Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Kol 2016

Ilegalne punionice pojedu 43 mil. kuna

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

Ilegalne punionice pojedu 43 mil. kuna

Pet do sedam posto plinskih boca koje se nalaze na tržištu nisu atestirane ili se ne pune u za to ovlaštenim punionicama.

Sivo tržište plinskih boca uzima sve više maha u Hrvatskoj, a osim porezne evazije, tu je i problem sigurnosti pri rukovanju tim potencijalno eksplozivnim materijalima. Zbog toga je Hrvatska gospodarska komora (HGK) pokrenula veliku ofenzivu protiv nelegalnih plinskih punionica i sivog tržišta. Koliko je to velik problem i kako ga riješiti, razgovarali smo s Branimirom Palunkom, plinskim poduzetnikom iz Fažane te predsjednikom Zajednice za ukapljeni naftni plin HGK.

Koliki postotak zauzima sivo tržište plina u bocama u Hrvatskoj i koliko država zbog toga gubi?
Po našim procjenama riječ je o pet do sedam posto plinskih boca koje se nalaze na tržištu, a nisu atestirane ili se ne pune u za to ovlaštenim punionicama. Istina, neki tvrde da je i više, ali već i pet-sedam posto igra je velikih brojki. Ako ilegalna punionica plinskih boca na dan napravi ili napuni za plasman na legalno tržište 200 plinskih boca, a to se radi na skid jedinicama bez problema tijekom noći, po sadašnjoj prosječnoj cijeni od 89 kuna, to je 17.800 kuna dnevnog prihoda. Na godišnjoj razini to je gotovo 60 tisuća boca u opticaju mimo legalnih, ovlaštenih i certificiranih punionica te i 4,3 milijuna kuna nelegalnog prihoda. Takvih ilegalnih punionica u Hrvatskoj ima barem desetak, ako ne i više. Recimo da 10 punionica napravi godišnje i po 43 milijuna kuna prometa i pusti u promet 600 tisuća plinskih boca. Službeno je ukupni prijavljeni obrt plinskih boca 4,5 milijuna godišnje, zbog turizma posljednje dvije godine bude i više od 5,5 milijuna boca. Prije tri godine prosječna cijena plina u kućnoj dostavi u plinskim bocama od 10 kg bila je i 150 kuna. Legalno je postalo manje isplativo. Zato se veliki distributeri i vlasnici malih legalnih punionica s pravom bune da ih se ne štiti. Štoviše, stalno ih se nadzire, svako malo dolaze razne inspekcije jer više nema Državnog inspektorata koji je većinu inspekcija objedinjavao. Male ilegalce nitko ne želi i trenutačno ne može kontrolirati.

Kako se izbjegavaju propisi?
Zašto bi netko atestirao boce kada ne mora? Zašto bi uopće ulagao u legalizaciju punionice, održavao plinske boce u skladu sa zakonom, kupovao nove, označavao ih sukladno zakonu, stavljao upute za potrošače, poštovao zakon o zaštiti potrošača, kada ovako posao ide izvrsno? Sve su to načini izbjegavanja propisa.

Kako se problem može riješiti?
Jedan od prijedloga je pojačavanje rada inspekcijskih službi. Problem je, a na to ukazuje i EU, što se brojne ovlasti inspekcija koje su sada pri ministarstvima često preklapaju. Događa se da inspekcije dođu u nekoliko dana više puta i traže gotovo slične ili iste podatke, čime koče rad legalnih i kvalitetnih distributera UNP-a. Prijedlozi koje smo dostavlili i u nadležna ministarstva idu u pravcu da se u promet i trgovinu na hrvatskom tržištu ne stavljaju neatestirane plinske boce. Ako se zateknu u prodaji, obvezno ih atestirati ako je to moguće, u suprotnom ih u skladu s propisima zbrinuti. Trenba uvesti obvezno certificiranje svih punionica plinskih boca. Samostalne punionice plinskih boca trebaju imati minimalni fond boca oko 50.000 komada te dokazati kupnju odgovarajućim fakturama. Sve punionice plinskih boca moraju imati ugovor o održavanju plinskih boca s tvrtkom koja je pod nadzorom ovlaštenog tijela ili posjedovati vlastito ovlaštenje za periodiku boca. Treba obvezno voditi evidenciju o otpisanim, servisiranim i novim bocama; uvesti obveznu policu osiguranja na ime mogućnosti nastale štete. Usto, valja pojačati nadzor nad malim i srednjim kupcima UNP-a, a ne samo kontinuirano obavljati nadzor nad 5 glavnih distributera UNP-a koji imaju skladišne kapacitete veće od 500 kubika i bave se veleprodajom UNP-a i plinskih boca. Potrebna jača kontrola punionica plina i kontrola količine istočenog plina i izdanih računa. Potrebne su i jače policijsko-inspekcijske kontrole radi suzbijanja ilegalnog uvoza autoplinske opreme iz BiH, Srbije i Crne Gore.

U kojem se roku sve to može riješiti?
Bude li želje i volje za djelovanjem i slušanjem gospodarstvenika i njihovih savjeta za suzbijanje sive ekonomije i rada na crno, sve se to može suzbiti dosta brzo, u roku od najviše godinu dana.
Osvježiti propise

Postoji li uopće pravna regulativa koja regulira taj sektor?
U Hrvatskoj je uglavnom sve kvalitetno regulirano. Istina, trebat će osvježiti propise koji su djelomice usklađeni s pravnom stečevinom EU. Pod hitno se mora donijeti i Pravilnik o kvaliteti ukapljenog naftnog plina, posebice autoplina. Kada su u pitanju plinske boce, tu treba dosta toga doraditi oko uređivanja tržišta, certificiranja plinskih punioca, ali i u suzbijanju sive ekonomije i rada na crno, koje ne samo da ugrožava državni proračun, već i same potrošače. Jeftino nije uvijek kvalitetno i sigurno.


Komentari članka

Vezani članci

Skuplji plin građanima, a struja dijelu poduzetnika

01.04.2019.

Za gotovo 7 posto poskupljuje plin za kućanstva, što znači da će računi za prosječnu potrošnju biti veći za 20-ak kuna mjesečno. No, pravi učinci poskupljenja vidjet će se tek najesen, s početkom nove sezone grijanja. Istodobno - skuplja i struja za dio p

Rekordan izvoz ruskog plina

02.01.2019.

Gazrpom, koji ima monopol na izvoz preko plinovoda, prodao je u Europu i Tursku 201 milijardu prostornih metara plina tijekom 2018., ili oko 3,5 posto više nego godinu dana prije

Potraga za naftom počinje i na širem osječkom području

06.09.2018.

Dvije godine nakon potpisivanja ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije nafte i plina koji je s Vladom Republike Hrvatske potpisala kanadska naftna kompanija Vermilion Energy istražni radovi i fizički se sele na područje Osječko-baranjske županije.

Ovako 'žive' hrvatski sezonci: gazda ima apartmane na dva metra od mora, a njih devetorica spavaju k'o srdele, bez klime, ormara, kupatila...

06.08.2018.

Vidio sam i ja momke iz Ljubuškog kako spavaju na krevetima, poredani jedan do drugoga. Vrata su uvijek otvorena jer nemaju klima uređaja pa kad ih je prije par dana jedna žena ugledala kako po prostoru bez zavjesa, šeću u ''mudantama'', samo je ''zinula

Radim poslove koje nitko neće, ako me uhvate, u zatvor ću

27.02.2018.

Ja sam mali kućni majstor koji poravlja sitne kvarove. Dolazim kada god me pozovu jer o tih 20, ili koliko već kuna koje ću zaraditi, ovisi moj život

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2051 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija