Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Sij 2009

Hrvatski kampovi nude sunce i more

Izvor: novine.novilist.hr · Autor: Alenka Juričić  

Hrvatski kampovi nude sunce i more

Hrvatski kampovi još uvijek nisu dovoljno diverzificirani i marketinški pozicionirani, te osim »sunca i mora« rijetko svojim gostima nude neke druge sadržaje – neslavna je opća ocjena koja se da iščitati iz novog, među kampistima vrlo cijenjenog, vodiča njemačkog autokluba ADAC, a koji je predstavljen na turističkom sajmu CMT u Stuttgartu prošlog tjedna.

Naime, u Kamping udruženju Hrvatske ističu kako je u ADAC Camping Caravaning vodiču za 2009. godinu Hrvatska predstavljena sa 103 ocijenjena kampa, jednim više nego lani, te dodatna dva kampa koja nisu ocijenjena. Kod 24 kampa, odnosno dva više nego lani, ADAC posebno bilježi »značajna poboljšanja« čime u stvari prepoznaju sve prisutniji trend ulaganja u kvalitetu i obogaćivanja ponude sadržaja kampova.

Inače, na Gala večeri u sklopu sajma na kojoj je Hrvatska bila zemlja partner, Max Stich, potpredsjednik ADAC-a, naglasio je da se u proteklih pet godina Hrvatska kao kamping zemlja uspješno transformirala od zemlje »masovnog turizma velikih brojki« u zemlju »kvalitetnog turizma«. Govoreći o krizi, navode u Kamping udruženju Hrvatske, ADAC je potvrdio mišljenje hrvatskog kamping sektora da opreza treba biti, ali da treba raditi i da u tom slučaju nema mjesta pretjeranom pesimizmu.

Za Park Umag ADAC SuperPlatz

Što se tiče kvalitete domaćih kampova, inspektori ADAC-a su dodijelili posebnu oznaku za »Izvanrednu njegu i uređenost kampa« kampovima Park Umag, Valalta, Nevio, Adriatic, Mungos te Lošinjskoj Poljani koja je, uz još devet hrvatskih kampova, i ove godine dobila prestižnu Žutu tablu za posebna dostignuća. Žutu tablu su ove godine dobila i dva nova kampa – Lanterna u Poreču i Nevio u Orebiću.

Njemački ADAC je također jedanaest hrvatskih kampova nagradio i oznakom »Izvanredno održavanje sanitarija«, među kojima je i krčki kamp Pila Hotela Punat. A Hrvatska je dobila i još jedan ADAC SuperPlatz, što je najviše priznanje ADAC-a za izvanredna dostignuća u kampu, te se pored kampa Zaton od ove godine tom prestižnom oznakom može pohvaliti i umaški kamp Park Umag.

Po pojedinim elementima ocjenjivanja Hrvatski su kampovi u globalu zadržali prošlogodišnje ocjene.

– Međutim, iako proizlazi da održavamo kvalitetu, nužno je reći da je prosječna ocjena hrvatskih kampova nezadovoljavajuća obzirom na mogućnosti i razvojne prilike koje imamo. To se može naglasiti i činjenicom da samo dvije regije imaju prosječnu ocjenu iznad hrvatskog prosjeka a samo Istra iznad tri, što bi za Hrvatsku trebao biti minimum – napominje Adriano Palman, direktor ureda KUH-a, dodajući kako se primjerice šibenska regija izdvaja po najvećem rastu prosječnih ocjena.

Nizozemci najviše nagrada kampovima u PGŽ

Hrvatski kampovi su početkom godine ocijenjeni i u vodiču nizozemskog ANWB-a koji je predstavljen na turističkom sajmu Vakantienbeurs u Utrechtu. Inače, Nizozemci su uz njemačke kampiste, poznati kao veliki ljubitelji kampinga koji prije svega cijene kvalitetu i očuvanost prirode. Nizozemsko je tržište, isto tako, treće po važnosti u kampovima naše zemlje gdje ostvaruje 12 posto noćenja, a lani je ovo tržište raslo za čak dvadesetak posto. ANWB vodič ove godine predstavlja 82 hrvatska kampa, a vrijedi istaknuti da je čak polovica posebnih priznanja otišla na – Kvarner.

Posebno priznanje ANWB-a su, naime, dobili kampovi Konobe i Pila Hotela Punat te creske Kovačine. Uz njih su posebna priznanja dobili i kamp Adriatic (Šibensko-kninska županija) te Zaton i Rio (Zadarska županija).

Što se tiče ocjena nizozemskog auto-kluba, prosječna je ocjena svih kampova u ovogodišnjem vodiču ostala skoro nepromijenjena u odnosu na lani i iznosi 7,6 od maksimalnih 10. Analizom ocjena kampova razvidno je da su hrvatski kampovi po ANWB zadržali lanjsku razinu kvalitete te pored općih poboljšanja Nizozemci posebno prepoznaju wellness kao element dodatnog jačanja ponude u ovom smještajnom segmentu.


Komentari članka

Vezani članci

Turistički raj s pet zvjezdica: poznata hotelska kuća ulaže devet milijuna eura

06.12.2018.

Konačni je cilj čitavo turističko naselje dignuti na višu kategoriju u svim segmentima, što se do sada nije uspijevalo upravo zbog kampa. A sad će upravo novi kamp biti adut više

Šteta što se igralo cijenama, a nije se razvijalo turističku ponudu

27.08.2018.

Pomalo je nevjerojatno da se u Hrvatskoj cjelogodišnji turizam još događa rijetko, tek ponegdje i gotovo slučajno. Neke su aktivnosti u smjeru tog cilja u zadnjih par godina odrađene, pomaci bi se mogli vidjeti i relativno brzo

Kampovi s 12 posto više noćenja očekuju najbolju godinu do sada

17.08.2017.

Tome u kampovima sve više pridonosi i znatno proširenje njihovih sadržaja i ponude, a naročito smještaja u kojemu se može boraviti i za vrijeme nepovoljnijih vremenskih uvjeta, poput npr. glampinga ili mobilnih kućica

U luksuzni kamp uložili 20 milijuna kuna, a u planu još toliko

06.06.2017.

Glamping kamp Rehut u uvali Slanica na Murteru, u kojeg je uloženo 20 milijuna kuna, proteklog je vikenda otvorio vrata svojih 20 luksuznih mobilnih kućica, a vlasnici već najavljuju nove investicije koje će i premašiti ovaj iznos.

U Parku prirode Papuk otvoren kamp za 96 gostiju

29.05.2017.

Odmorište je smješteno u Velikoj kod Požege, na južnim obroncima Parka, a prostire se na 8.000 četvornih metara te ima ukupno 32 smještajne jedinice kapaciteta do 96 gostiju

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2051 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija