Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Stu 2010

Hrvatski Altpro ulazi na američko i kanadsko tržište

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Ivan Smirčić  

Hrvatski Altpro ulazi na američko i kanadsko tržište

Nakon nedavnog sastanka sa svim najvećim željezničkim operaterima u Chicagu i Calgariju hrvatska tvrtka Altpro dobila je nekoliko pilot projekata za sigurnosne uređaje za tamošnju željeznicu. »Sada možemo reći da počinje naš posao na američkom kontinentu, na kojem se, posljednje dvije godine, točnije u Kanzasu, uređaji Altproa već nalaze na testiranju«, kaže za Vjesnik direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka. Altpro bi tako mogao dobiti poslove modernizacije i ugradnje novih uređaja za detekciju vlakova na putnim prijelazima na sjevernoameričkom kontinentu, a radi se i na uređajima vezanima uz kontrolu na željezničkim kolodvorima. Inače, američke i kanadske željeznice imaju najduže pruge na svijetu i ostvaruju najveći promet. Veliku pozornost posvećuju sigurnosti, tako da i u tom segmentu ulažu velika sredstva, objašnjava Viduka. Dodaje kako su proizvodi tvrtke Altpro gotovo kompletno hrvatski i dijelo su hrvatske pameti.

»Na američko i kanadsko tržište moguće je doći samo ukoliko ste pozvani. Ono što Altpro nudi očito je potrebno tamošnjem tržištu, tako da su nas njihove željeznice pozvale«, ističe Viduka. Dodaje kako privatni operateri u Americi drže gotovo sve linije kojima se prevozi teret, a kad se radi o ovako velikim projektima, koji obuhvaćaju modernizaciju sustava sigurnosti na željeznicama u SAD-u i Kanadi, obično se uzimaju dva dobavljača. Altpro nudi potpuno novu tehnologiju koja je plod rada posljednjih godina, a na tržišta SAD-a i Kanade su došli upravo zato jer nude novo tehničko rješenje koje je certificirano u vodećim Institutima u Europskoj uniji, a proizvodi u potpunosti odgovaraju standardima koji se danas traže.

»To je glavni razlog koji objašnjava kako je Altpro ušao na tamošnje tržište na koje je inače jako teško ući budući da su te zemlje tehnološki lideri u svijetu«, ističe Viduka. Osim spomenutog postoji i mogućnost da se sigurnosni sustavi za željeznice ugrade i u sustav podzmenih željeznica u gradovima Torontu, New Yorku i Otawi. Osim toga tvrtka je prva koja je, nakon pet godina, dobila i homologaciju za jedan strateški proizvod u Indiji, gdje će u dvije države instalirati proizvod radi povećanja sigurnosti željeznice. U Indoneziji su, pak, nakon godinu dana završili homologaciju, te bi u toj zemlji također trebali uskoro započeti s sklapanjem poslova, budući da ovih dana u Zagreb na razgovor dolazi delagacija, koju će primiti u tvrtci Altpro. U toj zemlji, naime, prije godinu dana, s Altproovim proizvodima opremljena su i tri kolodvora, a potvrđeno je i zadovoljstvo ugrađenom opremom. Altpro trenutno radi i na jednom projektu u Španjolskoj, angažirani su i u Portugalu, a homologaciju su dobili i u Slovačkoj.

»Kad se naruči pilot projekt iz neke zemlje, tada više nije riječ o probi već o finalnom testiranju«, ističe Viduka i dodaje kako ove godine očekuju sklapanje ozbiljnih poslova budući da u mnogim zemljama već imaju razvijene pilot projekte. Tome su veliki plus i svi certifikati kojima raspolaže Altpro s kojima su konkurentiniji od drugih »ozbiljnih« igrača u tom segmentu na svjetskom tržištu (primjerice Siemensa ili Alcatela). O kojim vrijednostima poslova najbolje govori podatak da primjerice ponuda posla za jednu državu može iznositi i vrijednost broda koju isporuči neko veliko hrvatsko brodogradilište, dakle i nekoliko desetaka milijuna dolara, kaže Viduka.

Sjedište te tvrtke nalazi se u Tehnološkom parku Grada Zagreba, trenutno zapošljavaju 47 djelatnika, među kojima je velik broj inženjera. Ističu kako su za vrijeme krize razvili i nove proizvode, te zaposlili 7 novih djelatnika. Među novim proizvodima jedan je namijenjen globalnom tržištu, a sufinancira ga Agencija Ministarstva znanosti Bicro čime je pripomogla da se taj proizvod što brže dovede do konačne faze, da se proizvod brže razvije. Sljedeće ljeto taj proizvod, o kojem ne žele otkrivati detalje, namjeravaju plasirati na tržište.

Altpro – čuđenje sajma u Berlinu
Na ovogodišnjem sajmu željezničke opreme Innotrans u Berlinu Altpro je imao brojne poslovne razgovore. Njihov štand posjetile su tvrtke iz čak 47 zemalja, a mnogi su ostali začuđeni, ali ujedno su pristupili s uvažavanjem, pritom se pitajući kako jedna tako »mala« tvrtka iz »male« zemlje može biti tako konkurentna i posjedovati sve certifikate.


Komentari članka

Vezani članci

Klimaoprema našla nišu u biznisu sterilnih prostora

21.01.2018.

Temeljna djelatnost od početka je proizvodnja opreme za klimatizaciju i ventilaciju, kasnije se poslovanje proširilo na segment čistih soba, koji danas čini gotovo 50 posto prihoda, a najnoviji profitni centar je elektronika, odnosno razvoj programskih pa

Mlinar se širi u Emiratima, otvaraju pekaru u Abu Dhabiju

19.01.2018.

Mlinar će uskoro otvoriti svoju prvu prodavaonicu u Abu Dhabiju. Prvi Mlinarov dućan bit će otvoren na lokaciji Etihad Plaza, u zgradi u kojoj odsjeda 500-njak stjuardesa, trenera, pilota i medicinskog osoblja, većinom iz balkanskih zemalja

HSTEC-ov adut su inovativni prototipovi i male serije

17.01.2018.

HSTEC je specijaliziran za razvoj, projektiranje i proizvodnju visokobrzinskih elektromotornih vretena, a njegovi se proizvodi upotrebljavaju u automobilskoj industriji, najviše u Njemačkoj, ali i od SAD-a do Koreje

U hrvatskom gradu niče najmodernija tvornica parketa u Europi: Investirali su milijune i zaposlili lokalno stanovništvo

16.01.2018.

U Đurđevcu završena prva faza izgradnje najmodernije tvornice parketa u Europi. Investirali su milijune, zaposlili lokalno stanovništvo, a tu ne planiraju stati.

'Crni kralj' maloj obiteljskoj tvrtki postao ulaznica za europsko tržište

08.01.2018.

Ne bave se samo njegovom sadnjom, već njihov češnjak fermentira u kontroliranim uvjetima u komori koju su sami dizajnirali. Crni češnjak pod brendom "Crni kralj" odjeknuo je na domaćem tržištu, a može ga se naći i na policama trgovina delikatesama u Austr

Tag cloud

 1. 1723 članka imaju tag hrvatska
 2. 1741 članka imaju tag turizam
 3. 1479 članka imaju tag financije
 4. 1135 članka imaju tag izvoz
 5. 725 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 916 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 879 članka imaju tag trgovina
 8. 622 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 725 članka imaju tag investicije
 10. 896 članka imaju tag EU
 11. 817 članka imaju tag industrija
 12. 805 članka imaju tag ict
 13. 737 članka imaju tag menadžment
 14. 750 članka imaju tag svijet
 15. 908 članka imaju tag kriza
 16. 536 članka imaju tag maloprodaja
 17. 503 članka imaju tag marketing
 18. 467 članka imaju tag krediti
 19. 452 članka imaju tag tehnologija
 20. 293 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 418 članka imaju tag dzs
 24. 336 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 25. 383 članka imaju tag obrazovanje
 26. 367 članka imaju tag hnb
 27. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 216 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 274 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag energetika
 33. 294 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 279 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 280 članka imaju tag rast
 39. 272 članka imaju tag hotelijerstvo
 40. 174 članka imaju tag edukacija