Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Lip 2019

Hrvatska tvrtka konkurira velikom PayPalu: Imaju jedinstven model podrške za obročna plaćanja uz posebnu pogodnost

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Bernard Ivezić  

Hrvatska tvrtka konkurira velikom PayPalu: Imaju jedinstven model podrške za obročna plaćanja uz posebnu pogodnost

M SAN grupacija Stipe Matića, nakon distribucije, IT-a, poljoprivrede, gospodarenja otpadom i internetske trgovine, ušla je i u financije. Bez pompe su na tržište izbacili hrvatsku verziju PayPala.

Uslugu CorvusWallet, digitalni novčanik u koji se mogu pohraniti debitne i kreditne kartice kao i u američkom konkurentu, već testira najveći hrvatski internetski trgovac eKupi. Kako doznajemo, još nekoliko većih trgovina u Hrvatskoj sprema se proširiti svoju ponudu plaćanja s CorvusWalletom. Damir Gužvinec, direktor tvrtke Corvus Pay, koja je pokrenula uslugu CorvusWallet odbacije usporedbu sa stranom konkurencijom. PayPal, naime, nije široko prihvaćen u internetskim trgovinama u Hrvatskoj, dok tvrtka Corvus Pay, koja je dosad primarno nudila usluge obrade kreditnih kartica za web i mobilne trgovine, to već čini za njih više od 650.

Među inima, za Njuškalo, telekome Iskon i A1 Hrvatska, zatim Eventim, SuperSport, Cinestar, Croatiju Osiguranje, Arrivu i GetByBus itd. "CorvusWallet počeli smo testirati krajem prošle godine, prvo za više stotina zaposlenika M SAN-a u Hrvatskoj, a potom smo ga otvorili za sve", kaže Gužvinec. Dodaje da, usto, imaju jedinstvenu ponudu: podršku za obročna plaćanja, ne zadržava depozite od strane nuditelja usluge i nudi kraće rokove isplate trgovcima.

Pune mogućnosti, Gužvinec ističe, moći će ponuditi do kraja godine, jer sredinom rujna u Hrvatskoj će, kao i u ostatku EU na snagu stupiti PSD2 regulativa, koja će značajno promijeniti odnos snaga između trgovaca, banaka i kartičara. Ali ova tvrtka u sastavu MSAN grupacije nije klasičan financijsko-tehnološki (fintech) izazivač, koji bi trebao unaprijediti online trgovinu u Hrvatskoj, nego već sad ima značajan utjecaj na šire financijsko tržište. Corvus Pay se u branši neslužbeno opisuje kao hrvatski referentni centar za testiranje PSD2 regulative s bankama.

Corvus Pay je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja je dosad uspjela proći licenciranje za tzv. platnu instituciju za uslugu iniciranja plaćanja ili PIS. Kako PSD2 regulativa stupa na snagu za nešto više od tri mjeseca i kako se sve banke moraju uskladiti s njom, tvrtka u sastavu MSAN grupacije je postala jedna od najvrućih tema među domaćim financijašima. Gužvinec na to gleda vrlo staloženo. Hvali ulogu HNB-a, kao i brzinu s kojom su obavili nadzor.

"Proces licenciranja od strane regulatornog tijela, za PIS, a to je u Hrvatskoj HNB, tijekom kojeg smo morali dokazati svoju financijsku, tehničku, sigurnosnu i organizacijsku spremnost, bio je zahtjevan, trajao je oko osam mjeseci, a suradnja s HNB-om bila je očekivano dobra", naglašava Gužvinec. Nije samo brzina u implementaciji PSD2 pomogla Corvus Payu da se dobro pozicionira na tržištu, već i velika korisnička baza online trgovaca. Iako je Stipo Matić, prema podacima iz Sudskog registra, tu tvrtku osnovao lani u travnju s temeljnim kapitalom od 1,5 milijuna kuna, ona je već sada jedan od najvećih internet payment gatewaya u Hrvatskoj. Lani je tvrtka obradila za različite web i mobilne trgovce 4,5 milijuna transakcija. Kad se to usporedi s HNB-ovim godišnjim prometima karticama na internetu, dolazi se do podatka da Corvus Pay drži čak 40 posto tog tržišta.

Dio razloga za takvu poziciju je činjenica da Corvus Pay podržava sve poznatije kartice od Mastercarda, Maestra, Vise, Amexa, Dinersa i Discovera u Hrvatskoj, a na drugim tržištima, primjerice Srbiji, radi i na integraciji njihove lokalne kartice Dine. Također, surađuje s osam banaka u Hrvatskoj, uključujući i one najveće. Sve to Corvus Payu omogućuje da počne na hrvatskom tržištu nuditi niz inovacija u području plaćanja, koje su dosad bile dostupne samo u inozemstvu ili su ovdje bile dostupne isključivo najvećim igračima. Prva najznačajnija takva inovacija je plaćanje u ratama.

Da bi ga itko mogao ponuditi građanima mora imati izravne ugovore s izdavateljem kartica. U Hrvatskoj one najpopularnije, Visu, Mastercard i Maestro, izdaju različite banke i da bi po svakoj od tih kartica mogli ponuditi popust, morate imati ugovor sa svim bankama koje tu specifičnu karticu nude. No, osim te prednosti za kupce, još značajnije s dolaskom PSD2 inovacije očekuju trgovce. Trenutačno ni PayPal ni kartičari sredstva koja je kupac uplatio preko kartice trgovcu ne isplaćuju odmah.

Prosječno, trgovac čeka na svoj novac između sedam i 25 dana. Ono što će omogućiti PSD2, a što nam je potvrdio da će omogućiti i Corvus Pay, je automatizacija virmanskog plaćanja. Drugim riječima, s IBAN-a na IBAN ubuduće će se plaćati klikom u walletu poput CorvusWalleta, a ne ispunjavanjem polja u virtualnom virmanu u internetskom bankarstvu. S obzirom da je riječ o instantnom plaćanju, trgovac će novac dobiti za najviše 24 sata a ako je vikend, u ponedjeljak.

To bi trebalo na web u Hrvatskoj po prvi put dovesti popuste kakve fizičke trgovine nude za gotovinu. Iako je to tek uvod u platne inovacije na domaćem tržištu, posebno kad ih se poveže s programima lojalnosti, tek treba vidjeti koje će se mogućnosti pojaviti kad se CorvusWallet pojavi i na mobitelima. Zasad je, naime, Corvus Pay fokusiran na web trgovinu.


Komentari članka

Vezani članci

Fina će omogućiti da umjesto broja bankovnog računa koristite broj mobitela

05.06.2020.

Broj mobitela mogao bi postati vaš bankovni račun, kažu u ovoj agenciji, i najavljuju aktiviranje Registra posrednih identifikatora računa koji će poslužiti bankama da iz IBAN vežu druge podatke

Revolut ima već pedeset tisuća korisnika u Hrvatskoj, a sada uvodi i trgovanje dionicama

02.10.2019.

Revolut uvodi mogućnost trgovanja dionicama za korisnike Premium i Standard kartica, što im omogućuje kupovinu 450 američkih dionica izravno putem aplikacije Revolut, i to za početnu cijenu od samo jednog dolara

Hrvatski brendovi Vivax, MS Start i MS Energy na berlinskom IFA 2019 sajmu

09.09.2019.

Na ovogodišnjem IFA sajmu u Berlinu svoje mjesto su našle i hrvatski brendovi – Vivax, MS Start i MS Energy koji su dio portfelja M SAN Grupe d.d.

Promjene u plaćanju putem internetskog bankarstva

30.05.2019.

Nova regulativna Europske unije PSD2, to jest novi Zakon o platnom prometu donosi brojne promjene. One na snagu stupaju do kraja rujna.

Najveća hrvatska IT kompanija proizvodi prvi domaći 4K TV

05.10.2017.

Nakon što je lani proizvodnju televizora u cijelosti prebacila iz Kine u Hrvatsku, najveća hrvatska IT kompanija M SAN grupa zaokružila je ponudu televizora pod vlastitim brendom

Tag cloud

 1. 2070 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1603 članka imaju tag financije
 4. 1342 članka imaju tag izvoz
 5. 1125 članka imaju tag svijet
 6. 805 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1046 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1072 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 884 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 919 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 408 članka imaju tag poticaji
 20. 343 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 525 članka imaju tag tehnologija
 23. 450 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 351 članka imaju tag opg
 26. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 397 članka imaju tag porezi
 30. 377 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 326 članka imaju tag osijek
 32. 435 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 391 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici