Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Pro 2008

Hoteli životare, sezonci u iščekivanju

Izvor: www.glasistre.hr · Autor: Vesna Kapeloto  

Hoteli životare, sezonci u iščekivanju

Predstojeća 2009. već je proglašena godinom neizvjesnosti i gospodarskog pada, a turizam je djelatnost koju bi crne slutnje mogle najprije sustići. Situacija, čini se, nije nimalo bezazlena, ne samo za hotelijere, koji su u svojim procjenama prilično suzdržani, već i za stotine, prije svega, sezonskih radnika koji će se u slučaju veće krize prvi naći na listi »za odstrel«. Ministar turizma Damir Bajs ovih dana pak poručuje da se sve snage usmjeravaju na zajedničku promociju da se ne bi desili značajniji minusi.

Hotelske kuće ipak ništa ne prepuštaju slučaju pa je tako nemalo iznenađujuća bila informacija da je tvrtka Jadranski luksuzni hoteli Gorana Štroka odlučila tijekom zimskih mjeseci kao mjere štednje prvi put zatvoriti dva luksuzna hotela na dubrovačkom području - Dubrovnik Palace, u čiju je obnovu prije nekoliko godina uloženo 46 milijuna eura, te Bellevue. U JLH-u su to obrazložili činjenicom da je financijska kriza već pogodila većinu emitivnih tržišta s kojih hoteli na tom području ostvaruju glavninu popunjenosti, kao i činjenicom da je potražnja tijekom zimskih mjeseci tradicionalno vrlo niska. Ove mjere štednje, nažalost, uzrokovale su i otkazivanje ugovora na određeno svim sezonskim radnicima koji su tamo bili zaposleni.

Prerano za procjene

Sudeći po izjavama čelnih ljudi najvećih istarskih hotelskih kuća, zasad nema iznenadnih zatvaranja hotela koji su u istom prošlogodišnjem razdoblju bili otvoreni. Najveći broj hotela otvoren je tek na nekoliko dana za novogodišnji doček, a nekolicina će ostati otvorena i u idućim mjesecima. Što će međutim biti sa sezonskom radnom snagom, hoće li se kao rezultat ekonomske krize smanjiti njen broj i u kojem obimu, nismo uspjeli saznati. U svim hotelskim kućama koje smo kontaktirali odgovor je bio isti - još je prerano o tome govoriti, pa čak i davati bilo kakve procjene.

Predsjednik Uprave Riviere Veljko Ostojić kazao je da je ova hotelska kuća razradila nekoliko scenarija za mogući tijek sezone, a najcrnji predviđa da se neki hoteli tijekom sezone uopće ne otvore.

- Više informacija imat ćemo koncem veljače i početkom ožujka. Za sada nema razloga za paniku, iako su sve opcije otvorene. Očuvanje radnih mjesta za nas je vrlo bitno, jednako kao i održavanje financijske stabilnosti tvrtke zbog čega smo i prepolovili sve investicije za 2009. godinu, kazao je Ostojić, izrazivši nadu da stalnozaposleni radnici u Rivieri neće dobiti otkaz, dok će broj sezonaca ovisiti o tijeku sezone. »Ukoliko projekcije ne budu optimistične, logično je da će doći do smanjenja broja sezonskih radnika«, kazao je Ostojić.

Zasad u Rivijeri nije bilo prekida ugovora na određeno jer sezonci, s obzirom na broj odrađenih sati, još koriste slobodne dane. Hotel Diamant otvoren je pak tijekom cijele godine, a zbog Svjetskog rukometnog prvenstva, otvorit će se još neki.

Očuvanje radnih mjesta prioritet

Kristian Šustar, predsjednik Uprave Maistre, najavio je iznimno tešku godinu.
- U turizmu, kao jednoj od najvitalnijih industrija, padovi i stagnacije su po prirodi ciklusa kraći i brže se prevladavaju. Iako je teško predvidjeti točno trajanje krize, procjenjuje se da će se stanje na tržištu u cijelosti stabilizirati do ulaska u sezonu 2011., istaknuo je Šustar. U Maistri su, kaže on, pojačane aktivnosti usmjerili na marketinške i prodajne taktike, a nastavljaju i sa započetim investicijskim ciklusom koji bi se do kraja 2009. trebao zaokružiti na 335 milijuna eura. Kao što je već objavljeno, prije Božića je započela tzv. soft-opening faza luksuznog hotela Monte Mulini, koji bi se nakon pripremnog razdoblja konačno trebao otvoriti u ožujku.

- Očuvanje radnih mjesta svakako je prioritet, a u slučaju velikih tržišnih preokreta prilagodit ćemo se situaciji. Naša filozofija je da je reduciranje radne snage, pa i sezonskih radnika, nauštrb kvalitete dugoročno štetno i teško nadoknadivo, zaključio je Šustar.

U Istraturistu najavljuju da će nakon blagdana s radom nastaviti hotel Sol Garden, koji je u predsezoni prvenstveno usmjeren prema grupama i sportašima koji dolaze na pripreme, a sredinom veljače planiraju otvoriti Sol Umag koji prvenstveno nudi wellness programe uglavnom individualnim vikend-gostima. Po potrebi, ova hotelska kuća će vikendima otvarati i duge hotele. Jedini otvoreni hotel s pet zvjezdica u Istri Sol Coral trebao bi nakon blagdana na već najavljeno dodatno »uštimavanje«.

Fleksibilnije poslovanje

Predsjednica Uprave Istraturista Gordana Tomičić ističe da je u ovom trenutku još neizvjesno kako će se globalna kriza odraziti na istarski turizam.
- Izvjesno je, međutim, da će u 2009. odluku o godišnjem odmoru gosti donijeti još kasnije od ove godine, što će dodatno otežati naše poslovanje. Stoga ćemo u poslovanju morati biti još fleksibilniji da bismo dinamično mogli reagirati na kretanja tržišta. U ovom kontekstu treba promatrati i plan sezonskog zapošljavanja radnika, s obzirom na to da trošak rada u turizmu dominatno utječe na rezultat poslovanja, zaključila je ne suviše optimistično Tomičić.

Za razliku od Gorana Štroka, direktor marketinga Darko Ivić kaže da će u Plavoj laguni slijediti dosadašnju politiku i neće zatvarati hotele koji su u istom razdoblju lani bili otvoreni. Hotel Parentium će ostati otvoren i nakon blagdana bez obzira na to što neće biti u punom pogonu, već će kao i uvijek zimi, kaže Ivić, životariti. U Plavoj laguni nisu željeli iznositi procjene o mogućim manjim potrebama za sezonskim radnicima u idućoj sezoni.

- Zapošljavat će se po potrebama, a kakve će one biti, u ovom trenutku još nije moguće reći, kazao je direktor ljudskih resursa Goran Kukurin.

U svakom slučaju, neizvjesna situacija i za hotelijere, a još više za sezonske radnike kojima jedino preostaje čekati i nadati se pozivu za obnavljanjem ugovora o radu za nadolazeću sezonu.


Komentari članka

Vezani članci

Trogir je postao brand

28.11.2019.

Trogir je dobio novi vizualni identitet i cjelovitu strategiju brendiranja. Projekt nazvan "Obilježili majstori" godinu i pol brusilo je više od stotinu ljudi. Tako je dalmatinski biser na Unescovu popisu zaštićene svjetske baštine postao prva destinacija

Danas privatni iznajmljivači moraju biti digitalni znalci

21.11.2019.

Kad govorimo o obiteljskom iznajmljivanju, govorimo o zahtjevnom i radno intenzivnom poslu. Uređenje, opremanje, održavanje, podizanje kvalitete smještaja, briga o gostima - sve je to posao iznajmljivača

Listopad u Opatiji bolji od lanjskog, obilježili ga domaći gosti

21.11.2019.

Promatrajući ukupan rezultat u prvih deset mjeseci, TZG Opatija zabilježio je ukupno 385 tisuća dolazaka i 1,2 milijuna noćenja

Turistički sektor trlja ruke: stižu rastrošni EU službenici i spremni su ostaviti milijune, vlada veliki interes za Dalmacijom

14.11.2019.

Europski diplomati, njihovi suradnici, članovi obitelji, službenici i drugi vezani uz njihov boravak u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, u šestomjesečnom predsjedanju EU-om u 2020. godini donijet će našem turističko-ugostiteljskom sektoru no

Pronašli dom iz snova i pretvorili ga u robinzonsku eko kuću

08.11.2019.

Ivana Potlaček Cvjetićanin i Nikola Cvjetićanin ponosni su vlasnici robinzonske eko kuće koja je samostalno održivi objekt. Gostima nude samo eko hranu i dokaz su da se negativan turistički utjecaj na okoliš može smanjiti.

Tag cloud

 1. 1955 članka imaju tag hrvatska
 2. 1984 članka imaju tag turizam
 3. 1554 članka imaju tag financije
 4. 1257 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1013 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 845 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 923 članka imaju tag ict
 12. 974 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 592 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 772 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 370 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 265 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 351 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 380 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 307 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 380 članka imaju tag vlada
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 381 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 270 članka imaju tag opg