Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Sij 2020

Inovacije i kreacije su njegov način života

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Lidija Aničić  

Inovacije i kreacije su njegov način života

Četrdesetdvogodišnjeg Bistrinčanina Nevena Svalinu njegova šira zajednica dobro zna po inovativnosti i kreativnosti kojima je ostavljao trag gdje god je bio ili radio. Nemirnog duha, uvijek željan novih znanja i umijeća, Neven si je krčio put tražeći nova i drugačija rješenja od onih standardnih u području strojarstva i proizvodnje, a njegov poslovni i životni smjer iz temelja je promijenio izum i konstruiranje pneumatski upravljane ručne dizalice za koju je, među 30 prijava, 2014. godine osvojio drugu nagradu na natječaju za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije.

Ideja

Neven Svalina danas je vlasnik tvrtke Centurion d.o.o. - inženjeringa specijaliziranog za poslove u području strojarstva i proizvodnje, a čije se sjedište nalazi u prostoru Poduzetničkog inkubatora Polet u Belišću. Bavi se konstrukcijom, dizajnom i inovacijama sukladno potrebama kupaca za tzv. custom engineering, no dominantna mu je ostala proizvodnja njegovog najpoznatijeg proizvoda prema čemu je jedinstven u Hrvatskoj – pneumatski upravljane ručne dizalice koju je nazvao "Oduzimač težine".

"Ideja za inovaciju došla mi je u tvrtki HF Belišće d.o.o., gdje sam bio zaposlen 15 godina. Tamo sam primijetio kako se na jednom stroju moralo dizati mnogo dijelova te se na taj način stroj nije mogao poslužiti dovoljno brzo koliko je trebalo. Dizalica koju sam konstruirao kako bih doskočio ovom problemu u proizvodnji nije klasična dizalica, nego svojevrsni sistem ruke kojom se upravlja tako da prati ruku radnika koji njome upravlja, pa bi mu zbog toga zapravo čak bolje odgovarao taj domaći naziv “oduzimač težine”, objašnjava nam Neven princip rada svoje inovacije, koja je zbog svoje jedinstvenosti i praktičnosti odmah privukla mnogo pozornosti tvrtki u procesnoj industriji, gdje se višekratno mora obavljati ista radnja.

Nevenova dizalica može biti stupna ili mobilna, na kotačima, kako bi se mogla gurati od mjesta do mjesta gdje se radi, a odjednom može podignuti i do 100 kilograma tereta, a ovisno o izvedbi i do 300 kilograma te s njime manipulirati u krugu djelovanja od sedam metara. S ovom dizalicom radnik u svojoj tvrtki može biti znatno učinkovitiji i cijeli proces proizvodnje može teći mnogo brže.
Prekretnica

U vrijeme kada je dobio nagradu Osječko-baranjske županije, ovaj perspektivni inovator i tada novopečeni mr. ing. strojarstva, koji je izvanredno studirao strojarstvo u Slavonskom Brodu (uz posao), u Bistrincima je nepunih godinu dana ranije registrirao vlastiti obrt - Centurion obrt - custom engineering za inženjerstvo i proizvodnju strojeva, a na natječaj se prijavio posve slučajno na nagovor prijatelja te ga je istinski ugodno iznenadila činjenica da je upravo njegov proizvod bio prepoznat kao kvalitetna i perspektivna poduzetnička ideja. Bila je to prekretnica.

Otada je promijenio radno mjesto i zaposlio se u Belom Manastiru gdje je, priznaje, kao menadžer i rukovoditelj tehničkog odjela imao odlične uvjete, no njegova dugogodišnja želja da ima nešto svoje odvela ga je prije dvije godine u samostalne poduzetničke vode.

"Otpočetka sam bio svjestan da napuštam sigurnost radnog mjesta koje sam imao, no s druge strane uz uvjete u Poduzetničkom inkubatoru Polet u Belišću, kao i narudžbe kupaca, znao sam da nisam pogriješio i da je osnivanje vlastitog poduzeća u kojem trenutačno radimo supruga i ja - pravi potez", otkriva belišćanski inovator, ne skrivajući kako je već tada bio svjestan da je zahvaljujući svom obrazovanju, iskustvu i odličnom poznavanju stranog jezika u vrlo kratkom vremenu mogao pronaći jako dobro plaćen posao u nekoj od zemalja EU-a. "Ipak, to nikada nije bilo u mojim planovima za budućnost, i na to nikada nisam pomišljao. Jednostavno, volim zemlju u kojoj živim i hrvatski način života, i siguran sam da bih bio jako nesretan kada bih morao živjeti negdje izvan naših granica – pa čak i po cijenu veće sigurnosti poslovanja i bolje zarade", poručuje vlasnik Centuriona.

Da moto i misao vodilja cjelokupnog poslovanja ovog poduzeća, koji glasi: "Pronaći ćemo put ili napraviti novi", nije samo puka izreka te da je njihov rad i inovativnost prepoznat i izvan granica Slavonije i Baranje, najbolje svjedoči i podatak da se u ovoj tvrtki odnedavno provodi projekt "Inovacije novoosnovanih MSP-ova - II faza", koji je s iznosom od 1,2 milijuna kuna ili 85 posto nepovratnih sredstava podržao i HAMAG BICRO. Zahvaljujući tome, Svalina sljedećeg mjeseca namjerava zaposliti još jednog djelatnika metalske struke te stvoriti preduvjete za održivi rast i razvoj svoje tvrtke Centurion dovršetkom prilagodbe i komercijalizacijom svog inovativnog proizvoda "Mobilnog manipulatora" - namijenjenog za proizvodne i logističke pogone različitih grana industrije.


Komentari članka

Vezani članci

Krenuli poticaji za samozapošljavanje: Ovo su novi kriteriji koje trebate ispuniti želite li pomoć u pokretanju posla

10.07.2020.

Početkom srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ponovno je aktivirao poticaje za samozapošljavanje, ali pod drugačijim uvjetima nego ranije. Provjerili smo koje kriterije po novome trebate ispuniti ako želite pokrenuti posao uz državnu pomoć

Država za minimalac dosad dala 5,62 milijardi: Prednjače ove tri tvrtke

09.07.2020.

U odnosu na potpore za travanjske plaće, u isplatama za svibanjske na HZZ-ovoj listi je 1,7 tisuće poslodavaca manje pa je manji i ukupan iznos uplaćenih potpora.

Slavica Singer: Žene su u biznisu samokritičnije i opreznije, muškarci su umreženiji

08.07.2020.

Sto najvećih hrvatskih kompanija u ženskom vlasništvu, s Liderove liste objavljene, u suradnji s Bisnodeom, u novom tiskanom i digitalnom izdanju, donijelo je zanimljive usporedbe.

HZZ objavio mjere za srpanj - tko se može prijaviti i kada, ali jedno je pitanje ostalo bez odgovora!

08.07.2020.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o Potpori za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19) za mjesec srpanj 2020. godine, a koja se odnosi na mikro poduzetnike.

[MOĆNE PODUZETNICE] Vesna Ramljak: Odvažnost i hrabrost u početku, a kasnije iskustvo i oprez

07.07.2020.

Vesna Ramljak, najmoćnija poduzetnica u Hrvatskoj, vlasnica je i direktorica Sancta Domenice iz Svete Nedelje. Ovlašteni uvoznik Panasonica, Sonyja, Samsunga, LG-a i PlayStationa svoje proizvode plasira kroz lanac specijaliziranih trgovina i kroz web shop

Tag cloud

 1. 2020 članka imaju tag hrvatska
 2. 2081 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1004 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 247 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici