Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Ou 2019

Goranska aronija, Karlin melem, džem - kreativnost na djelu mladog OPG-a Krepenc

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Goranska aronija, Karlin melem, džem - kreativnost na djelu mladog OPG-a Krepenc

"Gospodarstvo nas mladih 'Krepenci' iz Ravne Gore, supruge Dijane i mene, osnovano je 2014. godine. Ovo nam je tek peta godina postojanja, ali puno je uloženog truda i velika motivacija za radom i uspjehom, a ponajprije kvalitetom i zadovoljstvom naših kupaca. Priča je počela sasvim spontano nakon što sam naslijedio zemlju svog pokojnog dide Vinka za koju nisam htio da se zapusti i neobrađuje.“ Tako počinje priča OPG-a Krepenc iz mjesta Ravna Gora u prelijepom brdovitom području 'Lijepe naše', Gorskom kotaru. Glavni akteri su mladi bračni par, Dijana i Tomislav Krepenc, dvoje entuzijasta koji imaju zacrtan cilj i nemaju namjeru od njega odustajati bez obzira na prepreke.

"Prvotna ideja bili su nasadi lavande. Supruga je po struci cvjećar-aranžer te gaji veliku ljubav prema bilju i voću. Njeno znanje odlučili smo iskoristiti i upustiti se u poljoprivrednu priču, najprije u vidu hobija, a sada je to već postao pravi mali 'biznis'. Taj posao nas ispunjava dodatno uz naša stalna zaposlenja, mene kao profesionalnog vatrogasca i supruge koja radi u drvnoj industriji, s obzirom da nije naišla na priliku za posao u struci", kaže Tomislav.

Nakon stručne analize tla na poljoprivrednom institutu u Križevcima 'bili su pametniji' i po preporuci odlučili se, umjesto za lavandu, ipak na uzgoj bobičastog voća: "Hmm... ali kojeg? Rekao sam - idemo zasaditi svoj prvi nasad aronije - naše Goranske aronije, jer ona je ipak sibirska borovnica i uklopit će se u našu, ponekad, zaista oštru klimu.“ Zime u Gorskom kotaru zaista znaju biti nemilosrdne, ali o tome nešto kasnije.

Pomažu svi, a sudjeluju i najmlađi
"Kao članovi našeg OPG-a tu su i moji roditelji koji nam pomažu na razne načine kod same berbe i drugih radova, ali i ostatak rodbine i prijatelja kada je potrebno. Od samog početka i od malih nogu s nama je ljubav prema aroniji gajila naša starija kćer Karla koja je na neki način i obilježila početak osnivanja, a nedavno, nakon skoro 5 godina pridružila joj se i mala sekica Ana. Naša druga princeza obilježila je i nastavila rad OPG-a taman u njegovom velikom širenju!“, nastavlja Tomislav.

Godine 2014. nabavili su prvih 500 sadnica. Početnih 3.000 m2 obradive površine naraslo je na jedan hektar zajedno s novim nasadom i zasađenih dodatnih 1.000 sadnica aronije (sorte Nero) što ukupan broj zaokružuje na 1500 grmova 'kraljice zdravog života'. Uz početni nasad imaju oko 120 m2 posađenog cvijeća - predivnih narcisa, tulipana, gladiola, ali ima tu još i suncokreta te nevena. Zaista je užitak stajati pored nasada dok se pred očima pruža pogled na sve navedeno!

Priroda im "daje lekcije"
Pitali smo ih za poteškoće na koje nailaze pri radu te koriste li poticajne mjere na što odgovaraju: "Nekih značajnih poteškoća sa štetnicima nismo imali, ali u samom startu nasad se morao ograditi zbog divljači. S administracijom također nismo imali problema. Priznajemo, papirologije je puno pogotovo kada ste korisnici raznih natječaja i poticaja, ali nije problem niti to kada imaš jasnu viziju pred sobom. Korisnici smo mjere 6, odnosno prijavili smo se na natječaj za tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja za mlade poljoprivrednike, koju uskoro privodimo kraju te ispunjenju samog plana koji nam je dosta pomogao. Na primjer, nabavili smo traktor, dio sadnog materijala i dodatnu opremu za rad i razvoj posla.

Nažalost, ipak postoji problem koji zaista moramo navesti, a to su vremenske (ne)prilike koje su nas osobito žestoko zadesile prošle zime. Zima 2018-te bila je katastrofalna, s padalinama u visini čak i većoj od 2m snježnog pokrivača koji je samu biljku agresivno pristiskao prema zemlji i na taj način lomio stabljike. Tada smo pretrpjeli štetu i na kraju same berbe imali manji prinos uroda, ali kako se u narodu kaže, svako zlo za neko dobro. To nas je prisililo na jače orezivanje samih biljaka koje su sada već lijepo krenule dalje s rastom i prilično ojačale. Aronija se inače mora obrezivati svakih 4-5 godina. Nas je, čini se, priroda odlučila na teži način prisjetiti na tu obvezu“, šale se u svojoj muci mladi Krepenci.

Karlin melem, džem od aronije i jagode, matični sok, uskoro liker
Zanimalo nas je više o samim proizvodima od te čarobne biljke, na što smo dobili sljedeći odgovor: "2018. godinu obilježila je promocija i naš novi proizvod koji je oduševio mnoge, ali i pomogao mnogima, a to je melem koji je napravila moja supruga Dijana Krepenc s puno ljubavi i pažnje. Nazvali smo ga po našoj kćerkici - Karlin melem. S tim prozvodom naši kupci prepoznali su veliki trud koji ulažemo u OPG te smo odlučili ponuditi im i poseban džem aronija-jagoda. Aronija je tu u kombinacijii s domaćom jagodom koja lagano neutralizira trpkost aronije i daje poseban okus i miris. Uz ove proizvode naravno moramo istaknuti naš 100% matični sok koji je u prodaji pod nazivom Goranska aronija i koji je prepoznatljiv po tome što u njemu nema dodatnog šećera, konzervansa niti emulgatora, već je sama bobica hladno prešana i pasterizirana pretočena u sok.

Takav sok 'zlata vrijedi' te služi našem organizmu za jačanje imuniteta i za ublažavanje mnogih problema s kojima se u današnjici srećemo. Aronija pomaže dijabetičarima kod regulacije šećera, njome se rješavamo bakterija u mokraći, problemi sa štitnjačom su blaži, čisti organizam od raznih toksina, ubija zloćudne kancerogene stanice, obiluje mnogim vitaminima, kao i folnom kiselinom, te podiže željezo i pomaže kod slabokrvnosti. Mogu ju konzumirati djeca, ali tek nakon napunjene druge god starosti.“

Sok koji u sebi ipak ima nešto šećera je voćni sirup koji se razrjeđuje s vodom i odličnog je okusa te su njime zadovoljni oni kojima 'baš ne ide' jači okus samog matičnog soka. Daljnju paletu proizvoda čine: čaj od aronije gdje je sama bobica usitnjavana i sušena zajedno s vlastitim listom; proizvod koji veseli sportaše i one koji su ljubitelji smoothie-ja mogu pak izabrati prah od aronije koji se dozira u manjim količinama: čajna žličica za jedan smothie ili nešto veća količina koja se dodaje u tip brašna koje inače koristite i od njega npr. ispečete kruh, peciva ili palačinke, te možete pripremiti razne biskvite i kreme za kolače koji će dobit predivnu ljubičastu boju ovisno o doziranju. Mi smo degustirali 'Anin kuglof' preliven džemom od aronije što nam je Dijana pripremila te ga svakako preporučamo. Ali samo ako niste na dijeti jer teško da ćete se zaustaviti na samo jednoj porciji!

Pitali smo ih malo i o planovima za budućnost na što su se veselo odgovorili: "U daljnjoj proizvodnji plan nam je napraviti liker koji će također biti prepoznatljiv na svoj način i s time bi upotpunili svoju ponudu proizvoda.“

Ravnogorska zelena tržnica – sinonim zdravog života
Navedene proizvode nude i prodaju putem društvenih mreža (Aronija OPG Krepenc), raznih sajmova kao što je Bundevijada u Vrbovskom, na sajmovima koje organizira Primorsko-goranska županija u Rijeci, na sajmu u gradu Krku te u Kostreni na Zelenom kostrenjskom sajmu (svake zadnje srijede u mjesecu). „Mjesto za prodaju i plasman koje moramo posebno istaknuti je Goranska zelena tržnica. Prva i nama najdraža tržnica je ona u našoj općini Ravna Gora pod nazivom Ravnogorska zelena tržnica koju se može posjetit svaku subotu u periodu od 9 do 12 sati, od proljeća do jeseni na otvorenome, a zimi u Domu kulture.

"Uz ogroman trud svih ostalih sudionika koji čine Ravnogorsku zelenu tržnicu, ne smijemo zaboraviti spomenuti načelnika naše općine koji nam je osigurao mjesto za predstavljanje i distribuciju autohtonih proizvoda tokom cijele godine i tako nam svima dao priliku da postanemo prepoznatljiv brend. Zato mu se i ovim putem još jednom zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i prilici za rad te se nadamo da smo to povjerenje i opravdali zajedničkim snagama goranskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta koji tržnicu čine, a koje je od samog početka pozvala i organizirala moja supruga Dijana. Dala si je puno truda da nas okupi i spoji u jednu dobru ekipu koja prezentira zdrave domaće proizvode. Nije joj bilo nimalo lako, ali uspjela je! Također moramo istaknuti da se tržnica proširila i na mjesta Mrkopalj i Fužine koje posjećujemo petkom i nedjeljom.“

Dokle su došli i kamo idu?
"Proizvode još ne plasiramo van granica Hrvatske, ali moramo spomenuti da su 'otputovali' u Španjolsku i Češku. Naš, usudim se reći, već poznati Karlin melem poklonjen je u New York i u daleki Melbourne.“

Za kraj, Tomislav i Dijana dodaju: "Imamo veliku volju za radom i uspjehom za što se borimo ponajprije kvalitetnim proizvodima koje želimo ponuditi svojim sadašnjim kupcima i onima koji će to tek postati. Ovaj intervju želimo zaokružiti slikama naših nasada i proizvoda te kratkim videom da nas još bolje upoznate.“


Komentari članka

Vezani članci

Uz potporu Županije najbolje poduzetničke ideje postaju poduzetnička stvarnost

20.01.2021.

Poduzetnica Brankica Perković dobila je prvu nagradu za projektnu ideju pod nazivom „Neuro centar“ u tradicionalnom projektu „Najbolja je poduzetnička ideja“ Osječko-baranjske županije za prošlu godinu. Nagradu je uručio župan Ivan Anušić na danas (19. si

Rogulja: Janjaca ima u izobilju pa nas nakupci ucjenjuju

20.01.2021.

Ne tražimo milostinju, ni kruha preko pogače. Treba nas samo malo pogurati, kaže Dubravko Rogulja koji smatra da bi država u sektoru poljoprivrede trebala voditi drugačiju razvojnu politiku prema Baniji.

Bivši piloti razvili dva nova proizvoda, njihov džin leti za Hong Kong i Kanadu

19.01.2021.

Proizvođači nagrađivanoga zanatskog džina Old Pilot's Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, unatoč svim tržišnim izazovima, proširili su ove godine svoj proizvodni portfelj. S domaćim proizvođačima čokolade i slastica Chozen i Sweet Gabi krenuli su u proizvod

Baranjac proizvodnjom ulja odlučio napraviti odmak od tradicije

15.01.2021.

Odlučio sam se za proizvodnju ulja, ali ne onog koje se može kupiti u svakoj trgovini, već hladno prešanog - priča Branislav, naglašavajući kako je početku proizvodnje prethodilo ''istraživanje'' na Internetu i učenje o blagodatima takve vrste ulja. Osnov

Malim tvrtkama u Velikoj Britaniji prijeti zatvaranje

15.01.2021.

Kada bi se te brojke preslikale na cijelu zemlju, približno 250.000 od 5,9 milijuna malih poduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi nestati. Predsjednik FSB-a Mike Cherry izjavio je da "razvoj mjera potpore kompanijama nije pratio korak s intenziviranjem ogra

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2159 članka imaju tag turizam
 3. 1354 članka imaju tag izvoz
 4. 1608 članka imaju tag financije
 5. 1145 članka imaju tag svijet
 6. 837 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1053 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 886 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 802 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 376 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 365 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 398 članka imaju tag porezi
 31. 330 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 356 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici