Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Stu 2010

Hrvatski Altpro ulazi na američko i kanadsko tržište

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Ivan Smirčić  

Hrvatski Altpro ulazi na američko i kanadsko tržište

Nakon nedavnog sastanka sa svim najvećim željezničkim operaterima u Chicagu i Calgariju hrvatska tvrtka Altpro dobila je nekoliko pilot projekata za sigurnosne uređaje za tamošnju željeznicu. »Sada možemo reći da počinje naš posao na američkom kontinentu, na kojem se, posljednje dvije godine, točnije u Kanzasu, uređaji Altproa već nalaze na testiranju«, kaže za Vjesnik direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka. Altpro bi tako mogao dobiti poslove modernizacije i ugradnje novih uređaja za detekciju vlakova na putnim prijelazima na sjevernoameričkom kontinentu, a radi se i na uređajima vezanima uz kontrolu na željezničkim kolodvorima. Inače, američke i kanadske željeznice imaju najduže pruge na svijetu i ostvaruju najveći promet. Veliku pozornost posvećuju sigurnosti, tako da i u tom segmentu ulažu velika sredstva, objašnjava Viduka. Dodaje kako su proizvodi tvrtke Altpro gotovo kompletno hrvatski i dijelo su hrvatske pameti.

»Na američko i kanadsko tržište moguće je doći samo ukoliko ste pozvani. Ono što Altpro nudi očito je potrebno tamošnjem tržištu, tako da su nas njihove željeznice pozvale«, ističe Viduka. Dodaje kako privatni operateri u Americi drže gotovo sve linije kojima se prevozi teret, a kad se radi o ovako velikim projektima, koji obuhvaćaju modernizaciju sustava sigurnosti na željeznicama u SAD-u i Kanadi, obično se uzimaju dva dobavljača. Altpro nudi potpuno novu tehnologiju koja je plod rada posljednjih godina, a na tržišta SAD-a i Kanade su došli upravo zato jer nude novo tehničko rješenje koje je certificirano u vodećim Institutima u Europskoj uniji, a proizvodi u potpunosti odgovaraju standardima koji se danas traže.

»To je glavni razlog koji objašnjava kako je Altpro ušao na tamošnje tržište na koje je inače jako teško ući budući da su te zemlje tehnološki lideri u svijetu«, ističe Viduka. Osim spomenutog postoji i mogućnost da se sigurnosni sustavi za željeznice ugrade i u sustav podzmenih željeznica u gradovima Torontu, New Yorku i Otawi. Osim toga tvrtka je prva koja je, nakon pet godina, dobila i homologaciju za jedan strateški proizvod u Indiji, gdje će u dvije države instalirati proizvod radi povećanja sigurnosti željeznice. U Indoneziji su, pak, nakon godinu dana završili homologaciju, te bi u toj zemlji također trebali uskoro započeti s sklapanjem poslova, budući da ovih dana u Zagreb na razgovor dolazi delagacija, koju će primiti u tvrtci Altpro. U toj zemlji, naime, prije godinu dana, s Altproovim proizvodima opremljena su i tri kolodvora, a potvrđeno je i zadovoljstvo ugrađenom opremom. Altpro trenutno radi i na jednom projektu u Španjolskoj, angažirani su i u Portugalu, a homologaciju su dobili i u Slovačkoj.

»Kad se naruči pilot projekt iz neke zemlje, tada više nije riječ o probi već o finalnom testiranju«, ističe Viduka i dodaje kako ove godine očekuju sklapanje ozbiljnih poslova budući da u mnogim zemljama već imaju razvijene pilot projekte. Tome su veliki plus i svi certifikati kojima raspolaže Altpro s kojima su konkurentiniji od drugih »ozbiljnih« igrača u tom segmentu na svjetskom tržištu (primjerice Siemensa ili Alcatela). O kojim vrijednostima poslova najbolje govori podatak da primjerice ponuda posla za jednu državu može iznositi i vrijednost broda koju isporuči neko veliko hrvatsko brodogradilište, dakle i nekoliko desetaka milijuna dolara, kaže Viduka.

Sjedište te tvrtke nalazi se u Tehnološkom parku Grada Zagreba, trenutno zapošljavaju 47 djelatnika, među kojima je velik broj inženjera. Ističu kako su za vrijeme krize razvili i nove proizvode, te zaposlili 7 novih djelatnika. Među novim proizvodima jedan je namijenjen globalnom tržištu, a sufinancira ga Agencija Ministarstva znanosti Bicro čime je pripomogla da se taj proizvod što brže dovede do konačne faze, da se proizvod brže razvije. Sljedeće ljeto taj proizvod, o kojem ne žele otkrivati detalje, namjeravaju plasirati na tržište.

Altpro – čuđenje sajma u Berlinu
Na ovogodišnjem sajmu željezničke opreme Innotrans u Berlinu Altpro je imao brojne poslovne razgovore. Njihov štand posjetile su tvrtke iz čak 47 zemalja, a mnogi su ostali začuđeni, ali ujedno su pristupili s uvažavanjem, pritom se pitajući kako jedna tako »mala« tvrtka iz »male« zemlje može biti tako konkurentna i posjedovati sve certifikate.


Komentari članka

Vezani članci

ICT najveća izvozna industrija u RH, evo koga je pretekao

16.07.2018.

Prihod ICT-a skočio na 36 milijardi kuna

SDF Žetelice: Veće plaće i stalni posao za 50 ljudi

16.07.2018.

Same Deutz Fahr Žetelice ukupno zapošljavaju oko 400 radnika, više od 95 posto ukupne proizvodnje izvoze i jedan su od vodećih hrvatskih izvoznika.

Đuro Đaković i Ina sklopili ugovor vrijedan 53 milijuna kuna

16.07.2018.

Ugovor se odnosi na projektiranje, isporuku opreme i materijala, izvođenje radova, pripremu za puštanje u rad i puštanje u rad Platforming 2 postrojenja po principu "ključ u ruke".

Hrvatski strojevi spašavaju živote diljem svijeta

09.07.2018.

Najveći kupac im je američka vojska koja je njihove strojeve za razminiranje koristila u misijama u Afganistanu i Iraku, a važan dio njihovog proizvodnog programa su i strojevi za rudarenje

Izvozni prvak iz Labina raste na 100 radnika i 100 milijuna eura prihoda

27.06.2018.

MCZ svoje peći na pelete izvozi u 40-ak zemalja, a njihovo poslovanje kao idealan primjer izučavaju Talijani

Tag cloud

 1. 1775 članka imaju tag hrvatska
 2. 1799 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1163 članka imaju tag izvoz
 5. 759 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 944 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 642 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 321 članka imaju tag poticaji
 21. 394 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 313 članka imaju tag agrokor
 30. 295 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 304 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 298 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP