Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Velj 2020

Inovacijama i suradnjom do širenja na europskom tržištu poliuretanskih proizvoda

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: PD VL native tim  

Inovacijama i suradnjom do širenja na europskom tržištu poliuretanskih proizvoda

Poliuretani su polimerni materijali koji nastaju kemijskom reakcijom između hidroksilnih i izocijanatnih skupina, uz prisustvo raznih katalizatora, aditiva i stabilizatora, a u nekim formulacijama i uz dodatak pjenioca. U svakodnevnom životu ih vidimo u obliku najrazličitijih spužvi, građevinskih izolacijskih materijala, unutrašnjost automobila je izrađena uglavnom iz poliuretana, a sve češće se koriste i kao strukturni elementi u izradi prijevoznih sredstava (ukrute, zvučne izolacije, dijelovi vozila). Najčešće se kao osnovne sirovine koriste polioli koji su u posljednje vrijeme na biljnoj bazi i izocijanata koji su derivat nafte. „Upravo se izocijanati karakteriziraju kao zdravlju štetne tvari te se iz tog razloga traže zamjene za njih, tako da je i EU, koja je i inače vrlo senzibilna u pogledu upotrebe kemikalija, te je iz tog razloga svojevremeno i donijela REACH uredbu koja regulira promet kemikalijama na teritoriju EU, prepoznala vrijednost upravo ovog projekta u kojem i mi sudjelujemo i ocijenila ga među prvih desetak posto tada pristiglih projekata,“ objasnio je Dominik Simčić, direktor tvrtke Poli-mix. Bezizocijanatni poliuretani bi trebali izbjeći korištenje izocijanata, ali bez negativnog utjecaja na samu kvalitetu konačnog proizvoda, što je do sada bila gotovo nemoguća misija. „Kako su naši partneri u projektu jedno razvojno poduzeće i Tehnički fakultet Wildau iz Njemačke, proizvođač polikarbonatnih materijala iz Španjolske i jedan prerađivač iz Bugarske tražili poduzeće koje vlada recepturama za poliuretane, a istovremeno ima i suvremeno opremljen strojni park za proizvodnju tih materijala, pretraživanjem po bazi pouzdanih partnera EU istraživačkog programa „Eureka“ iz Bruxellesa došli su i do nas, te smo se nakon kratkog upoznavanja s ciljevima projekta vrlo brzo učlanili u konzorcij“, kaže Dominik Simčić.

Ukupna vrijednost projekta sa španjolskim, bugarskim i njemačkim partnerima dosegnula je vrijednost od 14.029.758,06 kuna, s time da je vrijednost projekta hrvatskog partnera, tvrtke Poli-mix iznosila 1.466.773,00 kuna od čega je iznos bespovratnih sredstava 1.026.741,00 kuna.

O samom tijeku razvoja, Simčić je kazao: „Tijekom trogodišnjeg istraživačkog rada vrlo intenzivno smo razmjenjivali iskustva i informacije s ostalim partnerima, radili probe u našem laboratoriju i u redovitoj proizvodnji, polako napredujući ka konačnome cilju, razvoju receptura bez zdravlju štetnih sastojaka. Nakon niza proba u našoj proizvodnji, zahvaljujući nesebičnom zajedničkom trudu, partner iz Španjolske uspio je proizvesti osnovni polikarbonat koji, u kombinaciji s posebnim katalizatorima i aditivima partnera iz Njemačke, prilikom proizvodnje na standardnim strojevima daje rezultate usporedive sa standardnim recepturama koje sadrže izocijanat. Time je naš osnovni cilj postignut, odnosno uspjeli smo razviti recepture koje ne sadrže zdravlju štetne tvari.“

„Uloga svakog od partnera u projektu bila je strogo određena već prilikom sastavljanja međunarodnog konzorcija: osnovni polikarbonat razvija partner iz Španjolske koji i inače proizvodi čitavu paletu takvih materijala, njemački razvojni institut razvija namjenske katalizatore i stabilizatore koji reakciju vode u optimalnom smjeru, mi i partner iz Bugarske izrađujemo recepture u laboratoriju i radimo naknadne proizvodne probe na našim strojevima, a konačna testiranja fizikalnih osobina dobivenih poliuretanskih materijala odrađuje Tehnički fakultet iz Njemačke, nakon čega se uspoređuju rezultati i obavljaju naknadna optimiziranja“, istaknuo je.

„Za razliku od ostalih partnera u projektu, mi smo već u početku uspostavili suradnju s HAMAG – BICRO-m, domaćom agencijom u čijoj je nadležnosti financiranje ovakvih razvojnih projekata. HAMAG-BICRO u suradnji s nadležnim Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta cijelo vrijeme obavlja stručni i financijski nadzor nad provođenjem projekta, ali i imenuje neovisnog stručnjaka iz područja u kojem se projekt provodi, koji nam je u svakome trenutku bio na raspolaganju za bilo kakvu tehničku podršku. U svakom slučaju, osobno mi se čini da ovakav angažman uvijek može dati samo bolje rezultate nego kada sav razvoj pada na leđa pojedinačnog partnera u projektu“, istaknuo je Dominik Simčić.

„Naša tvrtka Poli-mix je zahvaljujući upravo ovome projektu uspjela uspostaviti odlične kontakte s ostalim partnerima koji su vrlo etablirani u međunarodnim razmjerima na uskom, specifičnom području poliuretanskih materijala, te smo u ove tri godine napravili ogroman napredak u razvojnom radu s tim materijalima. Zahvaljujući tim novim spoznajama usvojili smo niz novih proizvodnih programa, gdje već koristimo specifične recepture do kojih smo došli tijekom rada na ovom projektu. Iako smo već i do sada bili uglavnom izvozno orijentirano poduzeće, tim novim programima dodatno smo ojačali udio izvoza na zahtjevno europsko tržište, čime se potvrđuje dobro poznata činjenica da uz dobar razvoj u proizvode visokih tehnoloških zahtjeva i neprestanim ulaganjem u nove tehnologije jedno malo, obiteljsko poduzeće iz Hrvatske može postati pouzdan partner vodećim europskim proizvodnim firmama. Možemo se pohvaliti da smo pouzdani dobavljači nekih od vodećih proizvođača u europskoj autoindustriji, željeznici, a odnedavno dobavljamo i određene materijale za europskog proizvođača zrakoplova. U naših dvadeset godina postojanja imali smo već dva ciklusa proširenja proizvodnih kapaciteta, a vrlo brzo nas očekuje još jedan, ako želimo pratiti tempo kojega nam nameću naši kupci“, zaključuje naš sugovornik.

Sadržaj je omogućio HAMAG – BICRO


Komentari članka

Vezani članci

U Labudu sve količine dezinfekcijskih sredstava odmah s proizvodnih traka distribuiraju kupcima

24.03.2020.

Imamo liste čekanja i redom isporučujemo robu čim se proizvede, ističe Laura Justinić Skoko, direktorica prodaje Meteor Grupe – Labud. Potražnja nastavlja rasti, ali unatoč rastu cijena sirovina, cijene svih proizvoda ostaju iste. Uz nagradu od 1000 kuna

Alarm automatika - Novi proizvod: Samoposlužni kiosk za brzu prijavu i odjavu gostiju

26.02.2020.

ABSmartKiosk omogućava provjeru dokumenata u skladu s obveznom procedurom identifikacije hotelskoga gosta, i to skeniranjem putovnice ili osobne iskaznice i uspoređivanjem fotografije s licem gosta

Inovacije i kreacije su njegov način života

27.01.2020.

Tvrtka Nevena Svaline jedina u Hrvatskoj proizvodi specijalizirane dizalice, odnosno mobilne manipulatore

Traženim, ranim urodom šparoga do kupaca u EU

23.12.2019.

Nasadi šparoga u Babinoj Gredi u blizini energane grijat će se podzemnim sustavom toplovoda

Domaća znanstvenica napravila detektor za bombe koji je NATO platio odmah

17.12.2019.

Kad je u jesen 2016. godine dr. Ivana Capan najavila da će s međunarodnim timom suradnika razviti prototip sofisticiranog detektora za kontrolu nuklearnog materijala, zvučalo je to samo kao optimistična vizija.

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1036 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1026 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 680 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 599 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 499 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 386 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija