Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Sij 2020

Inovacije i kreacije su njegov način života

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Lidija Aničić  

Inovacije i kreacije su njegov način života

Četrdesetdvogodišnjeg Bistrinčanina Nevena Svalinu njegova šira zajednica dobro zna po inovativnosti i kreativnosti kojima je ostavljao trag gdje god je bio ili radio. Nemirnog duha, uvijek željan novih znanja i umijeća, Neven si je krčio put tražeći nova i drugačija rješenja od onih standardnih u području strojarstva i proizvodnje, a njegov poslovni i životni smjer iz temelja je promijenio izum i konstruiranje pneumatski upravljane ručne dizalice za koju je, među 30 prijava, 2014. godine osvojio drugu nagradu na natječaju za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije.

Ideja

Neven Svalina danas je vlasnik tvrtke Centurion d.o.o. - inženjeringa specijaliziranog za poslove u području strojarstva i proizvodnje, a čije se sjedište nalazi u prostoru Poduzetničkog inkubatora Polet u Belišću. Bavi se konstrukcijom, dizajnom i inovacijama sukladno potrebama kupaca za tzv. custom engineering, no dominantna mu je ostala proizvodnja njegovog najpoznatijeg proizvoda prema čemu je jedinstven u Hrvatskoj – pneumatski upravljane ručne dizalice koju je nazvao "Oduzimač težine".

"Ideja za inovaciju došla mi je u tvrtki HF Belišće d.o.o., gdje sam bio zaposlen 15 godina. Tamo sam primijetio kako se na jednom stroju moralo dizati mnogo dijelova te se na taj način stroj nije mogao poslužiti dovoljno brzo koliko je trebalo. Dizalica koju sam konstruirao kako bih doskočio ovom problemu u proizvodnji nije klasična dizalica, nego svojevrsni sistem ruke kojom se upravlja tako da prati ruku radnika koji njome upravlja, pa bi mu zbog toga zapravo čak bolje odgovarao taj domaći naziv “oduzimač težine”, objašnjava nam Neven princip rada svoje inovacije, koja je zbog svoje jedinstvenosti i praktičnosti odmah privukla mnogo pozornosti tvrtki u procesnoj industriji, gdje se višekratno mora obavljati ista radnja.

Nevenova dizalica može biti stupna ili mobilna, na kotačima, kako bi se mogla gurati od mjesta do mjesta gdje se radi, a odjednom može podignuti i do 100 kilograma tereta, a ovisno o izvedbi i do 300 kilograma te s njime manipulirati u krugu djelovanja od sedam metara. S ovom dizalicom radnik u svojoj tvrtki može biti znatno učinkovitiji i cijeli proces proizvodnje može teći mnogo brže.
Prekretnica

U vrijeme kada je dobio nagradu Osječko-baranjske županije, ovaj perspektivni inovator i tada novopečeni mr. ing. strojarstva, koji je izvanredno studirao strojarstvo u Slavonskom Brodu (uz posao), u Bistrincima je nepunih godinu dana ranije registrirao vlastiti obrt - Centurion obrt - custom engineering za inženjerstvo i proizvodnju strojeva, a na natječaj se prijavio posve slučajno na nagovor prijatelja te ga je istinski ugodno iznenadila činjenica da je upravo njegov proizvod bio prepoznat kao kvalitetna i perspektivna poduzetnička ideja. Bila je to prekretnica.

Otada je promijenio radno mjesto i zaposlio se u Belom Manastiru gdje je, priznaje, kao menadžer i rukovoditelj tehničkog odjela imao odlične uvjete, no njegova dugogodišnja želja da ima nešto svoje odvela ga je prije dvije godine u samostalne poduzetničke vode.

"Otpočetka sam bio svjestan da napuštam sigurnost radnog mjesta koje sam imao, no s druge strane uz uvjete u Poduzetničkom inkubatoru Polet u Belišću, kao i narudžbe kupaca, znao sam da nisam pogriješio i da je osnivanje vlastitog poduzeća u kojem trenutačno radimo supruga i ja - pravi potez", otkriva belišćanski inovator, ne skrivajući kako je već tada bio svjestan da je zahvaljujući svom obrazovanju, iskustvu i odličnom poznavanju stranog jezika u vrlo kratkom vremenu mogao pronaći jako dobro plaćen posao u nekoj od zemalja EU-a. "Ipak, to nikada nije bilo u mojim planovima za budućnost, i na to nikada nisam pomišljao. Jednostavno, volim zemlju u kojoj živim i hrvatski način života, i siguran sam da bih bio jako nesretan kada bih morao živjeti negdje izvan naših granica – pa čak i po cijenu veće sigurnosti poslovanja i bolje zarade", poručuje vlasnik Centuriona.

Da moto i misao vodilja cjelokupnog poslovanja ovog poduzeća, koji glasi: "Pronaći ćemo put ili napraviti novi", nije samo puka izreka te da je njihov rad i inovativnost prepoznat i izvan granica Slavonije i Baranje, najbolje svjedoči i podatak da se u ovoj tvrtki odnedavno provodi projekt "Inovacije novoosnovanih MSP-ova - II faza", koji je s iznosom od 1,2 milijuna kuna ili 85 posto nepovratnih sredstava podržao i HAMAG BICRO. Zahvaljujući tome, Svalina sljedećeg mjeseca namjerava zaposliti još jednog djelatnika metalske struke te stvoriti preduvjete za održivi rast i razvoj svoje tvrtke Centurion dovršetkom prilagodbe i komercijalizacijom svog inovativnog proizvoda "Mobilnog manipulatora" - namijenjenog za proizvodne i logističke pogone različitih grana industrije.


Komentari članka

Vezani članci

U 30. godini poslovanja Lemax s 85 broj zaposlenih povećava na 130

25.02.2020.

Tvrtka je 2018. ostvarila prihod od 1,85 milijuna eura, a što je bio rast od 85 posto u odnosu na godinu prije.

HZZ: Mjeru samozapošljavanja u 2019. koristile 8.723 osobe, isplaćeno 446 milijuna kuna

24.02.2020.

Bespovratne potpore se mogu dodijeliti za otvaranje paušalnog obrta, "običnog" obrta, za samostalnu djelatnost, za društvo s ograničenom odgovornosti (d.o.o.), jednostavno društvo s ograničenom odgovornosti (j.d.o.o.), kao i za zadrugu.

Na Trgovačkom sudu u Osijeku u 2019. otvoreno 1468 novih tvrtki

21.02.2020.

Iako se još uvijek suočavaju s nizom administrativnih prepreka, domaći poduzetnici ipak priznaju da se osjeća olakšanje u poslovanju. Nameti se smanjuju, a do rasterećenja dolazi i u poreznoj politici. Takva reakcija velikog broja poduzetnika, koji u razn

Horvat: Naša tehnologija omogućuje zbrinjavanje otpada bez deponija

20.02.2020.

Čelnicima HGK i HUP-a predstavljena Tehnixova patentirana tehnologija – MBO-T tvornica

Inovacijama i suradnjom do širenja na europskom tržištu poliuretanskih proizvoda

20.02.2020.

Tvrtka Poli-mix iz mjesta Šapjane u okolici Rijeke putem suradnje programa Eureka s međunarodnim je partnerima razvila nove suvremene materijale za široku primjenu u industriji koji nisu štetni za zdravlje.

Tag cloud

 1. 1973 članka imaju tag hrvatska
 2. 2006 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1276 članka imaju tag izvoz
 5. 863 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1021 članka imaju tag svijet
 7. 996 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 860 članka imaju tag investicije
 10. 936 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 874 članka imaju tag industrija
 14. 640 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 385 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 435 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 269 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 284 članka imaju tag opg
 39. 384 članka imaju tag BDP
 40. 341 članka imaju tag recesija