Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Stu 2015

Hrvati među najvećim potrošačima piva u Europi

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Poslovni.hr  

Hrvati među najvećim potrošačima piva u Europi

Drugom panel diskusijom pod nazivom „Trendovi piva u HoReCa kanalu 2016. – 2020.“ istaknute su brojne zanimljivosti samog tržišta.

Više od stotinu predstavnika tvrtki s područja distribucije u HoReCa kanalu te predstavnika proizvođača i ugostitelja okupilo se u Opatiji na godišnjoj konferenciji u organizaciji HoReCa Grupe koja danas predstavlja najznačajnije udruženje etabliranih hrvatskih distributera u spomenutom sektoru.

U sklopu konferencije održane su i dvije panel diskusije kojima su otvorena brojna pitanja ključna za razvijanje HoReCa kanala te su raspravljene teme poput specifičnih izazova distribucije i trendovima određenih proizvoda, poput piva.

O trendovima na tržištu, razvijanju tržišta bezalkoholnih pića te potrebama distributera i samih ugostitelja svoje su stavove i razmišljanja iznijeli glavni direktor strateškog distribucijskog područja HORECA Atlantic Grupe Dario Šalić, izvršni potpredsjednik za poslovnu grupu hrana Agrokora Miroslav Galić te Dijana Pavković iz zagrebačkog Gastro Globusa i Ruža Tomić Fontana, direktorica odjela za komercijalne poslove Coca-Cola HBC Hrvatska. Sudionici su se složili kako je Hrvatska zbog svog zemljopisnog položaja i nenaseljenosti pojedinih dijelova prilično izazovna za distribuciju, a uvelike je ovisna o sezonalnosti budući da je najveća potrošnja pića u vrijeme turističke sezone. Pritom na pivo otpada do 40% u prodaju svih pića, što Hrvate svrstava među top 10 potrošača piva u Europi, po glavi stanovnika (na prvom mjestu su Česi).

Među zaključcima dinamične diskusije, u sklopu panela „Razvoj HoReCa kanala i izazovi distribucije“, istaknuto je kako tržište prolazi kroz kontinuiranu evoluciju, dok su očekivanja prije svega vezana uz značajnu konsolidaciju pa čak i neku vrstu globalizacije samog tržišta u narednim godinama. Kao najvažniji faktor koji utječe na razvoj tržišta i danas se ističe ekonomski faktor, odnosno kupovna moć prosječnog potrošača. Na pitanje kako zaobići spomenute prepreke te doprinijeti zadovoljstvu svih subjekata u lancu Dario Šalić ističe kako je potrebno stvarati i poticati dodatnu vrijednost te tako povećati prodaju, a ne orijentirati se samu cijenu.

Drugom panel diskusijom pod nazivom „Trendovi piva u HoReCa kanalu 2016. – 2020.“ istaknute su brojne zanimljivosti samog tržišta. Procjenjuje se kako tržište piva u RH iznosi približno tri milijuna hektolitara. Samo tržište obiluje i brojnim novitetima, koji se prije svega očituju u plasmanu potpuno novih proizvoda na tržište, poput Radler i Cider pića te Kraft piva.

Upravo o navedenim temama, ali i potrebama te izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom radu govorili su član Zagrebačke pivovare d.d. Miroslav Holjevac, direktor prodaje Carlsberg Croatia d.d. Dario Bodulica te domaćin konferencije Igor Jukić, direktor HoReCa Grupe.

„Mogućnosti za razvoj tržišta su značajne. Vjerujem kako postoji prostor da svi subjekti u lancu, od proizvođača, distributera do samih ugostitelja pronađu vlastiti interes, ali i da se osiguraju uvjeti s kojima će svi oni biti zadovoljni. Jedino tako se otvara mogućnost za razvoj svakog pojedinog segmenta čitavog lanca.“ – na početku rasprave istaknuo je Igor Jukić.

Svi sudionici panela istaknuli su kako je 2015. godina po poslovnim rezultatima bila iznimno dobra. Prije svega razloge za to može se pronaći u odličnim rezultatima turističke sezone i velikom broju dolazaka stranih gostiju te povoljnim vremenskim uvjetima. Uz potrebu za dodatni razvoj kulture ispijanja piva sudionici rasprave su se složili kako i danas postoji značajan prostor za razvoj pa tako i za rast cjelokupnog tržišta. Istaknuto je kako se upravo u podizanju potrošnje u segmentu točenog piva, a čemu može doprinijeti isključivo ulaganje u kulturu ispijanja te proširenje i podizanje kvalitete ponude, vide daljnje mogućnosti razvoja tržišta. Zanimljivo je kako je cijena piva u Hrvatskoj veća nego u ostalim europskim zemljama, ako se dovede u korelaciju s kupovnom moći stanovnika. A pritom su i zarada pivovara veće u odnosu na europsku konkurenciju.

U najavi naredne godine svi sudionici istaknuli su optimizam, koji se između ostalog očituje u činjenici kako će na potrošnju piva zasigurno utjecati i održavanje Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. Upravo je stoga činjenica kako će na natjecanju nastupiti i hrvatska nogometna reprezentacija, za koju će očito i pivari žustro navijati da što dulje ostanu u natjecanju.


Komentari članka

Vezani članci

Njemačka i dalje lider EU u proizvodnji piva, gdje je Hrvatska?

10.08.2018.

Dvije trećine piva s alkoholom dolazi iz šest zemalja članica EU, a Njemačka je vodeći proizvođač s 20% ukupne proizvodnje - 8.1 milijardi litara.

Na svako radno mjesto stvoreno 12 novih

09.08.2018.

Domaće tržište piva bilježi pozitivne trendove piva sa suficitom u trgovinskoj razmjeni - lani je iznosila 10,2 mil. dolara

Ječam je posebna, dobra hrvatska priča

29.06.2018.

Svjedoci smo da su već neke površine ječma požnjevene i to je specifičnost ove godine. Vegetacijski imamo puno kraću godinu. Takvo stanje posljedica je činjenice da je gotovo cijeli travanj bio topao i sušan, a visoke su bile i noćne temperature

Grupacija je rođena!

22.03.2018.

Službeno je naša grupacija malih nezavisnih pivovara sastavni dio Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore i tako je uspješno okončan postupak pokrenut ujesen prošle godine

Dao je otkaz na poslu i upustio se u vlastitu poduzetničku priču

23.02.2018.

U isto vrijeme kad je pokretao pivovaru, dobio je i dijete. Najbolje sastojke za svoje pivo Danijel Babić naručuje iz Engleske. Svoj je proizvod promovirao na hrvatskoj obali, a pomno je razmišljao i o ilustracijama te imenima vezanim uz njegova piva

Tag cloud

 1. 1812 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1503 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 918 članka imaju tag trgovina
 8. 654 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 849 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 833 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 556 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 431 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 476 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 401 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 311 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP