Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Stu 2010

Hrvatski Altpro ulazi na američko i kanadsko tržište

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Ivan Smirčić  

Hrvatski Altpro ulazi na američko i kanadsko tržište

Nakon nedavnog sastanka sa svim najvećim željezničkim operaterima u Chicagu i Calgariju hrvatska tvrtka Altpro dobila je nekoliko pilot projekata za sigurnosne uređaje za tamošnju željeznicu. »Sada možemo reći da počinje naš posao na američkom kontinentu, na kojem se, posljednje dvije godine, točnije u Kanzasu, uređaji Altproa već nalaze na testiranju«, kaže za Vjesnik direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka. Altpro bi tako mogao dobiti poslove modernizacije i ugradnje novih uređaja za detekciju vlakova na putnim prijelazima na sjevernoameričkom kontinentu, a radi se i na uređajima vezanima uz kontrolu na željezničkim kolodvorima. Inače, američke i kanadske željeznice imaju najduže pruge na svijetu i ostvaruju najveći promet. Veliku pozornost posvećuju sigurnosti, tako da i u tom segmentu ulažu velika sredstva, objašnjava Viduka. Dodaje kako su proizvodi tvrtke Altpro gotovo kompletno hrvatski i dijelo su hrvatske pameti.

»Na američko i kanadsko tržište moguće je doći samo ukoliko ste pozvani. Ono što Altpro nudi očito je potrebno tamošnjem tržištu, tako da su nas njihove željeznice pozvale«, ističe Viduka. Dodaje kako privatni operateri u Americi drže gotovo sve linije kojima se prevozi teret, a kad se radi o ovako velikim projektima, koji obuhvaćaju modernizaciju sustava sigurnosti na željeznicama u SAD-u i Kanadi, obično se uzimaju dva dobavljača. Altpro nudi potpuno novu tehnologiju koja je plod rada posljednjih godina, a na tržišta SAD-a i Kanade su došli upravo zato jer nude novo tehničko rješenje koje je certificirano u vodećim Institutima u Europskoj uniji, a proizvodi u potpunosti odgovaraju standardima koji se danas traže.

»To je glavni razlog koji objašnjava kako je Altpro ušao na tamošnje tržište na koje je inače jako teško ući budući da su te zemlje tehnološki lideri u svijetu«, ističe Viduka. Osim spomenutog postoji i mogućnost da se sigurnosni sustavi za željeznice ugrade i u sustav podzmenih željeznica u gradovima Torontu, New Yorku i Otawi. Osim toga tvrtka je prva koja je, nakon pet godina, dobila i homologaciju za jedan strateški proizvod u Indiji, gdje će u dvije države instalirati proizvod radi povećanja sigurnosti željeznice. U Indoneziji su, pak, nakon godinu dana završili homologaciju, te bi u toj zemlji također trebali uskoro započeti s sklapanjem poslova, budući da ovih dana u Zagreb na razgovor dolazi delagacija, koju će primiti u tvrtci Altpro. U toj zemlji, naime, prije godinu dana, s Altproovim proizvodima opremljena su i tri kolodvora, a potvrđeno je i zadovoljstvo ugrađenom opremom. Altpro trenutno radi i na jednom projektu u Španjolskoj, angažirani su i u Portugalu, a homologaciju su dobili i u Slovačkoj.

»Kad se naruči pilot projekt iz neke zemlje, tada više nije riječ o probi već o finalnom testiranju«, ističe Viduka i dodaje kako ove godine očekuju sklapanje ozbiljnih poslova budući da u mnogim zemljama već imaju razvijene pilot projekte. Tome su veliki plus i svi certifikati kojima raspolaže Altpro s kojima su konkurentiniji od drugih »ozbiljnih« igrača u tom segmentu na svjetskom tržištu (primjerice Siemensa ili Alcatela). O kojim vrijednostima poslova najbolje govori podatak da primjerice ponuda posla za jednu državu može iznositi i vrijednost broda koju isporuči neko veliko hrvatsko brodogradilište, dakle i nekoliko desetaka milijuna dolara, kaže Viduka.

Sjedište te tvrtke nalazi se u Tehnološkom parku Grada Zagreba, trenutno zapošljavaju 47 djelatnika, među kojima je velik broj inženjera. Ističu kako su za vrijeme krize razvili i nove proizvode, te zaposlili 7 novih djelatnika. Među novim proizvodima jedan je namijenjen globalnom tržištu, a sufinancira ga Agencija Ministarstva znanosti Bicro čime je pripomogla da se taj proizvod što brže dovede do konačne faze, da se proizvod brže razvije. Sljedeće ljeto taj proizvod, o kojem ne žele otkrivati detalje, namjeravaju plasirati na tržište.

Altpro – čuđenje sajma u Berlinu
Na ovogodišnjem sajmu željezničke opreme Innotrans u Berlinu Altpro je imao brojne poslovne razgovore. Njihov štand posjetile su tvrtke iz čak 47 zemalja, a mnogi su ostali začuđeni, ali ujedno su pristupili s uvažavanjem, pritom se pitajući kako jedna tako »mala« tvrtka iz »male« zemlje može biti tako konkurentna i posjedovati sve certifikate.


Komentari članka

Vezani članci

Što je slomilo Aluminij?

15.10.2018.

Agonija je možda jača i od 950°C iz grotla elektrolitičke ćelije s tekućim aluminijem što bi se uskoro moglo zamrznuti, a proizvodnju blokirati jer Aluminij redovito ne plaća struju isporučiteljima. Svi rokovi za plaćanje su pri kraju, a strpljenje i boja

Zagrepčani rade WiFi za vlakove

12.10.2018.

Verso je posao vrijedan 1,43 milijuna eura dobio zajedno s Telekomom Slovenije i SRC sistemskim integracijama.

Zvijezdini proizvodi prodaju se u najvećem svjetskom trgovačkom lancu kojeg tjedno posjeti 256 milijuna kupaca

12.10.2018.

Zvijezda delikates majoneza, suncokretovo ulje, ocat, Margo i stolni margarini kupcima su dostupni i u fizičkim prodavaonicama i online, a najveći je hit među potrošačima Zvijezda delikates majoneza.

Dobili posao od najveće agencije JI Azije

12.10.2018.

Šibenska se tvrtka još tijekom 90-ih iz prodaje radničke zaštitne odjeće prebacila u izradu turističkih web stranica.

Paški sir nije za svačiji džep, pa čak ni u Americi: 'Njega treba prodati uz priču'

01.10.2018.

Kao gošća Paške sirane na Pagu ovih dana boravi Michele Buster, vlasnica utjecajne tvrtke Forever Cheese iz New Yorka. Tvrtka je to specijalizirana za uvoz mediteranskih sireva u SAD, pri čemu dominiraju španjolski i talijanski sirevi, ali je prije devet

Tag cloud

 1. 1812 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1502 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 918 članka imaju tag trgovina
 8. 654 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 848 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 831 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 556 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 431 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 475 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 401 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 311 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP