Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Ou 2019

Goranska aronija, Karlin melem, džem - kreativnost na djelu mladog OPG-a Krepenc

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Goranska aronija, Karlin melem, džem - kreativnost na djelu mladog OPG-a Krepenc

"Gospodarstvo nas mladih 'Krepenci' iz Ravne Gore, supruge Dijane i mene, osnovano je 2014. godine. Ovo nam je tek peta godina postojanja, ali puno je uloženog truda i velika motivacija za radom i uspjehom, a ponajprije kvalitetom i zadovoljstvom naših kupaca. Priča je počela sasvim spontano nakon što sam naslijedio zemlju svog pokojnog dide Vinka za koju nisam htio da se zapusti i neobrađuje.“ Tako počinje priča OPG-a Krepenc iz mjesta Ravna Gora u prelijepom brdovitom području 'Lijepe naše', Gorskom kotaru. Glavni akteri su mladi bračni par, Dijana i Tomislav Krepenc, dvoje entuzijasta koji imaju zacrtan cilj i nemaju namjeru od njega odustajati bez obzira na prepreke.

"Prvotna ideja bili su nasadi lavande. Supruga je po struci cvjećar-aranžer te gaji veliku ljubav prema bilju i voću. Njeno znanje odlučili smo iskoristiti i upustiti se u poljoprivrednu priču, najprije u vidu hobija, a sada je to već postao pravi mali 'biznis'. Taj posao nas ispunjava dodatno uz naša stalna zaposlenja, mene kao profesionalnog vatrogasca i supruge koja radi u drvnoj industriji, s obzirom da nije naišla na priliku za posao u struci", kaže Tomislav.

Nakon stručne analize tla na poljoprivrednom institutu u Križevcima 'bili su pametniji' i po preporuci odlučili se, umjesto za lavandu, ipak na uzgoj bobičastog voća: "Hmm... ali kojeg? Rekao sam - idemo zasaditi svoj prvi nasad aronije - naše Goranske aronije, jer ona je ipak sibirska borovnica i uklopit će se u našu, ponekad, zaista oštru klimu.“ Zime u Gorskom kotaru zaista znaju biti nemilosrdne, ali o tome nešto kasnije.

Pomažu svi, a sudjeluju i najmlađi
"Kao članovi našeg OPG-a tu su i moji roditelji koji nam pomažu na razne načine kod same berbe i drugih radova, ali i ostatak rodbine i prijatelja kada je potrebno. Od samog početka i od malih nogu s nama je ljubav prema aroniji gajila naša starija kćer Karla koja je na neki način i obilježila početak osnivanja, a nedavno, nakon skoro 5 godina pridružila joj se i mala sekica Ana. Naša druga princeza obilježila je i nastavila rad OPG-a taman u njegovom velikom širenju!“, nastavlja Tomislav.

Godine 2014. nabavili su prvih 500 sadnica. Početnih 3.000 m2 obradive površine naraslo je na jedan hektar zajedno s novim nasadom i zasađenih dodatnih 1.000 sadnica aronije (sorte Nero) što ukupan broj zaokružuje na 1500 grmova 'kraljice zdravog života'. Uz početni nasad imaju oko 120 m2 posađenog cvijeća - predivnih narcisa, tulipana, gladiola, ali ima tu još i suncokreta te nevena. Zaista je užitak stajati pored nasada dok se pred očima pruža pogled na sve navedeno!

Priroda im "daje lekcije"
Pitali smo ih za poteškoće na koje nailaze pri radu te koriste li poticajne mjere na što odgovaraju: "Nekih značajnih poteškoća sa štetnicima nismo imali, ali u samom startu nasad se morao ograditi zbog divljači. S administracijom također nismo imali problema. Priznajemo, papirologije je puno pogotovo kada ste korisnici raznih natječaja i poticaja, ali nije problem niti to kada imaš jasnu viziju pred sobom. Korisnici smo mjere 6, odnosno prijavili smo se na natječaj za tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja za mlade poljoprivrednike, koju uskoro privodimo kraju te ispunjenju samog plana koji nam je dosta pomogao. Na primjer, nabavili smo traktor, dio sadnog materijala i dodatnu opremu za rad i razvoj posla.

Nažalost, ipak postoji problem koji zaista moramo navesti, a to su vremenske (ne)prilike koje su nas osobito žestoko zadesile prošle zime. Zima 2018-te bila je katastrofalna, s padalinama u visini čak i većoj od 2m snježnog pokrivača koji je samu biljku agresivno pristiskao prema zemlji i na taj način lomio stabljike. Tada smo pretrpjeli štetu i na kraju same berbe imali manji prinos uroda, ali kako se u narodu kaže, svako zlo za neko dobro. To nas je prisililo na jače orezivanje samih biljaka koje su sada već lijepo krenule dalje s rastom i prilično ojačale. Aronija se inače mora obrezivati svakih 4-5 godina. Nas je, čini se, priroda odlučila na teži način prisjetiti na tu obvezu“, šale se u svojoj muci mladi Krepenci.

Karlin melem, džem od aronije i jagode, matični sok, uskoro liker
Zanimalo nas je više o samim proizvodima od te čarobne biljke, na što smo dobili sljedeći odgovor: "2018. godinu obilježila je promocija i naš novi proizvod koji je oduševio mnoge, ali i pomogao mnogima, a to je melem koji je napravila moja supruga Dijana Krepenc s puno ljubavi i pažnje. Nazvali smo ga po našoj kćerkici - Karlin melem. S tim prozvodom naši kupci prepoznali su veliki trud koji ulažemo u OPG te smo odlučili ponuditi im i poseban džem aronija-jagoda. Aronija je tu u kombinacijii s domaćom jagodom koja lagano neutralizira trpkost aronije i daje poseban okus i miris. Uz ove proizvode naravno moramo istaknuti naš 100% matični sok koji je u prodaji pod nazivom Goranska aronija i koji je prepoznatljiv po tome što u njemu nema dodatnog šećera, konzervansa niti emulgatora, već je sama bobica hladno prešana i pasterizirana pretočena u sok.

Takav sok 'zlata vrijedi' te služi našem organizmu za jačanje imuniteta i za ublažavanje mnogih problema s kojima se u današnjici srećemo. Aronija pomaže dijabetičarima kod regulacije šećera, njome se rješavamo bakterija u mokraći, problemi sa štitnjačom su blaži, čisti organizam od raznih toksina, ubija zloćudne kancerogene stanice, obiluje mnogim vitaminima, kao i folnom kiselinom, te podiže željezo i pomaže kod slabokrvnosti. Mogu ju konzumirati djeca, ali tek nakon napunjene druge god starosti.“

Sok koji u sebi ipak ima nešto šećera je voćni sirup koji se razrjeđuje s vodom i odličnog je okusa te su njime zadovoljni oni kojima 'baš ne ide' jači okus samog matičnog soka. Daljnju paletu proizvoda čine: čaj od aronije gdje je sama bobica usitnjavana i sušena zajedno s vlastitim listom; proizvod koji veseli sportaše i one koji su ljubitelji smoothie-ja mogu pak izabrati prah od aronije koji se dozira u manjim količinama: čajna žličica za jedan smothie ili nešto veća količina koja se dodaje u tip brašna koje inače koristite i od njega npr. ispečete kruh, peciva ili palačinke, te možete pripremiti razne biskvite i kreme za kolače koji će dobit predivnu ljubičastu boju ovisno o doziranju. Mi smo degustirali 'Anin kuglof' preliven džemom od aronije što nam je Dijana pripremila te ga svakako preporučamo. Ali samo ako niste na dijeti jer teško da ćete se zaustaviti na samo jednoj porciji!

Pitali smo ih malo i o planovima za budućnost na što su se veselo odgovorili: "U daljnjoj proizvodnji plan nam je napraviti liker koji će također biti prepoznatljiv na svoj način i s time bi upotpunili svoju ponudu proizvoda.“

Ravnogorska zelena tržnica – sinonim zdravog života
Navedene proizvode nude i prodaju putem društvenih mreža (Aronija OPG Krepenc), raznih sajmova kao što je Bundevijada u Vrbovskom, na sajmovima koje organizira Primorsko-goranska županija u Rijeci, na sajmu u gradu Krku te u Kostreni na Zelenom kostrenjskom sajmu (svake zadnje srijede u mjesecu). „Mjesto za prodaju i plasman koje moramo posebno istaknuti je Goranska zelena tržnica. Prva i nama najdraža tržnica je ona u našoj općini Ravna Gora pod nazivom Ravnogorska zelena tržnica koju se može posjetit svaku subotu u periodu od 9 do 12 sati, od proljeća do jeseni na otvorenome, a zimi u Domu kulture.

"Uz ogroman trud svih ostalih sudionika koji čine Ravnogorsku zelenu tržnicu, ne smijemo zaboraviti spomenuti načelnika naše općine koji nam je osigurao mjesto za predstavljanje i distribuciju autohtonih proizvoda tokom cijele godine i tako nam svima dao priliku da postanemo prepoznatljiv brend. Zato mu se i ovim putem još jednom zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i prilici za rad te se nadamo da smo to povjerenje i opravdali zajedničkim snagama goranskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta koji tržnicu čine, a koje je od samog početka pozvala i organizirala moja supruga Dijana. Dala si je puno truda da nas okupi i spoji u jednu dobru ekipu koja prezentira zdrave domaće proizvode. Nije joj bilo nimalo lako, ali uspjela je! Također moramo istaknuti da se tržnica proširila i na mjesta Mrkopalj i Fužine koje posjećujemo petkom i nedjeljom.“

Dokle su došli i kamo idu?
"Proizvode još ne plasiramo van granica Hrvatske, ali moramo spomenuti da su 'otputovali' u Španjolsku i Češku. Naš, usudim se reći, već poznati Karlin melem poklonjen je u New York i u daleki Melbourne.“

Za kraj, Tomislav i Dijana dodaju: "Imamo veliku volju za radom i uspjehom za što se borimo ponajprije kvalitetnim proizvodima koje želimo ponuditi svojim sadašnjim kupcima i onima koji će to tek postati. Ovaj intervju želimo zaokružiti slikama naših nasada i proizvoda te kratkim videom da nas još bolje upoznate.“


Komentari članka

Vezani članci

Hrana s lokalnih OPG-ova na tanjurima bolnica, škola, vrtića, studentskih domova i u vojarni

22.03.2019.

Vlada RH na jučerašnjoj je sjednici usvojila Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora za razdoblje 2019. i 2020. godine. Što to znači za domaće proizvođače?

Proizvodi iz Vukovara u 50 “kvadrata” trgovine koja je u Dubrovniku

21.03.2019.

Bit će u Dubrovniku ponuđeno ono najbolje od Vukovara, na jednom mjestu, u prostoru u Starom gradu, uz poznati Stradun

Željko Aragović: Osnovna cijena duhana trebala bi biti 2,36 kuna po kilogramu

20.03.2019.

Udruga proizvođača duhana "Krupan list" donijela je pet zaključaka o daljnjoj proizvodnji duhana. Što traže?

Hrvoje Pavlić sadi klapice, stare sorte trešanja kojima će istražiti i DNK

20.03.2019.

Mladi agronom Hrvoje Pavlić na imanju u zagrebačkim Šestinama sadi pedesetak trešanja klapica, tamošnjih starinskih sorti više genskih tipova i vremena dozrijevanja. Planira im istražiti DNK, rodnost i drugo kako bi se utvrdilo je li to naša autohtona vrs

U Mirelinoj "Vještičjoj kuhinjici" sve se reciklira, čak i voda!

20.03.2019.

Mirela Jakuš Fröbe vlasnica je bajkovitog OPG-a pored rijeke Dobre koja sama izrađuje i sredstva za čišćenje, a troškove prehrane smanjila je na minimum, jer više od 90 posto namirnica proizvede i prikupi u prirodi. K tome, sve što može restaurira i recik

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1894 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 983 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 942 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 844 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 491 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 347 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 248 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 369 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 329 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija