Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Lip 2019

Hrvatski startup pregovara za milijun €: 'S našim sustavom i stari strojevi mogu govoriti'

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Gordana Grgas  

Hrvatski startup pregovara za milijun €: 'S našim sustavom i stari strojevi mogu govoriti'

Marin Bek ima samo 33 godine, osnovao je dosad tri tehnološka startupa, a dva su opstala i bujaju. U Hrvatskoj su, imaju 20-ak zaposlenika, a do kraja godine, kako najavljuje, broj će se udvostručiti. Na nedavnom zagrebačkom JobFairu privukli su brojne kandidate i intervjui su upravo u tijeku.

Bek je pripadnik prodorne nove generacije hrvatskih poduzetnika koja oko sebe uočava probleme i za njih kreira pametna IT rješenja. U te se vode uputio nakon što je diplomirao automatiku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te od rođaka posudio 3000 kuna za sudjelovanje u programu američkog startup akceleratora Founder Institute u Zagrebu 2012. godine. Prvo je u Silicijskoj dolini pokrenuo startup za autonomna podvodna vozila koji je nazvao MTF (Marine Tech Factory), prikupio kapital od poslovnih anđela i nastojao prodati rješenje naftnoj industriji. U tome, međutim, nije uspio.

Podvodni dron
Govoreći o razlozima, uz osmijeh nam objašnjava da je vjerojatno izašao prerano na tržište.

- Danas bi se reklo da sam radio na podvodnom dronu, što je bio moj diplomski rad na FER-u. Sada skuplja prašinu u nekom skladištu na fakultetu. Kad je MTF propao, ostao sam bez novca pa sam našao posao kao IT developer - govori o prvim iskustvima u SAD-u. No taj neuspjeh, a potom i uspon do mjesta tehnološkog direktora u inovativnom startupu Nextuser iz San Francisca, gdje je sudjelovao i u pronalaženju investitora u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna dolara, donijeli su mu, ističe, znanja i poznanstva za povratak u poduzetničke vode.

Vrlo konkretno: u sjemenskoj rundi kapitala koju upravo zatvara za svoj startup, glavni mu je investitor Kanađanin kojeg je tada upoznao. Riječ je o Ascaliji, tvrtki za koju je prikupio oko 200.000 eura, a odmah kreće i u mnogo veću, tzv. A rundu, o čemu pregovara s fondovima rizičnog kapitala u iznosu od oko milijun eura.

“Ascalia mora brzo rasti”, rezolutan je Bek, a zamišljena je za IoT (Internet stvari) sustave u industriji i gradovima. S partnerom Dejanom Strbadom vodi i Kraken, domaću IT tvrtku koja se približila prihodu od oko milijun eura u području distribuiranih sustava za prikupljanje i obradu podataka uz pomoć strojnog učenja. Bave se, dakle, velikim podacima, a projekti uključuju i one za Carrefour, Nestle, Ferrero i Forbes. S Ascalijom je trenutačno fokusiran na industriju. Vjetar u leđa daje mu nedavna pobjeda na natjecanju Start.Up! Germany Roardshow, a ujesen će zahvaljujući tome na turneju po bavarskim tvornicama. Napravili su, naime, softver i uređaj nazvan ADS, svojevrsnu kutiju s puno “utičnica”, koji podržavaju brojne protokole za industrijske strojeve nastale od 1979. na dalje te ih tako povezuju na internet. Tako učas nastaje pametna tvornica bez velikih investicija, a svoje će rješenje pokušati prodati i Nijemcima.

- Protokol je način na koji strojevi govore, na koji se prenosi informacija. Preko našeg uređaja i softvera može se mjeriti i online pratiti rad strojeva, pa i onih starih koji se još naveliko koriste u industriji. U slučaju pilane, koja je jedan od naših klijenata, to znači da uređaj može čitati podatke koji dolaze s pila te uz primjenu umjetne inteligencije predvidjeti kad će neka od njih puknuti. Preko emaila ili aplikacije ta će poruka biti poslana rukovoditelju koji može na vrijeme reagirati, čime se postižu uštede - objašnjava Marin Bek.

Glavna misija Ascalije je upravo to, optimizacija utroška energije i poboljšanje proizvodnih procesa. Glavni klijenti u Hrvatskoj su distributeri industrijske opreme koji ujedno održavaju tvorničke pogone, a jedan od njih, Zigg-Pro, zapravo im je i dao ideju za razvoj ADS-a.

“Opamećivanje”
- Time se postiže modernizacija, a nema prekida rada postrojenja i ne moraju se nabavljati skupi novi strojevi - objašnjava Bek. Zanimanje za ‘opamećivanje’ tvornica je veliko, obilaze ih razni tehnički direktori, a trenutačno su njihovi uređaji u pilanama oko Delnica, sustavima za navodnjavanje na jednoj plantaži te u tvornici kartona kod Zagreba.

Tek se zahuktavaju, trenutačno aktivno i ne traže klijente, najprije moraju financijski i kadrovski narasti, objašnjava Bek. Iako u svojoj poslovnoj biografiji napominje da su mu ekspertiza IoT sustavi i integracija algoritama strojnog učenja u svakodnevne procese”, sada mu je glavna aktivnost menadžerska. Dogodi se ipak da usred noći uzme lemilicu u ruke i odradi posao koji je zaškripio ili zahtjevniji algoritamski zadatak u Krakenu, gnijezdu u kojem je Ascalija nastala i osamostalila se. Kao da to nije dovoljno, Beka, čini se, još kopka i robotika u podmorju pa je tako dio radnog vremena lani provodio u FER-ovoj spin off tvrtki H2O Robotics, u projektu komercijalizacije robota za mapiranje i istraživanje podmorja, a surađuje i s Končar institutom, čiji je uređaj za mjerenje elektromagnetskog zračenja povezao s Ascalijom kako bi neki “pametni grad” mogao vidjeti rezultate, uspoređivati ih i dati na uvid javnosti. Trenutačno je instaliran u Svetoj Nedelji, a traje potraga za ostalima.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatski startup postao službeni mjeritelj posjećenosti internetskih stranica u Britaniji

23.01.2020.

DotMetrics je izvorna hrvatska metodologija koju je razvila tvrtka FistNet skupa s Ipsos Adriom. Riječ je o rješenju koje prikuplja podatke o posjećenosti internetskih stranica tako da bilježi i pohranjuje cjelokupan promet web stranice, povezujući ga s d

Igor Romić bavi se zanatom koji se nije promijenio 4000 godina. Ide mu odlično

21.01.2020.

"SVIJET ide naprijed, na nove tehnologije, a ja se bavim poslom koji se nije promijenio četiri tisuće godina", kaže nam Igor Romić, jedan od posljednjih lončara u Hrvatskoj, koji je u taj zanat krenuo 2003. godine i s vremenom ga pretvorio u vrlo uspješan

U početku imao jedva četiri, danas Božidar Šarčević obrađuje 250 ha i - zapošljava!

17.01.2020.

Okušao se i u ugostiteljstvu, no ipak vratio korijenima. Taj uspješni ratar uzgaja pšenicu, ječam, uljanu repicu, soju, kukuruz, suncokret te sjemensku soju i pšenicu za poznatog kupca, izgradio je i podno skladište, a novih planova mu ne nedostaje.

Država povećala potpore za samozapošljavanje

15.01.2020.

Početak 2020. godine donio je novosti u Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, što je usvojeno na posljednjoj lanjskoj sjednici Upravnog Vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

'Skinuo' je KGK i novoga predsjednika, kojem će na dar poslati svoje rublje

15.01.2020.

Doselio se u Hrvatsku 1998. iz Njemačke i 2008. počeo s tekstilom. Robu prodaje u Karlovcu, na webshopu i West Gateu, te planira širenje.

Tag cloud

 1. 1964 članka imaju tag hrvatska
 2. 1997 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1266 članka imaju tag izvoz
 5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1012 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1023 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 868 članka imaju tag industrija
 14. 612 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 379 članka imaju tag poticaji
 21. 513 članka imaju tag tehnologija
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 365 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg