeg stoji obitelj Bakić razvio je najveći ne-državni edukativni program u STEM, a vjerojatno i općenito, u Europskoj uniji, s dosegom do 200.000 djece u Hrvatskoj, nekoliko desetaka tisuća u BiH, Srbiji, na Kosovu, a sada i u Švicarskoj, te podržavaju čak i projekt na Šri Lanci.

“Naglasak je na jednakosti prilika”

Nenad Bakić, osnivač IRIM-a, kaže da su težili tome da stvore jednakost prilika, da robotika djeci bude dostupna bez obzira na materijalni status i mjesto gdje se nalaze.

“Trenutno je aktivno desetak projekata, neki se odvijaju kontinuirano, neki povremeno. Prvi veći projekt pokrenuli smo 2015., Croatian Makers robotička liga, koja danas uključuje preko 500 obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, donirali smo preko 3000 robota i obučili preko 1000 učitelja. Iako je naravno i prije nas bilo robotičkih aktivnosti i natjecanja, ona su bila fokusirana na malobrojnu djecu koja su imala sreće biti blizu mentora koji je imao pristupa novcima Ministarstva ili slično, a natjecanja su bila rijetka i strogo kompetitivna, te su često i pobjeđivali oni koji su imali najskupljeg robota, ili kojima je mentor isprojektirao najnaprednijeg. Naš naglasak je uvijek na jednakosti prilika te smo pokrenuli jedinstveno natjecanje koja se odvija redovito i lokalno, ne ovisi o materijalnom stanju djece, po čitavoj Hrvatskoj. Taj projekt je sada najveći takve vrste u EU, a transplantirali smo ga i u Srbiju, BiH i na Kosovo, uz naše inicijalne financijske donacije.

Masovnost ovdje proizvodi i kvalitetu, tako da na tom ekosustavu organiziramo i nekoliko naprednih robotičkih natjecanja, pobjednici idu na globalna natjecanja u Kinu, i tako dalje. Naravno, aktivan je i projekt programiranja u osnovnim školama i drugim obrazovnim institucijama pomoću micro:bitova, kojih je sada u Hrvatskoj skoro 100.000. To je danas dominantna tehnologija za učenje računalstva u svijetu, s nacionalnim programima u UK, Danskoj - ona ga je nedavno proširila na sve učenike 4., 5. i 6. razreda, Singapuru, Norveškoj, Kanadi i tako dalje, a Hrvatska je jedina zemlja u svijetu gdje je takav projekt uvela nedržavna, i to dobrotvorna inicijativa. Na veliku akciju STEM revolucija nadovezao se projekt ProMikro u kojem je sudjelovala i država, i to je jedini takav projekt u Hrvatskoj gdje se država uključuje u privatne dobrotvorne inicijative, ali je uobičajen u razvijenim zemljama, gdje primjerice javni novac prati dobrotvorne inicijative Zaklade Billa i Melinde Gates.

Svakako treba naglasiti program koji već 3 godine provodimo uz značajne donacije HT-a ili razvijajući njihove donacijske programe, najprije u internetu stvari te sve šire. HT je naš strateški partner i jedinstven po svom ulaganju u edukaciju u Hrvatskoj. Zanimljivo je da nam je pristupila i dobrotvorna Zaklada Deutsche Telekoma iz Bonna uz čiju donaciju 15 srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj pretvaramo u STEM centre izvrsnosti.

Osim donacija obitelji Bakić, podržavaju nas i mnogi drugi donatori, pravne i fizičke osobe, primjerice Hyundai, INA, Bruketa&Žinić&Gray i tako dalje”, kaže Bakić.

Google donirao 400 tisuća dolara za projekt Digitalni građanin

Digitalni građanin trenutno je najveći projekt na kojem rade, a njegov cilj je transformirati javne knjižnice u digitalne inovacijske i obrazovne centre. Kroz knjižnice čine dostupnim modernu edukacijsku tehnologiju odraslima i djeci te se time omogućuje uvođenje digitalnih vještina u lokalne zajednice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Najveći program koji trenutno provodimo je upravo Digitalni građanin, uz podršku Googlea. Oni su zamijetili naš rad i zapravo nam sami sugerirali da se javimo na natječaj. Uz ogromnu podršku lokalnog ureda, donacija dolazi iz sjedišta, uz due dilligence iz SAD-a i tako dalje. Ponudili smo projekt stjecanja digitalnih vještina u javnim knjižnicima, u 4 zemlje, masovan, ali ipak i 'dubok'. Zvučalo je možda preambiciozno, ali oni su na to pristali, a mi ostvarili. Ideja projekta je dvostruka. Naš cijeli program se oslanja na dobrovoljno sudjelovanje učitelja, koji nam pristupaju, sami se prijavljuju i dobivaju besplatnu opremu, besplatnu poduku i besplatne aktivnosti. To su motivirani učitelji i mentori, i zato oni i rade s djecom. Dakle, 'pull, a ne push'. A većina masovnih edukativnih projekata u svijetu propada upravo zato jer su to 'push' projekti koji odozgora zatrpaju učitelje opremom i aktivnostima, kojima je to uglavnom dodatni teret pa programi ne zažive.

No u našim programima to znači da ima i mnogo djece čiji učitelji nisu proaktivni pa ne sudjeluju u aktivnostima. Stoga njima dajemo prilike kroz lokalne knjižnice, gdje se organiziraju besplatne radionice programiranja na micro:bitovima, oni se mogu posuditi kao knjige, neke od njih su dobile 3D printere i komplete za eksperimente. Uključili smo preko 100 knjižnica u Hrvatskoj - to je preko pola svih javnih knjižnica - a ukupno 170 u 4 zemlje.

Drugi razlog je uključivanje odraslih, za koje smo shvatili da su često prepreka između svoje djece i budućnosti, imali ste i sami prilike vidjeti mnoge primitivne reakcije na naše aktivnosti. Program je vrlo aktivan, s preko 1500 radionica, a micro:bitovi su za sada bili posuđeni preko 20.000 puta. Sada smo dobili novu veću donaciju, da povećamo broj knjižnica u programu, produbimo sadržaj - sada će ih 70 dobiti 3D printere da svatko može naučiti 3D printati i koristiti ga za svoje projekte te ćemo razviti 6 'makers' centara, možemo reći centara tehničke kulture 21. stoljeća”, kaže Bakić.


Komentari članka

Vezani članci

Varteks krenuo u proizvodnju 70 tisuća maski koje donira Civilnoj zaštiti i MUP-u

22.03.2020.

Varteks će donirati ukupno 50.000 komada zaštitnih maski Stožeru civilne zaštite i 20.000 komada Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Google zaposlenicima rekao da rade od kuće

13.03.2020.

Osim preporuke za rad od kuće, Google je osnovao i poseban fond za svoje zaposlenike i dobavljače, kako bi mogli dobiti plaćeno bolovanje u slučaju simptoma koronavirusa.

Nenad Bakić napušta funkciju predsjednika Uprave Varteksa: 'Učinili smo nemoguće'

06.01.2020.

- Ova godina je bila transformacijska u redefiniranju strategije Varteksa i njene implementacije te nakon mnogo godina očekujemo pozitivan godišnji normalizirani EBITDA, što se smatralo praktički nemogućim – izjavio je za Jutarnji list Nenad Bakić, predsj

Francuska kaznila Google sa 150 milijuna eura

23.12.2019.

Ova kazna događa se u vrijeme dok su velike američke tehnološke tvrtke poput Googlea, Facebooka, Amazona i Applea pod sve većim povećalom Francuske i drugih europskih država, posebice zbog plaćanja niskih poreza.

Na natječaju "IRI 2" za istraživanje, razvoj i inovacije na raspolaganju 770 milijuna kuna

13.12.2019.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je natječaj, u javnosti poznat kao IRI 2, kojim se poduzećima za istraživanja, razvoj i inovacije na raspolaganje stavlja ukupno 770 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a prijave se počinju zapri

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1035 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 927 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 386 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija