Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Pro 2008

Hoteli životare, sezonci u iščekivanju

Izvor: www.glasistre.hr · Autor: Vesna Kapeloto  

Hoteli životare, sezonci u iščekivanju

Predstojeća 2009. već je proglašena godinom neizvjesnosti i gospodarskog pada, a turizam je djelatnost koju bi crne slutnje mogle najprije sustići. Situacija, čini se, nije nimalo bezazlena, ne samo za hotelijere, koji su u svojim procjenama prilično suzdržani, već i za stotine, prije svega, sezonskih radnika koji će se u slučaju veće krize prvi naći na listi »za odstrel«. Ministar turizma Damir Bajs ovih dana pak poručuje da se sve snage usmjeravaju na zajedničku promociju da se ne bi desili značajniji minusi.

Hotelske kuće ipak ništa ne prepuštaju slučaju pa je tako nemalo iznenađujuća bila informacija da je tvrtka Jadranski luksuzni hoteli Gorana Štroka odlučila tijekom zimskih mjeseci kao mjere štednje prvi put zatvoriti dva luksuzna hotela na dubrovačkom području - Dubrovnik Palace, u čiju je obnovu prije nekoliko godina uloženo 46 milijuna eura, te Bellevue. U JLH-u su to obrazložili činjenicom da je financijska kriza već pogodila većinu emitivnih tržišta s kojih hoteli na tom području ostvaruju glavninu popunjenosti, kao i činjenicom da je potražnja tijekom zimskih mjeseci tradicionalno vrlo niska. Ove mjere štednje, nažalost, uzrokovale su i otkazivanje ugovora na određeno svim sezonskim radnicima koji su tamo bili zaposleni.

Prerano za procjene

Sudeći po izjavama čelnih ljudi najvećih istarskih hotelskih kuća, zasad nema iznenadnih zatvaranja hotela koji su u istom prošlogodišnjem razdoblju bili otvoreni. Najveći broj hotela otvoren je tek na nekoliko dana za novogodišnji doček, a nekolicina će ostati otvorena i u idućim mjesecima. Što će međutim biti sa sezonskom radnom snagom, hoće li se kao rezultat ekonomske krize smanjiti njen broj i u kojem obimu, nismo uspjeli saznati. U svim hotelskim kućama koje smo kontaktirali odgovor je bio isti - još je prerano o tome govoriti, pa čak i davati bilo kakve procjene.

Predsjednik Uprave Riviere Veljko Ostojić kazao je da je ova hotelska kuća razradila nekoliko scenarija za mogući tijek sezone, a najcrnji predviđa da se neki hoteli tijekom sezone uopće ne otvore.

- Više informacija imat ćemo koncem veljače i početkom ožujka. Za sada nema razloga za paniku, iako su sve opcije otvorene. Očuvanje radnih mjesta za nas je vrlo bitno, jednako kao i održavanje financijske stabilnosti tvrtke zbog čega smo i prepolovili sve investicije za 2009. godinu, kazao je Ostojić, izrazivši nadu da stalnozaposleni radnici u Rivieri neće dobiti otkaz, dok će broj sezonaca ovisiti o tijeku sezone. »Ukoliko projekcije ne budu optimistične, logično je da će doći do smanjenja broja sezonskih radnika«, kazao je Ostojić.

Zasad u Rivijeri nije bilo prekida ugovora na određeno jer sezonci, s obzirom na broj odrađenih sati, još koriste slobodne dane. Hotel Diamant otvoren je pak tijekom cijele godine, a zbog Svjetskog rukometnog prvenstva, otvorit će se još neki.

Očuvanje radnih mjesta prioritet

Kristian Šustar, predsjednik Uprave Maistre, najavio je iznimno tešku godinu.
- U turizmu, kao jednoj od najvitalnijih industrija, padovi i stagnacije su po prirodi ciklusa kraći i brže se prevladavaju. Iako je teško predvidjeti točno trajanje krize, procjenjuje se da će se stanje na tržištu u cijelosti stabilizirati do ulaska u sezonu 2011., istaknuo je Šustar. U Maistri su, kaže on, pojačane aktivnosti usmjerili na marketinške i prodajne taktike, a nastavljaju i sa započetim investicijskim ciklusom koji bi se do kraja 2009. trebao zaokružiti na 335 milijuna eura. Kao što je već objavljeno, prije Božića je započela tzv. soft-opening faza luksuznog hotela Monte Mulini, koji bi se nakon pripremnog razdoblja konačno trebao otvoriti u ožujku.

- Očuvanje radnih mjesta svakako je prioritet, a u slučaju velikih tržišnih preokreta prilagodit ćemo se situaciji. Naša filozofija je da je reduciranje radne snage, pa i sezonskih radnika, nauštrb kvalitete dugoročno štetno i teško nadoknadivo, zaključio je Šustar.

U Istraturistu najavljuju da će nakon blagdana s radom nastaviti hotel Sol Garden, koji je u predsezoni prvenstveno usmjeren prema grupama i sportašima koji dolaze na pripreme, a sredinom veljače planiraju otvoriti Sol Umag koji prvenstveno nudi wellness programe uglavnom individualnim vikend-gostima. Po potrebi, ova hotelska kuća će vikendima otvarati i duge hotele. Jedini otvoreni hotel s pet zvjezdica u Istri Sol Coral trebao bi nakon blagdana na već najavljeno dodatno »uštimavanje«.

Fleksibilnije poslovanje

Predsjednica Uprave Istraturista Gordana Tomičić ističe da je u ovom trenutku još neizvjesno kako će se globalna kriza odraziti na istarski turizam.
- Izvjesno je, međutim, da će u 2009. odluku o godišnjem odmoru gosti donijeti još kasnije od ove godine, što će dodatno otežati naše poslovanje. Stoga ćemo u poslovanju morati biti još fleksibilniji da bismo dinamično mogli reagirati na kretanja tržišta. U ovom kontekstu treba promatrati i plan sezonskog zapošljavanja radnika, s obzirom na to da trošak rada u turizmu dominatno utječe na rezultat poslovanja, zaključila je ne suviše optimistično Tomičić.

Za razliku od Gorana Štroka, direktor marketinga Darko Ivić kaže da će u Plavoj laguni slijediti dosadašnju politiku i neće zatvarati hotele koji su u istom razdoblju lani bili otvoreni. Hotel Parentium će ostati otvoren i nakon blagdana bez obzira na to što neće biti u punom pogonu, već će kao i uvijek zimi, kaže Ivić, životariti. U Plavoj laguni nisu željeli iznositi procjene o mogućim manjim potrebama za sezonskim radnicima u idućoj sezoni.

- Zapošljavat će se po potrebama, a kakve će one biti, u ovom trenutku još nije moguće reći, kazao je direktor ljudskih resursa Goran Kukurin.

U svakom slučaju, neizvjesna situacija i za hotelijere, a još više za sezonske radnike kojima jedino preostaje čekati i nadati se pozivu za obnavljanjem ugovora o radu za nadolazeću sezonu.


Komentari članka

Vezani članci

Vlada produžuje mjere. Medak: Lokali će se zatvarati na 5 do 10 dana da dobiju mjere

10.07.2020.

UHPA će se, istaknuo je, nastaviti boriti za produljenje mjera i u narednom periodu, jer će oporavak turističkog sektora, posebice turističkih agencija, svakako potrajati do konačne stabilizacije pandemije kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Država za minimalac dosad dala 5,62 milijardi: Prednjače ove tri tvrtke

09.07.2020.

U odnosu na potpore za travanjske plaće, u isplatama za svibanjske na HZZ-ovoj listi je 1,7 tisuće poslodavaca manje pa je manji i ukupan iznos uplaćenih potpora.

Elitni turizam: u Dubrovnik pristižu megajahte, privatni avioni...

07.07.2020.

Zadovoljavajuće rezultate ove sezone mogao bi ostvariti elitni turizam. Fizička distanca tu se podrazumijeva pa u Dubrovnik pristižu luksuzne megajahte, privatni avioni... U vilama cijele obitelji borave tjednima.

Hoće li Britanci pohrliti u Split?

03.07.2020.

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju. Najviše nedostaju susjedi iz BiH, te gosti iz Engleske i Švedske, zemalja u kojima je situacija s korona virusom još nedavno bila vrlo teška.

Od 15 zemalja najpogođenijih padom turizma Hrvatska je na trećem mjestu

02.07.2020.

Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta čiji bi BDP mogao najviše 'trpjeti' zbog gubitaka turizma Hrvatska je

Tag cloud

 1. 2018 članka imaju tag hrvatska
 2. 2076 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 790 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 244 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici