Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Lip 2020

‘Intelektualne usluge izvozimo, od Hrvata nema kruha’

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Lucija Špiljak  

‘Intelektualne usluge izvozimo, od Hrvata nema kruha’

Ivana Bojčić prije šest godina odlučila je zakoračiti u mikropoduzetništvo pokrenuvši u Zagrebu tvrtku BoLingo, koja danas nudi usluge prevođenja, sudskog tumačenja, e-learninga i klasičnih poduka stranih jezika.

Bojčić smo upoznali upravo tad kad se kao 28-godišnja poznavateljica njemačkog i talijanskog jezika netom nakon diplome našla pred izazovom traženja posla. Zahvaljujući želji i volji, ali i iskustvu kolega, te je godine otvorila “tvrtku za deset kuna” koja odonda lagano raste i zapošljava troje ljudi.

“Bila sam tabula rasa, uvalila sam se u mikropoduzetništvo bez konkretnog znanja. S godinama sam naučila da se sve isprepliće kroz interdisciplinarnost pa sam, kombinirajući kreativnost s proučavanjem statistika, osnova poduzetništva i financija te marketinga uspjela proširiti svoje vidike i raditi ono što volim”, navodi Bojčić.

‘Nismo nadograđeni Google Translate’

U počecima je, kaže, bilo teško jer nije dobila poticaje od države, puno je radila i bilježila gubitke zbog grešaka u računovodstvu.

“Radila sam iz kuhinje unajmljenog stana, u tri ujutro i tri popodne, imala posla sa svakakvim ljudima, ali uvijek sam se trudila održavati profesionalnost u pristupu i radu. Prve tri godine bile su zbilja teške i pitala sam se što mi je to trebalo kad sam mogla raditi za nekog i ne imati brige poput praćenja prometa, pribavljanja posla, održavanja kvalitete usluge”, kaže direktorica kojoj je bilo teško percipirati koliko svog teško zarađenog novca odlazi na, kaže, nebitne namete i poreze.

“Osjećate se prevareno, opljačkano. Biti poduzetnik u Hrvatskoj teško je i zbog mentaliteta, a posebno ako prodajete intelektualne usluge koje nisu šareni artikl. Zato je BoLingov glavni adut izvoz intelektualnih usluga, dakle suradnja s inozemstvom. Od Hrvata teško ima kruha, koliko sam upita dobivala od renomiranih hrvatskih divova, stvar logike je ponuditi im prilagođene cijene bez ‘dampinga’, ali često bih nailazila na zid jer svi žele skoro pa besplatnu uslugu. Često je tu i nerazumijevanje prevoditeljske industrije; mnogi smatraju da je prevoditelj samo nadograđena verzija Google Translatea i da nemamo puno efektivnog posla. Zato i imamo jako nekvalitetne priručnike, sramotne reklame, menije u restoranima, prijevode na televiziji, a zaprepastilo bi vas i koliko je sudske, odvjetničke, medicinske i administrativne dokumentacije loše napisano na hrvatskom”, otkriva Bojčić.

U želji da bude u trendu s industrijom, pohađa brojne konferencije, a cilj joj je educirati svoje radnice što više i ulagati u njih.

“Ulažemo u softverska rješenja koja olakšavaju postupanje s dokumentima, informatička industrija jako je isprepletena s prevoditeljskom i bez određenih alata nemamo suradnju s inozemnim klijentima. Jako se pazi na kvalitetu i imamo obvezne provjere kvalitete prije isporuke dokumenta”, naglašava poduzetnica.

Uz sve izazove prihodi im svake godine rastu ili su na istom, a sad se vrte oko više od pola milijuna kuna. Dosad su poslovali s više od 400 tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu, a nose i bonitetne certifikate izvrsnosti A i AA. Ove je godine BoLingo potpisao ugovor s EU vezan uz strogi natječaj za prevoditeljske usluge.

I hitni tekstovi o koroni

Riječ je o dokumentaciji koja se prevodi na sve jezike, a Europski parlament je naručitelj uime Vijeća EU, Europskog revizorskog suda, Europskog ekonomskog i socijalnog odbora te Odbora regija.

“Svi zapisnici, rezolucije, amandmani, propisi, odredbe, sve što naši političari čitaju obrađuje se na fin prevoditeljski način i strogo ga kontrolira ugovorno tijelo”, objašnjava Bojčić. BoLingo je među samo 15 tvrtki iz Hrvatske i inozemstva kojima se prema bodovnom rangu dijeli projekt prevođenja vrijedan više od 17 milijuna eura.

“Ne prosperiramo zbog nepotizma, veza i stranačke pripadnosti. Sve je isključivo osobni uspjeh, žensko poduzetništvo, vlastiti trud. Nemam milijunski startup, ali meni je ovo ogroman uspjeh, posebno s obzirom na široku konkurenciju i neplodno tlo za poslovanje”, kaže Bojčić.

Ova će godina biti iznimka i za tvrtku. Premda su na početku morali prevoditi hitne tekstove vezane uz koronavirus, osjeti se pad poslovanja. “Najbitnije mi je da zadržim svoj tim, makar i da sebi uskratim. Prijavili smo se za poticaje, odobreni su. Svima s idejama za poslovanje bih savjetovala da se svakako upuste u to, bitno je probati i ustrajati”, zaključuje Ivana Bojčić.


Komentari članka

Vezani članci

[MOĆNE PODUZETNICE] Vesna Ramljak: Odvažnost i hrabrost u početku, a kasnije iskustvo i oprez

07.07.2020.

Vesna Ramljak, najmoćnija poduzetnica u Hrvatskoj, vlasnica je i direktorica Sancta Domenice iz Svete Nedelje. Ovlašteni uvoznik Panasonica, Sonyja, Samsunga, LG-a i PlayStationa svoje proizvode plasira kroz lanac specijaliziranih trgovina i kroz web shop

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

06.07.2020.

Puževi su tražena delicija diljem svijeta, a to je prepoznao Kosta Kačev, mladi inženjer građevine iz Bugarske. Na svojoj farmi uzgaja ih oko 250.000, a otkrio je kolika su ondje početna ulaganja i kakvi su mu planovi.

Sada je i službeno! Ponovno kreću mjere aktivne politike zapošljavanja i mjere samozapošljavanja

30.06.2020.

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti u manjem iznosu od traženog ukoliko se radi o djelatnostima koje ne zahtijevaju visoka početna ulaganja

Bosansko ulaganje u Hrvatskoj: Iz call centra u Zagrebu osvajaju Njemačku i SAD

29.06.2020.

U PROTEKLIH dvadesetak godina brojne su hrvatske tvrtke ulagale u Bosni i Hercegovini. No trendovi se sada mijenjaju pa sve više bosanskohercegovačkih tvrtki ulaže u Hrvatsku.

Potraga mlade Brođanke za otiračem završila pokretanjem uspješnog biznisa; sada se diljem Hrvatske i regije otimaju za njezinim jedinstvenim CROtiračima

23.06.2020.

Mlada dizajnerica iz Slavonskog Broda živi i radi u Zagrebu, a svoj talent na originalan način prenosi u novi vid umjetnosti izrađujući personalizirane otirače koji već neko vrijeme osvajaju domaće i kupce iz regije. Mirela Vučić za tportal je ispričala p

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2075 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 721 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 696 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 334 članka imaju tag agrokor
 35. 239 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici