Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Stu 2010

Hrvatski Altpro ulazi na američko i kanadsko tržište

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Ivan Smirčić  

Hrvatski Altpro ulazi na američko i kanadsko tržište

Nakon nedavnog sastanka sa svim najvećim željezničkim operaterima u Chicagu i Calgariju hrvatska tvrtka Altpro dobila je nekoliko pilot projekata za sigurnosne uređaje za tamošnju željeznicu. »Sada možemo reći da počinje naš posao na američkom kontinentu, na kojem se, posljednje dvije godine, točnije u Kanzasu, uređaji Altproa već nalaze na testiranju«, kaže za Vjesnik direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka. Altpro bi tako mogao dobiti poslove modernizacije i ugradnje novih uređaja za detekciju vlakova na putnim prijelazima na sjevernoameričkom kontinentu, a radi se i na uređajima vezanima uz kontrolu na željezničkim kolodvorima. Inače, američke i kanadske željeznice imaju najduže pruge na svijetu i ostvaruju najveći promet. Veliku pozornost posvećuju sigurnosti, tako da i u tom segmentu ulažu velika sredstva, objašnjava Viduka. Dodaje kako su proizvodi tvrtke Altpro gotovo kompletno hrvatski i dijelo su hrvatske pameti.

»Na američko i kanadsko tržište moguće je doći samo ukoliko ste pozvani. Ono što Altpro nudi očito je potrebno tamošnjem tržištu, tako da su nas njihove željeznice pozvale«, ističe Viduka. Dodaje kako privatni operateri u Americi drže gotovo sve linije kojima se prevozi teret, a kad se radi o ovako velikim projektima, koji obuhvaćaju modernizaciju sustava sigurnosti na željeznicama u SAD-u i Kanadi, obično se uzimaju dva dobavljača. Altpro nudi potpuno novu tehnologiju koja je plod rada posljednjih godina, a na tržišta SAD-a i Kanade su došli upravo zato jer nude novo tehničko rješenje koje je certificirano u vodećim Institutima u Europskoj uniji, a proizvodi u potpunosti odgovaraju standardima koji se danas traže.

»To je glavni razlog koji objašnjava kako je Altpro ušao na tamošnje tržište na koje je inače jako teško ući budući da su te zemlje tehnološki lideri u svijetu«, ističe Viduka. Osim spomenutog postoji i mogućnost da se sigurnosni sustavi za željeznice ugrade i u sustav podzmenih željeznica u gradovima Torontu, New Yorku i Otawi. Osim toga tvrtka je prva koja je, nakon pet godina, dobila i homologaciju za jedan strateški proizvod u Indiji, gdje će u dvije države instalirati proizvod radi povećanja sigurnosti željeznice. U Indoneziji su, pak, nakon godinu dana završili homologaciju, te bi u toj zemlji također trebali uskoro započeti s sklapanjem poslova, budući da ovih dana u Zagreb na razgovor dolazi delagacija, koju će primiti u tvrtci Altpro. U toj zemlji, naime, prije godinu dana, s Altproovim proizvodima opremljena su i tri kolodvora, a potvrđeno je i zadovoljstvo ugrađenom opremom. Altpro trenutno radi i na jednom projektu u Španjolskoj, angažirani su i u Portugalu, a homologaciju su dobili i u Slovačkoj.

»Kad se naruči pilot projekt iz neke zemlje, tada više nije riječ o probi već o finalnom testiranju«, ističe Viduka i dodaje kako ove godine očekuju sklapanje ozbiljnih poslova budući da u mnogim zemljama već imaju razvijene pilot projekte. Tome su veliki plus i svi certifikati kojima raspolaže Altpro s kojima su konkurentiniji od drugih »ozbiljnih« igrača u tom segmentu na svjetskom tržištu (primjerice Siemensa ili Alcatela). O kojim vrijednostima poslova najbolje govori podatak da primjerice ponuda posla za jednu državu može iznositi i vrijednost broda koju isporuči neko veliko hrvatsko brodogradilište, dakle i nekoliko desetaka milijuna dolara, kaže Viduka.

Sjedište te tvrtke nalazi se u Tehnološkom parku Grada Zagreba, trenutno zapošljavaju 47 djelatnika, među kojima je velik broj inženjera. Ističu kako su za vrijeme krize razvili i nove proizvode, te zaposlili 7 novih djelatnika. Među novim proizvodima jedan je namijenjen globalnom tržištu, a sufinancira ga Agencija Ministarstva znanosti Bicro čime je pripomogla da se taj proizvod što brže dovede do konačne faze, da se proizvod brže razvije. Sljedeće ljeto taj proizvod, o kojem ne žele otkrivati detalje, namjeravaju plasirati na tržište.

Altpro – čuđenje sajma u Berlinu
Na ovogodišnjem sajmu željezničke opreme Innotrans u Berlinu Altpro je imao brojne poslovne razgovore. Njihov štand posjetile su tvrtke iz čak 47 zemalja, a mnogi su ostali začuđeni, ali ujedno su pristupili s uvažavanjem, pritom se pitajući kako jedna tako »mala« tvrtka iz »male« zemlje može biti tako konkurentna i posjedovati sve certifikate.


Komentari članka

Vezani članci

U Zagrebu prvi sklopni blokovi Schneidera

18.04.2018.

Hrvatska tvrtka Končar - Aparati i postrojenja sklopila je licencno partnerstvo s francuskom korporacijom Schneider Electric koja je jedan od globalnih lidera u upravljanju energijom i automatizaciji.

Svi uvoze turbomlazne motore iz Hrvatske, a nemamo nijednog proizvođača. U čemu je kvaka?

10.04.2018.

Meksiko, Libija, Švicarska, pojedine zemlje Južne Amerike, Malezija… to su samo neke od zemalja za koje ćete na internetu pronaći podatak kako su uvoznice turbomlaznih motora iz Hrvatske. Sve bi to bilo krasno da nema jednog problema - nemamo nijednog pro

U Pitomači grade najveću tvornicu čajeva u regiji

05.04.2018.

Kamilica za čajeve Spider raste u Hrvatskoj, dok sirovinu za ostale artikle traže na izvoru, primjerice, hibiskus u Nigeriji, Sudanu, Vijetnamu... Kad ga prerade i upakiraju, šalju ih opet - u svijet

Rimac u samo tri tjedna prodao 150 primjeraka C_Two po prosječnoj cijeni od 2,2 milijuna eura

31.03.2018.

Mate Rimac je 6. ožujka na sajmu u Ženevi predstavio C_Two, novi električni hiperautomobil Rimac Automobil, a ovih dana svoj automobil predstavlja i na sajmu u New Yorku

Općina Bistra proizvodit će solarne panele i po tome biti jača od Panasonica

31.03.2018.

U proizvodnji će se rabiti najsuvremenija tehnologija koju pokušavaju razviti SAD, Japan, Kina, Meksiko... Ali za sada bez previše uspjeha

Tag cloud

 1. 1742 članka imaju tag hrvatska
 2. 1774 članka imaju tag turizam
 3. 1486 članka imaju tag financije
 4. 1150 članka imaju tag izvoz
 5. 743 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 937 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 895 članka imaju tag trgovina
 8. 629 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 753 članka imaju tag investicije
 10. 906 članka imaju tag EU
 11. 828 članka imaju tag industrija
 12. 818 članka imaju tag ict
 13. 784 članka imaju tag svijet
 14. 742 članka imaju tag menadžment
 15. 911 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag maloprodaja
 17. 513 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 466 članka imaju tag tehnologija
 20. 301 članka imaju tag poticaji
 21. 368 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 382 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 227 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 304 članka imaju tag agrokor
 31. 279 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 336 članka imaju tag energetika
 34. 294 članka imaju tag eu fondovi
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 288 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija